Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - jakie są objawy padniętej pompy paliwa?

toomcat - |2 Wrz 2009|, 2009 22:56
Temat postu: jakie są objawy padniętej pompy paliwa?
ostatnio mam problem z odpaleniem na benzynie. Na gazie pali i czasem jak juz jest na gazie to to mogę przełączyć na benzyne (ale czasem gaśnie po chwili).
Zaczęło sie to na mazurach jak zatankowałem na ichniejszej stacji. Rano nie chciał na beni odpalić i zauważyłem ze mi pompa syczy.
Czy to objaw padania pompy? dodam że wymieniłem filtr paliwa po tym jak mi przestał palić na beni.

Mysza - |3 Wrz 2009|, 2009 01:55

Cytat:
jakie są objawy padniętej pompy paliwa?
niskie ciśnienie paliwa lub jego brak.
toomcat - |3 Wrz 2009|, 2009 09:34

ale może być tak ze raz mozna jeżdzić , a juz za chwilę nie?
Adam73 - |3 Wrz 2009|, 2009 10:01

toomcat napisał/a:
ale może być tak ze raz mozna jeżdzić , a juz za chwilę nie?

Raczej nie. Śmierć pompy zauważysz najprędzej kiedy auto nie bedzie chciało wkręcać sie na wysokie obroty.Z czasem te obroty bedą coraz niższe aż w końcu silnik bedzie pracował tylko na jałowych,później bedzie już tylko cisza .
toomcat napisał/a:
zauważyłem ze mi pompa syczy.
???? Opisz dokładniej ten objaw.
toomcat - |3 Wrz 2009|, 2009 10:35

hmmm. jak to opisać...jak pierwszy raz usłyszałem to syczenie, to pomyślałem ze mi gaz ucieka :) . puzniej obadałem to i wyszło ze to pompa. u mnie jest to takie czarne pudełko, zaraz za bakiem po prawej stronie (patrząc od tyłu samochodu). jak wyłączam ją bezpiecznikiem w bagażniku, to nie syczy. Myślałem tez,że to brak paliwa i pompa chodzi na sucho, ale wlałem 15 litrów i to samo. Byłem włśnie w samochodzie i się upewniłem: jak odpale na gazie to pompa syczy. jeszcze postaram sie przerzucic na benzyne i zobaczyć czy też syczy, bo teraz mi sie nie udało.
Adam73 - |3 Wrz 2009|, 2009 10:39

To nie pompa ,pompe masz w baku .To jest filtr węglowy wyłapujący opary paliwa z baku.
toomcat - |3 Wrz 2009|, 2009 10:48

acha, nie wiedziałem. bez włażenia pod samochód i przystawienia ucha nie bardzo moge dokładniej powiedzieć z kąd syczy, ale to z tamtej okolicy się wydobywa.
Adam73 - |3 Wrz 2009|, 2009 10:50

Czyli masz nieszczelny układ pochłaniania par paliwa nic więcej.
A objawy padania pompy opisałem wcześniej.

toomcat - |3 Wrz 2009|, 2009 10:56

ok, dzięki. jutro może znajde jakieś miejsce zeby wejśc pod samochód i zbadać to dokładniej. A wrazie czego można ten filtr pominąć?
pozdrawiam

Struna - |3 Wrz 2009|, 2009 10:56

toomcat, przed próbą odpalenia na benzynie zrób tak:

Przekręć stacyjkę w pozycję "zapłon", odczekaj sekundę, wylącz stacyjkę, ponownie na zapłon i znów sekunda i tak trzy razy - po tym odpal. Jak odpali bez problemu to znaczy że masz problem z ciśnieniem paliwa. Może być to regulator ciśnienia, może być zapchany filtr paliwa a może być pompa lub obwód jej zasilania.

toomcat - |3 Wrz 2009|, 2009 11:06

Struna, próbowałem i ten sposób nic nie daje(nawet około 7-8 razy ), regulator ciśnienia wymieniłem jakieś 3 miesiące temu bo stary przciekał, filtr paliwa też niedawno .
Chciałem wymienić pompe paliwa, ale nie mam warunków za bardzo, więc chcę sprawdzić czy może to mieć inną przyczynę.

Struna - |3 Wrz 2009|, 2009 11:07

mogą byc kable nieco ukruszone na wtyczce od pompy i pompa dostaje za mały prąd, albo się faktycznie kończy już.

[ Dodano: Czw 03 Wrz, 2009 ]
pomiar ciśnienia na listwie by wszystko powiedział.

Adam73 - |3 Wrz 2009|, 2009 11:12

No to obstawiam wtryski,brak zasilania.
toomcat - |3 Wrz 2009|, 2009 11:17

a jest ktoś blisko piaseczna kto ma manometr ( bo to tym chyba sie mierzy ciśnienie), albo powiedzcie mi ile to kosztuje i jaki kupić .
Srebrny - |3 Wrz 2009|, 2009 19:18

Może, odpal przy wykręconym korku wlewu paliwa. Brak odpowietrzenia zbiornika, czyli podciśnienie w zbiorniku może utrudniać pracę pompy. Stąd może to syczenie.
Darek_Police - |4 Wrz 2009|, 2009 21:34

toomcat napisał/a:
a jest ktoś blisko piaseczna kto ma manometr ( bo to tym chyba sie mierzy ciśnienie), albo powiedzcie mi ile to kosztuje i jaki kupić .

Pomiar ciśnienia na listwie paliwa nie powinien być droższy niż 50 PLN (u mnie chcieli 30). A sensowny sprzęt do pomiaru kosztuje min. z 400 PLN.

toomcat - |4 Wrz 2009|, 2009 22:33

wow! az tyle ?
a nie wystarszy jakiś zwykły za 70 z allegro? nie mam pojęcia o takim sprzęcie ale manometr to manometr . Nie potrzebuje chyba jakiegos wypasa i zawsze byłbyby pod reką .

[ Dodano: |5 Wrz 2009|, o 14:26 ]
wlazłem pod samochód wlaśnie bo wczoraj wydawało mi sie ze syczenie sie wzmogło,ale była 21 i nie chciało mi sie przebierać.Osłuchałem wszystko dokładnie i wychodzi na to, że to pompa syczy w zbiorniku.
Myślałem, ze może malo benzyny, wiec zatankowałem jeszcze 10 L ale nadal to samo. Odpaliłem na gazie, ale nieudało mi sie przełączyć na benzyne. Myślałem, ze może malo benzyny, wiec zatankowałem jeszcze 10 L ale nadal to samo. Miałem jechac na pomiar ciśnienia ,ale przed tym sprawdziłem i okazało sie ze paliwo nie dochodzi nawet do regulatora ciśnienia. wiec dałem sobie spokój , bo wypada poszukać chyba pompy.
Bo chyba nie ma niczego poza filtrem co by sie mogło zatkać po drodze?
co o tym myślicie?

Darek_Police - |5 Wrz 2009|, 2009 17:07

o kurcze, mi to przypomina pomylone bieguny plus z minusem na pompie. Pompa wtedy kręci się wstecz i nie daje ciśnienia. Zobacz czy pompa wypompuje Ci z baku do np. kanisterka.

Mialem taki przypadek w uno, jak sam pompe wymienialem. Poprzedni wlasciciel pomylil w baku przewody i nie chcialo mu sie znow wykrecac pompy, to se przy wtyczce przecial kable i skrecil odwrotnie.

To tylko podpowiedz ;)

toomcat - |5 Wrz 2009|, 2009 17:16

hehe, zdarza się ,ale ja jeszcze pare dni temu jeżdziłem na beni( jak sie dał przełączyć). robiłem tak za każdym razem ze 25 kilosów. dzisiaj juz sie nie daje:(
Adam73 - |5 Wrz 2009|, 2009 18:01

toomcat, jedyne wyjście to tnij bagażnik nad pompa i wyciągaj do obejrzenia.
Mozliwe że zatkany filtr wytworzył takie nadciśnienie że przy pompie spadł wąż zasilający wtryski. :sad:

toomcat - |5 Wrz 2009|, 2009 18:48

raczej nie bede wycinał podłogi , bo troche szkoda, dorwe gdzies pompe i zwale zbiornik, najwyzej bedzie lezała albo sprzedam. nie lubie takich drastycznych działań :) .
narazie dzieki za pomoc wszystkim. jak znajde pompe to sie pochwale co z tego wyszło.

Adam73 - |5 Wrz 2009|, 2009 20:33

toomcat napisał/a:
raczej nie bede wycinał podłogi , bo troche szkoda, dorwe gdzies pompe i zwale zbiornik,
No to powodzenia, zdejmowałem pare razy i jednak lepiej jest ładnie wyciąć "otwór inspekcyjny" niz za każdym razem walczyć z pasami podtrzymującymi zbiornik.
Struna - |6 Wrz 2009|, 2009 15:21

ja zwalałem dwa razy w mk2 - spoko poszło.
Adam73 - |6 Wrz 2009|, 2009 16:04

Struna napisał/a:
ja zwalałem dwa razy w mk2 - spoko poszło.

Jeśli mocowania pasów masz oryginalne i nie sa one zardzewiałe .

Struna - |7 Wrz 2009|, 2009 12:34

w mk2 nie zardzewiałe ? no daj spokój :)
fabianopulos - |30 Mar 2010|, 2010 16:34

Czy może ktoś ma wycięty "otwór inspekcyjny" w bagażniku i poda wymiary gdzie dokładnie wycinać oraz jaka powinna być jego średnica.
gufer-posepny - |30 Mar 2010|, 2010 16:39

conajmniej 25 centymetrów . powodzenia przy odkręcaniu pierścienia mocującego pompę ze stelażem przez tą dziurę . ja na zdjętym baku miałem sporo roboty .
Struna - |30 Mar 2010|, 2010 16:42

kurcze, ciekawe to. Kilka osób miało jakieś poważne problemy przy tym pierścieniu podczas gdy wiele innych baz problemu to wykonało. Ciekawe od czego to zależy.

Ja to robiłem na opuszczonym tylko nieco baku w kosie mk2. Na całkiem wyjętym to by wogóle była bajkowo prosta sprawa.

gufer-posepny - |30 Mar 2010|, 2010 16:45

zależy jak mocno zardzewiał pierścień . mi nieco go zjadło i był miękki i śrubokręt wbijał się w niego .
Struna - |30 Mar 2010|, 2010 16:47

no ale pod pierścieniem jest taka przekładka ułatwiająca jego ślizganie się - no chyba, że ktoś tam już norał i go nie założył - wtedy faktycznie może być kiepsko.
gufer-posepny - |30 Mar 2010|, 2010 16:48

była była . ale się zakryło piachem rdzą . no ale udało się .
Struna - |30 Mar 2010|, 2010 16:50

ja tam coś popsiukałem żeby było łatwiej, potem ze dwa strzały młoteczkiem w śubokręt i poszło spoko. Najlepsze było to ze w baku było ze 20 l beny więc nieco ciężko było go podtrzymywać :)
gufer-posepny - |30 Mar 2010|, 2010 16:51

ja zlałem do kanistra . bo potem walczyłem z wymianą tej płytki oporowej pływaka . za dużo by wyparowało :)
Struna - |30 Mar 2010|, 2010 17:19

gufer-posepny napisał/a:
ja zlałem do kanistra
yyy ale że jak ? przez wlew wężykiem ? Ja wymieniałem cały wkład, więc jakby plug'n'play. Wyjąłem stare, wsadziłem nowe, powpinałem wtyczki i tyle było roboty :)
gufer-posepny - |30 Mar 2010|, 2010 17:39

wlewem przez lejek do kanistra powoli . ja walczyłem z pływakiem bo pompy nie byłem pewnej w nowym a moja działała .
Mysza - |30 Mar 2010|, 2010 17:56

Pierscien trzeba dokladnie opukać młoteczkiem zeby rdza odpadła, potem wydmuchać, poodginać trochę zaczepy zeby luzniej sie obrocilo i gotowe. Robie na uchylonym baku bez odpinania wlewu i zawsze spoko.
fabianopulos - |30 Mar 2010|, 2010 18:03

rozumiem że ten pierścień odkręcamy w lewo , o kilka centymetrów
gufer-posepny - |30 Mar 2010|, 2010 18:08

ma taki wygięty języczek i w drugą stronę nie obrócisz .
Mysza - |30 Mar 2010|, 2010 18:23

fabianopulos napisał/a:
pierścień odkręcamy w lewo
zalezy ktory punkt na okręgu obierzesz... Trzeba poprostu obrócić przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.
toomcat - |30 Mar 2010|, 2010 18:59

fabianopulos, nadal potrzebujesz miejsca położenia pompy pod podłogą?

a tak wogóle to spuźnione dzieki wszystkim za pomoc w temacie,
bo wlaśnie obczaiłem ,że nie ma mojego ostatniego posta...
skończyło sie zrobieniem rewizji w podłodze:)

fabianopulos - |30 Mar 2010|, 2010 21:00

[quote="toomcat"]fabianopulos, nadal potrzebujesz miejsca położenia pompy pod podłogą?

jeżeli masz taki otwór w baażniku to proszę podaj wymiary

toomcat - |30 Mar 2010|, 2010 23:09

u mnie środek otworu wypada mniejwięcej :
46cm od początku bagażnika(od plastiku),26cm od prawej i 23 od lewej od wgłębienia na koło zapasowe.
nie moge zrobić fotki , bo ciemno jak diabli.
Otwór (20x20)zrobiłem ręcznie piłką zaczynając od góry bo tam nie ma żadnych przewodów.
Właśnie obczaiłem , ze masz MKIII sedan ,a ja MKI Liftback i nie wiem czy nie masz dłuższego kufra ode mnie.
jak robiłem w swoim to na macanego znalazłem pompe od spodu i po wyżłobieniach określiłem mniejwiecej skąd zacząć, żeby nie wywalić zbyt dużej dziury. jak chcesz to daj nr to wyśle mms jutro jak będzie coś widać.
nie polecam cięcia kątówką bo przewody opierają sie o spód bagażnika :P
powodzenia

fabianopulos - |26 Kwi 2010|, 2010 17:12

dziękuje wszystkim za dobre rady.
pompa wymieniona ! wyciąłem otwór gumówką w bagażniku,pierścień pompy był bardzo zardzewiały ale łatwo przesunąłem używając młotka i dłutka.
czas pracy- 1 godzina Auto śmiga teraz również na benzynie.