Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - szalejące wskazówki prędkościomierza

darkmen21 - |16 Lis 2009|, 2009 08:42
Temat postu: szalejące wskazówki prędkościomierza
Ostatnio wracałem z niemiec i zauważyłem iz moje zegary oszalały, obrotomierz pokazuje ok, ale prędkościomierz czasem sobie polata od 60-150, bez zmiany prędkości, przez 20 sek. pokazyał 40 jak jechałem 180.
co jest grane?

grzechu913 - |16 Lis 2009|, 2009 18:45

mozliwe ze przewody na skrzyni biegow co jest pradniczka cos szwankuja i takie jaja sie robia
Struna - |16 Lis 2009|, 2009 20:17

grzechu913 napisał/a:
mozliwe ze przewody na skrzyni biegow co jest pradniczka cos szwankuja i takie jaja sie robia
bardzo wielce prawdopodobne. Miałem podobnie. darkmen21, a nie zauważyłeś związku np. z wjechaniem w dziurę albo w kałużę ?
darkmen21 - |16 Lis 2009|, 2009 21:23

nie nie, droga była suchutka no i 900km autostardy bez dziurek dzieki Bogu:)
powiem nawet ze jak jezdze po miescie to nic sie nie dzieje, a na utostradzie to po jakichs 2 godzinach jazdy zaczelo sie dziac

Struna - |17 Lis 2009|, 2009 17:57

może od ciepła kable lekko miękną i wiązka opada na skrzynię zwierając do masy sygnał.
dariusz - |2 Gru 2009|, 2009 15:32

miałem ten sam problem na autostradzie zaczęło się przy 140km/h wskazówka zaczęła wahać się od 160-do maxa, jechałem wg. nawigacji 170 a wskazówka na 240
sp9wlc - |21 Gru 2009|, 2009 06:24

witam serdecznie, chciałem się przywitać choć juz kiedyś pisywąłem na tym forum, ale konto zostało skasowane z jakiegos powodu.
tymczasem w moim scorpio( 2.3 kombi ` 97) pojawił sie problem , otóż przy odpalaniu samochodu po przekręceniu kluczyka gdy samochód juz zapali resetuje sie wskazanie licznika dziennego ( zaczyna od zera) oraz wskaźniki prędkościomierza i obrotomierza wykonuja wahnięcie na maxa i wracają do zera, ( tak jak dzieje się to przy wchodzeniu w tryb serwisowy), po tej czynności wracają do normalnej pracy jakby nigdy nic.
denerwuje mnie to bo licznik dzienny po tej czynności wskazuje od zera. niestety nie dzieje się tak za każdym razem, nie nie dzieje się to np przy zimnym silniku, poprostu nie ma żadnego schematu według tak się dzieje, poprostu czasem kilka razy dziennie a czasem cały dzień jest spokój.

może którys z kolegó podpowie lub miał podobny efekt, będę wdzięczny.
Tomasz, Rybnik

Waski - |21 Gru 2009|, 2009 10:30

akumulator w jakim stanie ?
sp9wlc - |21 Gru 2009|, 2009 12:57

nie mierzyłem jeszcze akumulatora, ale tak sobie myslę że gdyby miał problem to czy radio nie resetowało by sie?
pozatym rozrusznik kręci z prawidłową prędkością,

Adam_2000 - |21 Gru 2009|, 2009 13:00

Raczej ewidentny problem z niedoładowaniem baterii.
Zmierz napięcie w instalacji (bez dociążenia, z max. obciążeniem).

maup - |22 Gru 2009|, 2009 01:06

reset zegarów - czyli zerowanie licznika dziennego i podskok wskazówek - występuje po spadku napięcia poniżej jakiejś tam wartości (Adaś2k wie jakiej) przy następnym włączeniu zapłonu. może to się zdarzyć np. po dłuższym postoju na mocnym mrozie i jeżeli się nie powtórzy to można przejść do porządku dziennego - scorpio tak czasem ma. za to jak zjawisko zacznie się powtarzać, to niestety praktyka dowodzi, że to na ogół już niedomagakumulator, o wiele rzadziej - problemy z ładowaniem.
sp9wlc - |22 Gru 2009|, 2009 09:04

tak się akurat zdarza że przy zapalaniu rannym ten problem nie istnieje, dopiero gduy parę razy zapalę w ciągu dnia ten efekt sie pojawia, napewno nie jest to problem słabego akumulatora, bowiem wystepował by przy rannym zapalaniu. chyba że jeszcze jest mozliwośc że aku jest uszkodzone i wewnetrznie i czasem ma jakiś problem z np jedna celą, ale w tym przypadku misiałbym mieć voltomierz wpięty cały czas. jak na razie jedynym probleme jest kasowany licznik przebiegu dziennego, wię tragedii nie ma, ale ciekawi mnie ten problem
Reader - |22 Gru 2009|, 2009 09:52

sp9wlc napisał/a:
... napewno nie jest to problem słabego akumulatora, bowiem wystepował by przy rannym zapalaniu...

Doczytaj co maup napisał. Jak zauważysz reset zegarów to przypomnij sobie ostatnie odpalanie, bo to wtedy zaistniał skok napięcia poniżej wartości minimalnej.

sp9wlc - |22 Gru 2009|, 2009 11:49

juz bez gdybania, najpierw podepnę woltomierz i wyszystko będę wiedział.
może sie rzeczywiście okazać że aku jest wadliwy

Adam_2000 - |22 Gru 2009|, 2009 12:40

A po co Ci woltomierz, jak masz tę funkcję w zegarach ?
Struna - |22 Gru 2009|, 2009 13:10

funkcja pomocna ale nie zawsze w pełni obrazuje stan faktyczny. Ale na pierwszy strzał jak znalazł.
Adam_2000 - |22 Gru 2009|, 2009 13:18

Dokładność tego wbudowanego woltomierza jest większa niż większości mierników "za 3zł".
Struna - |22 Gru 2009|, 2009 13:33

sam voltomierz jest ok, ale punk przyłożenia już nie za bardzo :)
maup - |22 Gru 2009|, 2009 15:18

voltomierz jest dokładny, punkt przyłożenia IMHO odpowiedni - bo z tego samego (chyba - może się mylę) punktu zegary biorą informację, że wystąpił spadek napięcia i trzeba machać wskazówkami na usera.
gorzej z tym, że te pomocnicze funkcje się po pewnym czasie wyłączają (dobra - u mnie się wyłączają) i trzeba znowu szturać w guziczek, co w ruchu miejskim może być kłopotliwe

Struna - |22 Gru 2009|, 2009 15:31

maup napisał/a:
gorzej z tym, że te pomocnicze funkcje się po pewnym czasie wyłączają (dobra - u mnie się wyłączają)
nie tylko u Ciebie.
maup napisał/a:
punkt przyłożenia IMHO odpowiedni - bo z tego samego (chyba - może się mylę) punktu zegary biorą informację, że wystąpił spadek napięcia i trzeba machać wskazówkami na usera.
taa, ale wystarczy jakieś jajo na kablu zasilania zegarów i zegary będą pokazywac jedno a na resztę pójdzie co innego ( oczywiście przypadek specyficzny ale jak najbardziej możliwy )
Adam_2000 - |22 Gru 2009|, 2009 15:53

Struna napisał/a:
wystarczy jakieś jajo na kablu zasilania zegarów i zegary będą pokazywac jedno a na resztę pójdzie co innego

To też jest bardzo istotna informacja, informująca, że problem jest w drutach.

Struna - |22 Gru 2009|, 2009 15:55

ale żeby ją namierzyć to by trza już miernikiem oblukac czy to samo się dzieje na aku.

Ale oczywiście jak wspomniałem - pomiar "zegarami" to bardzo dobry początek i w większości przypadków zapewne wystarczy.

sp9wlc - |23 Gru 2009|, 2009 06:52

z uwagi na wykształcenie do pomiaru stosuję raczej mierniki analogowe (wskazówkowe), cyfrowe nie zawsze obrazuja stan faktyczny (nawet te najlepsze)
Boni - |23 Gru 2009|, 2009 08:21

Przy takim wykształceniu i wiedzy nie radzisz sobie z kawałkiem elepstryki na samochodzie? Wstyd i ludziom nieładnie :P :D
sp9wlc - |23 Gru 2009|, 2009 08:37

dzięki wyształceniu własnie podchodze do tematu rzeczowo, najpierw pytam mądrzejszych i obeznanych (mnie to nie upokarza) potem podejdę do tematu mądrzejszy i w sposób inteligentny.
wiadomo że scorpio ma problemy z elektryka myslałem że to znany objaw, ale wygląda na to że jednak będę przecieral szlaki

bingo - |23 Gru 2009|, 2009 14:22

ale temat znany i wielokrotnie opisywany i pierwszą rzeczą to sprawdzenia to stan akumulatora, a drugą ładowanie.
gufer-posepny - |23 Gru 2009|, 2009 15:42

zegary mierzą dobrze jak wszystkie odbiorniki powyłącza się .a tak pojawiają sie spadki napięcia na skrzynkach , kablach i wychodzą bzdury . ale pomiar zawsze pomocny jak nie ma pod ręką miernika .
sp9wlc - |4 Sty 2010|, 2010 06:27

pomierzylem napięcie i jest ok, ale zauwazyłem że wpływ na to ma załączona klimatyzacja, gdy odpalam na właczonej klimatyzacji dochodzi do tego o czym pisałem( wahnięcię zegarów i reset licznika dziennego)
cos mi sie zdaje że kompresor klimy będzie miał w tym temacie ogromne znaczenie.

bingo - |4 Sty 2010|, 2010 09:32

sp9wlc napisał/a:
cos mi sie zdaje że kompresor klimy będzie miał w tym temacie ogromne znaczenie.
- raczej jakiś mostek - pewnie sprężarka ma załączone sprzęgło i jest większy opór przy odpaleniu, czyli większy pobór mocy przez rozrusznik