Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - Czym przykleić lusterko wsteczne?

_Mu. - |7 Gru 2009|, 2009 03:19
Temat postu: Czym przykleić lusterko wsteczne?
Elou.
Jadę ci sobie umyć wozidło - skorka znaczy, znaczy przeprosiem sie z nim za dwuletnią nieużywalnosć i nim jeżdżę :mrgreen: - i w suwenirze dostaję jodełkę zapaszkową.
No i zaczynam mocować, panie, gumka ciasna, więc przyłożyłem trochę siły, żeby ją na maksa rozciagnąć a tu... pyk - i lustereczko wdzięcznie z szybki ląduje mi w dłoni. ):
No i klops. Kiedyś był taki wątek, zakładany przez Adama chyba, ale nie mogę znaleźć.
Kojarzy ktoś jakim klejem to potraktować? Na szybie został taki czarny prostokącik - cieniutka warstewka. Czyli nie do gołej szyby klejenie lecz do tego podkładu. Czekam na helpa. :)

Boni - |7 Gru 2009|, 2009 07:26

Zedrzeć wszystko z szyby i lusterka do gołego szkła i metalu, odtłuścić porządnie, przykleić na porządną taśmę dwustronnie klejącą (hint: taśmę na lusterko aby aby, potem przyciąć w koło równiutko, i na szybę lu).
tomasz - |7 Gru 2009|, 2009 07:41

najlepiej podjechac do szklarza - koszy okolo 8-10 PLN
LYSYKON - |7 Gru 2009|, 2009 07:41

ASO koszt 6 zeta - 2 szt. podgrzewasz i przyklejasz, z taśmą dwustronną miałem zawsze problem, po czasie i tak odpadała (słońce, wilgoć).
--Marcin-- - |7 Gru 2009|, 2009 08:07

tomasz napisał/a:
najlepiej podjechac do szklarza - koszy okolo 8-10 PLN

To jest chyba najlepsze rozwiązanie, ja kleiłem już kilka razy i odpadło :evil: już zacząłem się zastanawiać nad kamerą wsteczną :)

Gwelezemba - |7 Gru 2009|, 2009 08:12

dokładnie
dwustronna taśma samochodowa
do kupienia w każdym sklepie z częściami i pierdółkami do samochodów
ja kupiłem sobie całą rolkę i już do wielu rzeczy mi się przydała, nawet w domu, trzyma toto porządnie, jakieś 25zł kosztowała za kilka metrów, taka szara.
Co ciekawe szerokości idealnie takiej jaka jest potrzebna na lusterko :)

Nigdy nie naklejaj na resztki lub starą taśmę
starą zedrzyj, powinna bardzo ładnie odejść, a jak nie to szmatka w benzynie ekstrakcyjnej i namocz tą starą na szybie
potem wymyj nią dokładnie styk na lusterku
Odetnij sobie potrzebny kawałek taśmy, przyklej do lusterka i na taką ładną odtłuszczoną szybę przyklej toto, dociśnij tak z pół minuty dla pewności i powinno śmigać.

Mi moje odpadło przy regulacji na skrzyżowaniu :P
Nakleiłem na niedokładnie oczyszczoną powierzchnię i znowu odpadło.
Dlatego piszę byś to dokładnie oczyścił i odtłuścił, ja tak zrobiłem za drugim razem i juz kilka ładnych lat się trzyma.

pablo19 - |7 Gru 2009|, 2009 08:15

Odpowiedni plasterek w aso jest za ok. 3 zł, już zakupiłem dwa dla siebie i Marcina i jak nadejdzie ta chwila to zaczniemy kleić :D , może prezent świąteczny zrobimy scorasom :)
marcys - |7 Gru 2009|, 2009 09:35

mnie to skleili w warsztacie za 5 zet. Troche za tanio zeby robic samemu ;) zresztą trzeba miec opalarke zeby to dobrze siadlo. ( niby mam no ale to tylko 5 zeta...)
kondzio508 - |7 Gru 2009|, 2009 09:44

a ja nie kleiłem lusterka wstecznego tylko wymieniłem cała szybe ;) :P i miałem juz przyklejone , ale polecam klej szklarski taki do montazu szyb jak montowałem swoją szybe to kleił sie tak ze oderwac pewnie tego nie idzie ...
bingo - |7 Gru 2009|, 2009 10:26

w akwarystycznym kupujesz klei do szkła mała tubka pewnie z 3 zł kosztuje. klej elastyczny i nic się nie dzieje pod wpływem różnic temperatur. wytrzymałość spora, bo tym akwaria przeciesz kleją ...
Julek - |7 Gru 2009|, 2009 10:29

Jak już pablo napisał - idziesz do najbliższego ASO Forda i prosisz w dziale części detal plasterek do naklejania lusterka. Koszt 2,80 PLN.
Struna - |7 Gru 2009|, 2009 11:28

braciak kupił jakiś klej boll-a do tegoż właśnie celu. Trzyma jak pieron.
marcys - |7 Gru 2009|, 2009 11:32

jakkolwiek slyszalem o pekajacych szybach z powodu uzycia np: kropelki :)
bingo - |7 Gru 2009|, 2009 12:19

marcys napisał/a:
jakkolwiek slyszalem o pekajacych szybach z powodu uzycia np: kropelki
- od kleju? raczej nie prawdopodobne, bo szkło, mimo tego, że jest cieczą, jest bardzo stabilne chemicznie i raczej żaden klej nie zaszodzi jej.
Adam518 - |7 Gru 2009|, 2009 12:30

Jak mi się urwało lusterko to podjechałem do szybiarza za płaciłem 10pln.Grzali mi szybe odtłuścili i zakleili klejem firmy loctite (specjalnym do szyb).Trzyma już prawie rok.
Reader - |8 Gru 2009|, 2009 10:27

marcys napisał/a:
jakkolwiek slyszalem o pekajacych szybach z powodu uzycia np: kropelki :)

Potwierdzam , z tym że nie słyszałem a widziałem. Róznica tylko w tym że, klejone na coś w stylu distal. Bardziej chodzi to o naprężenia niż reakcje chemiczne.

Boni - |8 Gru 2009|, 2009 12:18

Każdy klej poza poliuratanem i siliconem może popękac szybę w koło, od naprężeń. Niby można przykleić na poliuretan do szyb, to co w koło idzie, albo silikon do luster czy akwariów, tylko po co się syfić i babrać, jak dobra taśma trzyma 10 czy 15 lat
bigpast - |8 Gru 2009|, 2009 14:50

Ze dwa lata temu też odpadło lusterko mojemu wielorybu. Próbowałem kilku specyfików i nic. Kupiłem na Orlenie jakiś dwuskładnikowy amerykański klej (koszt ok. 10 zł). Jednym składnikiem smarowałeś stopkę lusterka, drugim miejsce na szybie. Trzyma jak złoto.
dariusz - |8 Gru 2009|, 2009 15:58

Najlepszy jest klej do tego przeznaczony polecam Firmy Boll mogę wysłać cena 14zł.
Jest to klej dwuskładnikowy ... odkręcamy "podstawe" do którego jest przykręcone lusterko
oczyszczamy dokładnie docinamy siateczke dołączoną do kleju, oczyszczamy szybę.
Na przygotowaną siateczkę wylewamy klej i dociskamy do szyby(kleju oczywiście nie za dużo) trzymamy kilka sekund i po 2 godzinkach zakładamy lusterko GOTOWE :)
Ps. cała instrukcja na opakowaniu kleju

Struna - |9 Gru 2009|, 2009 20:37

dariusz napisał/a:
docinamy siateczke dołączoną do kleju
o to to to , własnie taki własnie braciak kupił i użył. Też siateczka była. Trzyma bardzo dobrze. A klejone było ponad dwa lata temu.