Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - non-stop problemy teraz asb (4-bieg) więcej stoi niż jeżdzi

krzysztof74 - |16 Gru 2009|, 2009 11:00
Temat postu: non-stop problemy teraz asb (4-bieg) więcej stoi niż jeżdzi
Witam serdecznie i ręce mi opadają nabyłem w lipcu scorpio 2.3 asb i od tego czasu mam tylko problemy.Samochód troche stał pod chmurką 1,5 roku dzięki wam zrobione były wiązki na podłużnicy wymienione kable na silniku z innego ,kolekror aluminiowy i skrzynki.Olej i filtr w skrzyni zrobiony na koniec tego jeszcze brok na głowicy lał też zrobiony.Skrzynia chodziła super choć z 4 był mały problem bo jedynie ona trochę szarpneła ale nie aż tak bardzo.Dopiero iak przyszły trochę mrozów zaczoł się problem zauwarzyłem że jeżdzę na trzech biegach a 4 raz się wbije a raz nie przy ponad 90 km\h.Inne biegi chodzą wspaniale jak w nowej skrzyni.Nie wiem czy ma to związek ale przy mrozach zrobił się problem też z odpaleniem za pierwszym razem dopiero startuje za drugim albo trochę gazu trzeba mu dać.Może mam trochę za dużo oleju w rozgrzanej skrzyni ile ma być bo ja ma cały wskaznik tak mi dolali.I jeszcze jedno czy skrzynki moą mieć zwiazek z tym bo nie mam przekonania do ich regeneracj.Proszę oporadę od czego mam zacząć bo się tyle naczytałem że już po skrzyni tylko zbierać na urzywkę.Z góry dzięki.
bingo - |16 Gru 2009|, 2009 12:00

krzysztof74 napisał/a:
ile ma być
- między minimum a maksimum - są znaczniki na bacie

co do skrzyni, pewnie pas do regulacji, ale to tylko przypuszczenie, bo nie wiem, jak przy tych automatach jest to zrobione.

Rysiol - |16 Gru 2009|, 2009 13:51

Proponuję na początek:
1. Sprawdzić, czy IAT i ECT pokazują tę samą temperaturę na zimnym silniku
(powinna być bliska temperatury otoczenia)
2. Wyczyścić MAF i sprawdzić jego wskazanie na biegu jałowym
(powinno być 0,6-0,8V na rozgrzanym silniku)

Struna - |16 Gru 2009|, 2009 14:15

a co by miało ECT i IAT do 4 w ASB ? bo tego jakoś nie kumam.
Boni - |16 Gru 2009|, 2009 14:25

Komuś sie chyba z lockupem pomieszało, o ile pamiętam tam jest blokada od ECT. Od IAT to jakoś nie chwytam puenty ;)

Jak wcześniej szarpała to stawiałbym taśmę, potem ew. płyta/zawory. Zakładając że elektryka tip top, co przy tych wózkach nie jest nigdy pewne...

Rysiol - |16 Gru 2009|, 2009 14:59

ECT i IAT mają znaczący wpływ na dawkę rozruchową paliwa
a MAF ma wpływ na punkt załączania IV

P.S. Rzeczywista masa zasysanego powietrza jest obliczana na podstawie wskazań IAT,
MAF i BARO

Struna - |16 Gru 2009|, 2009 15:28

ok, faktycznie autor zmiksował dwa problemy w jednym opisie.

Co do odpalania to warto zrobić następujący test. Przekręcić na zapłon, odczekać ze 2 sek, wyłączyć, znów na zapłon, 2 sek, wyłączyć i tak ze trzy razy a za czwartym odpał. Jak odpali wtedy dobrze to problemem jest ciśnienie paliwa ( zapchany filtr, zdychająca pompa, uszkodzony regulator ciśnienia )

Boni - |16 Gru 2009|, 2009 15:31

Nie doczytałem że oprócz 4 jeszcze rozruch
Struna - |16 Gru 2009|, 2009 15:35

Boni napisał/a:
Nie doczytałem że oprócz 4 jeszcze rozruch
tak to bywa jak ktoś pisze jednym cięgiem posty.
Rafał A.(antek) - |17 Gru 2009|, 2009 02:35

a 4 to moze byc rownie dobrze problem z czujnikiem turbiny w skrzyni.
Gaiger - |17 Gru 2009|, 2009 07:14

Boni napisał/a:
Komuś sie chyba z lockupem pomieszało, o ile pamiętam tam jest blokada od ECT.

Chyba raczej od czujnika temp w skrzyni. Jak mnie pamięć nie myli ma własny.

Boni - |17 Gru 2009|, 2009 10:26

A możliwe, na waszych ssakach morskich to się nie znam, w 4Rxx EEC polega na ECT przy blokadzie lockapa, w waszych 5Rxx może być jak mówisz.
Gaiger - |17 Gru 2009|, 2009 21:18

Boni napisał/a:
A możliwe, na waszych ssakach morskich to się nie znam, w 4Rxx EEC polega na ECT przy blokadzie lockapa, w waszych 5Rxx może być jak mówisz.

Sprawdziłem w TIS'ie, czujnik w skrzyni.
Lockup działa w temp oleju od 15 do 65 stopni celsjusza.
Poniżej 15 i powyżej 65 włączenie lockupa jest blokowane.

Boni - |17 Gru 2009|, 2009 22:17

Ok. W A4LDe tak z głowy to jest blokada przez EEC poniżej 30 (a może 40?) stopni na ECT.
Struna - |21 Gru 2009|, 2009 14:02

Gaiger napisał/a:
powyżej 65 włączenie lockupa jest blokowane.
hę ? serio ? ale jaki to by miało sens ? bo jak dla mnie to nie bardzo ma. Przecież zapinanie lockupa powoduje zaprzestanie mielenia olejem przez konwertor a tym samym zmniejszenie nagrzewania się oleju.
Gaiger - |21 Gru 2009|, 2009 14:52

Struna napisał/a:
Gaiger napisał/a:
powyżej 65 włączenie lockupa jest blokowane.
hę ? serio ? ale jaki to by miało sens ? bo jak dla mnie to nie bardzo ma. Przecież zapinanie lockupa powoduje zaprzestanie mielenia olejem przez konwertor a tym samym zmniejszenie nagrzewania się oleju.

Mnie nie pytaj, ja tylko tłumaczę co napisali w TIS'ie

Struna - |21 Gru 2009|, 2009 14:58

ale na pewno takie coś było z tą górną granicą temp ? nie pomieszałeś coś z tym tłumaczeniem ? bo to generalnie w praktyce nie występuje.
Gaiger - |21 Gru 2009|, 2009 15:00

Struna napisał/a:
ale na pewno takie coś było z tą górną granicą temp ? nie pomieszałeś coś z tym tłumaczeniem ? bo to generalnie w praktyce nie występuje.

Lapka z TIS'em mam w domu, wieczorem sprawdzę jeszcze raz i dam znać.

Adam_2000 - |21 Gru 2009|, 2009 17:23

Cytat:
Transmission Fluid Temperature Sensor
The TOT sensor is mounted in the automatic gearbox sump and its input is used by the PCM for control of the torque converter clutch. When the temperature is low (below 15 C) and when too high (above 150 C) the PCM prevents the Torque converter clutch from engaging.

Tak więc poniżej 15 st C i powyżej 150 st C :)

Struna - |21 Gru 2009|, 2009 17:44

no tak to co innego :) a swoją drogą, czemu powyżej 150 już nie ? jakieś logiczne przesłanki ?
Boni - |21 Gru 2009|, 2009 21:24

Teorii to można stworzyć ile chcesz, np. przy 150 olej jest już tak rzadki, że zawory i siłownik przepuszczają, i nie zepnie dobrze lockupa i będzie poślizg, czyli "spirala frytkowa" w ASB. A co naprawdę poeta chciał powiedzieć, to wie tylko p. Ford...
Gaiger - |21 Gru 2009|, 2009 21:57

Adam_2000 napisał/a:
Tak więc poniżej 15 st C i powyżej 150 st C

Zgadza się.
Coś mi się pomerdało z wartością :oops:

krzysztof74 - |30 Gru 2009|, 2009 19:17

Witam jeszcze raz po dzisiejszych jazdach bez sniegu na trasie -mam 4 tylko zmiana odbywa sięnie zauważalnie tylko po obrotach trochę szarpnie przy zmianie z 2-3 ale tylko przy dynamicznej jezdzie.Problem z odpalaniem znikł razem z mrozami ale i tak mnie czeka przejrzenie wszystkich odpowiedzialnych za to urządzeń.Jeszcze tylko nagrzewnica na wiosnę,abs swiecący to teraz na dniach i chyba na razie wszystko ach i jeszcze gaz na wiosnę i można śmigać w wakacje po jeziorach z rodzinką.Wszystkim dziękuję za pomoc napewno jeszcze będę potrzebował nie raz .WSZYSTKIEGO NAJ W NOWYM ROKU Saltver. :lol:
maro - |24 Lut 2010|, 2010 23:55

kolego napisałbyś jeszcze co pomogło ? czy jednak była ta 4 a nie wiedziałeś ?