Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Zginęły hamulce

Julian - |13 Lip 2009|, 2009 09:53
Temat postu: Zginęły hamulce
Witajcie.Wymieniałem tarcze z klockami i po tej operacji efekt jest taki,że przy pierwszym depnięciu pedał wpada do podłogi, za drugim razem dopiero zaczyna hamować. Układ nie był rozkręcany,zatem powietrza nie może być w układzie. ABS nie działał przedtem i myślę, że dalej nie działa. Przed wymianą tarcz i klocków hamulce były jak brzytwa. Poradźcie co mogło się stać, bo sam już nie mam koncepcji....
bingo - |13 Lip 2009|, 2009 10:01

mimo wszytko zaczął bym od odpowietrzenia.
Rafał A.(antek) - |13 Lip 2009|, 2009 10:01

jesli po kilkukrotnym hamowaniu sienie ulozy, to wyglada ze pompe hamulcowa szlak trafil, czyli uszkodzilo/podwinelo sie uszczelnienie w niej, miedzy sekcjami
Julian - |13 Lip 2009|, 2009 10:05

Ale nie kumam jak to mogło się stać? Nic w niej nie grzebałem. Reperaturka czy wymiana całej?
fiebik - |13 Lip 2009|, 2009 10:24

1. po wymianie klocków (o tarczach nie swpomnę) normalnym jest, że trzeba hamulec "napompować" przed pierwszym ruszeniem autem (bo można się zdziwić).
2. nawet po napompowaniu pierwsze hamowania są kiepskie, zanim klocki dotrą się i "ułożą" na tarczach - to też normalne zjawisko i ustępuje po 10 - 20 km jazdy miejskiej lub po jakiś ok 100 km jazdy w trasie.

jeżeli jesteś pewien, że nie załapałeś nigdzie powietrza i nie rozszczelniłeś układu to możesz być stosunkowo spokojny - trzeba tylko odrobinę cierpliwosci i ostrożności w pierwszych kilometrach jazdy.
dopiero po jakimś czasie jeżeli nadal objawy nie ustąpią to tzreba zacząć szukać przyczyny, (odpowietrzanie, pompa itd).

Reader - |13 Lip 2009|, 2009 10:32

Julian, i unikaj ostrego hamowania w okresie docierania klocków.
gufer-posepny - |13 Lip 2009|, 2009 15:05

no poprostu stary płyn hamulcowy . wkładając nowe klocki cofałeś tłoczki i cały syf poszedł do pompy hamulcowej i ABS . No i się zatkało .
Julian - |16 Lip 2009|, 2009 09:00

Dokładnie gufer jak piszesz. Poleciałem na łatwiznę. Po wymianie płynu,odpowietrzeniu mam hamulce w porządku. Sądzę,że od nowości nikt nie robił wymiany i czyszczenia układu. Zatem profilaktyka się kłania.
gufer-posepny - |16 Lip 2009|, 2009 21:04

Norma , też niby miałem świeży , w mk1 wyleciał żur , a już pompę miałem wymieniać , w oczaku błoto .