Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Gumy cewek zapłonowych

lukasz - |7 Wrz 2009|, 2009 09:28
Temat postu: Gumy cewek zapłonowych
Witam wszystkich,

Mam problem ktorego nie rozwiazalem uzywajac szukajki...

Wie ktos gdzie można kupić gumowe koncówki cewek zapłonowych?
w zakupionym komplecie kabli wn nie bylo nasadek na cewki a to one zwęglają u mnie świece, co jak sie domyslacie nie konczy sie najlepiej. Mechanik powiedzial ze mozna je kupic, ale niestety nigdzie tego nie znalazlem.

tylko nie piszcie mi ze mozna to kupic tylko... z nowa cewka...

z gory dzieki za pomoc
Lukasz

YGH - |7 Wrz 2009|, 2009 19:50

a jakie kable zakupiłeś?? fotke jakąś zapodaj (ile było kabli w pudełku) ??
Adam_2000 - |7 Wrz 2009|, 2009 19:54

lukasz napisał/a:
w zakupionym komplecie kabli wn nie bylo nasadek na cewki a to one zwęglają u mnie świece

Rozumiem, ze masz 16V ?
Niestety musisz wymienić cewki. Przecież te "nasadki" to integralna część.

1Bodzio - |7 Wrz 2009|, 2009 20:12

Można te nasadki co prawda ściągnąc z cewek, ale trzeba to robic ostrożnie gdyż ta guma bardzo łatwo pęka. Nie mniej da się. Jeśli u Ciebie cewki są dobre, to trzeba poszukac jakichś uszkodzonych cewek i te nasadki zdobyc. W przeciwnym wypadku to tylko zakup nowych (innych) cewek. Nasadki osobno nie są dostępne.
lukasz - |7 Wrz 2009|, 2009 22:13

1Bodzio napisał/a:
Można te nasadki co prawda ściągnąc z cewek, ale trzeba to robic ostrożnie gdyż ta guma bardzo łatwo pęka. Nie mniej da się. Jeśli u Ciebie cewki są dobre, to trzeba poszukac jakichś uszkodzonych cewek i te nasadki zdobyc. W przeciwnym wypadku to tylko zakup nowych (innych) cewek. Nasadki osobno nie są dostępne.

no nic i dalej jestem w punkcie wyjścia,
Dziękować nie będę bo potwierdzona została moja największa obawa:)

Na "niby dobrej" używce jeżdżę już pół roku, i problem zaczyna powracać stąd moje paniczne poszukiwanie nowej gumy bo przecież chlupa i wilgoć przed nami...

Niemniej bardzo dziękuje za zaangażowanie w odpowiedziach.

szerokości
Lukasz