Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Zegary Wersje

Darol - |19 Wrz 2009|, 2009 00:01
Temat postu: Zegary Wersje
Witam

Mam pytanie i brzmi ono nastepujaco : Czy do Mk3 byly rozne wersje Zegarow ? Tzn. cos poza Anglikiem i Dieslem, bo pierwszy jest oczywiscie w mph, a drugi ma kontrolke do filtra i chyba swiec zarowych o ile sie nie myle. Pytam poniewiaz moja wersja me zegary bez komputera ktory chce sobie dolozyc, o wtyczkach na 10 i 7 pin kablu do zbiornika itp czytalem, ale jak juz kupowac mam z komputerem to chcialbym zeby byly wszystkie mozliwe kontrolki.

Zysio - |19 Wrz 2009|, 2009 00:09

http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=6688 - tu będzie odpowiedź na Twoje pytanie, sądzę że bardziej precyzyjna niż oczekujesz :)
Darol - |19 Wrz 2009|, 2009 00:15

Wlasnie taka jakiej oczekiwalem ;) Bez niedomowien, ktore moga skomplikowac zycie gdy zdejmie sie cala deske i sie okaze ze brak jakiegos kabla. Bardzo dziekuje, na przyszlosc postaram sie lepiej uzywac szukaja, ale takie opisy powinny byc przyklejone na stale
Zysio - |19 Wrz 2009|, 2009 00:17

Od "takich cusiów" jest właśnie dział "Warsztat" ;)

Tam są opisy generalnie wyodrębnione, edytowane i pozbawione śmieci.

Darol - |19 Wrz 2009|, 2009 00:23

Patrze wlasnie na allegro za zegarami, ale nikt nie pisze od jakiej sa wersji, czy ktos ma jakis nr albo symbol ktory jest na wersji ghia, bo zawsze jest mozliwosc ze ktos nie wie co sprzedaje
Kevin Xy - |19 Wrz 2009|, 2009 01:05

zadzwon do Julka
ma caly regal

ford2fast - |19 Wrz 2009|, 2009 01:24

Darol napisał/a:
Czy do Mk3 byly rozne wersje Zegarow ?

Były zegary w wersji HI i LO :)
Czyli bogate lub biedne :-D
Łatwo je rozróżnić wizualnie , mają jeden lub dwa wyświetlacze :roll:
Ghia miała zawsze dwa wyświetlacze 8)

Darol - |19 Wrz 2009|, 2009 11:31

I to wszystko ? Wystarczy ze jest to wersja z tripem i ma automatycznie cala reszte kontrolek ? sygnalizacja otwarcia kazdych drzwi z osobna, czujniki plynu spryskow i chlodzacej cieczy ?
gufer-posepny - |19 Wrz 2009|, 2009 11:37

Tylko pamiętaj że samo wetkanie zegarów z komputerkiem to jeszcze zamało . potrzeba aż jeden kabelek z kompa pociągnać i już działa . potem podpięcie czujnika temperatury i już nowa opcja typ termometr ostrzeżenie o oblodzeniu ,choinka wymaga chyba tego modułu gongu .
maup - |19 Wrz 2009|, 2009 17:46

...plus czujki we wrotach, żeby skarżyło, że jadziesz np. z otwartym bagażnikiem czy drzwiami
Darol - |20 Wrz 2009|, 2009 11:22

Chyba znalazlem dla siebie juz zegary, wczoraj na przymiarke odkrecilem sobie cala deske zeby cala operacja wymiany poszla gladko. Odkrylem tam dosc duzo wtyczek niepodpietych, nie do mojej wersji wyposarzenia, tutaj zdjecie http://img14.imageshack.us/img14/29/p1010007st.jpg

Zestaw wtyczek nr 1. Sygnaly sterujace do zegarow w wersji LO

Wtyczka nr 2 - u mnie byla zakiszona pianka nieuzyta ani razu chyba do zegarow bo moj zegar lo ma niewlutowane zlacze o chyba takich wymiarach jak ta wtyczka

3,4,5 wlasnie nie wiem, podejrzewam tempomat, moze guziki mode,r,s do komputera, na 3 wtyczke juz nie mam pomysli, czy ktos moze rozwiac moje watpliwosci ?

I jeszcze jedna sprawa, gdyz kupilem na Allegro, pilot do radia i Pan sprzedawca mial sprawdzic czy mam wiazke i sterownik na podstawie podeslanych mu przezemnie zdjec, lecz nie moze od tygodnia tego zrobic - na marginesie forumowy kolega

http://img27.imageshack.u.../p1010004ob.jpg - czy to wtyczka do pilota radia ?

pozdrawiam

ford2fast - |20 Wrz 2009|, 2009 11:50

Darol napisał/a:
I to wszystko ? Wystarczy ze jest to wersja z tripem i ma automatycznie cala reszte kontrolek ? sygnalizacja otwarcia kazdych drzwi z osobna, czujniki plynu spryskow i chlodzacej cieczy ?

Dokładnie tak jest :)

Darol - |20 Wrz 2009|, 2009 12:45

To super, juz zamowilem od Julka zegary dla siebie, pozostalo mi tylko rozgryzc wtyczki ze zdjec w moim poprzednim poscie
gufer-posepny - |20 Wrz 2009|, 2009 13:05

Wtyczki 1 i może 2 do zegarów , reszta do czegoś tam . potrzebujesz zegary kawałek kabelka do 3 przyciskowego panelika koło stacyjki jakiś metr kabelka i chęci . w dziale warsztat jest opis co i jak .
Darol - |20 Wrz 2009|, 2009 13:15

Nie umiem niestety tak ladnie cytowac w bialych ramkach ale :

Wtyczka 1 jest od zegarow na 100% bo sam ja stamtad odpialem, wtyczka 2 moze byc od zegarow ale nie koniecznie, moze to do modulu RIM do radia, to ze potrzebuje panel komputera z 3 przyciskami mode, r, s tez wiem i tez pisalem w postach poprzednich, oczywiscie dziekuje za potwierdzenie tych informacji, ale bardziej zalezy mi na informacji do czego sa inne, bo jak juz zdejme deske coby zamontowac licznik to chcialbym od razu zrobic jak najwiecej pod nia coby za jakis czas znow jej nie wyrywac

gufer-posepny - |20 Wrz 2009|, 2009 15:41

Powodów do zdejmowania dechy jeszcze nie zabraknie w tym aucie także spoko :)
Struna - |21 Wrz 2009|, 2009 14:37

Darol napisał/a:
moze to do modulu RIM do radia
raczej tak.
Darol napisał/a:
czy to wtyczka do pilota radia ?
tak
ford2fast - |21 Wrz 2009|, 2009 22:03

Darol napisał/a:
Wtyczka nr 2 - u mnie byla zakiszona pianka nieuzyta ani razu chyba do zegarow bo moj zegar lo ma niewlutowane zlacze o chyba takich wymiarach jak ta wtyczka

To nie jest wtyczka do zegarów :)
Dodatkowa wtyczka do bogatszej wersji zegarów wygląda tak

Darol - |21 Wrz 2009|, 2009 22:05

Tak, juz wiem ;) Dziekuje za potwierdzenie to oczywiscie jest wtyczka do modulu RIM do radia
Dalej zostaly wtyczki 3,4,5 ktos mnie zapewnial ze jedna z nich to 100% tempomat, ale nie wiem ktora no i dalej zostaja dwie niezidentyfikowane

[ Dodano: |22 Wrz 2009|, o 15:44 ]
Wlasnie wracam ze szrotu na ktorym to rozbebeszylem do ostatniej srubki deske i wszystko co pod nia i ostrzegam, bede bic ;) Kazdy kto sie pomylil robi ryse na swoim scorpio ;)

Wtyczka ze zdjecia w drugim linku, ktora podejrzewalem o bycie wtyczka do radia byla wpieta do immobilizera wiec albo jest to wiazka uniwersalna (tylko nie wiem co w kombinacji immobilizer+pilot do radia) albo czekam na zdjecie rysy na pw ;)

Wtyczka nr 4 byla podlaczona do potencjometru regulujacego nachylenie swiatel
Wtyczki nr 3 nie bylo a wtyczka nr 5 byla podlaczona do jakiejs innej wtyczki ktora to nikla w wiazce.

Julek - |23 Wrz 2009|, 2009 18:21

To nie jest wtyczka do sterowania radiem, a do pętelki immobilisera! Wtyczkę do manetki znajdziesz głębiej, pomiędzy przewodami idącymi "w" kolumnie kierownicy, zawieniętą w gąbkę - będzie miała kształ prostokąta o zaokrąglonych krawędziach, coś jak ta do przycisków szyb
Darol - |23 Wrz 2009|, 2009 19:03

Czy obecnosc wtyczki nr 2 z mojego zdjecia wiazek pod deska juz na 100% swiadczy o tym ze musi byc wtyczka do pilota ?
Zysio - |23 Wrz 2009|, 2009 20:07

Cytat:
Czy obecnosc wtyczki nr 2 z mojego zdjecia wiazek pod deska juz na 100% swiadczy o tym ze musi byc wtyczka do pilota ?

tak, bo z tej dużej wtyki nr 2 wychodzi 6 przewodów do kostki do pilota, szukaj po cienkich czarnych (1 szt chyba) i czerwonych z czarnym paskiem kabelkach (5 szt) :)

[ Dodano: |23 Wrz 2009|, o 20:07 ]
Julek napisał/a:
To nie jest wtyczka do sterowania radiem, a do pętelki immobilisera! Wtyczkę do manetki znajdziesz głębiej, pomiędzy przewodami idącymi "w" kolumnie kierownicy, zawieniętą w gąbkę - będzie miała kształ prostokąta o zaokrąglonych krawędziach, coś jak ta do przycisków szyb

Lokalizację Julek opisał, wtyczka wygląda dokładnie jak ta od przycisków szyb.

Darol - |23 Wrz 2009|, 2009 21:36

Zysio, tak z ciekawosci, masz jakiegos rozgrzebanego scorpio pod reka, czy tak po prostu pamietasz kolory i ilosc kabli z losowo wybranej wiazki ??? ;) RESPECT

Rozumiem ze nie musze sie starac o wiazke do pilota, skoro mam zlcze RIM, pytam bo robie zamowienie i nie wiem co oprocz modulu RIM powinno sie na liscie znalesc

Mysza - |23 Wrz 2009|, 2009 21:54

Darol napisał/a:
Rozumiem ze nie musze sie starac o wiazke do pilota, skoro mam zlcze RIM
Dokladnie. Zlacze RIM, zlacze manetki i zolta kostka do wpinania w radio to jedna wiązka, bedaca standardowa opcja instalacji w kazdej wersji wieloryba. Odszukac, rozpruc, pociągnąć na swoje miejsce, wkliknąć i cieszyć się działaniem :) W swoim wlasnie bd montowal manetkę i RIM, to jest kilkanascie minut roboty, ale trzeba wiedzieć gdzie szukać.
Struna - |23 Wrz 2009|, 2009 21:56

Mysza napisał/a:
Zlacze RIM, zlacze manetki i zolta kostka do wpinania w radio to jedna wiązka, bedaca standardowa opcja instalacji w kazdej wersji wieloryba.
jest problem, w żółtej wtyczce bywa jeden kabelek więcej ( od VSS-a ) tego nie idzie wypruć.
Mysza - |23 Wrz 2009|, 2009 21:58

Struna napisał/a:
tego nie idzie wypruć
ale skąd i po co?
Struna - |23 Wrz 2009|, 2009 21:59

biało-zielonego kabelka od VSS-a. A po co - jeśli radio obsługuje ( a chyba każde "duże" obsługuje ) to czemu nie skorzystać z automatycznego zgłaśniania w funkcji prędkości :)
Darol - |23 Wrz 2009|, 2009 22:05

No to Super, modul i wersja HI zegarow z guzikami kompa jutro bedzie do mnie juz w drodze, troche sie zrobil lekki OT bo pytalem na poczatku tylko o zegary, ale scorpio to duzy samochod i latwo zejsc z tematu, mam nadzieje ze kartki nie bedzie i ze to co sie w tym watku znalazlo sie jeszcze komus przyda.

Skoro jednak ustalilismy ze wtyczka http://img27.imageshack.u.../p1010004ob.jpg
jest wtyczka immobilizera to czy mozna go jakos dolozyc ? Sam odbiornik juz mam bo bylem wczoraj na szrocie i zaopatrzylem sie w karton czesci, ale co dalej ? Musze miec oryginalny kluczyk od zestawu czy mozna jakos czysty zdobyc i zaprogramowac ? Moje auto jest juz chyba jakos przygotowane, wiazka jest, dioda na desce rowniez (ktora chyba tak naprawde jest zarowka w czerwonym kondomiku)

I jeszcze tu http://img14.imageshack.us/img14/29/p1010007st.jpg wtyczka nr 4 byla w ghii ze szrotu podlaczona do potencjometru regulacji nachylanie swiatel u mnie ta wtyczka jest, w potencjometr sie zaopatrzylem, co dalej, wystarczy ze doloze silniczki w reflektorach czy jakis modul swiatel jest potrzebny ?

kurcze chlopaki, szybko odpisujecie, ja tu jeden post mecze a tu juz dwie odpowiedzi i moj plan sie zawalil ;) Nie wiem czy mam predkosc podana na wtyczke bo jej jeszcze nie znalazlem

Mysza - |23 Wrz 2009|, 2009 22:12

Darol napisał/a:
to czy mozna go jakos dolozyc
nie chcesz tego robić. musialbys dokupic drugi komp silnika, modul immo, pętle immo, kluczyk, wkladki... za duzo zachodu, a jak się rozsypie to potem problem!

Darol napisał/a:
Musze miec oryginalny kluczyk od zestawu czy mozna jakos czysty zdobyc i zaprogramowac ?
jakbys mial czerwony kluczyk-matkę, to dokupujesz w serwisie czysty, pan od kluczyków go odpowiednio szlifuje, a doprogramowujesz go sam przy pomocy kluczyka matki i kombinacji mieszania zapłonem ;)

Darol napisał/a:
wystarczy ze doloze silniczki w reflektorach czy jakis modul swiatel jest potrzebny ?
zadnego modulu nie ma. Ten "potencjometr" steruje bezposrednio silniczkami. Maja one jeszcze + (mozna wziać z mijania) oraz stałą masę.
Darol - |23 Wrz 2009|, 2009 22:46

No to chyba rzeczywiscie nie chce tego robic, za duzo zachodu, ale jest jeszcze jedna rzecz ktora chcialbym zdlubac od razu - Airbag pasazera
W mojej wersji jest tylko dla kierowcy, chcialbym dolozc drugi i teraz :

Wydlubalem ze szrotu sam airbag, zolty przewod z dwoma wtyczkami do airbagu pasazera, duza katowa wtyczka na oko 20 pin do czujnika i mala wtyczka do airbagu kierowcy. i zaslepke z paskiem dzieki ktoremu nie wbije sie w glowe pasazerowi w razie tfu tfu wypadku

Generalnie wyglada to prosto airbag na cztery sruby + loccite do czarnej wanienki wpiac wiazke i do czujnika przy kolanach kierowcy, ale czy byly rozne czujniki ? czy moj do tej pory obslugujacy baga w kierownicy da rade obsluzyc dwie poduchy ?

ford2fast - |23 Wrz 2009|, 2009 22:56

Darol napisał/a:
ale czy byly rozne czujniki ? czy moj do tej pory obslugujacy baga w kierownicy da rade obsluzyc dwie poduchy ?

Jeżeli masz na myśli moduł sterujący , to tak różnią się :)
Inny jest do wersji z jedną , inny z dwiema , a jeszcze inny w wersji z czterema poduszkami :-D

Adam_2000 - |23 Wrz 2009|, 2009 23:02

ford2fast napisał/a:
Inny jest do wersji z jedną , inny z dwiema , a jeszcze inny w wersji z czterema poduszkami

I jeszcze inne z napinaczami pirotechnicznymi i z mechanicznymi.

Darol - |23 Wrz 2009|, 2009 23:11

Czy skoro moj modul do tej pory obslugiwal 1 airbag to na 100% nie obsluzy dwoch ? Czy tez moze montowano na zapas ?

poduszke pasazera wymontowalem z auta w ktorym byly pirotechniczne napinacze pasow, ale nie widzialem (chyba) zadnych kabli ktore moglyby za nie odpowiadac. Czy przelozenie napinaczy to duza "rzezba" ? Czy lepiej jak kupie czujnik do 2 airbagow i po klopocie ?

ford2fast - |23 Wrz 2009|, 2009 23:27

Darol napisał/a:
Czy lepiej jak kupie czujnik do 2 airbagow i po klopocie ?
Pod warunkiem , ze są tego samego typu napinacze :)
No i oczywiście , że jest sprawny :-D

Darol - |24 Wrz 2009|, 2009 10:18

Czy za wszystkie airbagi w aucie + napinacze pirotechniczne jezeli sa w opcji, odpowiada jeden czujnik ten na wysokosci kolan kierowcy ?
Struna - |24 Wrz 2009|, 2009 10:57

no takie metalowe pudełko, idzie do niego sporo żółtych kabli ( poduszki, napinacze )
Zysio - |24 Wrz 2009|, 2009 11:10

Darol napisał/a:
Zysio, tak z ciekawosci, masz jakiegos rozgrzebanego scorpio pod reka, czy tak po prostu pamietasz kolory i ilosc kabli z losowo wybranej wiazki ??? RESPECT

Rozumiem ze nie musze sie starac o wiazke do pilota, skoro mam zlcze RIM, pytam bo robie zamowienie i nie wiem co oprocz modulu RIM powinno sie na liscie znalesc

Schemat ;) A poza tym z pamięci, bo ostatnio dokładałem sterowanie radiem u siebie w przejściówce, więc miałem całą wiąchę na wierzchu.

W sumie u Ciebie brakuje RIMu i joysticka. Tylko jak będziesz kupować modulik zwróć uwagę, że są 2 rodzaje modułów RIM o różnych nr katalogowych - do "dużego" i "małego" radia.

Struna - |24 Wrz 2009|, 2009 11:12

chyba gdzieś mam RIM-a z dużego radia.
Zysio - |24 Wrz 2009|, 2009 11:15

Darol ma '95, więc najpewniej jeszcze małe radio. Jakby co - to nr modułu odpowiedniego do małego radia (2006/2007) to 95BG-18A810-BC.
Darol - |24 Wrz 2009|, 2009 14:10

Za pozno, w drodze do mnie jest modul od duzego radia, ale to nic nie szkodzi, ja jeszcze wogole nie mam radia, tzn mam jakies niefordowskie. A chce zamontowac 6000 wiec chyba w sam raz bedzie ten modul.

Co do Airbaga to nie bede kupowac modulu na 2 poduszki tylko pojade na szrot skad wykrecilem airbag pasazera i wykrece jeszcze modul airbag i napinacze pirotechniczne.

Jezeli chodzi o modul to wystarczy ze wykrece to metalowe pudelko co jest na wysokosci kolan kierowcy ? Czy ten modul obsluguje 2 airbagi i napinacze ? Czy moze napinacze maja jakis swoj modul ?

pytam bo wiazka airbagu ma jakby za malo wtyczek

Struna - |24 Wrz 2009|, 2009 14:19

wszystko odpala jeden moduł.
Darol - |24 Wrz 2009|, 2009 16:35

A czy ktos by mogl objasnic jak dziala wiazka airbag ? tzn co do czego, tak ona wyglada http://img242.imageshack....1/p1010002j.jpg - Wymontowane z auta ktore mialo 2 poduszki i chyba napinacze pirotechniczne ale juz zwatpilem w to

Konkretnie chodzi mi o opis wtyczkek

1. Wtyczka do modulu Airbag

2. Dwie wtyczki - obie do poduszki pasazera

3 i 4 - Ktoras z nich biegla do poduszki kierowcy, a druga ? W jaki sposob zasilany jest modul ? Czy ostatnia wtyczka moze byc zasilaniem ? Czy moze modul ma jakies inne zlacze do zasilania nie widoczne tak od razu i ostatnia wtyczka z wiazki airbaga jest do napinaczy pirotechnicznych.

Struna - |24 Wrz 2009|, 2009 16:37

mi się wydaje że 3 i 4 idzie na napinacze, ale nie pamiętam. Może byc też tak że jedna na poduszkę kiery a druga na oba napinacze.

[ Dodano: Czw 24 Wrz, 2009 ]
trzeba by zajrzeć do TIS-a na schematy.

Darol - |24 Wrz 2009|, 2009 16:41

3 albo 4 na 100% idzie do kiery, dokladnie obadalem przewod, ostatnia idzie albo na oba napinacze, albo jest zasilaniem, bo wlasnie jak jest to wszystko zasilane ?
Struna - |24 Wrz 2009|, 2009 16:42

ok, srawdziłem. ile pinów ma wtyczka nr 3 u Ciebie ? jeśli 5 to to jest wtyczka od napinaczy.

co do zasilania modułu to powinna być jedna dwupinowa wtyczka. Ona w jednym pinie ma zasilanie a w drugim sygnał na zegary do kontrolki poduszek.

kolory kabli powinny być czarno/zielony i fioletowo/pomarańczowy.

Wtyczki są w stelaży nad nogami kierowcy.

Darol - |24 Wrz 2009|, 2009 16:55

Wtyczka nr 3, tak samo jak i nr 4 jest 3 pinowa, ale uzyte sa tylko 2 piny, jedna z nich na 100% leci do kiery. Wtyczka nr 4 jest meska a nr 3 zenska, nawet pasuja do siebie

Kolory sa takie jak mowisz tzn. nr 4. dwa przeowody fioletowy i czarno/pomaranczowy
wtyk nr 3 fioletowo/pomaranczowy i czarno/zielony

http://photos02.allegroim...65/95/731659598 - dokladnie tak wygladaly napinacze w aucie z ktorego wymontowalem wiazke ze zdjecia, maja dwie wtyczki, wiec albo jest jeszcze kawalek wiazki ktora z jednej strony jest wpieta do dwoch napinaczy a z drugiej do glownej wiazki, tylko wtedy nie wiem co z zasilaniem calego obwodu airbag. Albo napinacze maja swoj oddzielny modul. Albo modul nie wymaga zasilania w celu bezpieczenstwa niezaleznosci systemu od glownego zasilania i generuje je np piezzoelektrycznie, choc nie wiem moze to juz jakas fantazja... ;)

Struna - |24 Wrz 2009|, 2009 17:06

Darol napisał/a:
wtyk nr 3 fioletowo/pomaranczowy i czarno/zielony
no to to sie wpina we wtyczkę na stelaży nad nogami kierowcy i to jest zasilanie modułu a nie wtyk na kierę. Wygląda na to że wziąłeś wiązkę od wersji bez napinaczy pirotecznicznych. Może były mechaniczne.

Wtyczka od modułu na napinacze jest 5-cio pinowa. Tak jest na schemacie.

Darol - |24 Wrz 2009|, 2009 17:14

Hmm, to moze albo ktos cos namieszal w tym aucie, albo napinacze jednak nie sa pirotechniczne, jak mi sie wydawalo. Chociaz to nawet lepiej bo nie bede musial ich przekrecac do siebie, wystarczy ze przeloze sam modul. Niezaleznie od wszystkiego bardzo mi Struna pomogles, dziekuje
Struna - |24 Wrz 2009|, 2009 17:16

te co masz na fotce są pirotechniczne. jak chcesz to Ci w pdf-ie podeślę schemat i sobie sam polukasz.
Darol - |24 Wrz 2009|, 2009 17:47

Schemat bardzo chetnie obejrze, napisalem juz na pw co i jak, jezeli chodzi o te napinacze to to jakas zagadka bo wygladaly dokladnie tak jak te pirotechniczne ze zdjecia, jutro jade po czujnik to przyjrze sie napinaczom, moze do czegos dojde
Struna - |24 Wrz 2009|, 2009 18:21

no to schemacik polecał na maila.
Darol - |25 Wrz 2009|, 2009 13:10

Bylem na szrocie po czujnik airbagu i obejrzec te napinacze i kurcze, nic sie nie zgadza, wiazka tak jak Struna opisal, bez 5 pinowej wtyczki na napinacze, ale, ale, napinacze piro sa, kable ida pod fotel, a tam nie podlaczone nigdzie, nr czujnika ktory wymontowalem to 95GG 14B056 BB. Naklejka jest taka rozowo-fioletowa drugi nr na module to 86 382113 5 5. I kto mi teraz wyjasni o co chodzi ? Ktos sobie napinacze piro dolozyl ? Czy moze w fabryce polozyli dwa zwykle airbagi i skonczyly im sie napinacze bezwladnosciowe a mieli akurat piro pod reka i tak wyszlo z forda ? Ogladalem tez drugiego scorpio co tam byl, nie mial juz foteli i widac bylo przewody w zoltej koszulce do napinaczy, niestety nie pamietam kolorow, musze wziasc aparat nastepnym razem, ale czujnik mial zolta naklejke, nr tez nie pamietam ;( Jestem w kropce, nie wiem czy montowac ten czujnik czy wracac po napinacze piro
Struna - |25 Wrz 2009|, 2009 13:22

Darol napisał/a:
Ktos sobie napinacze piro dolozyl ?
może fotele zmieniał i założył takie jak było czyli z napinaczami piro, a że nie było do czego podpiąć to leżą wtyczki luzem.
Darol - |26 Wrz 2009|, 2009 16:20

Wlasnie montuje, troche pozno zaczalem, juz 16 a ja dopiero zakonczylem demontaz, multum wtyczek pod deska nie podlaczonych nigdzie, ale to pozniej, pytania moje sa nastepujace :

Czy czujnik AirBag powinien lekko grzechotac w srodku ? Oczywiscie nie macham nim ani nie rzucam po prostu sluchac jakby w srodku byla jakas zapadka czy cos.

i dwa Jak mam juz modul RIM na miejscu i wtyczka ladnie wpieta, nawet znalazlem ta co idzie do pilota, jest taka jak mowiliscie, jak do sterowania szybami, do gdzie to wchodzi do radia ? Ja mam tylko jakies dwie fordowskie glosniki i zasilania plus jakas malutka z dwoma cienkimi przewodami, to jest sterowanie czy brakuje mi jakiejs wtyczki ?

Z zegarami nie mam na razie problemu tzn tylko przewod do 43 pin zrobilem, zostaly jeszcze krancowki w drzwiach i czujki

Zysio - |26 Wrz 2009|, 2009 17:45

Darol napisał/a:
jakas malutka z dwoma cienkimi przewodami, to jest sterowanie

to jest właśnie wtyczka sterowania :)

Darol - |26 Wrz 2009|, 2009 18:41

Po usilnej walce, doszedlem jak sa ponumerowane piny w dodatkowej wtyczke do zegarow

http://img8.imageshack.us...wtyczkatrip.jpg

Podlaczylem na razie to co bylo opisane w watku TIPS & TRICKS - SCORPIO '95 czyli

[10,16] - Czujnik temperatury - BRĄZOWO/ŻÓŁTY (A) i BIAŁO/CZARNY (B)
[15] - Czujnik poziomu płynu chłodzącego - (przed 01/97) - BIAŁO/ZIELONY, (po 01/97) - CZARNO/ŻÓŁTY (C)
[19] - Czujnik poziomu płynu spryskiwaczy - BIAŁO/NIEBIESKI (D)
[7] - Drzwi PT - CZARNO/ZIELONY (E)
[20] -[Drzwi PP - CZARNO/NIEBIESKI (F)
[8] - Drzwi LT - CZARNO/POMARAŃCZOWY (G)
[21] - Drzwi LP - CZARNO/ŻÓŁTY (H)
[9] - Bagażnik - CZARNO/CZERWONY (I)

Ale dalej nie wiem gdzie podlaczyc pin 43 z ECU, dwa przewody z guziczkow paneliku sterowania i gdzie podlaczyc +12V do paneliku

Tak wyglada gniazdo w paneliku http://img33.imageshack.u.../p1010009kj.jpg

Jak widac sa w nim 3 piny oznaczone tak jak na zdjeciu, po wlozeniu wtyczki kolory odpowiadaja nastepujaco pinom :

fioletowo/bialy - 3
brazowo/bialy - 1
bialo/fioletowy - 6
Bede bardzo wdzieczny za pomoc

A tak na marginesie podczas drugiej edycji, dodam jeszcze zdjecie
http://img410.imageshack....yprzekaznik.jpg
Deske jak widac rozprulem cala, modulu airbaga z koncowka AB (1 airbag ) juz nie ma ale za nim, nie, to nie jest jablko zaznaczylem tylko wtyk , tylko kto mi powie do czego on jest ? W ghi ktora regularnie demontuje na szrocie byl tam dlugi przekaznik. Pomyslalem ze od jakiegos dodatkowego wyposazenia, ale ona gola byla, nie miala klimy, tripa podgrzewanej szyby z przodu, fotel byl elektryczny tylko u kierowcy w pionie, generalnie wszystko slabsze od mojego a ja przekaznika nie mam, kto bylby uprzejmy podpowiedziec ?

marecki3kr - |28 Sty 2011|, 2011 21:13

Witam. Zabieram się za zbieranie części do montażu zegarów z komputerem. Chcę by działał termometr. Nie wiem jak to jest w scorpio u kolegi w pasacie wyświetla tenperaturę oraz ostrzega sygnałem dzwiękowym niską tem. Jeśli to samo jest w scorpio to czy muszę dokupiś jakiś moduł czy podłancza się to do tego brzęczka który był od skrzni i świateł. Termometr musi być tylko orginalny forda czy może być inny. Oraz pytanie do osób które montowały tempomat w aucie które ma ASR. Czy jest to takie trudne i sobie podarować czy może można montować. Jeśli tak to w jaki sposób ponieważ w większośći jakie widziałem opisy to właśnie bez tego ukladu a jak się pojawiły wazmianki o ASR to nie do dońca jasne.
Reader - |28 Sty 2011|, 2011 22:12

Wersja HI zegarów ma termometr w jednej z funkcji komputera.
Oprócz tego dwie śnieżynki ostrzegające o niskiej temperaturze, zaświeceniu którejś z nich towarzyszy ostrzeżenie dźwiękowe .
Brzęczyk to piezo wbudowane w zegary.

Mysza - |30 Sty 2011|, 2011 10:14

marecki3kr napisał/a:
Chcę by działał termometr
to podlaczas oryginalny termometr do zegarow (masa i sygnal), miejsce na niego jest na belce pod zderzakiem z przodu.

marecki3kr napisał/a:
. Termometr musi być tylko orginalny forda czy może być inny.
moze byc inny ale nikt nie wie na ile zgodne z prawda beda wskazania wyswietlacza.

marecki3kr napisał/a:
w większośći jakie widziałem opisy to właśnie bez tego ukladu a jak się pojawiły wazmianki o ASR to nie do dońca jasne.
to poczytaj jeszcze. Jak nie ma trakcji, to wystarczy wpiac kostke, a jak jest trakcja to jest juz tam wpieta kostka i trzeba do niej poprzekladac kable z kostki od tempomatu. Gdzie? Na slupku prawym pod deską. Dawalem opis jak sie tam wpiac zeby nie zwalac deski, ale to opcja hardkor dla leniwych :D
Boni - |30 Sty 2011|, 2011 13:32

Mysza napisał/a:

marecki3kr napisał/a:
. Termometr musi być tylko orginalny forda czy może być inny.
moze byc inny ale nikt nie wie na ile zgodne z prawda beda wskazania wyswietlacza.

To przecież da się obadać i obmierzyć, a ford nie kupował termistorów w NASA ;) dobierałem i wkładałem do różnych fordów i amerykańców podróbki i ok, co najwyżej czasem trzeba trochę poszukać, bo co bardziej wydumane (np. gdzieś siedzi termistor 33k, w tbirdzie chyba, i windstarze też) nie daje się kupić na każdym rogu jak 10k, trzeba se gdzieś zamówić w wysyłkowo.

Mysza - |30 Sty 2011|, 2011 16:07

ale kazdy fordorozbieracz ma ich oryginalnych po 20 na skladzie, i to do wyboru z jaka chcesz wtyczka... przynajmniej u mnie lezy kilkanascie sztuk, wiec po co cos mierzyc, wazyc i kombinowac?
Darol - |30 Sty 2011|, 2011 17:30

Wydaje mi sie jednak ze to nie masa i sygnal, tylko ze obie koncowki termistora sa podlaczonbe do zegarow, aczkolwiek moge sie mylic oczywiscie, mozliwe tez ze jedna z tych koncowek z zegarow to po prostu osobna wyprowadzona masa coby nie bylo zaklocen.
marecki3kr - |30 Sty 2011|, 2011 18:58

Dzięki za odpowiedź. Teraz już wiem co mam szukać. Żona potrzaskała przedni zderzak to przy okazji mogę zamontować termometr. Deskę będę zwalał ponieważ nagrzwenica siada. Tak więc za jednym rozbieraniem chcę odłożyć brakujęce elementy. Jeszcze mnie czekają wiązki. Od paru dni rano jak odpalę auto to po odpaleniu pracuje na trzy gary. Po minucie mija i pracuje normalnie. Czeka mnie dużo pracy jeszcze przy moim. A gdyby ktoś posiadał brakujące mi elementy do tempomatu i termometra i w przyzwoitej cenie to proszę o wiadomość na PW.
gufer-posepny - |30 Sty 2011|, 2011 19:02

dwa druty do zegarów z czujnika temperatury .
Mysza - |30 Sty 2011|, 2011 20:44

Darol napisał/a:
Wydaje mi sie jednak ze to nie masa i sygnal, tylko ze obie koncowki termistora sa podlaczonbe do zegarow, aczkolwiek moge sie mylic oczywiscie, mozliwe tez ze jedna z tych koncowek z zegarow to po prostu osobna wyprowadzona masa coby nie bylo zaklocen.
no tak jak napisano na schemacie, ze osobne kable. A czy to termistor jest to nie wiem, termopara raczej czy jakie pt100 moze zwykle.
Boni - |31 Sty 2011|, 2011 07:12

Na 99% termistor albo termistor plus opornik, i na 99% jedna strona (brązowy kabelek, jeśli jest tam jakiś brązowy) jest na masie, ale tej "elektronicznej", zegarów/EEC, niekoniecznie, że dokładnie zadziała na masie błotnika czy zderzaka ;)