| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Znika lock-up w BOB
Kaban - |23 Sie 2009|, 2009 13:48 Temat postu: Znika lock-up w BOB Witam!
Opisze problem. Od początku kiedy kupiłem scorpio czuć było lekkie szarpanie pod czas jazdy na trzecim biegu, ale tylko przy zapiętym lock-up. Zrobiłem tak ok 20tyś km po czym to samo zaczeło sie dziać również i na czwartym biegu. Mimo to wybrałem się w daleka podróż. Przy pierwszym przekroczeniu ok 160km/h nastąpiła zmiana z szarpnięciem z czwartego na trzeci bieg. Puściłem gaz po czym ponownie wskoczył czwarty bieg, jednak nie było już lock-up ani na czwartym, ani na trzecim. Zatrzymałem się, zgasiłem silnik i dzwignią zmiany biegów przeszedłem od pozycji P do 1 i z powrotem. Lock-up powrócił, szarpanie na lock-up również więc jade dalej, ale przy ponownym przekroczeniu 160 km/h sytuacja się powtórzyła. Olej w skrzyni zmieniłem chwile po zakupie auta. Po tym zabiegu biegi wchodzą trochę ładniej, a ogólnie wszystkie chyba nie źle, bez szarpania (chociaż nie jeździłem innym scorpio z asb - nie mam prównania). Gdzie może być przyczyna takiej pracy skrzyni? Może konwerter?
Adam_2000 - |23 Sie 2009|, 2009 15:10
Sprawdź TPS i oczywiście --- > wyczyść MAF-a.
Struna - |25 Sie 2009|, 2009 01:25
Kaban, oglądałeś wiązkę na skrzyni ?
Kaban - |15 Wrz 2009|, 2009 20:43
MAF wyczyściłem już jakiś czas temu i efekt jest taki, że ASB ładniej zmienia biegi. TPS wtedy też sprawdzałem i był ok, ale dla pewnośći zrobie to drugi raz.
Dziś dobrałem się do wiązki, która leży na ASB. Przy jedenj wtyczce (a właściwie w srodku wtyczki za taka niebieska gumka) jest znacznie popękana izolacja, a w srodku wtyczki był jakby olej. Tak poza tym to na wszystkich przewodach izolacja jest cała. Wiązki skrzyni chyba nikt przede mna u mnie nie robił, ale zauważyłem 2 przewody które są razem owinięte w koszulke, a z drugiej strony z tej koszulki wychodza 3 przewody. To tak ma być, czy jakaś
rzeźba?
pepi - |15 Wrz 2009|, 2009 20:47
jak na cosa to miodzio ale ciekawie czy cała taka jest ????????
[ Dodano: |15 Wrz 2009|, o 20:48 ]
bo zawyczaj na silniku pomiedzy głowicami siano jest najbardziej
Kaban - |15 Wrz 2009|, 2009 20:59
Między głowicami przewody były popękane, ale jakiś człowiek mi je wymienił przy okazji gdy robił rozrząd. Nic mi nie wiadomo o tym aby wymienił do samej skrzyni
Przewody w takim stanie jak na zdjęciach są od wtyczek w ASB do głowic >> między głowicami wymienione, a dalej z przodu do tych 2 dużych wtyczek (czarna i brązowa) są stare przewody, ale nie popękana izolacja. Struna, tam zaglądał i mówił, że wyglądają na nie ruszane
robkom - |16 Wrz 2009|, 2009 10:27
| Kaban napisał/a: | Wiązki skrzyni chyba nikt przede mna u mnie nie robił, ale zauważyłem 2 przewody które są razem owinięte w koszulke, a z drugiej strony z tej koszulki wychodza 3 przewody. To tak ma być, czy jakaś
rzeźba? | tak jest oryginalnie.
Kaban - |16 Wrz 2009|, 2009 12:00
| robkom napisał/a: | | tak jest oryginalnie. |
Podziękował
|
|