| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Jaki aku w 2.08V mk3??
modzian - |30 Gru 2009|, 2009 18:24 Temat postu: Jaki aku w 2.08V mk3?? jak w temacie jaki powinien byc aku ? mam 2 lata centre 50Ah i 450A i juz mu sie zdechlo.
YGH - |30 Gru 2009|, 2009 18:52
ja mam teraz boscha silvera 72Ah 680A
Adam73 - |30 Gru 2009|, 2009 18:58
60 da rade,a jak wersja wzbogacona to zakup z mocniejszym rozruchem.
modzian - |30 Gru 2009|, 2009 21:56
mam podgrzewanie dupska, przedniej szyby spryskiwaczy wiadomo lusterek do tego lampki na nogi i pare innych dupereli wiec jaki najlepiej wpakowac aku zeby mi sie nie rozladowywal za szybko ale tez zeby rozruch nie byl za wielki?
Reader - |30 Gru 2009|, 2009 22:30
Jeśli dobrze pamiętam mam coś około 60 Ah.
Zależy w jakim trybie jeździsz, jeśli raczej krótkie trasy to mniejszy będzie lepszy, bo duży będzie w stanie permanentnego niedoładowania, a to skraca życie akumulatora.
Upewnij się czy ładowanie masz bez zarzutu.
Vikinger - |30 Gru 2009|, 2009 23:23
Ja mam Webasto, dziennie 2km do roboty w jedna strone i mam 72Ah 680A.
YGH - |31 Gru 2009|, 2009 09:54
| Cytat: | | ja mam teraz boscha silvera 72Ah 680A |
10km dziennie i aku czasami niedoładowane jak sie po sklepach jeździ
modzian - |31 Gru 2009|, 2009 12:52
Dzieki chlopaki czyli wychodzi ze mam za slaby akus ale przy tej okazji mam pytanko jaki szeroki jest taki akus 72Ah bo obok tej malej skrzynki bezpiecznikow mam wsadzony sterownik z gazu i zachodzi pytanie czy wejdzie taki aku 60 lub 72 czy trzeba bedzie zamontowac sterownik gdzie indziej
YGH - |31 Gru 2009|, 2009 13:12
72Ah Bosch 278x175x175 wchodzi bez problemu
modzian - |31 Gru 2009|, 2009 19:43
znalazlem taki
http://allegro.pl/item847...owice_hurt.html
wymiarami mi podejdzie mimo tego sterownika gazu obok skrzynki co myslicie o nim??
lub tej firmy http://allegro.pl/item869...p_katowice.html
zna ktos ta firme?cena fajna nawet za 72Ah ale jaka jakosc??
YGH - |31 Gru 2009|, 2009 20:08
przedtem miałem taki wysoki (190) i pokrywy nie szło zamontować na aku, jak chcesz pokrywe przykręcić to max 175
modzian - |31 Gru 2009|, 2009 20:12
ja mam pokrywe jedynie zakladana nie przykrecana wiec nawet tak jej nie zaloze?
YGH - |1 Sty 2010|, 2009 11:01
ale oryginalną?? bo ja też nie przykręcam i przy 190 wystawała do góry
modzian - |1 Sty 2010|, 2009 11:17
tak oryginal ten aku ktory mam obecnie zmierzylem i ma 190 i pokrywe zakladam bez problemu:)tzn moze lekko idzie do gory z jednej strony ale to zaden problem
ford2fast - |1 Sty 2010|, 2009 11:41 Temat postu: Re: Jaki aku w 2.08V mk3??
| modzian napisał/a: | | jak w temacie jaki powinien byc aku ? mam 2 lata centre 50Ah i 450A i juz mu sie zdechlo. |
Moim zdaniem jeżeli mało jeździsz to 45 Ah w zupełności wystarczy
Jak koniecznie chcesz poszaleć , załóż 55 - 60 tylko może być problem z niedoładowaniem
modzian - |1 Sty 2010|, 2009 20:20
jezdze sporo wiec chyba 45 to bedzie z leksza przesada, a co do niedoladowania podobno alternator jest 90A wiec nie powinno byc problemu z niedoladowaniem nawet akusia 72Ah?
pablo19 - |1 Sty 2010|, 2009 20:48
| modzian napisał/a: | | jezdze sporo wiec chyba 45 to bedzie z leksza przesada, a co do niedoladowania podobno alternator jest 90A wiec nie powinno byc problemu z niedoladowaniem nawet akusia 72Ah? |
Mogą być problemy jak będziesz jeździł na krótkich dystansach i często odpalał auto.
wieloryb - |1 Sty 2010|, 2009 22:11
a jaki wg. Was powinien być aku do mojego wieloryba?
bez tcs, bez elektryki z tyłu, bez szybra, z tempomatem, z klimą, z radiem z pilotem z kiery, z klimatronickiem.
w sensie, co fabryka mówi o tym?
grzechu913 - |1 Sty 2010|, 2009 22:16
a co niby ma dystans do pojemnosci aku? alternator ma wystarczajaca wydajnosc pradowa aby nawet obsluzyc aku wiekszej pojemnosci ,a wszsytko zalzey tylko o zapotrzebowania akumulatora(stanu rozladowania ) i powiedzmy ze nawet zaloyc aku 35Ah z malucha jak go sie rolzaduje a przejedzie tylko 1km to tez go nie naladuje a akurat prad ladowania jest ograniczony napieciem14V i do tej wartosci bedzie laodowany aku a to czy pradem 10 czy powiuedzmy chwilowo 30 A to akurat nie ma juz takiego znaczenia ,alternator to nie prostownik sieciowy uzywany do doladowywania w domu ktory jest ograniczony pradem wyjsciowym powiedzmy do 6-10A ,bo tam akurat jest ladowanie duzo mniejszym pradem w porownaniu do tego jakim laduje alternator.Mozna sobie zrobic takie doswiadczenie i sprawdzic jaki jest prad ladowania zaraz po rozruchu silnika ,dla lepszego efektu po mroznej nocy ,zwykly prostownik niestety by sie w tym nie sprawdzil bo potrzebowalby przejazdu conajmniej 100-200km aby mozna bylo to porownac do alternatora.Ale kazdy robi jak uwaza i moze zalozyc aku jakie chce ;)Ogolnie alternator to nie pradnica co byly dawno stosowane i mialy swoja wydajnosc pradowa w okreslonych warunkach pracy
Reader - |2 Sty 2010|, 2009 00:24
Czyli uważasz że, alternator generuje prąd znamionowy już przy obrotach biegu jałowego silnika ?
Jeśli są włączone światła i inne odbiorniki (np. szyby, itp.) , to napięcie ładowania mierzone na akumulatorze spada poniżej zalecanej wartości przy niskich prędkościach obrotowych. Dodaj do tego jazdę np. w korku i już nie jest tak kolorowo.
masa300789 - |2 Sty 2010|, 2009 06:41
| wieloryb napisał/a: | a jaki wg. Was powinien być aku do mojego wieloryba?
bez tcs, bez elektryki z tyłu, bez szybra, z tempomatem, z klimą, z radiem z pilotem z kiery, z klimatronickiem.
w sensie, co fabryka mówi o tym? | jesli sie orientuje to 60ah i ok 510a jest zalecany i wystarczajacy w zupelnosci
grzechu913 - |2 Sty 2010|, 2009 08:32
| Reader napisał/a: | Czyli uważasz że, alternator generuje prąd znamionowy już przy obrotach biegu jałowego silnika ?
Jeśli są włączone światła i inne odbiorniki (np. szyby, itp.) , to napięcie ładowania mierzone na akumulatorze spada poniżej zalecanej wartości przy niskich prędkościach obrotowych. Dodaj do tego jazdę np. w korku i już nie jest tak kolorowo. |
nie twierdze bo prad znamionowy tez jest osiagany w odpowiednich warunkach pracy ,ale nie jest to jak w przypadju pradnicy ,tu akurat powiedzmy duzy praocent pradu jest dostepny przy niskich obr,a tak z wlasnego doswiadcenia moge powiedziec ,po przeprowadzonbych testach na altku w scorpio wlaczone odbiorniki( switla mijania,grzanie tyl szyby wentylator kabiny,na polowe mocy,grzalki podgrzewacza silnika 55A ) ladowniae na poziomie 13,6V do 14V bylo uzyskane juz od 1600obr przy 2 tys bylo idealnie ,prad wtedy byl praktycznie 80A przy ponad 2000obr juz nie pamietam dokladnie ale cos kolo tego a wiadomo ze kolega raczej w scorpio nie ma takiego podgrzewacza wiec mu odpada dodatkowe 55A ktore i tak dziala do 2km jazdy max .Wniosek z tego ze altejk sobie radzi tak z praktyki bo wiadomo teoria sie moze mijac z [praktyka
A jak chcesz to moge ci kiedy to sprawdzic dokladnie i napisac jak wyglada przy danym obciazeniu ,tylko musze znjasc chwile czasu bo z tym akurat troche krucho,abys wiedzial ile altek jest w stanie dac z siebie na wolnych obr
gufer-posepny - |2 Sty 2010|, 2009 09:45
te moje zakichane 13,6 alternator ma już na postoju przy 720 obr . fakt że jak zapodam grzanie obu szyb to tak nie będzie ale na samych światłach już wyrabia się . druga strona kija że troszkę gupieje regulator i czasem na 2-3 sek wyłącza alternator .
grzechu913 - |2 Sty 2010|, 2009 12:20
zgoda tyle ze u mnie ma caly czas ponad 14 a dopiero jak wlacze podgrzewacz sa takie jaja przy wszsystkich odbiornikach wlaczonych ogolnie dzis pod wieczor jak sie odrobie to sprawdze dokladnie co wlaczone i jakie napiecie na aku jest ,najwyzej cengi zaloze to bedzie wiadomo przy jakim pradzie zaczyna spadac ladowanie na wolnych obr
Adam73 - |2 Sty 2010|, 2009 12:51
| grzechu913 napisał/a: | | zgoda tyle ze u mnie ma caly czas ponad 14 a dopiero jak wlacze podgrzewacz sa takie jaja przy wszsystkich odbiornikach wlaczonych |
No nie wiem jak to jest,ale mnie uczyli że najlepiej sprawdzać ładowanie przy załączonych wszystkich odbiornikach razem. Wtedy najlepiej widac czy altek wyrabia sie czy juz prosi sie o naprawe.
grzechu913 - |2 Sty 2010|, 2009 12:56
zgadza sie ale wez pod uwage ze wszsytiego nie masz wlaczonego w aucie na stale z pelna moca i nie jezdzisz tak by predkosc obr silnika byla na poziomie 800obr caly czas zgadza sie? a ten podgrzewacz co mam to akurat jest dokladka wykonana przezemnie i zbiera kolo 700W wiec pomijaja to ogolnuie jest oki
Adam73 - |2 Sty 2010|, 2009 13:00
grzechu913, ale to ma byc test stanu altka.
A z drugiej strony,stań w korku rano. Obroty 900,grzeja szyby,chodzi wentylator,świecą światła i gra radyjko.
grzechu913 - |2 Sty 2010|, 2009 13:00
w kazdym razie nie ma co za bardzo wnikac w temat jakie by aku nie dal to bedzie dobrze ,wszsytko zalezy od fundusza jaki ma przeznaczony na to bo lepeij kupic jakis dobry aku powiedzmy 50Ah niz NO NAME 72Ah ,a altek i tak sobie z tym da rede bez problemu,chyba ze jezdzi tylko po 1-2km w jedna strone potem postoj z 8 godz powrot i tak na okraglo to rzaden aku tego nie wytrzyma ,jakiej by pojemnosci nie byl
Adam_2000 - |2 Sty 2010|, 2009 13:04
Pamiętajcie, ze alternator kręci się 2x szybciej niż silnik. A więc przy tych 800-900n/min ma on już nominalne obroty (1600-1800) i wydajność prądową.
grzechu913 - |2 Sty 2010|, 2009 13:06
trzeba sprqwdzic ile co zbiera pradu ogolnie przednia szyba cala pobiera ok 35A ,swiatla z postojami i zaplonem ok 20-25A (tak strzeklam bo nie mierzylem dokladnie) wentylator na pelna moc napewno w granicach 10-15A a radio to sa groszowe sprawy bo nie masz jakis wzmacniaczy i nie sluchasz na pelna moc ,wiec ok 2-3A ,tylna szyba z lustrami pewnie z 10-15A wezmie ,ogolnie przy wszytkich odbiorach moze byc ponad 70A a dolaczyc jeszcze cos to i tak altek nie obsluzy i trzeba wtedy zalozyc ze 120-140A i bedzie wiec szkoda dyskutowac nad tym bo nikt nie jezdzi ze wszsytkim na full wlaczone caly czas ,bo w aucie jest tyle odbiornikow ze jakbys chial to wszsytko wlaczyc naraz to obawiam sie ze i altek 120A w czasie jazdy by nie wyrabial
Adam73 - |2 Sty 2010|, 2009 13:07
No ale tez nie przesadzajmy z ta oszczędnościa (jak ja z oponami zimowymi 175) 50 to raczej z deka małe .Według mnie 55 to juz minimum 60 jest OK a 72 to raczej do klekotów.Ale jak to mówią: kto zabroni bogatemu?
gufer-posepny - |2 Sty 2010|, 2009 13:22
54 spokojnie w 2,9 sobie radzi . Ja bym nie skupiał się na pojemności a na producencie . może motorcrafta 55 posadzić i mieć wreszcie spokój ?
Reader - |2 Sty 2010|, 2009 14:28
Alternatory używane powszechnie od ponad 30 lat więc nie o prądnicach tu rozmowa...
Prąd znamionowy altka to ~5-6 tys. obr/min (oczywiście wirnika) , natomiast na obrotach biegu jałowego silnika mamy do dyspozycji do 50% mocy znamionowej.
grzechu913 ,moim zdaniem zawsze punktem wyjścia przy kupnie aku są zalecenia producenta samochodu. Jednak polecanie większego pojemnościowo aku jest nie uzasadnione bo akumulator to tylko akumulator (z pustego to i Salomon....), bardziej trzeba się skupić na jakości. Mniejszy akumulator szybciej osiągnie stan naładowania przez co nie będzie obciążeniem dla alternatora.
Adam73 - |2 Sty 2010|, 2009 14:46
| Reader napisał/a: | | Mniejszy akumulator szybciej osiągnie stan naładowania przez co nie będzie obciążeniem dla alternatora. |
Reader, czyli że co 34 najlepsiajsza ??
Nie wiem po kiego te dywagacje .Do scorka pasuja akumulatory od 50 do 60 a przy altku 90A nawet 74.
Najważniejszy jest jednak prąd rozruchowy. Co z tego że miałem aku 55 (orginalny Opla) skoro w Marbelce miałem 45 (no Name) i tamten lepiej kręcił bo miał prąd rozruchowy większy o 200A.
Adam_2000 - |2 Sty 2010|, 2009 14:53
| Reader napisał/a: | | Mniejszy akumulator szybciej osiągnie stan naładowania przez co nie będzie obciążeniem dla alternatora. |
I co z tego, że będzie naładowany, jeżeli ma mniejszą pojemność.
Jest kilka teorii, i widzę że jesteś zwolennikiem powyższej. Ja wolę mieć zapas energii, nawet kosztem konieczności cyklicznego doładowywania z prostownika, przy krótkich trasach.
Reader - |2 Sty 2010|, 2009 15:07
| Adam_2000 napisał/a: | | I co z tego, że będzie naładowany, jeżeli ma mniejszą pojemność. |
Jak pisałem w pierwszym poście, dłuższe życie akumulatora.
Też lubię mieć większy zapas energii tylko nie lubię doładowywania prostownikiem.
Ważne aby silnik miał łatwy rozruch.
grand funk - |2 Sty 2010|, 2009 15:10
ja mam 55 albo 65 ale chyba to pierwsze i wszystko ok od 3 lat mroz nie mroz
wieloryb - |2 Sty 2010|, 2009 17:32
Ja pytałem, bo nie wiem ile lat ma aku w moim wielorybie (kupiony był w zestawie:)), a tej zimy już kilka razy odpalałem na kable. Nie sprawdzałem co na nim jest napisane, ale może to zrobię w poniedziałek i będę wiedział. Wasze dywagacje mają jakiś sens, ale najważniejsze by było uzyskanie tego co zaleca Pan Producent. Więc kto z Was ma dostęp do programu serwisowo-sprzedażowego i poda co też Pan Producent przewidział do mojego?
Mit freundlichen Gruessen,
michał:D
grzechu913 - |2 Sty 2010|, 2009 18:32
do 2.0 wystarczy ci 50-60 i po sprawie tak zaleca ogolnie wiecej sie nie zaklada bo nie ma potrzeby,chyba ze na taxi jezdzi to moze dac wiekszy bo oni akurat maja duzo rozrucjow a na postoju tez cos wlaczone jest wiec sie przydaje wieksza pojemnosc.Ja to auto jak kupilem bo bylo sprowadzone z wloch to byl 44Ah i bylo ,tyle ze juz stary byl wiec trzeba bylo go potem juz ladowac bo nie trzymal wiec wymienilem na 60 i gra
wieloryb - |2 Sty 2010|, 2009 19:20
ołki dołki,
taka odpowiedź mnie duuuuużo bardziej satysfakcjonuje
danke,
michał
modzian - |2 Sty 2010|, 2009 19:30
Dzieki wielkie za odpowiedzi i dyskusje, przemierze altek jak laduje i czy prad gdzies nie ucieka dopiero po tym kupie aku.
grzechu913 - |7 Sty 2010|, 2010 16:21
i tak jak obiecalem sprawdzilem do ilu A wyraia altek.Zmierzony pobor pradu to max 65A ale przyjmijmy za bespieczne 60A i wtedy napiecie na aku jest 14V ,mowa o wolnych obrotachna postoju,jak sie bardziej obciazy to trzeba zwiekszyc obr do 1200-1500 obr w zaleznosci od stopnia obciazenia ,powiedzmy ze przy obciaeniu 78A i 1500obr tez jest 14V dalej juz nie sprawdzaelm ale kiedys testowalem to bylo blisko 90A cos w granicach 85-88A i tez dawalo rade przy 1500obr,ale nie bedziemy sie bawc w takie obciazenia ,bo rochodzi sie przy ilu jest ladowanie normalne a nie sprawdzanie max wydajnosci altka.
Wlaczone odbiorniki to :swiatla mijania ,grzanie tylnej szyby z lustrami,dmuchawa na full,grzanie foteli,przeciwmgielne przod.,radio .ogolnie auto samo zbira cos kolo 7-8A jak zapalone jest i chodzi na LPG .
Aku zalozone to 60Ah
fidowski - |16 Sty 2010|, 2010 13:49
jaki do kosy aku ?
mam teraz 54 jakas centre chyba ale nie wiadomo ilu letnia
wczoraj smigalem do belgi i po przejechaniu 600 km stanolem na siku po czym auto nie chcialo zapalic
nie wiem co mu bylo kontrolki swiecily ale przy probie przekrecenia kluczyka
gaslo podswietlenie guzikow szyb i dmuchawa sie wylaczala
a jak potraktowalem go kablami zapali odrazu
dzis rano jak wystygl tez zapalal bez problemu
moze to byc obiaw uszkodzonej celi w aku ?
grzechu913 - |16 Sty 2010|, 2010 14:02
moze zasniedzialy klemy trzeba sobie sprawdzic polaczenia potem masy sprawdzic i tyle
gufer-posepny - |16 Sty 2010|, 2010 14:19
54 Ah daje radę w 12V to i w 24 V też . może problem w kostce stacyjki albo rozruszniku .
Michu - |16 Sty 2010|, 2010 21:08
| fidowski napisał/a: | jaki do kosy aku ?
mam teraz 54 jakas centre chyba ale nie wiadomo ilu letnia
wczoraj smigalem do belgi i po przejechaniu 600 km stanolem na siku po czym auto nie chcialo zapalic
nie wiem co mu bylo kontrolki swiecily ale przy probie przekrecenia kluczyka
gaslo podswietlenie guzikow szyb i dmuchawa sie wylaczala
a jak potraktowalem go kablami zapali odrazu
dzis rano jak wystygl tez zapalal bez problemu
moze to byc obiaw uszkodzonej celi w aku ? |
skoro nie chce palić na ciepło, to rozruchownik, jak się zużyte tuleje ugrzeją, to się zaciska wszystko, pewnie wirnik bokiem staje i stąd objawy.. jeśli na zimno daje rade... czyszczenie zacisków aku i klem też by się pewnie przydało... tym bardziej, że jak przypinasz się na szelkach, to bezpośrednio do klem
Struna - |19 Sty 2010|, 2010 23:46
przekaźnik w obwód stacyjki i po temacie.
fidowski - |20 Sty 2010|, 2010 19:00
tylko ze on bardzo rzadko nie pali na cieplo
jak by to bylo permanetnie to bym raczej sam wpadl na to
musze aku wyciagnac i ogladnacz czy przypadkiem nie ma za sucho lub cela sie nie spsula
klemy mam czyste i nie zaoksydowane
Struna - |20 Sty 2010|, 2010 19:02
rób jak uważasz, na koniec i tak wstawisz przekaźnik. Ale skoro lubisz podłubać bez sensu to czemu nie - zawsze to jakieś nowe doświadczenia.
Generalnie sprawa jest prosta jak cep, jak Ci nie chce odpalić to podaj prąd wprost na kabel cewki bendixa. Jak wtedy zakręci to przekaźnik pomoże, jak nie zakręci to rozrusznik do sprawdzenia.
Gwelezemba - |17 Mar 2010|, 2010 12:44
ja mam Bosch 74/750 A Silver Plus
w instrukcji akumulatora polecają podłączyć pod urządzenie podtrzymujące napięcie
lub pod prostownik automat, przy niskich przebiegach lub przy nieużywaniu samochodu przez ok tydzień lub dwa. Czyli tak jak często u mnie gdy sobie stoi w garażu.
Elektryk mówił mi że te akumulatory posiadają "pamięć" i po takim doładowywaniu akumulator może stracić sporo pojemności, coś jak bateria w telefonie.
Nie wiem, prawda to? Czy też może można tak doładowywać prostownikiem?
gufer-posepny - |17 Mar 2010|, 2010 14:57
| Gwelezemba napisał/a: | ja mam Bosch 74/750 A Silver Plus
w instrukcji akumulatora polecają podłączyć pod urządzenie podtrzymujące napięcie
lub pod prostownik automat, przy niskich przebiegach lub przy nieużywaniu samochodu przez ok tydzień lub dwa. Czyli tak jak często u mnie gdy sobie stoi w garażu.
Elektryk mówił mi że te akumulatory posiadają "pamięć" i po takim doładowywaniu akumulator może stracić sporo pojemności, coś jak bateria w telefonie.
Nie wiem, prawda to? Czy też może można tak doładowywać prostownikiem? |
jeżeli jezdzisz raz na tydzień i krótką trasę to nie zdąży się naładować . po iluś tam takich cyklach szczególnie zimą któregoś dnia pięknego nie odpali się . Akumulator w samochodzie powinien być zawsze w pełni naładowany . Rozładowany albo długo eksploatowany nienaładowany traci swoje właściwości . A zimą zamarznie .
Co do doładowywania . Jak masz zasilacz jakiś buforowy o wydajności powiedzmy 5 A to można sobie podpiąć akumulator i nawet na całą zimę zostawić . Dobije ładnie do 13,8 V i będzie takie napięcie utrzymywał .
Gwelezemba - |17 Mar 2010|, 2010 16:02
a prostownik automatyczny nie załatwił by sprawy
jak bym go np. raz na dwa tygodnie podpinał na takie ładowania
Mam takiego automata z Biedronki
z tego co zauważyłem on chyba też doładowywuje.
Można by go użyć zamiast znamionowego/impulsowego ?
gufer-posepny - |17 Mar 2010|, 2010 16:48
no można . tylko nie wiem czy jego automatyka nie polega na tym że podpinasz akumulator , naładuje go i się odłączy i tyle .
Reader - |17 Mar 2010|, 2010 23:37
| gufer-posepny napisał/a: | | ... Akumulator w samochodzie powinien być zawsze w pełni naładowany . ... |
Poza samochodem tyż.
Struna - |17 Mar 2010|, 2010 23:38
| gufer-posepny napisał/a: | | Jak masz zasilacz jakiś buforowy o wydajności powiedzmy 5 A to można sobie podpiąć akumulator i nawet na całą zimę zostawić | buforowy to jakieś określenie specyficzne czy zwykły zasilacz 12V o wydajności powiedzmy 2A styknie do takich celów ?
ford2fast - |18 Mar 2010|, 2010 00:18
| Cytat: | | buforowy to jakieś określenie specyficzne |
To taki jakby dobijacz
Struna - |18 Mar 2010|, 2010 00:21
znaczy tak - kojarzę ze szkoły pracę buforową akumulatorów, ale pytam o ten konkretny przypadek
grzechu913 - |18 Mar 2010|, 2010 08:05
ja u siebie w sterowaniu bramy wiazdowej zrobilem uklad zasilania buforowego,aku jest zasilane z malego zasilacza ktory daje napiecie stabilizowane 13,9V wiec nie wystepuje gazowanie i aku jest do tego momentu ladowane,ogolnie 2 skrzydla bramy sa zasilane tylko z aku 4Ah i od 3 lat nic sie nie dzieje z tym (rozladowuje sie doladowuje i tak w kolko ) aku sie ma bardzo dobrze ,na samym tym zasilaczu nawet by brama nie pierdla
gufer-posepny - |18 Mar 2010|, 2010 17:53
zwykły zasilacz styknie . pod warunkiem że to będzie naładowany akumulator . Bo inaczej to te 2 A będzie za mało . Mam takie cudo co podaje 13,8 V dla urządzeń ale i zapewnia ładowanie i utrzymanie akumulatora . Łącznie z ograniczeniem prądowym . Powiedzmy że w sytuacji gdy podepnę rozładowany akumulator nie dostanie "kopa" prądem ładowania 10 A . Kiedyś nawet przerobiłem zasilacz komputerowy , podbiłem napięcie do 13,8 Ale były problemy z nadmiernym prądem . A nie chciało mi się bawić w ładowanie przez żarówkę .
grzechu > teraz tak robią centrale oddymiania też . dość dobre rozwiązanie .
pandy - |18 Mar 2010|, 2010 18:02
| grzechu913 napisał/a: | | ja u siebie w sterowaniu bramy wiazdowej zrobilem uklad zasilania buforowego,aku jest zasilane z malego zasilacza ktory daje napiecie stabilizowane 13,9V wiec nie wystepuje gazowanie i aku jest do tego momentu ladowane |
Wystepuje gazowanie choc nie jest ono bardzo intensywne jednak przy 13.9 pojawiaja sie juz pecherzyki gazu... w dluzszym czasie trzeba bedzie uzupelnic wode w takim akumulatorze - w miare bezpieczne ladowanie buforowe to 13.4 -13.5V
Jacek12 - |21 Mar 2010|, 2010 09:46
akumulator samochodowy można ładować napięciem od 10-14,4V,najważniejszy jest tutaj prąd ładowania który można ograniczać właśnie poprzez wstawienie oporu lub obniżeniu napięcia ładowania,z tego co wiem nie powinno się ładować akumulatora samochodowego bez przerwy bo nic to nie daje.Nie mylić pracy buforowej,nie ma ładowania buforowego lecz jest praca akumulatora w układzie buforowym,np w łodziach podwodnych.
will - |23 Paź 2010|, 2010 16:08
Panowie mam takie pytanie, mam aku Centra Futura CA602.Czy ten akumulator mozna ładowac zwyklym prostownikiem,wieczka w nim nie można otworzyc poniewaz jest ostrzeżenie o uszkodzeniu.Podobno tych aku nie mozna doładowywac.Ma ktos z Was może taki aku i czy orientujecie czy to prawda???Oczko niestety szare wiec pasowaloby doladowac ale sam juz nie wiem co zrobic.Pozdrawiam.
YGH - |23 Paź 2010|, 2010 16:23
will, ładuj bez problemu
| will napisał/a: | | Podobno tych aku nie mozna doładowywac | a np. w samochodzie alternator co robi
will - |23 Paź 2010|, 2010 16:35
Rozumiem ale na aku jest naklejeczka na ktorej pisza ze otwarcie pokrywy grozi uszkodzeniem aku i utrate gwarancji.Stad moje wachania czy ładowac bez otwarcia ???W dodatku mam do niego Assistance.
gufer-posepny - |23 Paź 2010|, 2010 16:54
Ale akumulator ma system kanalików jak widzę i gazy odprowadzone zostaną w razie potrzeby . Nic nie trzeba zdejmować .
will - |23 Paź 2010|, 2010 17:29
Tak podobno system odprowadzania gazów ma.Ze względu na gwarancję nie bede go otwierał.Podładuje tak jak stoi.Dzięki wielkie Panowie pozdrówka,
|
|