| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektro-Gadżet-Lab - czy ktoś ma już Zmieniarkę SD USB zamiast fabrycznej zmienia
pokrak - |11 Gru 2009|, 2009 21:59 Temat postu: czy ktoś ma już Zmieniarkę SD USB zamiast fabrycznej zmienia Czołem,
jak w temacie, ktoś z Was tego używa? Potrzebne opinie i uwagi.
tu linki:
zmieniarka 1
zmieniarka2
zmieniarka3
Pzdr
ford2fast - |11 Gru 2009|, 2009 23:15
Struna
gufer-posepny - |12 Gru 2009|, 2009 12:15
niebawem i ja bo moja cd zmarła . chyba że sobie przeliczę wypalenie cd przez 3 lata .
ford2fast - |12 Gru 2009|, 2009 15:48
| gufer-posepny napisał/a: | | niebawem i ja bo moja cd zmarła . chyba że sobie przeliczę wypalenie cd przez 3 lata . |
Zmarła całkiem czy tylko przestała czytać ?
gufer-posepny - |12 Gru 2009|, 2009 16:08
czytać . ale na nowej głowicy też nie czyta . wszystko zależne od temperatury . przy +15 gra . w innych nie .
ciekawe jak te MP3 brzmią . bo to tak na prawdę odtwarzacz mp3 wraz z sterowaniem z radia .
ford2fast - |12 Gru 2009|, 2009 21:55
| gufer-posepny napisał/a: | | ciekawe jak te MP3 brzmią . bo to tak na prawdę odtwarzacz mp3 wraz z sterowaniem z radia . |
Tak jak empeczy , do zmieniarki startu nie mają
gufer-posepny - |12 Gru 2009|, 2009 22:41
mp3 mp3 nie równe w brzmieniu . ja i tak mam muzykę na mp3 więc cd mi jakości nie podniesie .
Mysza - |12 Gru 2009|, 2009 23:36
| gufer-posepny napisał/a: | | mp3 mp3 nie równe w brzmieniu | a nawet najlepsze bedzie gorsze od CD i nie mowie o samplingu (suchych bpsach i kHzach), tylko o jitterze, ale co tam - nie kazdy zlotouchy jest.
Adam_2000 - |12 Gru 2009|, 2009 23:56
OK, ale są już odtwarzacze, które potrafią grać jakieś "flaki", czy inne bezstratne formaty.
MP3 w tym przypadku to raczej określenie potoczne. Cała zabawa polega na tym, że nie trzeba kombinować z płytami, a wystarczy jakiś nośnik pamięci flash, czy po prostu mały, 2.5-calowy dysk zewnętrzny.
krzyhoo - |13 Gru 2009|, 2009 00:02
| Adam_2000 napisał/a: | | Cała zabawa polega na tym, że nie trzeba kombinować z płytami, a wystarczy jakiś nośnik pamięci flash |
no kiedy to ludziska zakumają, wreszcie
Mysza - |13 Gru 2009|, 2009 00:09
| krzyhoo napisał/a: | | kiedy to ludziska zakumają, wreszcie | jak tego flesza se bede mogl kupic w empiku z okładkom
krzyhoo - |13 Gru 2009|, 2009 00:23
esteta, mało dziś takich
ford2fast - |13 Gru 2009|, 2009 00:29
| Adam_2000 napisał/a: | | OK, ale są już odtwarzacze, które potrafią grać jakieś "flaki", czy inne bezstratne formaty. |
Flaki mogą być
Jeszcze takie małpy ( znaczy ape ) też dobrze bzyczą
Tyle , że wspomniane wyżej urządzenia takich formatów nie obsługują
Adam_2000 - |13 Gru 2009|, 2009 00:38
| Mysza napisał/a: | | jak tego flesza se bede mogl kupic w empiku z okładkom |
Wyczuwam, że chodzi Ci o legalność nabycia dzieła artystycznego
Nie widzę problema - kupujesz se te kolorowe okładki z empiku i całkiem legalnie przenosisz zawartość 100 szt płyt CD na kartę 64GB ;P
Mysza - |13 Gru 2009|, 2009 08:08
Chodzi mi o to, ze sluchanie jakiejs plyty to troche rytuał. Bierzesz do rąk pudełko, wkladasz plyte do odtwarzacza, przegladasz sobie książeczkę i wogole jest zajefajnie.
Trendy są inne - jakiś pendrajw czy karta. No masakra: "A teraz podajemy muzyczne nowośc: Zespół X wydał nowego flasha, który został ściągnięty przez łącza internetowe milion razy, dzięki czemu w dniu premiery dostał miano złotego flesza!" Widzicie to? Bo ja nie ;P
gufer-posepny - |13 Gru 2009|, 2009 09:27
ehh . nie chodzi mi o to że mp3 jako format pliku brzmieniowo jest daleko za CD . bo na to składa się wiele czynników : bitrate , z jakiego źródła zostało to zakodowane , jakim kodekiem . ale przy odtwarzaniu na jakość ma wpływ dekoder w urządzeniu i przetworniki C/A . dla przykładu iRiver brzmi bardzo ładnie ( ale tylko niektóre modele z serii IFP oraz IMP na płyty ) . iPod to dla mnie porażka bo to nie gra . SONY ostatnio też wymięka .
bo w tej sytuacji to kupię sprawną zmieniarkę CD , utwory mp3 zrzucę na cd i będę wiedział że nie pojawią się kolejne straty w jakości . normalne przy tym że mp3 nie zabrzmi jak cd.
ford2fast - |13 Gru 2009|, 2009 12:20
| gufer-posepny napisał/a: | ehh . nie chodzi mi o to że mp3 jako format pliku brzmieniowo jest daleko za CD . bo na to składa się wiele czynników : bitrate , z jakiego źródła zostało to zakodowane , jakim kodekiem . ale przy odtwarzaniu na jakość ma wpływ dekoder w urządzeniu i przetworniki C/A . dla przykładu iRiver brzmi bardzo ładnie ( ale tylko niektóre modele z serii IFP oraz IMP na płyty ) . iPod to dla mnie porażka bo to nie gra . SONY ostatnio też wymięka .
bo w tej sytuacji to kupię sprawną zmieniarkę CD , utwory mp3 zrzucę na cd i będę wiedział że nie pojawią się kolejne straty w jakości . normalne przy tym że mp3 nie zabrzmi jak cd. |
Jak będziesz następnym razem u mnie to może będę miał dla Ciebie ciekawą propozycję
Przypomnij mi
gufer-posepny - |13 Gru 2009|, 2009 12:24
Sobie zanotuję
Struna - |13 Gru 2009|, 2009 22:41
| Mysza napisał/a: | | Bierzesz do rąk pudełko, wkladasz plyte do odtwarzacza, przegladasz sobie książeczkę i wogole jest zajefajnie. | w aucie podczas jazdy ? łeeee chyba Cię nieco poniosło
Co do pytania, mam - używam takowe coś już z pół roku jakoś. Działa bezbłędnie.
Różnica w stosunku do zmieniarki taka, że poziom sygnału niższy i trzeba nieco więcej VOLUME ustawić w stosunku do sygnału np. z radia.
A tak to same pozytywy, muzy tyle że nie idzie przesłuchać, zachowuje funkcje zmieniarki, pilot działa, nic nie przerywa na dziurach.
Jestem zadowolony.
Mysza - |13 Gru 2009|, 2009 22:55
| Struna napisał/a: | | w aucie podczas jazdy ? łeeee chyba Cię nieco poniosło | niekoniecznie, ostatnio czesto podrozowalem z prawej
Struna - |13 Gru 2009|, 2009 23:07
no ale mimo wszystko, w aucie jednak warunki odsłuchowe są takie sobie.
Mysza - |14 Gru 2009|, 2009 07:08
Nie no, pewnie że wole noc, ciszę, spokój, tylko ja i moje ONKYO po tuningu na głośnikach MISSION.
gufer-posepny - |14 Gru 2009|, 2009 17:07
skoro brzmieniowo ( barwa ) nie odbiega od cd to : zainteresowanie mode wzrasta . z racji umiłowania do łupu cupu zakres do 12 khz mnie obchodzi z naciskiem na dźwięki poniżej 50 hz
Struna - |14 Gru 2009|, 2009 17:17
| gufer-posepny napisał/a: | | skoro brzmieniowo ( barwa ) nie odbiega od cd to : zainteresowanie mode wzrasta | jakiej jakości MP3 zapakujesz takie będziesz słuchał. Dasz sobie 192 czy więcej kb/s to będziesz miał jak z CD.
gufer-posepny - |14 Gru 2009|, 2009 18:37
pracuję nad rozwiązaniem hybrydowym . jak się uda to zapodam opis .
ford2fast - |14 Gru 2009|, 2009 23:25
| Struna napisał/a: | | no ale mimo wszystko, w aucie jednak warunki odsłuchowe są takie sobie. |
Tylko gdy jedzie się szybko
Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz
| Struna napisał/a: | | Dasz sobie 192 czy więcej kb/s to będziesz miał jak z CD. |
Na marnym sprzęcie i na kacu gigancie owszem
Struna - |14 Gru 2009|, 2009 23:41
| ford2fast napisał/a: | Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz | jeśli na seryjnym audio masz super warunki odsłuchowe to sorry - chyba czas wymienić baterie w aparacie słuchowym
ford2fast - |15 Gru 2009|, 2009 00:15
| Struna napisał/a: | | ford2fast napisał/a: | Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz | jeśli na seryjnym audio masz super warunki odsłuchowe to sorry - chyba czas wymienić baterie w aparacie słuchowym |
Nic nie wspominałem o seryjnym
Ale nawet przy seryjnym jest różnica
Struna - |15 Gru 2009|, 2009 00:25
no ale tu gadka o podpięciu pod seryjne radio emulatora zmieniarki a nie o car-audio przewyższającym wartością scorpio | ford2fast napisał/a: | Ale nawet przy seryjnym jest różnica | no tak, jest - jak wpadasz w dziurę to nie przerywa Na postoju w zupełnej ciszy można się dosłuchiwać różnic i być może przy słabo samplowanej mp3 się ją dosłyszy, ale jadąc 90 km/h i więcej to sobie można pomarzyć o rozróżnieniu
ford2fast - |15 Gru 2009|, 2009 01:05
| Struna napisał/a: | no tak, jest - jak wpadasz w dziurę to nie przerywa Na postoju w zupełnej ciszy można się dosłuchiwać różnic i być może przy słabo samplowanej mp3 się ją dosłyszy, ale jadąc 90 km/h i więcej to sobie można pomarzyć o rozróżnieniu |
Jako odpowiedź przytoczę Twoje własne słowa:
| Struna napisał/a: | sorry - chyba czas wymienić baterie w aparacie słuchowym |
Struna - |15 Gru 2009|, 2009 13:18
dobrze Roman, dobrze - każdy ocenia według siebie. Dla mnie jest ok i jestem zadowolony. Ty wolisz przeskakiwanki CD na dziurach - ok, Twoja wola. Autor pytał o zmieniarkę MP3 więc dostał odpowiedź na jej temat.
gufer-posepny - |15 Gru 2009|, 2009 17:30
jak się uda to będzie zmieniarka mp3 ... dosłownie zmieniarka .
Struna - |15 Gru 2009|, 2009 17:38
to chyba zmieniarka płyt CD z plikami MP3 Wszystko fajnie, ale to nadal będzie słabe pod kątem wstrząsów, o które na naszych wspaniałych drogach jakoś nietrudno.
gufer-posepny - |15 Gru 2009|, 2009 17:51
mam radio z mp3 już któreś z rzędu i problem nie występuje . chyba że wjadę w dziurę aż grzmotnę felgą . ale tylko VDO Dayton mi wtedy przeskoczył . SONY i Kenwood już nawet kopy z buta zaliczyły i nie marudzą . A po zapodaniu książkowego ciśnienia w kołach to nawet ta zarżnięta zmieniarka działała .
Struna - |15 Gru 2009|, 2009 20:09
nowsze sprzęty maja spore bufory, ale jak chcesz z seryjnej zmieniary CD forda to zrobić to pewnie już tak fajnie nie będzie.
Ale tak czy owak powodzenia życzę w realizacji planu.
gufer-posepny - |15 Gru 2009|, 2009 20:27
puzle do pomysłu w drodze . jak wypali to można seryjnie przerabiać .
ford2fast - |23 Gru 2009|, 2009 01:12
| gufer-posepny napisał/a: | | puzle do pomysłu w drodze . jak wypali to można seryjnie przerabiać . |
Jeżeli masz na myśli wykorzystanie interfejsu , o którym wspominałem , to seryjnie nie da rady
Ze względów techniczno - finansowych
gufer-posepny - |23 Gru 2009|, 2009 15:47
mam na myśli o stosowaniu rozwiązania . ja nie mam zamiaru przerabiać .
No i działa . Radio Ford 7000 + konwerter + zmieniara sony CD/MP3 śmiga jak szalone . Zmieniarka łyka CD , CDR CDRW . I wszelkie mieszanki Audio cd i mp3 . Dodatkowo pamięć antywstrząsowa . Największa obawa to co się stanie jak wrzucę płytę z mp3 i katalogami . Jak radio zrozumie 5 utwór w 3 katalogu tak dla przykładu . Na szczęście urządzenie całą płytę numeruje zatem ten utwór dostaje swój numer 35 wynikający z kolejności katalog i nr w katalogu . Jedyny limit to 99 plików na płytę . Zaleca się stosowanie krótkich nazw katalogów i utworów . Można zatem 6 cd wypchanych utworami zapodać . Zmieniarka CDX-T70MX
Pozostaje ułożenie kabli w aucie i przerobienie stelaża bo otworki nie pasują . Podziękowania dla wiadomo kogo za pomysł .
pandy - |19 Lut 2010|, 2010 17:46
| Mysza napisał/a: | | gufer-posepny napisał/a: | | mp3 mp3 nie równe w brzmieniu | a nawet najlepsze bedzie gorsze od CD i nie mowie o samplingu (suchych bpsach i kHzach), tylko o jitterze, ale co tam - nie kazdy zlotouchy jest. |
Nie obraz sie ale MP3 jest wolne od jittera - jitter jako taki powstaje podczas czytania strumienia bitowego z plyty CD a pozniej podczas odgrywania (jitter zegara- potocznie "kwarcu")
[ Dodano: |19 Lut 2010|, o 17:53 ]
| pokrak napisał/a: | Czołem,
jak w temacie, ktoś z Was tego używa? Potrzebne opinie i uwagi.
|
Zakupilem taka zmieniarke jakis czas temu - ma kilka wad:
potrafi sie zawiesic na niektorych MP3 (trzeba "przeskoczyc" utwor), czasem ma klopot przy przelaczaniu pomeidzy utworami (potrafi lekko "pierdnac"), dziwne startowanie zmieniarki (czasem gubi ostatnio sluchany kawalek i zaczyna od innej "plyty" albo innego utworu).
Ma tez kilka zalet z ktorych najwieksza jest bezproblemowosc w zakresie obslugi.
Co do jakosci dzwieku - jest i tyle - samochod to nie jest dobre miejsce do sluchania muzyki nawet Scorpio - po prostu.
Jesli ci padla zmieniarka albo jej nie masz, nie wystarcza ci radio, magnetofon tez zaczyna szwankowac i nie chcesz niczego ryc w instalcji i chcesz zachowac orginalne radyjko i joystick przy kierownicy to moim zdaniem jest to niezle rozwiazanie jakkolwiek powinno byc troche tansze - powiedzmy w granicach 200 - 250zl - gdyby tyle kosztowalo powiedzialbym ze rewelacja.
Struna - |19 Lut 2010|, 2010 17:53
no ale za to jaki guru był jak kilka tekstów "mądrze brzmiących" użył
[ Dodano: Pią 19 Lut, 2010 ]
| pandy napisał/a: | | potrafi sie zawiesic na niektorych MP3 (trzeba "przeskoczyc" utwor), czasem ma klopot przy przelaczaniu pomeidzy utworami (potrafi lekko "pierdnac"), dziwne startowanie zmieniarki (czasem gubi ostatnio sluchany kawalek i zaczyna od innej "plyty" albo innego utworu). | jaką masz ? bo u mnie takie rzeczy się nie zdarzają.
pandy - |19 Lut 2010|, 2010 18:02
| ford2fast napisał/a: |
|
Hmmm - czy o czyms nie wiem? jaka masz realna dynamike w Scorpio? 30dB? 40dB?
Bez jakiegos dodatkowego aktywnego systemu redukcji zaklocen nie dojdziesz do punktu w ktorym bedziesz mogl odroznic w Scorpio CD od poprawnie skompresowanej MP3 (o czyms lepszym nawet nie mowie bo nie ma potrzeby)
| ford2fast napisał/a: |
| Struna napisał/a: | | Dasz sobie 192 czy więcej kb/s to będziesz miał jak z CD. |
Na marnym sprzęcie i na kacu gigancie owszem |
Przy poprawnym skompresowaniu MP3 (VBR) srednio 200 - 220kbps wystarczy by dla wiekszosci ludzi i wiekszosci rodzajow muzyki MP3 bylo transparetne (i to zakladam optymalne warunki odsluchowe)
| Struna napisał/a: |
| pandy napisał/a: | | potrafi sie zawiesic na niektorych MP3 (trzeba "przeskoczyc" utwor), czasem ma klopot przy przelaczaniu pomeidzy utworami (potrafi lekko "pierdnac"), dziwne startowanie zmieniarki (czasem gubi ostatnio sluchany kawalek i zaczyna od innej "plyty" albo innego utworu). | jaką masz ? bo u mnie takie rzeczy się nie zdarzają. |
Chyba te ktora polecales - musialbym sprawdzic ale one wszystkie na jedno kopyto z tego co pamietam (funkcje i mozliwosci) - w kazdym razie dzieje mi sie tak bardzo czesto ze slucham np CD5, utwor 56 i jak wylacze zaplon oraz wlacze dosc szybko radio to jest ok ale po godzinie juz sie gubi i zaczyna grac np od CD5 ale utwor 50, czasem potrafi sie zupelnie pogubic i robi rescan i zaczyna od CD1 utwor 01. Zawiesza mi sie na 2 MP3 (przygotowane specjalnie do radia wiec dosc konserwatywny VBR i nie ma w srodku tagow - wycialem wszystko co mogloby przeszkadzac i co i tak nie jest wyswietlane ze wzgledu na ograniczenia samego radia), pierdniecia - zdarza mi sie w kilku utworach ktore maja dlugie okresy ciszy ze przelaczenie pomiedzy jednym a drugim jest z takim krociutkim pierdnieciem - jak mowie jednak w warunkach drogowych sa to rzeczy do przelkniecia jakkolwiek byloby je latwiej przelknac gdyby cena byla nizsza - no ale kupione, zalozone w schowku pasazera, dziala - nie narzekam zanadto (narzkema na ograniczenia radia - za mala ilosc katalogow czyli wirtualnych plytek - 10 byloby ok)
Struna - |19 Lut 2010|, 2010 18:10
jak wchodziły CD to wszyscy jojczeli że łooooo to spłaszcza dźwięk, nie ma to jak vinyl i wogóle teraz to samo między mp3 a CD nagle teraz CD jest git a mp3 be
u mnie nie gubi płytki, ale faktycznie czasem potrafi po włączeniu zagrać nie kawałek ostatnio słuchany a jakby ze dwa wcześniej. To zauważyłem ma związek z tym jak wyłączysz radio. Jak z guziora to się nie zdarza, a jak stacyjką to wtedy czasem ( choć bardzo rzadko ) tak miewa. Na 2 Gb muzy nie czyta mi jednego kawałka, znaczy czyta, zlicza czas ale nie ma dźwięku. Niemniej na kompie też ten kawałek coś kitrasi więc się nie dziwię A tak to święty spokój, muzy od groma. Szkoda że tagów nie czyta.
pandy - |19 Lut 2010|, 2010 18:26
| Struna napisał/a: | jak wchodziły CD to wszyscy jojczeli że łooooo to spłaszcza dźwięk, nie ma to jak vinyl i wogóle teraz to samo między mp3 a CD nagle teraz CD jest git a mp3 be |
MP3 ma wady, nawet potezne i te wady slychac (ja przynajmniej slysze) jakkolwiek mozna te wady zmniejszyc (mysle glownie o tzw pre-echo w systemach stosujacych DCT czyli tez MP3) a sprawa miedzy CD a winylem jest prosta - plyty CD nagrane do ok 1990 mogly byc rzeczywiscie gorsze brzmieniowo niz winyl - od ok 1990 po wprowadzeniu do masteringu ditheringu a pozniej nowoczesnych sytemow noiseshapingu winyl przestal liczyc sie jako referencyjne zrodlo dzwieku (po 20 odtworzeniach winyl sie niszczy - jesli uzywa sie specjalnych igiel do szczegolnie wiernego odtwarzania to nawet szybciej - owszem sa tacy co odtwarzaja winyle na mokro albo tacy ktorzy uzywaja wiazki laserowej ale to jednostkowe przypadki - z kazdym odtworzeniem winyl ulega degradacji - technologia CD od poczatku lat 90 ubieglego wieku po prostu przeskoczyla winyl a dopracowanie pewnych innych elementow systemu CD w polowie lat 90 uczynilo z tego naprawde bardzo dobre zrodlo - tylko po co to wszystko jak w tej chwili niemal kazda muzyka miksowana jest w studio tak by byla dobrze slyszalna na ipodach po skompresowaniu - kopanie w karton i dynamika rzedu 30dB - za to dobrze to slychac na sluchawkach w tramwaju czy podczas porannego joggingu )
gufer-posepny - |19 Lut 2010|, 2010 18:44
Mi cd-mp3 zmieniara ładnie śmiga ( i lata po bagażniku na razie ) . te opisy mogły by być na wyświetlaczu ale w sumie to nie patrzę na to tylko macham manetką .
maup - |19 Lut 2010|, 2010 23:11
| pandy napisał/a: | | po co to wszystko jak w tej chwili niemal kazda muzyka miksowana jest w studio tak by byla dobrze slyszalna na ipodach |
i święte słowa. możemy się podniecać czarną płytą ale to raczej podróż sentymentalna. pokażcie mi studio nagraniowe, które nie używa cyfrowego sprzętu. jeżeli źródło jest 0/1 to nie ma się co łudzić, że nagle magicznym sposobem analog wymyśli i zagra, co ma być pośrodku.
ford2fast - |20 Lut 2010|, 2010 12:33
| pandy napisał/a: | ford2fast napisał/a:
Hmmm - czy o czyms nie wiem? |
Owszem
gufer-posepny - |20 Lut 2010|, 2010 17:43
mp3 wymyślili na potrzeby odtwarzaczy mp3 bo kiedyś pamięć flash była bardzo droga . obecnie nic nie stoi na przeszkodzie żeby płyty audio cd zrzucać w postaci WAW na odtwarzacz . jak komuś zależy na jakości to niech pakuje audio cd do auta . vinil z oczywistych względów w aucie odpada . a wogóle to są jeszcze kasety . ktoś pamięta co to jest ? tylko jakoś nie chce mi się siedzieć i nagrywać ich . mp3 jest proste do przenoszenia i tyle .
Struna - |21 Lut 2010|, 2010 02:09
| gufer-posepny napisał/a: | | vinil z oczywistych względów w aucie odpada . | z podobnych względów CD też robi problemy.
pandy - |21 Lut 2010|, 2010 11:51
| maup napisał/a: | | pandy napisał/a: | | po co to wszystko jak w tej chwili niemal kazda muzyka miksowana jest w studio tak by byla dobrze slyszalna na ipodach |
i święte słowa. możemy się podniecać czarną płytą ale to raczej podróż sentymentalna. pokażcie mi studio nagraniowe, które nie używa cyfrowego sprzętu. jeżeli źródło jest 0/1 to nie ma się co łudzić, że nagle magicznym sposobem analog wymyśli i zagra, co ma być pośrodku. |
no ale vinyl nie jest i nigdy nie byl idealnym nosnikiem - moglby byc bardzo dobry - powidzmy dorownac CD gdyby stosowac odczyt bezstykowy (byl swego czasu analogowy gramofon laserowy ktory potrafil czytac bezstykowo klasyczna plyte analogowa ale coz tego jak kazda drobina kurzu znajdujaca sie na sladzie byla intepretowana jak sygnal i bylo to mocno niepraktyczne i drogie - powiedzmy ze w dzisiejszych czasach gdyby ktos to robil to kosztowaloby ok 1000zl ale wtedy to jesli mnie pamiec nie byli bylo ok 7000$ i to byl poczatek lat 90)
No i studia juz od dawna sa cyfrowe... wylacznie nieliczne studia niszowe specjalizujace sie w okreslonych odbiorcach robia to analogowo - no ale mainstream zcyfryzowal sie 15 lat temu - tu tez zreszta zabawny numer - bo jakosciowo lepsze niz CD sa dwa systemy cyfrowe DSD (SACD) i DVD-Audio - smieje sie z tych ludkow ktorzy podniecaja sie SACD bo w dziedzinie konsumenckiej reprodukcji audio jest to jeden z najwiekszych przekretow... no ale widac takie mamy juz czasy ze gawiedz durna kupi kazda marketingowa breje jaksie lansuje w mediach.
[ Dodano: |21 Lut 2010|, o 11:57 ]
| gufer-posepny napisał/a: | | mp3 wymyślili na potrzeby odtwarzaczy mp3 bo kiedyś pamięć flash była bardzo droga . obecnie nic nie stoi na przeszkodzie żeby płyty audio cd zrzucać w postaci WAW na odtwarzacz . jak komuś zależy na jakości to niech pakuje audio cd do auta . vinil z oczywistych względów w aucie odpada . a wogóle to są jeszcze kasety . ktoś pamięta co to jest ? tylko jakoś nie chce mi się siedzieć i nagrywać ich . mp3 jest proste do przenoszenia i tyle . |
eee
lepieij stosowac format flac albo monkey audio czyli kompresje bezstratna... ja bym chcial miec w samochodzie odtwarzac wspierajacy MPC ale poza nielicznymi odtwarzaczami przenosnymi to niszowy format i albo trzeba robic cos samemu albo brac jakis PC i wsadzac do samochodu...
Zreszta myslalem o tym kiedys ale mi przeszlo - kilka kamerek usb, gps, jakis embeded PC (raczej ze wzgledu poboru mocy stawialbym na platforme ARM niz x86), na tym odtwarzacz i system alarmowy oraz pomoc przy parkowaniu (kamerki), jakby jadlo kilka W to mozna by to zutylizowac calkiem ladnie
mirod - |16 Cze 2010|, 2010 21:10
Ja mam interfejs Bluebird ,wsadziłem do tego kartę SD 4Gb, całośc wepchałem do schowka od przekaźników po stronie pasażera (interfejs wielkości paczki fajek, więc miści się tam). Wązne,że działa z joysticka przy kierownicy. Wlazło na kartę 4GB 596 kawałków.
ford2fast - |17 Cze 2010|, 2010 10:26
| pandy napisał/a: | | jakby jadlo kilka W to mozna by to zutylizowac calkiem ladnie |
Prosto do kosza lub śmietnika
pandy - |17 Cze 2010|, 2010 23:11
czemu do kosza ?
ford2fast - |18 Cze 2010|, 2010 10:08
| pandy napisał/a: | | czemu do kosza ? |
| pandy napisał/a: | | zutylizowac |
|
|