| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Hamulce biorą wysoko, za dużo płynu.
Larix - |13 Lip 2009|, 2009 15:12 Temat postu: Hamulce biorą wysoko, za dużo płynu. Następny temat w dziale bo problem dotyczy czego innego.
Otóż pedał hamulca łapie dziwnie wysoko. W drugim Scorpio znacznie niżej.
Poza tym jak auto postoi to mam za dużo płynu w zbiorniczku
Jak się przejadę to opada.
W czym problem ?
Bo myślę że gdyby to była kwestia zapowietrzenia to pedał robiłby się gumowy?
Struna - |13 Lip 2009|, 2009 15:17
a nie porównujesz czasem mk1 z mk2 ? w mk1 masz elektryczną pompę wspomagania hamulców i tam po nocce faktycznie jest "za dużo" płynu - ale to tak ma być, gdyż akumulator ciśnienia zwraca płyn. Dasz kluczyk w pozycję 1 lub na zapłon, pompa sie właczy i wessie ten nadmiar do akumulatora ciśnienia.
Co do wysokości brania to mk1 właśnie tek biorą. bardzo wysoko i lekkie depnięcie daje ogromne efekty w hamowaniu. W mk2 i mk3 gdzie serwo jest podciśnieniowe to jest właśnie taki głęboki pedał hamulca.
Larix - |13 Lip 2009|, 2009 15:31
| Struna napisał/a: | | a nie porównujesz czasem mk1 z mk2 ? |
Oczywiście że tak.
| Struna napisał/a: | | Co do wysokości brania to mk1 właśnie tek biorą. bardzo wysoko i lekkie depnięcie daje ogromne efekty w hamowaniu. W mk2 i mk3 gdzie serwo jest podciśnieniowe to jest właśnie taki głęboki pedał hamulca. |
No to wygląda że wszystko jest tak jak ma być, chociaż nie wiem czy to normalne że w Mk1 kontrolka hamulca świeci mi przez parę sekund po ruszeniu ?
Struna - |13 Lip 2009|, 2009 15:33
zanim nie nabije odpowiedniego ciśnienia to świeci. Jak nabije to ma zgasnąć.
Larix - |13 Lip 2009|, 2009 15:34
No to ok. Dzięki.
Struna - |13 Lip 2009|, 2009 15:35
jak Ci się nie zapala podczas jazdy to jest ok.
Larix - |13 Lip 2009|, 2009 15:38
| Struna napisał/a: | | W mk2 i mk3 gdzie serwo jest podciśnieniowe to jest właśnie taki głęboki pedał hamulca. |
To znaczy że jak ? Z silnika tam idzie jakiś wąż ? Bo nie rozumiem ?
łukasz194 - |13 Lip 2009|, 2009 15:50
Tak przewód idze z kolektora ssącego do pompy hamulcowej i podciśnienie wytarzane w kolektor ssącym wspomaga prace pompy hamulcowej
Larix - |13 Lip 2009|, 2009 16:06
| łukasz194 napisał/a: | | Tak przewód idze z kolektora ssącego do pompy hamulcowej |
A to nie jest przypadkiem ten przewód z tył po lewej (stojąc twarzą do pojazdu) ?
Bo jeżeli ten to mam go nieszczelnie zamocowany.
Oryginalnie to czym on tam był uszczelniony ? U mnie włożony na jakiś glut jak guma do żucia jest.
Struna - |13 Lip 2009|, 2009 16:48
| Larix napisał/a: | | Bo jeżeli ten to mam go nieszczelnie zamocowany. | to właśnie ten. Oryginalnie na taka plastikowa tulejkę. Można to w ASO dokupić.
|
|