Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Oświetlenie wnętrza - mam pytanko

sebekmatti - |3 Lis 2009|, 2009 17:30
Temat postu: Oświetlenie wnętrza - mam pytanko
Witam
W autku jest tak zrobione, że jak otworze maskę lub bagażnik zapalają się światła w środku samochodu. Mi wystarczy jak zapalają się po otwarciu drzwi, bo ostatnio naprawiałem autko miałem otwartą maskę i miałem problem z odpaleniem. Co zrobić żeby światła w środku się nie święciły jak otworze maskę lub bagażnik? Pewnie trzeba jakieś kabelki odłączyć tylko, jakie?

Struna - |3 Lis 2009|, 2009 17:36

masz pewnie dokładany alarm nieoryginalny.
sebekmatti - |3 Lis 2009|, 2009 17:39

tak jest nieoryginalny alarm a to może przez niego? w sumie nie pamiętam jak było przed jego założeniem.
bingo - |3 Lis 2009|, 2009 18:06

trzeba wstawić pewnie diody. pytanie jak masz zrobione, ale przypuszczam, że masz dociągnięty sygnał spod maski, i bagarznika i wpiete to masz pod kabel przednich lampek (choć nie koniecznie). Wtedy wstawiasz diodę na podejściu kabla od światełek w środku pod alarm.

[ Dodano: |3 Lis 2009|, o 18:23 ]
możesz też mieć jeszcze tak, że sygnał z którejś krańcówki został zabrany na alarm - wtedy też masz porblem z alarme, bo bedzie działac tylko na te drzwi (chyba, że nie ma bimbadełka) ...

sebekmatti - |3 Lis 2009|, 2009 19:14

byłem przy autku i sprawdziłem to przez krańcówki pod maską i klapą bagażnika. jak dobrze pamiętam to te krańcówki są połączone z krańcówkami od drzwi. a wszystko jest podłączone pod lampke oświetlenia, ale jutro sprawdze jak kable dokładnie idą. bingo jaką diode i gdzie dokładnie mam ją podłączyć?
Struna - |3 Lis 2009|, 2009 19:18

odepnij kable od tych krańcówek pod maską i w klapie to przestanie świecić :)
sebekmatti - |3 Lis 2009|, 2009 20:12

można tak zrobić, ale chce żeby były, bo po otwarciu klap załącz się alarm jak jest uzbrojony. zawsze bezpieczniej.
bingo - |3 Lis 2009|, 2009 22:12

sebekmatti napisał/a:
jaką diode i gdzie dokładnie mam ją podłączyć?
to zależy, jak masz to wszystko spięte. masz bimbadełko?