Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Nowe sprzęgło

golden86 - |13 Lis 2009|, 2009 21:57
Temat postu: Nowe sprzęgło
koledzy ma problem muszę wymienić sprzęgło ale byłem w dwóch sklepach i każdy ma co innego. W obu jest prawie ten sam komplet tarcza sprzęgła, docisk. Cena w zależności od marki ale w drugim sklepie jeszcze chłop miał jakiś wysprzęglik centralny kosztuje to tyle samo co tarcza z dociskiem. Pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Sprawdzałem na internecie faktycznie widnieje to pod taką nazwą ale na forum nikt o tym nie pisze jak wymienia sprzęgło. Wie ktoś coś na ten temat.
Srebrny - |13 Lis 2009|, 2009 22:39

zWykło się dwu-masę kojarzyć tylko z dieslem i to tylko z wtryskiem bezpośrednim, a tu właśnie wiele benzynek ma dwu-masę. Nie kupuj na wyrost najpierw zdemontuj i zweryfikuj części.
golden86 - |14 Lis 2009|, 2009 07:48

wiem, że jest koło dwumasowe ale prócz tego jeszcze jest ten dziwny wysprzęglik centralny o to pytałem a nie o koło dwumasowe.
1Bodzio - |14 Lis 2009|, 2009 20:27

Ten wysprzęgnik tam jest, i wcale nie jest jakiś dziwny, lecz zwyczajny, w tych autach. Z racji tego, że aby się do niego dostać, to trzeba skrzynię biegów demontować, zaleca się , przy okazji wymiany sprzęgła, wymieniać również i ten wysprzęgnik. Dla lubiących ryzyko, można zostawić stary wysprzęgnik, o ile jest sprawny i nie ma przecieków, ale pytanie, czy wytrzyma tyle samo co nowe sprzęgło, pozostaje otwarte.
Waski - |14 Lis 2009|, 2009 22:11

auto tez nie wiadomo czy tyle wytrzyma :)
jesli kosztuje tyle co piszesz to chyba mozna ryzykowac
ile w ogole kosztuje dwumasa ?;>

VIK - |15 Lis 2009|, 2009 09:17

1500zł koło, 750zł sprzęgło. Około.
WYWAL to, załóż koło z 2,0 16V i nowe sprzęgło z tarczą ze sprężynkami. Albo za 1X00zł kup zestaw zamienny z VALEO z jednomasą.

kondzio508 - |15 Lis 2009|, 2009 10:54

VIK napisał/a:
WYWAL to, załóż koło z 2,0 16V i nowe sprzęgło

hym nie dokonca .

Dwumasowe koła zamachowe stosowane są po to , żeby zmniejszyć drgania skrętne i zgładzić chwilowe obciązenia miedzy innymi skrzyni biegów . Sa one rzeczywiscie stosunkowo awaryjne ,jednak wymiana ich na zwykłe , jednocześciowe wiąże się z wyczuwalną utratą komfortu oraz ze wzrostem wystąpienia awarii innych elementów przeniasienia napędu . Dlatego przed załozeniem zwykłego dokładnie bym to przemyślał .

Zysio - |15 Lis 2009|, 2009 11:07

Kondzio, ja bym ojca dzieci robić nie uczył :)
Adam73 - |15 Lis 2009|, 2009 11:14

Też tak myśle, skoro VIK cos radzi to raczej ma to sprawdzone.
kondzio508 - |15 Lis 2009|, 2009 11:22

Zysio napisał/a:
Kondzio, ja bym ojca dzieci robić nie uczył

hym , wszystko sie da ale skoro fabryka przewidziała dwu masa ... , to Vik jest najwyrazniej według wszystkich mądrzejszy od inzynierów forda ? ze tak zawsze co napisze to tylko tak ma byc ? :):

Ps .bez urazy Vik .

Zysio - |15 Lis 2009|, 2009 11:28

kondzio508 napisał/a:
hym , wszystko sie da ale skoro fabryka przewidziała dwu masa ...

Kolejny droższy element do serwisowania ;)

kondzio508 - |15 Lis 2009|, 2009 11:34

Zysio napisał/a:
Kolejny droższy element do serwisowania

teraz to 1/3 ceny samochodu ale jak stac na wieloryba to wiesz... ;) czemu kupiłem mk1 ? bo stac mnie utrzymac mk1 w idealnym stanie a nie wieloryba ;)

ogólnie jestem zatym zeby jak najmniej jakiejs rzezby było . ja napisałem to co uwazam a autor tematu zrobi co zechce . a raczej to naco go stać .

VIK - |15 Lis 2009|, 2009 11:58

kondzio508 napisał/a:
Zysio napisał/a:
Kondzio, ja bym ojca dzieci robić nie uczył

hym , wszystko sie da ale skoro fabryka przewidziała dwu masa ... , to Vik jest najwyrazniej według wszystkich mądrzejszy od inzynierów forda ? ze tak zawsze co napisze to tylko tak ma byc ? :):

Ps .bez urazy Vik .

Nie w tym rzecz. Nie wciągaj w to inżynierów, bo oni wymyślili i jeden i drugi rodzaj sprzęgieł. Kwestia co jest lepsze nie jest jednoznaczna.
Nie pytaj dlaczego tak napisałem, ale nawet piszą o tym w literaturze, tyle, ze to nie jest tematyka z pism typu auto giełda dolnośląska czy auto sukces.
A zamiana na koło jednomasowe nie jest żadną rzeźbą. Stosuje się to w praktyce w osobówkach nie tylko w bidnym wielorybie, gdzie sprzęgło kosztuje niewiele ponad 2000zł.
Uściślając-wstawia się KOMPLET zamiennik z jednomasowym, albo KOMPLET dwumasowy. Kwestia ceny.

golden86 - |15 Lis 2009|, 2009 12:44

Dzięki wszystkim za pomoc. Rozbiorę i zobaczę co jest w jakim stanie najlepiej wymienić wszystko z tym, że to koło dwumasowe zabija ceną 2000zł. A co do cen to są następujące.
Sprzęgło tarcza plus docisk 650zł. z LUka, wysprzęglik centralny 700zł. Ceny dla mechaników, bo z tego co wiem to w detalu jest to wszystko 100% droższe.

VIK - |15 Lis 2009|, 2009 12:46

golden86 napisał/a:
Dzięki wszystkim za pomoc. Rozbiorę i zobaczę co jest w jakim stanie najlepiej wymienić wszystko z tym, że to koło dwumasowe zabija ceną 2000zł. A co do cen to są następujące.
Sprzęgło tarcza plus docisk 650zł. z LUka, wysprzęglik centralny 700zł. Ceny dla mechaników, bo z tego co wiem to w detalu jest to wszystko 100% droższe.

Mogę spróbować załatwic koło taniej, ewentualnie mam ładne koło do 2,0 16V, dowiedz się ile do 2,0 16V sprzęgło i już.

Struna - |16 Lis 2009|, 2009 20:37

kondzio508, a zauważyłeś może co VIK napisał w kontekście wymiany koła na jednomasę - przeczytaj uwaznie jeszce raz ten post ze zrozumieniem a potem zweryfikuj swoją wypowiedź o tych drganiach itd. Przecie VIK wyraźnie napisał że jak jednomasa to dajesz tarczę ze spręzynami. A w dwumasie masz tarczę bez nich. W jednomasie to sprężyny w tarczy niwelują drgania a w dwumasie to właśnie koło to robi bo tarcza nie ma sprężyn. Ot cała filozofia.
Waski - |16 Lis 2009|, 2009 23:41

moze w fordzie tak jest ale np w vw juz nie - jest dwumasa i sprezynki :)
to niby juz ma byc jakies mega super hiper ?

VIK - |17 Lis 2009|, 2009 07:20

Waski napisał/a:
moze w fordzie tak jest ale np w vw juz nie - jest dwumasa i sprezynki :)
to niby juz ma byc jakies mega super hiper ?

Trendy trzeba być :)
W 126p nie było ani dwumasy ani sprężynek :P
O jakim VW piszesz, diesel może tfu?

Matko, napiszesz człowiekowi, co moze zrobić, aby to naprawić, to kamienie lecą, że MUSI se kupić za 2X00PLN bo TAK FABRYKA dala i koniec.

Waski - |17 Lis 2009|, 2009 10:05

tak mówie akurat o silniku AVF czyli 1,9 tdi 130 KM
robilimy ostatnio taki na warsztacie - 6 biegowy

VIK - |17 Lis 2009|, 2009 15:14

Porównaj drgania diesla, a drgania benzyniaka. Różnice nagłości momentu, turbo, itp. Tłumią drgania ile można.
Waski - |18 Lis 2009|, 2009 02:13

VIK, klekot to nie auto to raz a dwa: fordowskie tdci tez maja springi w tarczy ?
VIK - |18 Lis 2009|, 2009 07:09

Waski napisał/a:
VIK, klekot to nie auto to raz a dwa: fordowskie tdci tez maja springi w tarczy ?

Nie wszystkie.