Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - czy tak powinna wyglądać wtyczka odpowiedzialna za światła?

Maciusss - |16 Lip 2009|, 2009 12:05
Temat postu: czy tak powinna wyglądać wtyczka odpowiedzialna za światła?
Jak już gdzieś tam wspomniałem po regeneracji skrzynki bezpieczników nie mam świateł mijania, postojowych i ogrzewania tylniej szyby :/ proponowane rozwiązania tj. źle wpięte to duże złącze czy źle wpięte wtyczki czy nawet bezpieczniki posprawdzałem wiele razy i nic :( Zacząłem się zastanawiać czy ktoś gdzieś kiedyś nie kombinował ze światłami i tu moje pytanie: czy tak powinna wyglądać ta mała niebieska wtyczka od dołu skrzynki:

Może jakieś inne pomysły na przywrócenie świateł? :(

Struna - |16 Lip 2009|, 2009 12:08

Maciusss napisał/a:
sprawdziłeś wtyczkę przy włączniku świateł ?
pablo19 - |16 Lip 2009|, 2009 12:09

Chyba jeden z najbardziej intuicyjnych sposobów to śledzenie trasy prądu, albo począwszy od lamp, albo od hmm... włącznika świateł.
Maciusss - |16 Lip 2009|, 2009 12:18

Struna napisał/a:
Maciusss napisał/a:
sprawdziłeś wtyczkę przy włączniku świateł ?

mogłem pociągnąć za kabel wyciągając wtyczki? hmm może :) włącznik świateł się podważa do wyciągnięcia?

Struna - |16 Lip 2009|, 2009 12:25

pokrętło się zdejmuje - od spodu jest taki języczek do naciśnięcia i pokrętło zejdzie. pod pokrętłem sa zatrzaski i wyłazi cały wyłącznik.
Zysio - |16 Lip 2009|, 2009 12:43

Przy demontażu pokrętła uważaj z górnym zatrzaskiem, on zatrzaśnięty na takiej cienkiej ramce plastikowej, można niechcący połamać i włącznik będzie wylatać...
Maciusss - |16 Lip 2009|, 2009 12:57

wymontowałem, wszystko wygląda w porządku, piny jak nowe, ale i tak zalałem preparatem do styków, poczekam aż się trochę ulotni i spróbuję podłączyć. dam znać jak wyszło :neutral:

Sprawdzone - niestety bez reakcji :/ jakieś inne pomysły? :(

irek - |16 Lip 2009|, 2009 14:22

w dużej skrzynce bezpiecznikowej sprawdz napięcie na bezpiecznikach od świateł
Maciusss - |16 Lip 2009|, 2009 15:03

Sprawdziłem napięcie i:

-o dziwo działają postojowe, więc to można odhaczyć
-brak napięcia na bezpiecznikach świateł mijania przy przekręconym włączniku
-minimalne napięcie na bezpiecznikach świateł przy włączonych światłach drogowych

jakieś proponowane wnioski? :(

pablo19 - |16 Lip 2009|, 2009 21:13

A co masz na wejściu i wyjściu przełącznika świateł?
pepi - |16 Lip 2009|, 2009 21:16

a może wez podmień skrzynke ;) bo może cos ta regeneracja popsuła :-d
Maciusss - |16 Lip 2009|, 2009 21:23

pablo19 napisał/a:
A co masz na wejściu i wyjściu przełącznika świateł?

mogę sprawdzić rano jak mi dokładniej powiesz jak to zrobić :)

pepicosi napisał/a:
a może wez podmień skrzynke ;) bo może cos ta regeneracja popsuła :-d

większość głosów mówiła, że popsuć ciężko :P zastanawiałem się czy mogłem coś źle złożyć, być może trza by to jeszcze raz otworzyć i złożyć :roll:

Zysio - |16 Lip 2009|, 2009 21:42

Robiąc rozsądnie, płytka po płytce nie wyobrażam sobie, jak można źle to złożyć.
Struna - |16 Lip 2009|, 2009 21:57

Zysio napisał/a:
Robiąc rozsądnie, płytka po płytce nie wyobrażam sobie, jak można źle to złożyć.
złożyć źle raczej nie, ale czasem się zdarza, że przy składaniu pęknie blaszka idąca do bezpiecznika (na załamaniu)
Rafał A.(antek) - |16 Lip 2009|, 2009 23:37

to jeszcze sprawdz czy przekaźnik od swiateł tyka i czy przychodzi na niego zasilanie i sterowanie i czy jest przejscie miedzy przekaznikiem a bezpiecznikami.
Maciusss - |16 Lip 2009|, 2009 23:53

Rafał A.(antek) napisał/a:
to jeszcze sprawdz czy przekaźnik od swiateł tyka i czy przychodzi na niego zasilanie i sterowanie i czy jest przejscie miedzy przekaznikiem a bezpiecznikami.

przekaźnik nie pyka

od długich tak, od mijania nie

Rafał A.(antek) - |17 Lip 2009|, 2009 01:18

to sprawdzaj po stronie sterowania. - wyłacznik.
pablo19 - |17 Lip 2009|, 2009 07:53

Maciusss napisał/a:
...
mogę sprawdzić rano jak mi dokładniej powiesz jak to zrobić :)
...

Miernik/próbnik w dłoń i badasz czy masz +12V wchodzące do przełącznika i jeżeli jest, to włączając poszczególne pozycje na włączniku badasz na których przewodach i czy w ogóle pojawia się jakieś +12V na wyjściach przełącznika i jeżeli tak to na których. Jeżeli na włącznika wsio OK to np. omomierzem badasz przejście sygnału z wyjścia przełącznika do sterowania przekaźnikiem świateł mijania.

bingo - |18 Lip 2009|, 2009 11:58

do sprawdzenia raczej wtyczki dolne, czy dobrze wsadzone, oraz chyba skrzynka do powtórnej regeneracji. Ewentualnie sprawdz, czy zworki w gniazdach przekaźników są dobrze powkładane.
Maciusss - |19 Lip 2009|, 2009 13:23

bingo napisał/a:
do sprawdzenia raczej wtyczki dolne, czy dobrze wsadzone, oraz chyba skrzynka do powtórnej regeneracji. Ewentualnie sprawdz, czy zworki w gniazdach przekaźników są dobrze powkładane.

zrobione - niestety brak efektu :/ muszę jeszcze spróbować sprawdzić ten przełącznik świateł. Co w sumie jest odpowiedzialne za to, że auto pika przy włączonych światłach jak się ma otwarte drzwi? Bo przełącznik jest przekręcony, a nic nie pika :roll:

adamf - |19 Lip 2009|, 2009 21:14

Witam miałem podobny problem jak u ciebie nie było świateł krótkich a dokładnie jednego prawego wtyka którą trzymasz niebieska miała lekko przepalony pin -krokodylek mało ściskała pin w dużej skrzynce . powodzenia adamf,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
irek - |19 Lip 2009|, 2009 21:57

Maciusss napisał/a:
przekręcony, a nic nie pika :roll:

to jest własnie typowy objaw strzelonego włącznika świateł

bingo - |20 Lip 2009|, 2009 10:13

za to odpowiada bimbadełko, ale w tym przypadku nie tam bym szukał. a długie na błys działają?

[ Dodano: |20 Lip 2009|, o 10:15 ]
jeżeli:
Maciusss napisał/a:
Sprawdziłem napięcie i:

-o dziwo działają postojowe, więc to można odhaczyć
-brak napięcia na bezpiecznikach świateł mijania przy przekręconym włączniku
-minimalne napięcie na bezpiecznikach świateł przy włączonych światłach drogowych

i przy włączonych i działających pozycjach:

[ Dodano: |20 Lip 2009|, o 10:16 ]
Maciusss napisał/a:
Bo przełącznik jest przekręcony, a nic nie pika

to raczej będzie skrzynka do powtórnej reanimacji.

Maciusss - |20 Lip 2009|, 2009 11:40

- a czy bimbadełko działa i pika również przy włączonych tylko światłach pozycyjnych?

- długie na błysk działają

- czy włącznik może być tak strzelony, że nie przekręca po prostu tylko dalej do świateł mijania (a czy długie działają przy włączonych tylko pozycyjnych czy muszą być włączone mijania?)

- czy tą małą niebieską wtyczkę da się rozebrać i zreanimować?

3 reanimacja byłaby dziwna, raczej nie mam aż tak 2 lewych rąk, żęby złożyć to dwa razy źle :P no chyba, że wazelina nagle przewodzi prąd i gdzieś zwiera - ale wtedy zwierałoby wszystko :roll:

pablo19 - |20 Lip 2009|, 2009 11:43

Maciusss napisał/a:
- a czy bimbadełko działa i pika również przy włączonych tylko światłach pozycyjnych?
...

Bimba przy włączonych pozycyjnych/mijania/długich i otwartych drzwiach kierownika :)

Maciusss - |20 Lip 2009|, 2009 11:48

pablo19 napisał/a:
Maciusss napisał/a:
...

Bimba przy włączonych pozycyjnych/mijania/długich i otwartych drzwiach kierownika :)

a czy długie działają tylko przy włączonych mijania? może jakoś dojdziemy czy twierdzi, że ma właczone mijania czy też nie :P

to brak bimbania świadczy o czym? bo pozycyjne i długie są :)

pablo19 - |20 Lip 2009|, 2009 11:56

najpierw włączasz pozycje i to one już wystarczają do bimbania, a to co potem sobie przełączasz to szczegół, bo pozycje zawsze świecą.
Maciusss - |20 Lip 2009|, 2009 12:01

czyli bimbanie nie działa - bimbadełko jest we włączniku? = strzelony włącznik?
bingo - |20 Lip 2009|, 2009 12:08

bimbadełko dostaje impuls od pozycyjnych, niezależnie od tego, jak sa załaczone (pozycja, mijania czy długie, ważne że są pozycyjne)

kazdą wtyczkę mozna rozebrać i złożyć.

sprawdz jeszcze włacznik, bo może jednak z nim jest coś nie tak

[ Dodano: |20 Lip 2009|, o 12:11 ]
bimbadełko jest pod kierownicą po prawej stronie. jeżeli masz pozycje, a nie masz bimbadełka, to możesz miec uszkodzone bimbadełko, brak masy z drzwi kierowcy, brak plusa ze skrzynki od pozycyjnych (chyba ze skrzynki, choć może idzie to bezpośrednio z włącznika), brak plusa z włącznika (raczej wątpliwe, skoro pozycje działają), przerwa na kablach jak wyżej.

Maciusss - |5 Sie 2009|, 2009 23:28

wina po stronie małej skrzynki i małego zwarcia - za pomoc dzięki dla VIK'a :)
Struna - |6 Sie 2009|, 2009 00:45

alarm masz tak podpięty, że dziw że cokolwiek tam działa jeszcze.
maryba - |31 Sie 2009|, 2009 19:44

Słuchajcie - a ma ktos pomysł co mogło paśc.

Kiedyś miałem tak że po zapłonie zawsze paliły sie światła mijania .- bez przekrecania włącznika - wtedy nie paliły się np podswietlenie deski i nie bimbał bimbałek :)

Ale jak przekręciłem raz w prawo to włączaył się pozycje a gasły mijania. jeszce raz w prawo zapalały sie mijania i podświetlała sie deska .

Wyjmowany był włącznik tych że swiateł , walczyłem ze skrzynką ( była rozbierana i składana) i po tym mam objaw taki

Że w pozycji 0 palą sie mijania , w pocyzji 1 raz w prawo palą sie mijania ( tu gdzie ich kiedys nie było) i jeszce raz w prawo zapalją sie mijania ale jak by mocniej .

czy ktos ma pomysł co to może byc - czy to jakas skandywnawska wersja która ma swiatła caly dzien i jakis inny włacznik swiateł , czy cos w przekaxniku siedzi?