| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Nadwozie - tragedia dla mojego zabutku...rysy kluczem
axis - |21 Lis 2009|, 2009 15:14 Temat postu: tragedia dla mojego zabutku...rysy kluczem Witam serdecznie
Wczorajszej nocy jakis frajer bo jak to mozna inaczej nazwac porysowal mi moja piekna skorupe 1991 z przepieknym lakierem, poodrywal wszystkie znaczki fordoskie przod/tyl i przy tym porysowal mi okolice ów naklejek.
Z tad prozba do was uzytkownicy tego zacnego forum, co mam poczac, jak najlepiej zamalowac piekny napis"huuuu u u yu" na bagazniku i wielka ryse na cala przednia maske.
Najgorsze jest to ze mam male problemy finansowe wiec napewno nie starczy na dobrego lakiernika, zalezy mi na zamalowaniu napisu a najbardziej na konserwacji, aby nie wdarla mi sie rdza w te 2milimetrowe bruzdy.
Prosze o pomoc, moze ktos zna tani i w miare skuteczny sposob.
pozdr.
Pershing - |21 Lis 2009|, 2009 15:27
Zeby to jakos wygladalo to tylko malowanie calego elementu i popraw swoj post bo bedzie ostrzezenie za ten "cytat"
Adam73 - |21 Lis 2009|, 2009 16:20
Najoszczędniej to kredka i wosk.
Aro - |21 Lis 2009|, 2009 16:30
A gdzie Ci to zrobili, w Brusach?
axis - |21 Lis 2009|, 2009 18:26
w Gdyni
TomiGra - |21 Lis 2009|, 2009 19:50
..no w TriCity to nic dziwnego
Proponuje chwilowo dorobić setkę bazy podobnej lub identycznej do Twojej i wacikiem do uszu lub delikatnym pędzelkiem zabezpieczyć rysy. Potem papier wodny i pasta polerska. Powinno to jakoś wyglądać do czasu dojścia do fufu
axis - |21 Lis 2009|, 2009 19:58
"dorobienie setki bazy" to znaczy ze mam jechac do lakiernika po farbe?
TomiGra - |21 Lis 2009|, 2009 20:07
axis, do sklepu(mieszalni) z farbami bo aft
[ Dodano: |21 Lis 2009|, o 20:11 ]
..weź wymontuj klapkę do dobrania bazy i papier wodny kup bardzo drobny(jeden arkusz 1000 i jeden 2000).
Jak się nie uda znośnie nałożyć na rysy to zmyj i jeszcze raz. Tak do perfekcji i wtedy po przeschnięciu papierkiem wybrzuszenie tak aby jak najmniej lakieru w około
Adam73 - |21 Lis 2009|, 2009 21:16
| TomiGra napisał/a: | | Jak się nie uda znośnie nałożyć na rysy to zmyj i jeszcze raz. | TomiGra, a liczysz sie z tym że wokół lakier zmatowieje od zmywania ?? Juz przeprowadzałem takie próby na autach i wychodziły takie szkarady ze lepiej nie pisać,a doświadczenie w takich duperelkach mam po 15 latach zabawy w modelarstwo .
Najlepszym i jedynym naprawde dobrym rozwiązaniem jest tak jak napisał Pershing, najprostszym i najtańszym jest kredka.
TomiGra - |21 Lis 2009|, 2009 21:34
| Adam73 napisał/a: | | TomiGra, a liczysz sie z tym że wokół lakier zmatowieje od zmywania ?? |
..gdy widzisz że kreska nie wyszła to ścierasz ją natychmiast bawełniana szmatką nasączoną nitro(nitro nie zmyje lakieru tylko go zmatowieje)więc nie musisz długo zmywać i wycierać bezbarwnego. Poza tym potem pasta polerska z woskiem i nie widać nic. Ja tak robię i jak się przyłożysz to fabryka. Kwestia wprawy i dokładności. Kredka się wyciera i trzeba powtarzać.
Propozycja jest taka że najpierw użyj kredki a jak efekt nie będzie zadowalający to pozostaje druga metoda. Na próbę jedną z rys zrób i sam zdecydujesz.
Adam73 - |23 Lis 2009|, 2009 08:11
| TomiGra napisał/a: | | Poza tym potem pasta polerska z woskiem i nie widać nic. |
Złudzenie.Polerowałem u siebie mniejsze rysy,efekt był taki ze teraz jak dobrze sie przyjrzeć jest jaśniejsza plama. Niestety auta 20-letnie maja juz lekko złachany klar i wystarczy przytrzeć pasta żeby dostać sie do koloru.
| TomiGra napisał/a: | | Kredka się wyciera i trzeba powtarzać. | Bzdura. Dobrze nałożona kredka (czyt. powierzchnia odtłuszczona,kredka odpowiednio wtarta) + wosk (moze być nawet koloryzujący) dają efekt nowego lakieru.
TomiGra - |23 Lis 2009|, 2009 13:49
| axis napisał/a: | | zalezy mi na zamalowaniu napisu a najbardziej na konserwacji, aby nie wdarla mi sie rdza w te 2milimetrowe bruzdy. |
Adam73, zacznij dokładniej czytać posty bo jak na razie to odnoszę wrażenie że tego nie robisz i pragniesz tylko zaistnieć w dyskusji samemu pisząc bzdury:P i wychodząc z założenia że to co napiszesz jest jedną i niepodważalna prawdą
Od kiedy kredka i wosk zabezpieczy lakier porysowane do blachy. No chyba że ktoś ma inną teorię "bzdury"?
kondzio508 - |23 Lis 2009|, 2009 14:29
kredka zamaskuje tylko slady rys ale nie zabezpieczy przed korodowaniem blachy jezeli rysa jest glęboka do blachy to tylko teraz jak najszybciej prysnąc podkladem 1K w spreyu a jak bedziesz mial kase to zrobic zaprawki , ale zaprawki nie konicznie muszą wyjsc bo beda rózne cienie dlatego najlepszym rozwiazaniem bedzie odswiezenie elementu i nie ma co gdybac , albo kosztuje i masz tip top albo malym nakladem $$$ zrobic zaprawke . (mi np. udalo sie zrobic zaprawki po spojlerze i to nie male ) kolor miałem z malowania poprzedniego scorka .
wziolem wygladzilem szpachlą , peszeszlifowałem , potem dalem podklad bolla 1K w spreyu, papierem wodnym przetarłem podkład , nanioslem pedzelkiem cieniutkim baze z wiaderka , potem troszke baze przeszlifowalem (ogólnie bazy sie nie szlifuje ) ale ja musialem bo pistolet mi sie zatkal i sprezarka nie malowalem takiego malego miejsca , potem 2 razy bezbarwny w spreyu tez bolla i jest git jak wyschlo to wziolem papierem wodnym i polerka przeciągnołem i ladnie wyszlo
Adam73 - |23 Lis 2009|, 2009 16:06
| TomiGra napisał/a: | | pragniesz tylko zaistnieć w dyskusji samemu pisząc bzdury |
TomiGra,to nie bzdury,przeciez nie pisze o kredkach świecowych czy tych najtańszych poczytaj sobie o prawdziwych kredkach maskujących rysy,maja one specjalny skład zabezpieczający właśnie blache przed korozją.Co prawda nie kosztują jakies tam 15 zeta ale taka inwestycja sie opłaca.wiem bo sam stosowałem i jakos przez 5 lat spod kredki zadna ruda mi nie wylazła więc wiem co pisze.A jak Ty uzywasz kredek własnego dziecka to nie dziwota że potem masz rdze.
A na zaistnieniu mi nie zależy, grunt ze takie mądrale jak Ty udzielaja dobrych rad wyczytanych gdzieś z gogli.
Nowy i łatwy w użyciu środek do retuszu i ochrony lakieru w miejscach po uderzeniach kamieniami, zabezpieczenia odprysków, tuszowania rys, głębokich zadrapaniach i otarć. Do wszystkich typów lakierów. Zabezpiecza uszkodzenie przed korozją (kredka zawiera składnik przeciwrdzewny, aby nie dochodziło do korozji wewnątrz rysy).
Po wypełnieniu rysy kredką, jeżeli zostanie pokryta warstwą wosku – wówczas daje zabezpieczenie do 20 myć lakieru.
TomiGra - |23 Lis 2009|, 2009 17:24
| Adam73 napisał/a: | | A na zaistnieniu mi nie zależy, grunt ze takie mądrale jak Ty udzielaja dobrych rad wyczytanych gdzieś z gogli. |
..swoją miarą nie oceniaj innych
Waski - |23 Lis 2009|, 2009 17:31
dac po razie ?
czy nie potraficie zrobic sobie troszkę dystansu do własnych racji ?
nie przyszło Wam do głowy ze mozecie koledze poradzic kazdy po swojemu a on sobie juz wybierze któreś rozwiazanie ?
TomiGra - |23 Lis 2009|, 2009 17:51
..ooo Waski, jak to miło że dołączyłeś do dyskusji bo trzeba z nimi zrobić porządek
Adam73 - |23 Lis 2009|, 2009 19:21
| Waski napisał/a: | | nie przyszło Wam do głowy ze mozecie koledze poradzic kazdy po swojemu a on sobie juz wybierze któreś rozwiazanie ? |
MAsz jak zwykle racje.
Tylko że nie lubie jak ktos nie stosował metody którą ja proponuje a ją krytykuje.
marcys - |24 Lis 2009|, 2009 09:34
| TomiGra napisał/a: | | ooo Waski, jak to miło że dołączyłeś do dyskusji bo trzeba z nimi zrobić porządek |
ciebie to tez dotyczy.
pepi - |24 Lis 2009|, 2009 12:09
kredki to srodek powiedziałbym taki chwilowy jak do bazy jest rysa to tylko raczej malowanie -można zaprawkę zrobić jak jest tego mało ale to trza umieć wtedy nic nie widać podwarunkiem że auto ma kolor ciemny
a co do polerki i rys jak wstepnie papierem 2000-2500 usunie się rysy to niema sladu
Adam73 - |24 Lis 2009|, 2009 12:17
| pepicosi napisał/a: | | kredki to srodek powiedziałbym taki chwilowy jak do bazy jest rysa to tylko raczej malowanie -można zaprawkę zrobić jak jest tego mało ale to trza umieć |
I z tym sie zgadzam całkowicie.
Tez napisałem wcześniej:
Najlepszym i jedynym naprawde dobrym rozwiązaniem jest tak jak napisał Pershing, najprostszym i najtańszym jest kredka.
Waski - |24 Lis 2009|, 2009 23:31
| pepicosi napisał/a: | | nie widać podwarunkiem że auto ma kolor ciemny |
no niestety na jasnym odrzut bazy widac ale i tak wiekszy sens nawet na jasnym ma zaprawka niz inne maskowanie - zapewniam ze wiekszosc ludzi nie widzi tego odrzutu
|
|