Ford Scorpio Team
Forum mi³o¶ników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i uk³ad jezdny, hamulce - Hamowanie odg³osy

Misiek303 - |14 Lis 2009|, 2009 19:59
Temat postu: Hamowanie odg³osy
Witam,mam ma³y problem z moim wielorybem.Niewidem za co siê braæ,po krotce,do 70km ok ale powy¿ej masakra jad±c 100 zacznê hamowaæ to co¶ puka takim pustym odg³osem i równo z tym bije ostro kierownica.jak zjadê poni¿ej 70 to ju¿ ok.Wiec za co siê zabieraæ.
TomiGra - |14 Lis 2009|, 2009 20:11

..sprawd¼:
- czy tarcze ca³e i klocki w jakim stanie(zdejmij ko³o i g³owa w nadkole)
- czy czasem opona balona gdzie¶ nie dosta³a(wulkanizacja lub samemu w ostateczno¶ci)
- czy która¶ z koñcówek lub sworzni niema luzu(stacja diagnostyczna, szarpaki po³±czone ze sprawdzeniem si³y hamowania jak tarcza krzywa wyjd± wahania ¿e strony krzywej tarczy)

[ Dodano: |14 Lis 2009|, o 20:29 ]
..a jak podniesiesz auto z³ap ko³o i sprawd¼ czy niema luzu na ³o¿ysku..

Misiek303 - |14 Lis 2009|, 2009 20:39

w czerwcu wymienia³em wszystkie tarcze i klocki a ostatnio ³±czniki stabilizatora bo po przednie posz³y po czterech miesi±cach.Kupuj±c oczywi¶cie w salonie forda
Struna - |16 Lis 2009|, 2009 20:26

Misiek303 napisa³/a:
bo po przednie posz³y po czterech miesi±cach
by³o wpakowaæ w nie smaru to by dzia³a³y d³ugo.
TomiGra - |16 Lis 2009|, 2009 20:49

Misiek303 napisa³/a:
³±czniki stabilizatora bo po przednie posz³y po czterech miesi±cach

Polecam ³±czniki stabilizatora polskiej firmy Ramech.
http://www.ramech.pl/
Je¿d¿ê na nich od roku na 17" i nadal cicho. Poprzednie Delphi posz³y na z³om po 2tyg. Braciszek Ford-owskie za³atwi³ po 3mie¶, Delphi po 2 w Mondku. Teraz tak¿e je¼dzi na Ramech-ach i jest bardzo zadowolony.

Cena naprawdê ¶mieszna w stosunku do trwa³o¶ci :)

Struna - |17 Lis 2009|, 2009 13:54

ja mam jakie¶ JGR - te¿ polskie, dzia³aj± nadal spoko.
tomicobra - |17 Lis 2009|, 2009 14:08

no ja mialem adlery i nie wiem jakim cudem wytrzymaly 2 lata.

Teraz mam lcc i na dziendobry przy skrecaniu nakretki sie rozlecialy , gwint odpadl z nakretek :D naszczescie stare podeszly. mam nadzieje ze cala jakosc nie jest taka jak tych gwintow bo za tydzien bede zamawial ramechy :D

Sprawdzic caly zawiech a i zaciski sprawdzic tez nie zaszkodzi , przeczyscic przesmarowac....