Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - dziwny dźwięk skrzypienie

WeGeR - |5 Sie 2009|, 2009 22:51
Temat postu: dziwny dźwięk skrzypienie
od początku :

z tylnego lewego koła podczas jazdy dochodzi dziwny dźwięk, jakby skrzypienie. Dźwięk nie pojawia się podczas jazdy do tyłu i ustaje kiedy podczas jazdy prosto zaczynamy lekko zjeżdżać na lewo, jeśli na prawo to wciąż jest. Jeśli podniosę auto na lewarku i kręcę kołem, dźwięku zero, wychodzi z tego że pojawia się dopiero jeśli koło jest obciążone. Łożysko to raczej nie jest. Dzisiaj byłem na przeglądzie i na rolkach było to słychać, mechanik stwierdził, że to będzie suchy przegub. Więc jazda do garażu, ściągam osłonę, hmmmm .... smar jest, no ale może za mało, więc dołożyłem do pełna, wyjeżdżam z garażu i .... bez zmian :evil:

spotkał się ktoś z takim cholerstwem ? bo szlag mnie trafia już, forum przeszukałem i nie znalazłem podobnego problemu

Struna - |5 Sie 2009|, 2009 22:52

łożysko się pewnie na piaście zaczyna obracać.
WeGeR - |5 Sie 2009|, 2009 22:59

czyli jednak ......... zawsze problem łożyska kojarzył mi się z całkiem innym dźwiękiem, po prostu huczało czy tam buczało podczas jazdy
Struna - |6 Sie 2009|, 2009 00:47

huczy i buczy jak łożysko ma luzy, ale jak się na piaście obraca to inaczej.
Reader - |6 Sie 2009|, 2009 01:15

Lepiej sprawdź łożysko.
Hamowanie , przyspieszanie ma wpływ na ten dźwięk?

masa300789 - |6 Sie 2009|, 2009 05:50

Najprosciej podlewarowac i obadac luzy ruszajac kolem prostopadle do niego a nie krecac... jesli to nie da rezultatu pozostaje rozebranie piasty..a dzwiek przypomina skrzypienie - ocieranie jak Struna stwierdzil przy wyrobionej piascie ..przerabialem to juz z obydwu stron :-d i dzwieki wszystkie tylko nie huko-buczenie :-d a piasty obydwie objechane
WeGeR - |6 Sie 2009|, 2009 08:24

no to mnie pocieszyliście :) tydzień do wakacji, więc biorę się za łożysko

[ Dodano: |13 Sie 2009|, o 11:18 ]
jak fachowcy forumowi stwierdzili tak też było, łożysko wymienione, robota łatwa i przyjemna, niestety nie wziąłem aparatu :/ a miałem taki zamiar i potem do FAQ, chyba że ktoś chce bez obrazków, to opiszę