Ford Scorpio Team
Forum mi³o¶ników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - czujnik poziomu p³ynu ch³odzenia/spryskiwacza

Czester - |25 Pa¼ 2009|, 2009 09:24
Temat postu: czujnik poziomu p³ynu ch³odzenia/spryskiwacza
Witam,
ktorys juz raz z kolei borykam sie z tymi czujnikami plynow co to sa i w zbiorniczku spryskiwacza i w zbiorniczku wyrownawczym p³ynu chlodzacego.

Otoz tym razem co dolalem do pelna wody do spryskiwacza to po nocy plynu wiele nie zostawalo pomyslalem oho pewnie gdzies zbiorniczek pekl, ale jak go wyciagnalem pomylem i oblukalem to okazalo sie ze nieco rozpekl jakby wzdluznie sie wlasnie owy czujnik i poprostu delikatnie przecieka. Co ciekawe stalo sie to jeszcze w sierpniu wiec nie bylo to spowodowane np. mrozem. No nic bede go jeszcze probowal jakos kleic ale nie wiem na ile to pomoze.

Problem jest taki ze nie za bardzo widze zeby gdziekolwiek mozna bylo kupic takie cacko, sklepy allegro itd. (a nawet jakby gdzies bylo to podejrzewam ze cena byla by niezbyt przystepna) Ale czy ktos moze nie probowal zastapic go czujnikiem np. od opla czy mercedesa - wygladaja dosc podobie, no tylko czy ktos z was mial taki w rekach aby porownac ?

Julek - |25 Pa¼ 2009|, 2009 09:50

Czester, w moim mk1 czujnik cieczy ch³odz±cej rozpad³ siê na dwie czê¶ci. Wobec tego za³o¿y³em mu czujnik od mk3 - ze zbiorniczka spryskiwaczy. Jest identyczny, zmieni³em mu tylko wtyczkê (w mk1 jest okr±g³a, w mk3 - p³aska).

Taki czujniczek dostaniesz za grosze bez ¿adnych problemów. Chocia¿by u mnie :D

BTW. tylko ¿eby f2f tego nie przeczyta³ bo mi siê dostanie, rze¼biarzowi stosuj±cemu nieoryginalne rozwi±zania

Struna - |26 Pa¼ 2009|, 2009 12:10

Julek napisa³/a:
Jest identyczny, zmieni³em mu tylko wtyczkê (w mk1 jest okr±g³a, w mk3 - p³aska).
hmmm, to by by³o nieco dziwne bo mk1 kontroluje równie¿ ci±g³o¶æ obwodów a nie tylko poziom cieczy jak w wypadku mk2 i mk3.
Kevin Xy - |26 Pa¼ 2009|, 2009 12:24

ale to nie moze byc na samej wtyczce
u mnie od wyrownawczego jet plaska
pewnie to fmodule sie sprawdza

pablo19 - |26 Pa¼ 2009|, 2009 16:23

Struna napisa³/a:
Julek napisa³/a:
Jest identyczny, zmieni³em mu tylko wtyczkê (w mk1 jest okr±g³a, w mk3 - p³aska).
hmmm, to by by³o nieco dziwne bo mk1 kontroluje równie¿ ci±g³o¶æ obwodów a nie tylko poziom cieczy jak w wypadku mk2 i mk3.

W sumie tak, ale co przeszkadza temu, ¿eby by³y identyczne ?

Struna - |26 Pa¼ 2009|, 2009 16:25

pablo19 napisa³/a:
W sumie tak, ale co przeszkadza temu, ¿eby by³y identyczne ?
ano to przeszkadza ¿e w czujnikach poziomu z MK1 sa dodatkowo rezystory, dzieki którym owa kontrola ci±g³o¶ci jest mo¿liwa.
Czester - |26 Pa¼ 2009|, 2009 19:28

Potwierdzam u mnie tez jest rezystor, bo rozgrzebalem/wydlubalem stary silikon ze srodka i probuje kleic zobaczymy co z tego wyjdzie.
VIK - |26 Pa¼ 2009|, 2009 19:32

Ja w swoim MK2 wyj±³em wszystko zatopione wewn±trz, wyczy¶ci³em, wlutowa³em nowy kontaktron, dolutowa³em kable, w³o¿y³em w czujnik, zala³em "distalem", za dobê wsadzi³em do auta i dzia³a. Tyle, ze mechanicznie by³ OK, ta "wajha" ca³a, co siê opada i wznosi to wporzo.
Struna - |27 Pa¼ 2009|, 2009 00:41

VIK napisa³/a:
Tyle, ze mechanicznie by³ OK, ta "wajha" ca³a, co siê opada i wznosi to wporzo.
szczê¶liwy przypadek. Zazwyczaj pêka toto w³asnie.
VIK - |27 Pa¼ 2009|, 2009 06:48

Zgadza siê.