Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - kontrolka wentylatora chłodnicy

Zysio - |19 Paź 2009|, 2009 19:10

infrasound napisał/a:
Kontrolka wentylatora chłodnicy CZASAMI GAŚNIE

wentylatora powiadasz?

A może dyskretnie sugeruje dolanie nieco płynu chłodniczego - a gaśnie sobie na ciepłym, jak się ciecz rozszerzy i czujnik to wychwyci? ;)

Zysio - |19 Paź 2009|, 2009 20:11

Ten z przodu to od klimy jest, a co do działania Visco to niech się V6-maniacy wypowiedzą :)
gufer-posepny - |19 Paź 2009|, 2009 20:23

Ten z przodu jest od klimy . działa gdy czynnik uzyska wysoką temperaturę ( załącza go czujnik wysokiego ciśnienia na osuszaczu ) oraz przy bardzo wysokiej temperaturze silnika ( jak wisko padnie .

wisko się kręci zawsze ale jego prędkość nie jest ściśle związana z prędkością obrotową silnika . na zimnym silniku przez pierwszą minutę będzie kręcił się niemal 1:1 a potem przestanie . będzie się anemicznie kręcił . jak temperatura silnika przekroczy ponad połowę skali na wskaźniku to załapie sprzęgło , schłodzi i znów będzie czekał . jeżeli na zimnym silniku nie da się obrócić śmigła to jest zapieczone i to sprzęgło na złom .

bingo - |19 Paź 2009|, 2009 21:02

infrasound napisał/a:
Kontrolka wentylatora chłodnicy
- a coś takiego mamy w naszych autkach?
infrasound napisał/a:
1. Czy ta kontrolka ma sygnalizować awarię któregoś z wentylatorów, czy może załączanie tego drugiego?
- żadnego z nich, nie masz informacji o ich pracy. ten na silniku jest na wisko, czyli na sprzęgle cieplnym, jak dostaje temperatury, to go załacza (ty widzisz, że się kręci ciągle, ale w rzeczywistości jego obroty przed zapieciem wiska są niewielki i możesz go nawet zatrzymać bez użycia siły (NIE PRÓBOWAĆ !!!), a jak zapnie, to go wyraźnie słychać. Ten s przodu jest elektryczny i jest sterowany dwójnasób - albo przez wzrost ciśnienia powyżej ~15 bar w układzie klimatyzacyjnym po stronie HP, albo przy wzroście temperatury płynu chłodniczego w chłodnicy.
infrasound napisał/a:
2. Czy dobrze rozumiem że wentylator od strony silnika działa zawsze gdy silnik jest włączony, a ten z przodu załącza się tylko gdy temp. silnika jest wyższa niż XX stopni i tylko do zejścia poniżej tej ustalonej przez termostat temperatury?
- wyżej opisane
infrasound napisał/a:
ABSu -przyczyna nieznana -poprostu ABS niedziała
- w MK1 czujniki trzeba czasem przeczyścić na kołach.
a kontrolka jest tylko i wyłącznie od poziomu płynu w zbiorniku. Ty masz MK1 więc masz taki bajer: jak układ elektryczny sprawny, ale czegoś brakuje lub się kończy (płun chłodniczy, płyn spryskiwaczy lub klocki) dana kontrolka się świeci w sposób ciągły, jak jest awaria obwodu elektrycznego, kontrolka pulsuje, a jak wsio charaszo, to po teście ładnie gaśnie

[ Dodano: |19 Paź 2009|, o 21:03 ]
gufer-posepny napisał/a:
czynnik uzyska wysoką temperaturę
- ciśnienie, temperatura jest elementem wynikowym przy sprawnym układzie i odpowiednim składzie czynnika
ford2fast - |19 Paź 2009|, 2009 21:16

bingo napisał/a:
- w MK1 czujniki trzeba czasem przeczyścić na kołach.
a kontrolka jest tylko i wyłącznie od poziomu płynu w zbiorniku

O czyszczeniu czujników ABS w MkI jeszcze nie słyszałem :shock: przecież to nie MkIII :roll:
Natomiast w MkI jest taka ładna pomarańczowa kontrolka wskazująca niesprawny układ ABS :):

infrasound napisał/a:
Pomóżcie zatem proszę :)

Najczęstsza przyczyna nie działającego układu ABS w MkI to uszkodzenie któregoś z czujników , wystarczy przemierzyć :)

bingo - |19 Paź 2009|, 2009 21:25

ford2fast napisał/a:
Natomiast w MkI jest taka ładna pomarańczowa kontrolka wskazująca niesprawny układ ABS
podobnie w MK2
ford2fast napisał/a:
O czyszczeniu czujników ABS w MkI jeszcze nie słyszałem
- z autopsi wiem, że trzeba raz na pół roku to zrobić ...
ford2fast napisał/a:
to uszkodzenie któregoś z czujników
- a może tylko przeczyścić ...
ford2fast - |19 Paź 2009|, 2009 21:33

bingo napisał/a:
ford2fast napisał/a:
O czyszczeniu czujników ABS w MkI jeszcze nie słyszałem
- z autopsi wiem, że trzeba raz na pół roku to zrobić ...

Masz też MkI ? :)
Mam jedno Scorpio z 1987 roku od pięciu lat , nigdy nie wymagało czyszczenia czujników :roll:

Miałem też wcześniej kilka sztuk MkI i też nigdy coś takiego mnie nie spotkało , przypadek ? :):

bingo napisał/a:
ford2fast napisał/a:
to uszkodzenie któregoś z czujników
- a może tylko przeczyścić ...

Łatwiej zmierzyć na wtyczce lub sterowniku niż rozkręcać :)

bingo - |19 Paź 2009|, 2009 21:38

ford2fast napisał/a:
Masz też MkI ?
- obecnie nie, alemiłam sedana z 1991 przez 9 lat ...
ford2fast napisał/a:
przypadek ?
- może lepsze warunki do jazdy miałeś
ford2fast napisał/a:
Łatwiej zmierzyć na wtyczce lub sterowniku niż rozkręcać
- bez przesady, w pół godziny masz zrobione wszystkie koła (z kanału oczywiście)
ford2fast - |19 Paź 2009|, 2009 21:42

bingo napisał/a:
ford2fast napisał/a:
Łatwiej zmierzyć na wtyczce lub sterowniku niż rozkręcać
- bez przesady, w pół godziny masz zrobione wszystkie koła (z kanału oczywiście)

Wydłubanie sterownika ABS i przemierzenie czujników - jakieś 10 minut - z przerwą na ...... :)
Bez kanału :):

Adam73 - |19 Paź 2009|, 2009 21:46

ford2fast, Ty jestes ewenement na skale światową ciebie normy nie dotyczą .
ford2fast - |19 Paź 2009|, 2009 21:51

Adam73 napisał/a:
ford2fast, Ty jestes ewenement na skale światową ciebie normy nie dotyczą .

Mnie natomiast dziwi Twój OT
Jakoś do tematu nic nie wnosi :027:
Chyba dawno ZOMO tu nie zaglądał :)

Adam73 - |19 Paź 2009|, 2009 21:56

za to ty wnosisz duzo. Zamieszania.
Jakos to że tobie nie nawalały czujniki i nie trzeba było ich czyścic ,to nie znaczy że innym takie rzeczy nie moga sie przytrafiać.
zauważyłem we wszystkich tematach gdzie sie wypowiadasz że masz jakies cudowne auta inne od naszych. Moze to te "orginalne" części tak dzialaja ,a może nie możesz wytrzymac że inni moga miec racje.
ja popieram Bingo, czujniki ABS w Mk1 trzeba czyścic co jakis czas zeby nie dać zarobić cfaniakom któży twierdzą że tylko wymiana na nowy pomoze przy problemach z ABSem.

ford2fast - |19 Paź 2009|, 2009 22:02

Adam73 napisał/a:
za to ty wnosisz duzo. Zamieszania.
Jakos to że tobie nie nawalały czujniki i nie trzeba było ich czyścic ,to nie znaczy że innym takie rzeczy nie moga sie przytrafiać.
zauważyłem we wszystkich tematach gdzie sie wypowiadasz że masz jakies cudowne auta inne od naszych. Moze to te "orginalne" części tak dzialaja ,a może nie możesz wytrzymac że inni moga miec racje.
ja popieram Bingo, czujniki ABS w Mk1 trzeba czyścic co jakis czas zeby nie dać zarobić cfaniakom któży twierdzą że tylko wymiana na nowy pomoze przy problemach z ABSem.

Gdybyś przeczytał ZE ZROZUMIENIEM moje wpisy w tym temacie z łatwością zauważyłbyś , że wspomniałem iż czujniki czasami się psują i łatwo to sprawdzić :)

Adam73 - |19 Paź 2009|, 2009 22:32

ford2fast napisał/a:
Gdybyś przeczytał ZE ZROZUMIENIEM moje wpisy w tym temacie z łatwością zauważyłbyś , że wspomniałem iż czujniki czasami się psują

udowodnij, bo ja nic takiego nie zanalazłem.
Za to znalazłem post gdzie kpisz z czyszcenia czujników w Mk1.

Struna - |20 Paź 2009|, 2009 00:44

akurat "zębatka" ABS-u w mk1/mk2 ma tendencję do zasyfiania się. W tym wypadku MK3 jest lepsze.
ford2fast - |20 Paź 2009|, 2009 00:55

Struna napisał/a:
akurat "zębatka" ABS-u w mk1/mk2 ma tendencję do zasyfiania się. W tym wypadku MK3 jest lepsze.

Ciekaw jestem którędy brud dostaje się od przedniego czujnika w MkI ? :)
Bo w emkaczy nie ma żadnych trudności z usadowieniem się pomiędzy zębami :-D

Struna - |20 Paź 2009|, 2009 00:57

tylko że odstępy miedzy zębami w mk3 w porównaniu do mk1/mk2 to jakby niebo a ziemia.
ford2fast - |20 Paź 2009|, 2009 00:58

Struna napisał/a:
tylko że odstępy miedzy zębami w mk3 w porównaniu do mk1/mk2 to jakby niebo a ziemia.

Nie o to pytałem , nie wymigasz się :roll:

Struna - |20 Paź 2009|, 2009 01:01

w moim pierwszym mk1 abs nie działał od początku. Jak kiedyś zmieniałem łożysko to zębatka była na równo zafajdana smarem, opiłkami, syfem - hgw czym jeszcze. Oczywiście dekielek ochronny był. Jak sobie w końcu wymieniłem całą piastę to się abs wziął i ożywił.

W innym moim mk1 abs działał od zawsze i nie było z nim problemów. Niemniej widziałem i czyściłem nieraz zębatki abs w mk1 i po tym zabiegu ABS ożywał.

ford2fast - |20 Paź 2009|, 2009 01:05

Struna napisał/a:
Jak kiedyś zmieniałem łożysko to zębatka była na równo zafajdana smarem, opiłkami, syfem - hgw czym jeszcze

Jedyna możliwość aby dostały się tam opiłki to zmielone na śmierć łożysko :)
Normalni ludzie nie jeżdżą do takiego stanu , wymieniają łożyska gdy tylko pokazuje się luz na nich :-D
Oczywiście cały czas piszę o łożyskach / czujniku koła przedniego w MkI :)

Struna - |20 Paź 2009|, 2009 01:18

ja jestem nienormalny. Używam bieznikowane opony, jeżdżę ponad 200, drifftuje automatem i wogóle jestem dziwny :D

PS. Opiłki nie były z łożyska.

Julek - |20 Paź 2009|, 2009 08:50

Ja mam jedno scorpio, w którym działa ABS. Jest to mk1. Zgadnijcie na jakich blachach :)

A poważnie - syfi się i w starych i w nowych, nie ma chyba reguły.

ford2fast - |20 Paź 2009|, 2009 08:52

Struna napisał/a:
Opiłki nie były z łożyska.

W takim razie jest tylko jeden sposób w jaki się tam znalazły :)
Ktoś je tam włożył :roll:

Struna - |20 Paź 2009|, 2009 13:39

ford2fast napisał/a:
podumaj jeszcze trochę to może wymyślisz z czego mogą jeszcze być ;)

[ Dodano: Wto 20 Paź, 2009 ]
Julek napisał/a:
Ja mam jedno scorpio, w którym działa ABS. Jest to mk1. Zgadnijcie na jakich blachach :)
w nim nigdy nie było problemów z ABS-em. Jakiś mega ewenement :) Wogóle to auto jakieś nieśmiertelne jest :)
ford2fast - |20 Paź 2009|, 2009 13:43

Struna napisał/a:
ford2fast napisał/a:
podumaj jeszcze trochę to może wymyślisz z czego mogą jeszcze być ;)

Mogły tam się jeszcze dostać wykorzystując zjawisko osmozy :):

Struna - |20 Paź 2009|, 2009 13:44

dumaj, dumaj :) Rozwiązanie jest banalne :)
pablo19 - |20 Paź 2009|, 2009 14:03

Struna napisał/a:
dumaj, dumaj :) Rozwiązanie jest banalne :)

Czymasz nas tu w niepewności, stresa łapię normalnie ;)
Zgaduję, że ma to związek z tą "kontrolką wentylatora chłodnicy" ;) ?

Struna - |20 Paź 2009|, 2009 14:23

pablo19 napisał/a:
Zgaduję, że ma to związek z tą "kontrolką wentylatora chłodnicy" ;) ?
bingo :rofl:
Adam73 - |20 Paź 2009|, 2009 14:28

pablo19 napisał/a:
Czymasz nas tu w niepewności, stresa łapię normalnie
Zgaduję, że ma to związek z tą "kontrolką wentylatora chłodnicy" ?

no jasne że tak. Bo jak zaświeci sie "kontrolka wentylatorów chlodnicy" to specjalne urzadzenie sypie dawke "opiłków" w czujnik ABSa. ;)

pablo19 - |20 Paź 2009|, 2009 14:30

Ten temat przypomina mi nieco temat na temat dwóch takich tam gwiazdek :D
Adam73 - |20 Paź 2009|, 2009 14:33

pablo19 napisał/a:
Ten temat przypomina mi nieco temat na temat dwóch takich tam gwiazdek
Oooo właśnie u mnie świeci ta żółta, czyżby wczesna jesień ????? ;)
bingo - |20 Paź 2009|, 2009 14:42

Struna napisał/a:
bingo
- o co chodzi? co znowu źle zrobiłem ?
pablo19 - |20 Paź 2009|, 2009 14:43

bingo napisał/a:
Struna napisał/a:
bingo
- o co chodzi? co znowu źle zrobiłem ?
Struna Cię wywołał, bo może znasz się na tych kontrolkach od wiatraka??
Struna - |20 Paź 2009|, 2009 14:51

jako fachura od klimy to i wiatraki musi mieć obcykane, a i sterowanie i kontrolę obwodów zapewne też :)
pablo19 - |20 Paź 2009|, 2009 14:56

Struna napisał/a:
jako fachura od klimy to i wiatraki musi mieć obcykane, a i sterowanie i kontrolę obwodów zapewne też :)
Hmm w sumie komp podaje prędkość wiatraka np. na procku to może jakieś zaawansowane wiatraki na chłodnicach tesz to mogom.
bingo - |20 Paź 2009|, 2009 16:00

w sumie to nie problem, by wysterować to na płynny ruch i podać sygnał na kompa powiedzmy 4-20 mA .... i i kontrolkę można zrobić z płynnym ściemnianiem (np. kierowcy)
Struna - |20 Paź 2009|, 2009 17:19

u Maup-a jakoś tak kiedyś było że mu dioda jakas świeciła jak się wentyle w dohcu kręciły. A jak się kręciły siłą wiatru to się lekko żarzyła, im szybciej się kręciło tym jaśniej świeciło :)
bingo - |20 Paź 2009|, 2009 17:56

czyli co - wiadro wody w skrzynki i odkrywamy nowe funkcje scorpio?
Struna - |20 Paź 2009|, 2009 18:00

nie, niee - on miał dołożone jakieś kontrolki informujące o pracy wiatraków ( DOHC-e wrażliwe są na ciepło :) ) Efekt uboczny kontrolek był taki, że jak wiatrak nie pracował ale był obracany siłą pędu powietrza to kontrolki zaczynały świecić :)
pablo19 - |20 Paź 2009|, 2009 18:21

Struna napisał/a:
nie, niee - on miał dołożone jakieś kontrolki informujące o pracy wiatraków ( DOHC-e wrażliwe są na ciepło :) ) Efekt uboczny kontrolek był taki, że jak wiatrak nie pracował ale był obracany siłą pędu powietrza to kontrolki zaczynały świecić :)

Samo doładowywacza :D

Struna - |20 Paź 2009|, 2009 18:23

TurboDymoMan zawstydził kontrokę wiatraków :D
pablo19 - |20 Paź 2009|, 2009 18:24

Struna napisał/a:
TurboDymoMan zawstydził kontrokę wiatraków :D

DOHC zawstydził turbodymoMana ;) bo się sam ładuje (tylko w co? ;) )

pablo19 - |20 Paź 2009|, 2009 23:27

infrasound napisał/a:
Dziękuję za szczegółowe wyjaśnienia- szczególnie Tobie bingo :) O tym ABSie to tylko tak napomknąłem, nie chciałem mieszać tematów... ale dziękuje wszystkim za wskazówki :)
Zajmę się nim w najbliższym czasie.
PS. Nie śmiać się proszę bo znaczenie tej kontrolki nie było dla mnie oczywiste, a w książce nie ma objaśnień kontrolek tak jak to bywało w innych pozycjach tego wydawnictwa. WKŁ tym razem się nie popisało...
Pozdrawiam :)
W sumie szkoda, że nie masz oryginalnej ksiunszki, bo tam jest, mimo, że po gebelsowemu to jest.
Vaux - |21 Paź 2009|, 2009 00:36

Struna napisał/a:
u Maup-a jakoś tak kiedyś było że mu dioda jakas świeciła jak się wentyle w dohcu kręciły. A jak się kręciły siłą wiatru to się lekko żarzyła, im szybciej się kręciło tym jaśniej świeciło :)

Hehe - ja mam podłączony wiatrak klimy pod włącznik grzania przedniej szyby (szyby grzanej i tak już nie ma a to podłączenie zrobiłem na wypadek awarii wiska) i teraz rzeczywiście tak jak u Maupa dioda we włączniku informuje mnie stopniowym rozjaśnianiem o przekraczaniu kolejnych wartości prędkości "łorpowej" ;)

gufer-posepny - |21 Paź 2009|, 2009 08:14

ABS - sprawdzić czujnik w prawym przednim kole na wtyczce , wyczyścić wtyczkę .
pablo19 - |21 Paź 2009|, 2009 08:20

gufer-posepny napisał/a:
ABS - sprawdzić czujnik w prawym przednim kole na wtyczce , wyczyścić wtyczkę .
Ten temat już dawno nie jest o ABSie :P
bingo - |21 Paź 2009|, 2009 09:07

infrasound napisał/a:
Dziękuję za szczegółowe wyjaśnienia- szczególnie Tobie bingo
- polecam się na przyszłość, choć już nie pamietam, o czym się tu mówiło :695: