Ford Scorpio Team
Forum miło¶ników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Lozysko przedniego kola

pandy - |9 Sie 2009|, 2009 20:18
Temat postu: Lozysko przedniego kola
Witam, ano jak w temacie - Lozysko przedniego kola,wiem ze SKF i tylko SKF ale moze kupic orginal forda? Jesli tak to gdzie najtaniej dostane lozysko no i czy je wymieniac... ale tu dluzsza opowiesc

Jakis czas temu zapiekl mi sie tloczek (prawy przod)i jak to bywa wszystko sie mocno grzalo... bardzo mocno... po regeneracji zacisku, wymianie tloczka problem zostal rozwiazany przy okazji wymienilem wahacz z przodu na nowy oraz przednie amortyzatory wraz z calym osprzetem (lozyska, odboje itd) - przy ustawianiu geometri (Szczecin w Podjuchach specjalziacja stacji diagnostycznej wlasnie w geometri) diagnosta od razu powiedzial ze lozysko do wymiany (ja go nie slyszalem, nie slyszal tez mechanik) - w takim razie zaczynam sie zastanawiac czy wymieniac lozysko i jesli tak to na forda czy skf no i gdzie najtaniej...?

A po wymianie amortyzatorow i wahaczy jak samochod byl mieki i podatny na podmuchy boczne tak jest dalej... chce wymienic koncowki drazkow - czy to cos pomoze? (wahacze sa nowe i orginaly, amortyzatory z przodu nowe i orginaly) dlubac w sprezynach? wymieniac wahacze z tylu , amortyzatory - by pozbyc sie tej uciazliwej niepewnosci?

z gory dziekuje
pozdrawiam
ap

gufer-posepny - |9 Sie 2009|, 2009 21:29

gumy tylne wachaczy sprawne ? bo przednie pewnie s± dobre .a przynajmniej w tym wymienionym wachaczu . Ci¶nienie w kołach ? z tyłu mog± być poduszki belki wybite . amortyzatory to jakie ? Łożysko SKF , raczej oryginał cenowo będzie odrzucał .
pandy - |10 Sie 2009|, 2009 00:07

wahacze wymienione oba, oba orginaly, jeden wymieniany z 1,5 roku temu moze rok - zrobil mniej niz 10kkm a drugi nowka funkiel ma moze na koncie 2kkm - gumy z tylu nie wiem, mowilem mechanikom to robia oczy jak spodki a chlopy przeciez na scorpio znaja sie w szczecinie najlepiej (fordcar na gryfinskiej) - cisnienie w kolach - probowalem juz wszystkiego od 2.1 do 2.8 bar - zazwyczaj jezdze na 2.3 - 2.4 staram sie tego mocno pilnowac. poduszki beliki, poprosze by sprawdzili, amortyzatory z tylu te co byly moze nawet orginaly - z przodu fordowskie (bo byly w cenie KYB) nie maja w tej chwili nawet 2kkm
Struna - |10 Sie 2009|, 2009 13:17

kupuje sie piastę cał± sprawn± i po temacie.
irek - |10 Sie 2009|, 2009 14:54

jakby co to mam pikobelo piastę z czujnikiem ABS lew± stronę
Cena 70 zł przesyłka gratis

Struna - |10 Sie 2009|, 2009 15:13

irek napisał/a:
Cena 70 zł przesyłka gratis
no to w zasadzie nie ma się nad czym zastanawiać przy takiej promocji.
pandy - |10 Sie 2009|, 2009 16:16

Dzieki chlopaki - potrzebuje prawa :D ale moze wciagne tez lewa - bo to faktycznie biedronka a wielorybek zostaje i tak na zawsze...