| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Autko lekko jedzie mi bokiem jak to naprawić?
sebekmatti - |26 Wrz 2009|, 2009 08:22 Temat postu: Autko lekko jedzie mi bokiem jak to naprawić? Witam
Mam pytanie ostatnio jak jechałem za Scorpionkiem moją Ladą to zauważyłem, że autko lekko jedzie bokiem, bo i kierownica jest lekko skręcona w prawo, mimo że zbieżność z przodu była ustawiana. Całe zawieszenie z tyłu jest OK, żadnej większej rdzy, sprężynki w dobrym stanie, wszystkie odstępy od nadkoli identyczne po obu stronach. Nic nie widać żeby coś było zgięte. Autko nie było bite, bo sprawdzał to rzeczoznawca i mówił, że wszystko jest ok. Co jest nie tak? Można ustawić zbieżność tylnych kół? Co muszę wymienić żeby autko jechało prosto? Proszę o porady, bo nie chce żeby się dalej nie wyginało.
masa300789 - |26 Wrz 2009|, 2009 11:41
Proponuje zrobic geometrie ..i wszystko bedzie wiadomo ...zbieznosc tylnych .. niesladowosc ..katy pochylen .. itp a skrecona kierownica nie swiadczy wcale o jezdzie bokiem ...wystarczy ze zbieznosc ustawili na skreconej
Waldi_L_N - |26 Wrz 2009|, 2009 11:42
Jedź na geometrię kompletną zawieszenia a nie na zbieżność kół.
Zresztą jak ustawiono zbieżność jeśli trzeba skręcać kierownicę by jechać prosto?
gufer-posepny - |26 Wrz 2009|, 2009 17:29
z tyłu to niewiele do regulacji jest w zasadzie . jak się z jednej strony patrzy to właśnie tak wygląda jakby bokiem jechał . jak jedziesz prosto i puścisz kierownicę to zawsze ucieka w jedną stronę ? ( zbadaj na drodze bez kolein ) . przy hamowaniu nie ma skłonności do uciekania gdzieś ? krzywa kierownica to nic nie znaczy . jak nie zablokowali jej przy ustawieniu to taki jest efekt .
KubusWariat - |27 Wrz 2009|, 2009 08:31
przecież wzrokowo zawsze będzie uciekał przy rozstawie kół tylnych mniejszym niż przednich...
VIK - |27 Wrz 2009|, 2009 09:38
Oponki z przodu OKI? Łożyska z tyłu OKI?
sebekmatti - |27 Wrz 2009|, 2009 18:51
Oponki drugi sezon letnie. Łożyska nie mam pojęcia, bo nie sprawdzałem, bo w zasadzie nie wiem jak to zrobić a konkretnie, co trzeba rozłożyć żeby je sprawdzić. VIK podpowiedz jak to zrobić to sprawdzę w wolnym czasie. Podpytam się gdzie można zrobić taką kompletną geometrie u mnie w mieście może wyjdzie co jest nie tak.
VIK - |27 Wrz 2009|, 2009 18:59
Kompletną geometrię w Scorpio, ciekawe jak, pomierzyć pomierzą, ale poza zbieżnością nic nie ustawią. Oglądnij silentblocki w tylnych wahaczach jeszcze.
Pierre - |27 Wrz 2009|, 2009 19:06
sebekmatti, podnieść autko i poruszać kołami chwytając u góry i u dołu - jakbyś chciał koło zdjąć. Ważne żeby chwycic jak napisałem!!! - bo chwytając za boki to ci luzy z zawieszenia mogą wyjść - jak koło "chodzi" znaczy łożyska dead. Po drugie rozpędz autko do (powiedzmy jak da rade ) - 160 km/h, wrzuc luz jak szumi znaczy łożyska umierają ( tak jak u mnie ) albo opony kiepskie, aha i jeszcze jak w zakrętach szumi a na prostej nie to łożyska na bank.
a poza tym SZUKANIE nie boli - jest kilka razy opisane.
Ale cio ja mam czas i napisałem
masa300789 - |27 Wrz 2009|, 2009 20:32
jak Vik napisal ..ustawia sie tylko zbieznosc a reszta jest albo nie ma mialem tak w krokodylku ...zbieznosc idealna a auto lekko dziwnie w pewnych momentach sie zachowywalo..dopiero po geometrii wyszlo szydlo z worka ..bylo cos z katem wyprzedzenia albo pochylenia ..juz nie pamietam..i niesladowosc niewielka .. okazalo sie ze ktos musial stuknac kolem dosc mocno i stalo sie ..ale luzy itp najpierw mozna sprawdzic bo za wsze ta stowka zostanie w kieszni :690:nie wiem jak gdzie indziej ale u tych ktorzy robia zbieznosc u nas to zaczyna sie od sprawdzenia luzow(przod i tyl ogladaja dokladniej niz na przegladzie) i jesli cokolwiek jest nie tak to nie zrobia do czasu usuniecia tego...inaczej cala operacja mija sie z celem
sebekmatti - |28 Wrz 2009|, 2009 12:25
Byłem w serwisie i powiedzieli, że bez sprawdzenia luzów za robotę się nie biorą. Podnieśli i sprawdzili. Wyszły luzy na obydwu tylnych tulejach o tych:
Więcej luzów nie ma. Koleś powiedział, że są w tragicznym stanie i przez to może zmieniać się zbieżność.
Powiedzieli, że trzeba je wymienić ustawić zbieżność i powinno być dobrze.
Pytałem się o tuleje 30zł za sztukę, ale pytanie czy można się za to zabrać samemu? Czy wystarczy odkręcić te śruby mocujące i można zmienić tą tuleje? Czy trzeba coś więcej odkręcać?
Struna - |28 Wrz 2009|, 2009 12:27
żeby to było takie proste. To trzeba wyprasować i wprasowac nowe. Trochę z tym zachodu jest.
KubusWariat - |28 Wrz 2009|, 2009 14:34
wciskałem jakiś miesiąc temu... ale prasą, do tego hydrauliczną
Struna - |28 Wrz 2009|, 2009 20:20
na sierrafan opisywali różne sposoby. Jeden z nich to za pomocą podnośnika i samego auta jako prasy
KubusWariat - |28 Wrz 2009|, 2009 21:35
Dzisiaj zwróciłem uwagę na blachy pod poduchą (dwie śruby mocowania ich do nadwozia i śruba przechodząca przez poduszki...). Otóż poduchy są do wymiany, jeśli dolna część gumy opiera się na tych blachach. U mnie po wymianie na nowe mc poduszki są uniesione nad blachami, a wspierają się o nie wyłącznie na sworzniu, przez który przechodzi długa śruba mocująca belkę do nadwozia (z łbem 19)
sebekmatti - |29 Wrz 2009|, 2009 18:33
Pytałem się w warsztacie chcą 250zł za wymianę. Ale jak piszecie, że mogą być większe problemy to zastanawiam się czy mam się brać za to sam. Najgorsze, że nie mam zbyt dużo wolnego czasu. Poszukam jakiś opisów i się zastanowię, co zrobię.
VIK - |29 Wrz 2009|, 2009 18:37
Za 250?? Ja bym w swoim chyba zlecił
blaz - |29 Wrz 2009|, 2009 19:52
a moze spróbowac zamienic koła stronami i z przodu i z tyły prawe koła w miejsce lewych? u mnie sciagało po idealnie ustawionej zbieznosci, kierownica była przekrecona delikatnie, ale jak zamieniłem koła stronami to było ok, czyli wina opon, prawie nowe miałem
Zysio - |29 Wrz 2009|, 2009 20:55
A może różne ET felg po obu stronach Blaz
sebekmatti - |29 Wrz 2009|, 2009 21:44
Koła przed sezonem wyważone i sprawdzone. Te tuleje nic nie trzymają i trzeba je wymienić i wtedy ustawie zbieżność i wtedy się zobaczy, co i jak. Przez nie cały zadek skacze na boki i jest problem ze zbieżnością.
blaz - |30 Wrz 2009|, 2009 09:57
| Zysio napisał/a: | | A może różne ET felg po obu stronach |
tiaa wsio było cacy , w wulkanizacji byłem kazałem na wywazarke koła kolo mówi ze bicia nie ma, wywazone idealnie, felga prosta a jednak pomogło
Struna - |30 Wrz 2009|, 2009 11:14
a co ma wyważenie do ściągania ?
bingo - |30 Wrz 2009|, 2009 11:54
wyważenie na pewno nic, ale w czasie wyważenia moga sprawdzić, czy felga nie jest krzywa, a to już w niewielkim stopniu może wpłynąć na ściąganie ... ale co kolwiek było by z samym kołem, to kierownicą by telepało mocno
[ Dodano: |30 Wrz 2009|, o 11:55 ]
a że się zapytam - ta jazda bokiem nagle się pojawiła, czy mogło być tak już od kupienia autka?
blaz - |30 Wrz 2009|, 2009 14:21
| bingo napisał/a: | | wyważenie na pewno nic, ale w czasie wyważenia moga sprawdzić, czy felga nie jest krzywa, a to już w niewielkim stopniu może wpłynąć na ściąganie ... |
dokładnie musieli wywazyc bo kazałem felge i opone obejrzec, ale mówili ze nic nie widac, opona podobno mogła byc po jakims gwałtownym hamowaniu albo "pojsciu" bokiem, lub po prostu zle była przechowywana w magazynie
sebekmatti - |30 Wrz 2009|, 2009 15:16
Ja zauważyłem ostatnio, że tyłek mi lata a jak kupiłem autko wszystko grało. Ja swoim autkiem robię mnóstwo kilometrów po Polsce i możliwe i te tulejki się wyrobiły na naszych kochanych drogach. Ten koleś, od którego kupiłem autko jeździł tylko do pracy i to jeszcze po małej mieścinie. Dzisiaj jechałem innym autem za moim i widać maleńkie wychylenie tyłu z prawo i widać, że cały tył lekko pływa na boki. Kupiłem już tuleje i w sobotę zabieram się za wymianę.
Kto ma jakieś rady chętnie wysłucham.
Struna - |30 Wrz 2009|, 2009 15:33
na SF Ci koleś napisał co i jak.
sebekmatti - |30 Wrz 2009|, 2009 17:35
Właśnie zauważyłem. Ale każda rada może być cenna i bardzo pomocna.
Struna - |30 Wrz 2009|, 2009 18:36
wszystko jest fajnie jak się uda rozkręcić bez zerwania nakrętki w podłużnicy. Jak się zerwie to się robią problemy.
sebekmatti - |10 Paź 2009|, 2009 16:29
Już po wymianie. Na szczęście wszystkie śruby odkręciły się bezproblemowo. Do wymiany zastosowałem płyn Ludwik, którym wysmarowałem gumę i otwór oraz 4 lewarki różnych rozmiarów. Główny lewarek wpychał ten metalowy bolec a dwoma mniejszymi wciskałem po bokach gumę a ciężar auta załatwił resztę i wskoczyło. Dzięki za podpowiedzi bardzo mi pomogły. Jeszcze tylko w poniedziałek na zbieżność i mam nadzieje, że będzie dobrze a najważniejsze żeby prosto jechał. Pozdrawiam.
|
|