Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Nadwozie - tragedia dla mojego zabutku...rysy kluczem

axis - |21 Lis 2009|, 2009 15:14
Temat postu: tragedia dla mojego zabutku...rysy kluczem
Witam serdecznie
Wczorajszej nocy jakis frajer bo jak to mozna inaczej nazwac porysowal mi moja piekna skorupe 1991 z przepieknym lakierem, poodrywal wszystkie znaczki fordoskie przod/tyl i przy tym porysowal mi okolice ów naklejek.

Z tad prozba do was uzytkownicy tego zacnego forum, co mam poczac, jak najlepiej zamalowac piekny napis"huuuu u u yu" na bagazniku i wielka ryse na cala przednia maske.

Najgorsze jest to ze mam male problemy finansowe wiec napewno nie starczy na dobrego lakiernika, zalezy mi na zamalowaniu napisu a najbardziej na konserwacji, aby nie wdarla mi sie rdza w te 2milimetrowe bruzdy.

Prosze o pomoc, moze ktos zna tani i w miare skuteczny sposob.

pozdr.

Pershing - |21 Lis 2009|, 2009 15:27

Zeby to jakos wygladalo to tylko malowanie calego elementu i popraw swoj post bo bedzie ostrzezenie za ten "cytat"
Adam73 - |21 Lis 2009|, 2009 16:20

Najoszczędniej to kredka i wosk.
Aro - |21 Lis 2009|, 2009 16:30

A gdzie Ci to zrobili, w Brusach?
axis - |21 Lis 2009|, 2009 18:26

w Gdyni :/
TomiGra - |21 Lis 2009|, 2009 19:50

..no w TriCity to nic dziwnego ;)
Proponuje chwilowo dorobić setkę bazy podobnej lub identycznej do Twojej i wacikiem do uszu lub delikatnym pędzelkiem zabezpieczyć rysy. Potem papier wodny i pasta polerska. Powinno to jakoś wyglądać do czasu dojścia do fufu :)

axis - |21 Lis 2009|, 2009 19:58

"dorobienie setki bazy" to znaczy ze mam jechac do lakiernika po farbe? :)
TomiGra - |21 Lis 2009|, 2009 20:07

axis, do sklepu(mieszalni) z farbami bo aft :)

[ Dodano: |21 Lis 2009|, o 20:11 ]
..weź wymontuj klapkę do dobrania bazy i papier wodny kup bardzo drobny(jeden arkusz 1000 i jeden 2000).

Jak się nie uda znośnie nałożyć na rysy to zmyj i jeszcze raz. Tak do perfekcji i wtedy po przeschnięciu papierkiem wybrzuszenie tak aby jak najmniej lakieru w około :)

Adam73 - |21 Lis 2009|, 2009 21:16

TomiGra napisał/a:
Jak się nie uda znośnie nałożyć na rysy to zmyj i jeszcze raz.
TomiGra, a liczysz sie z tym że wokół lakier zmatowieje od zmywania ?? Juz przeprowadzałem takie próby na autach i wychodziły takie szkarady ze lepiej nie pisać,a doświadczenie w takich duperelkach mam po 15 latach zabawy w modelarstwo .
Najlepszym i jedynym naprawde dobrym rozwiązaniem jest tak jak napisał Pershing, najprostszym i najtańszym jest kredka.

TomiGra - |21 Lis 2009|, 2009 21:34

Adam73 napisał/a:
TomiGra, a liczysz sie z tym że wokół lakier zmatowieje od zmywania ??

..gdy widzisz że kreska nie wyszła to ścierasz ją natychmiast bawełniana szmatką nasączoną nitro(nitro nie zmyje lakieru tylko go zmatowieje)więc nie musisz długo zmywać i wycierać bezbarwnego. Poza tym potem pasta polerska z woskiem i nie widać nic. Ja tak robię i jak się przyłożysz to fabryka. Kwestia wprawy i dokładności. Kredka się wyciera i trzeba powtarzać.
Propozycja jest taka że najpierw użyj kredki a jak efekt nie będzie zadowalający to pozostaje druga metoda. Na próbę jedną z rys zrób i sam zdecydujesz.

Adam73 - |23 Lis 2009|, 2009 08:11

TomiGra napisał/a:
Poza tym potem pasta polerska z woskiem i nie widać nic.

Złudzenie.Polerowałem u siebie mniejsze rysy,efekt był taki ze teraz jak dobrze sie przyjrzeć jest jaśniejsza plama. Niestety auta 20-letnie maja juz lekko złachany klar i wystarczy przytrzeć pasta żeby dostać sie do koloru.
TomiGra napisał/a:
Kredka się wyciera i trzeba powtarzać.
Bzdura. Dobrze nałożona kredka (czyt. powierzchnia odtłuszczona,kredka odpowiednio wtarta) + wosk (moze być nawet koloryzujący) dają efekt nowego lakieru.
TomiGra - |23 Lis 2009|, 2009 13:49

axis napisał/a:
zalezy mi na zamalowaniu napisu a najbardziej na konserwacji, aby nie wdarla mi sie rdza w te 2milimetrowe bruzdy.

Adam73, zacznij dokładniej czytać posty bo jak na razie to odnoszę wrażenie że tego nie robisz i pragniesz tylko zaistnieć w dyskusji samemu pisząc bzdury:P i wychodząc z założenia że to co napiszesz jest jedną i niepodważalna prawdą :-d

Od kiedy kredka i wosk zabezpieczy lakier porysowane do blachy. No chyba że ktoś ma inną teorię "bzdury"? ;)

kondzio508 - |23 Lis 2009|, 2009 14:29

kredka zamaskuje tylko slady rys ale nie zabezpieczy przed korodowaniem blachy jezeli rysa jest glęboka do blachy to tylko teraz jak najszybciej prysnąc podkladem 1K w spreyu a jak bedziesz mial kase to zrobic zaprawki , ale zaprawki nie konicznie muszą wyjsc bo beda rózne cienie dlatego najlepszym rozwiazaniem bedzie odswiezenie elementu i nie ma co gdybac , albo kosztuje i masz tip top albo malym nakladem $$$ zrobic zaprawke . (mi np. udalo sie zrobic zaprawki po spojlerze i to nie male ) kolor miałem z malowania poprzedniego scorka .

wziolem wygladzilem szpachlą , peszeszlifowałem , potem dalem podklad bolla 1K w spreyu, papierem wodnym przetarłem podkład , nanioslem pedzelkiem cieniutkim baze z wiaderka :twisted: , potem troszke baze przeszlifowalem (ogólnie bazy sie nie szlifuje ) ale ja musialem bo pistolet mi sie zatkal i sprezarka nie malowalem takiego malego miejsca , potem 2 razy bezbarwny w spreyu tez bolla i jest git jak wyschlo to wziolem papierem wodnym i polerka przeciągnołem i ladnie wyszlo :)

Adam73 - |23 Lis 2009|, 2009 16:06

TomiGra napisał/a:
pragniesz tylko zaistnieć w dyskusji samemu pisząc bzdury

TomiGra,to nie bzdury,przeciez nie pisze o kredkach świecowych czy tych najtańszych poczytaj sobie o prawdziwych kredkach maskujących rysy,maja one specjalny skład zabezpieczający właśnie blache przed korozją.Co prawda nie kosztują jakies tam 15 zeta ale taka inwestycja sie opłaca.wiem bo sam stosowałem i jakos przez 5 lat spod kredki zadna ruda mi nie wylazła więc wiem co pisze.A jak Ty uzywasz kredek własnego dziecka to nie dziwota że potem masz rdze.
A na zaistnieniu mi nie zależy, grunt ze takie mądrale jak Ty udzielaja dobrych rad wyczytanych gdzieś z gogli.

Nowy i łatwy w użyciu środek do retuszu i ochrony lakieru w miejscach po uderzeniach kamieniami, zabezpieczenia odprysków, tuszowania rys, głębokich zadrapaniach i otarć. Do wszystkich typów lakierów. Zabezpiecza uszkodzenie przed korozją (kredka zawiera składnik przeciwrdzewny, aby nie dochodziło do korozji wewnątrz rysy).

Po wypełnieniu rysy kredką, jeżeli zostanie pokryta warstwą wosku – wówczas daje zabezpieczenie do 20 myć lakieru.

TomiGra - |23 Lis 2009|, 2009 17:24

Adam73 napisał/a:
A na zaistnieniu mi nie zależy, grunt ze takie mądrale jak Ty udzielaja dobrych rad wyczytanych gdzieś z gogli.

..swoją miarą nie oceniaj innych ;)

Waski - |23 Lis 2009|, 2009 17:31

dac po razie ?

czy nie potraficie zrobic sobie troszkę dystansu do własnych racji ?
nie przyszło Wam do głowy ze mozecie koledze poradzic kazdy po swojemu a on sobie juz wybierze któreś rozwiazanie ?

TomiGra - |23 Lis 2009|, 2009 17:51

..ooo Waski, jak to miło że dołączyłeś do dyskusji ;) bo trzeba z nimi zrobić porządek :536:
Adam73 - |23 Lis 2009|, 2009 19:21

Waski napisał/a:
nie przyszło Wam do głowy ze mozecie koledze poradzic kazdy po swojemu a on sobie juz wybierze któreś rozwiazanie ?

MAsz jak zwykle racje.
Tylko że nie lubie jak ktos nie stosował metody którą ja proponuje a ją krytykuje.

marcys - |24 Lis 2009|, 2009 09:34

TomiGra napisał/a:
ooo Waski, jak to miło że dołączyłeś do dyskusji bo trzeba z nimi zrobić porządek

ciebie to tez dotyczy.

pepi - |24 Lis 2009|, 2009 12:09

kredki to srodek powiedziałbym taki chwilowy jak do bazy jest rysa to tylko raczej malowanie -można zaprawkę zrobić jak jest tego mało ale to trza umieć :-d wtedy nic nie widać podwarunkiem że auto ma kolor ciemny :P
a co do polerki i rys jak wstepnie papierem 2000-2500 usunie się rysy to niema sladu :lol:

Adam73 - |24 Lis 2009|, 2009 12:17

pepicosi napisał/a:
kredki to srodek powiedziałbym taki chwilowy jak do bazy jest rysa to tylko raczej malowanie -można zaprawkę zrobić jak jest tego mało ale to trza umieć

I z tym sie zgadzam całkowicie.
Tez napisałem wcześniej:
Najlepszym i jedynym naprawde dobrym rozwiązaniem jest tak jak napisał Pershing, najprostszym i najtańszym jest kredka.

Waski - |24 Lis 2009|, 2009 23:31

pepicosi napisał/a:
nie widać podwarunkiem że auto ma kolor ciemny

no niestety na jasnym odrzut bazy widac :) ale i tak wiekszy sens nawet na jasnym ma zaprawka niz inne maskowanie - zapewniam ze wiekszosc ludzi nie widzi tego odrzutu :)