Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Fotele z pełną elektryką

Tomko - |20 Paź 2009|, 2009 13:57
Temat postu: Fotele z pełną elektryką
Jak sprawdzić poprawność działania fotela kierowcy z modułem pamięci poza samochodem ? Pod fotelem dostępna jest tylko kostka od napinaczy pasów oraz kostka z sześcioma pinami, gdzie dwa przewody są widocznie grubsze a trzy pozostałe cieniutkie. Inaczej czy możliwe jest sterowanie przyciskami z boku poza autem po podpięciu napięcia? Na krótko wszystko działa w każdą stronę.
Struna - |20 Paź 2009|, 2009 14:24

na pomarańczowy w tej kostce z 6-ma pinami podajesz plus, na czarny dajesz minus i elektryka fotela ruszy. ( mowa o tych dwóch grubszych kablach, o których sam wspomniałeś )
bingo - |20 Paź 2009|, 2009 14:34

brązowy to masa, pomarańczowo - żółty oraz pomarańczowo-brązowy to plusy

szaro-biały oraz niebiesko-pomarańczowy to połączenie z modułem w drzwiach
purpurowo - żółty to sygnał ze wstecznego

tak wynika ze schematu.

pablo19 - |20 Paź 2009|, 2009 14:35

bingo napisał/a:
...
purpurowo - żółty to sygnał ze wstecznego

może nawet przeproszę za pytanie, ale co się dzieje z fotelem jak się R zapoda? czy nic się nie dzieje ?

Struna - |20 Paź 2009|, 2009 14:36

bingo napisał/a:
brązowy to masa, pomarańczowo - żółty oraz pomarańczowo-brązowy to plusy
nie ma takich w tej wtyczce. Przerabiałem temat kilkukrotnie. Tak jak napisałem działa bezbłędnie.
bingo - |20 Paź 2009|, 2009 14:40

pablo19 napisał/a:
może nawet przeproszę za pytanie, ale co się dzieje z fotelem jak się R zapoda? czy nic się nie dzieje ?
sygnał niby idzie do modułu pod fotelem, a później do modułu w drzwiach i obala usterka.
Struna napisał/a:
nie ma takich w tej wtyczce
- to tylko schematy, więc się nie zdziwię, jak jest inaczej. Tym bardziej, że jeden z plusów , pomijając sens go prowadzenia, to jakoś z kosmosu wchodzi w fotwel, z pominięciem wtyczki.
Struna - |20 Paź 2009|, 2009 14:54

schematy podają jak to działa fabrycznie z użyciem pamięci itd. Ja podałem jak działa poza autem ( lub np. w aucie gdzie tej pamięci nie mamy a fotele sa z modułem. Ja tak miałem w kosie mk2. Zamontowałem sobie fotele z mk3 w elektryce i z modułem. )

Jak się poda prąd tak jak napisałem to działa cała elektryka fotela ( oczywiście bez pamięci )

Tomko - |20 Paź 2009|, 2009 16:04

Wielkie dzięki :) mam tak jak napisał STRUNA - jutro sprawdzę

[ Dodano: |21 Paź 2009|, o 13:24 ]
No i wszystko OK :-D w każdą stronę. Fotel pasażera ma natomiast inne rozwiązanie ze względu na brak modułu pamięci i tutaj brakuje mi chyba jakiegoś przewodu, który połączy wszystko do kupy i umożliwi podanie napięcia. Jeżeli ktoś ma taką wiązkę to będę zainteresowany.