| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - czy tak powinna wyglądać wtyczka odpowiedzialna za światła?
Maciusss - |16 Lip 2009|, 2009 12:05 Temat postu: czy tak powinna wyglądać wtyczka odpowiedzialna za światła? Jak już gdzieś tam wspomniałem po regeneracji skrzynki bezpieczników nie mam świateł mijania, postojowych i ogrzewania tylniej szyby proponowane rozwiązania tj. źle wpięte to duże złącze czy źle wpięte wtyczki czy nawet bezpieczniki posprawdzałem wiele razy i nic Zacząłem się zastanawiać czy ktoś gdzieś kiedyś nie kombinował ze światłami i tu moje pytanie: czy tak powinna wyglądać ta mała niebieska wtyczka od dołu skrzynki:
Może jakieś inne pomysły na przywrócenie świateł?
Struna - |16 Lip 2009|, 2009 12:08
| Maciusss napisał/a: | Może jakieś inne pomysły na przywrócenie świateł? | sprawdziłeś wtyczkę przy włączniku świateł ?
pablo19 - |16 Lip 2009|, 2009 12:09
Chyba jeden z najbardziej intuicyjnych sposobów to śledzenie trasy prądu, albo począwszy od lamp, albo od hmm... włącznika świateł.
Maciusss - |16 Lip 2009|, 2009 12:18
| Struna napisał/a: | | Maciusss napisał/a: | Może jakieś inne pomysły na przywrócenie świateł? | sprawdziłeś wtyczkę przy włączniku świateł ? |
mogłem pociągnąć za kabel wyciągając wtyczki? hmm może włącznik świateł się podważa do wyciągnięcia?
Struna - |16 Lip 2009|, 2009 12:25
pokrętło się zdejmuje - od spodu jest taki języczek do naciśnięcia i pokrętło zejdzie. pod pokrętłem sa zatrzaski i wyłazi cały wyłącznik.
Zysio - |16 Lip 2009|, 2009 12:43
Przy demontażu pokrętła uważaj z górnym zatrzaskiem, on zatrzaśnięty na takiej cienkiej ramce plastikowej, można niechcący połamać i włącznik będzie wylatać...
Maciusss - |16 Lip 2009|, 2009 12:57
wymontowałem, wszystko wygląda w porządku, piny jak nowe, ale i tak zalałem preparatem do styków, poczekam aż się trochę ulotni i spróbuję podłączyć. dam znać jak wyszło
Sprawdzone - niestety bez reakcji jakieś inne pomysły?
irek - |16 Lip 2009|, 2009 14:22
w dużej skrzynce bezpiecznikowej sprawdz napięcie na bezpiecznikach od świateł
Maciusss - |16 Lip 2009|, 2009 15:03
Sprawdziłem napięcie i:
-o dziwo działają postojowe, więc to można odhaczyć
-brak napięcia na bezpiecznikach świateł mijania przy przekręconym włączniku
-minimalne napięcie na bezpiecznikach świateł przy włączonych światłach drogowych
jakieś proponowane wnioski?
pablo19 - |16 Lip 2009|, 2009 21:13
A co masz na wejściu i wyjściu przełącznika świateł?
pepi - |16 Lip 2009|, 2009 21:16
a może wez podmień skrzynke bo może cos ta regeneracja popsuła
Maciusss - |16 Lip 2009|, 2009 21:23
| pablo19 napisał/a: | | A co masz na wejściu i wyjściu przełącznika świateł? |
mogę sprawdzić rano jak mi dokładniej powiesz jak to zrobić
| pepicosi napisał/a: | a może wez podmień skrzynke bo może cos ta regeneracja popsuła |
większość głosów mówiła, że popsuć ciężko zastanawiałem się czy mogłem coś źle złożyć, być może trza by to jeszcze raz otworzyć i złożyć
Zysio - |16 Lip 2009|, 2009 21:42
Robiąc rozsądnie, płytka po płytce nie wyobrażam sobie, jak można źle to złożyć.
Struna - |16 Lip 2009|, 2009 21:57
| Zysio napisał/a: | | Robiąc rozsądnie, płytka po płytce nie wyobrażam sobie, jak można źle to złożyć. | złożyć źle raczej nie, ale czasem się zdarza, że przy składaniu pęknie blaszka idąca do bezpiecznika (na załamaniu)
Rafał A.(antek) - |16 Lip 2009|, 2009 23:37
to jeszcze sprawdz czy przekaźnik od swiateł tyka i czy przychodzi na niego zasilanie i sterowanie i czy jest przejscie miedzy przekaznikiem a bezpiecznikami.
Maciusss - |16 Lip 2009|, 2009 23:53
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | to jeszcze sprawdz czy przekaźnik od swiateł tyka i czy przychodzi na niego zasilanie i sterowanie i czy jest przejscie miedzy przekaznikiem a bezpiecznikami. |
przekaźnik nie pyka
od długich tak, od mijania nie
Rafał A.(antek) - |17 Lip 2009|, 2009 01:18
to sprawdzaj po stronie sterowania. - wyłacznik.
pablo19 - |17 Lip 2009|, 2009 07:53
| Maciusss napisał/a: | ...
mogę sprawdzić rano jak mi dokładniej powiesz jak to zrobić
... |
Miernik/próbnik w dłoń i badasz czy masz +12V wchodzące do przełącznika i jeżeli jest, to włączając poszczególne pozycje na włączniku badasz na których przewodach i czy w ogóle pojawia się jakieś +12V na wyjściach przełącznika i jeżeli tak to na których. Jeżeli na włącznika wsio OK to np. omomierzem badasz przejście sygnału z wyjścia przełącznika do sterowania przekaźnikiem świateł mijania.
bingo - |18 Lip 2009|, 2009 11:58
do sprawdzenia raczej wtyczki dolne, czy dobrze wsadzone, oraz chyba skrzynka do powtórnej regeneracji. Ewentualnie sprawdz, czy zworki w gniazdach przekaźników są dobrze powkładane.
Maciusss - |19 Lip 2009|, 2009 13:23
| bingo napisał/a: | | do sprawdzenia raczej wtyczki dolne, czy dobrze wsadzone, oraz chyba skrzynka do powtórnej regeneracji. Ewentualnie sprawdz, czy zworki w gniazdach przekaźników są dobrze powkładane. |
zrobione - niestety brak efektu muszę jeszcze spróbować sprawdzić ten przełącznik świateł. Co w sumie jest odpowiedzialne za to, że auto pika przy włączonych światłach jak się ma otwarte drzwi? Bo przełącznik jest przekręcony, a nic nie pika
adamf - |19 Lip 2009|, 2009 21:14
Witam miałem podobny problem jak u ciebie nie było świateł krótkich a dokładnie jednego prawego wtyka którą trzymasz niebieska miała lekko przepalony pin -krokodylek mało ściskała pin w dużej skrzynce . powodzenia adamf,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
irek - |19 Lip 2009|, 2009 21:57
| Maciusss napisał/a: | przekręcony, a nic nie pika |
to jest własnie typowy objaw strzelonego włącznika świateł
bingo - |20 Lip 2009|, 2009 10:13
za to odpowiada bimbadełko, ale w tym przypadku nie tam bym szukał. a długie na błys działają?
[ Dodano: |20 Lip 2009|, o 10:15 ]
jeżeli: | Maciusss napisał/a: | Sprawdziłem napięcie i:
-o dziwo działają postojowe, więc to można odhaczyć
-brak napięcia na bezpiecznikach świateł mijania przy przekręconym włączniku
-minimalne napięcie na bezpiecznikach świateł przy włączonych światłach drogowych |
i przy włączonych i działających pozycjach:
[ Dodano: |20 Lip 2009|, o 10:16 ]
| Maciusss napisał/a: | | Bo przełącznik jest przekręcony, a nic nie pika |
to raczej będzie skrzynka do powtórnej reanimacji.
Maciusss - |20 Lip 2009|, 2009 11:40
- a czy bimbadełko działa i pika również przy włączonych tylko światłach pozycyjnych?
- długie na błysk działają
- czy włącznik może być tak strzelony, że nie przekręca po prostu tylko dalej do świateł mijania (a czy długie działają przy włączonych tylko pozycyjnych czy muszą być włączone mijania?)
- czy tą małą niebieską wtyczkę da się rozebrać i zreanimować?
3 reanimacja byłaby dziwna, raczej nie mam aż tak 2 lewych rąk, żęby złożyć to dwa razy źle no chyba, że wazelina nagle przewodzi prąd i gdzieś zwiera - ale wtedy zwierałoby wszystko
pablo19 - |20 Lip 2009|, 2009 11:43
| Maciusss napisał/a: | - a czy bimbadełko działa i pika również przy włączonych tylko światłach pozycyjnych?
... |
Bimba przy włączonych pozycyjnych/mijania/długich i otwartych drzwiach kierownika
Maciusss - |20 Lip 2009|, 2009 11:48
| pablo19 napisał/a: | | Maciusss napisał/a: | - a czy bimbadełko działa i pika również przy włączonych tylko światłach pozycyjnych?
... |
Bimba przy włączonych pozycyjnych/mijania/długich i otwartych drzwiach kierownika |
a czy długie działają tylko przy włączonych mijania? może jakoś dojdziemy czy twierdzi, że ma właczone mijania czy też nie
to brak bimbania świadczy o czym? bo pozycyjne i długie są
pablo19 - |20 Lip 2009|, 2009 11:56
najpierw włączasz pozycje i to one już wystarczają do bimbania, a to co potem sobie przełączasz to szczegół, bo pozycje zawsze świecą.
Maciusss - |20 Lip 2009|, 2009 12:01
czyli bimbanie nie działa - bimbadełko jest we włączniku? = strzelony włącznik?
bingo - |20 Lip 2009|, 2009 12:08
bimbadełko dostaje impuls od pozycyjnych, niezależnie od tego, jak sa załaczone (pozycja, mijania czy długie, ważne że są pozycyjne)
kazdą wtyczkę mozna rozebrać i złożyć.
sprawdz jeszcze włacznik, bo może jednak z nim jest coś nie tak
[ Dodano: |20 Lip 2009|, o 12:11 ]
bimbadełko jest pod kierownicą po prawej stronie. jeżeli masz pozycje, a nie masz bimbadełka, to możesz miec uszkodzone bimbadełko, brak masy z drzwi kierowcy, brak plusa ze skrzynki od pozycyjnych (chyba ze skrzynki, choć może idzie to bezpośrednio z włącznika), brak plusa z włącznika (raczej wątpliwe, skoro pozycje działają), przerwa na kablach jak wyżej.
Maciusss - |5 Sie 2009|, 2009 23:28
wina po stronie małej skrzynki i małego zwarcia - za pomoc dzięki dla VIK'a
Struna - |6 Sie 2009|, 2009 00:45
alarm masz tak podpięty, że dziw że cokolwiek tam działa jeszcze.
maryba - |31 Sie 2009|, 2009 19:44
Słuchajcie - a ma ktos pomysł co mogło paśc.
Kiedyś miałem tak że po zapłonie zawsze paliły sie światła mijania .- bez przekrecania włącznika - wtedy nie paliły się np podswietlenie deski i nie bimbał bimbałek
Ale jak przekręciłem raz w prawo to włączaył się pozycje a gasły mijania. jeszce raz w prawo zapalały sie mijania i podświetlała sie deska .
Wyjmowany był włącznik tych że swiateł , walczyłem ze skrzynką ( była rozbierana i składana) i po tym mam objaw taki
Że w pozycji 0 palą sie mijania , w pocyzji 1 raz w prawo palą sie mijania ( tu gdzie ich kiedys nie było) i jeszce raz w prawo zapalją sie mijania ale jak by mocniej .
czy ktos ma pomysł co to może byc - czy to jakas skandywnawska wersja która ma swiatła caly dzien i jakis inny włacznik swiateł , czy cos w przekaxniku siedzi?
|
|