Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Scorpio 2.0 1992r. wymiana tylnich klockow/problemy/help me

rmjk - |1 Kwi 2005|, 2005 22:56
Temat postu: Scorpio 2.0 1992r. wymiana tylnich klockow/problemy/help me
Czesc Grupowiczeego
Wczoraj uslyszalem nieprzyjemny dzwiek wydobywajacy sie z mego
autka.....niestety trzeba wymienic klocki.......
postawilem na kobylkach zdjalem kolka i caly zaciski i nie wiem jak WCISNAC
tloczek do srodka??????(nie dysponuje specjalnymi narzedziami)
nowe okladziny sa duzo grubsze od poprzednich
Pomocy
pozdrawiam
Robert

Kevin Xy - |2 Kwi 2005|, 2005 01:51

ostatnie wymianki dwie przeszedlem- za pierwszym razem wkrecalem tloczek jakimis duzymi nozycami, za drugim razem poszlo obcegami, tylko od strony uchwytow- wkrecalem i wciskalem- poszlo ladnie i jak na razie hamuje wiec chyba dobrze to zrobilem
Pershing - |2 Kwi 2005|, 2005 01:54

W Scorpio tylu jeszcze nie robilem ale wydaje mi sie ze powinienies je wkrecać a nie wciskac.
Kevin Xy - |2 Kwi 2005|, 2005 01:57

o i nie musiales sciagac zacisku- wystarczy tylko gorne ramie z jednej strony odkrecic, wyczepic linke recznego z uchwytu w wahaczu i odginajac ramie na drugiej srubie ...- masz dostep do klockow- temat teraz obrabiam dosc sprytnie
misio_23 - |2 Kwi 2005|, 2005 02:56

Weź ścisk stolarski , na tłoczek - stary cienki klocek, druga szczęka ścisku o obudowę zacisku od strony wężyka i kręć , jak nie da rady ręką to masz jakąś żabkę chyba / pokombinuj jak sobie ułatwić życie /. podobny post był na forum , tam każdy dzielił się swoim patentem. Musiałbyś poszukać w wyszukiwarce / na górze strony / podobenego hasła
rmjk - |2 Kwi 2005|, 2005 15:41
Temat postu: scorpio wymiana klockow
wielkie dzieki za rady wlasnie sie uporalismy razem z bratem przez 2 h.kurde ale kola w tym starym samochodzie jest ciezko zdjac....to byla najwieksza robota.......one rdzewieja
Struna - |3 Kwi 2005|, 2005 14:08

eeee - butów sprzedasz kilka i spadnie bez problemu.
Rafał A.(antek) - |4 Kwi 2005|, 2005 04:31

boze, to co wy macie za auta.
KOła to luz, wiecei jak sie zdejmuje tarcze po 8 latach nieruszania?

Przednie poszły 5kg młotkiem, tylne fleksem :)

irek - |4 Kwi 2005|, 2005 08:05

Hejka

Jak ktoś jest chętny to podam szkic z wymiarami urządzonka tzn klucza do zacisków i przednich i tylnych. Z kluczem tym wymiana klocków to sama przyjemnośc.
Jedynie co trzeba mieć to znajomego tokarza który to wytoczy.

Ja swojego czasu pożyczyłem orginalny taki klucz od mechanika i w pięć minut w pracy na warsztacie mi go skopiowali :)

Pozdrawiam

Struna - |4 Kwi 2005|, 2005 11:03

no to zapodaj - ułatwi to pracę niejednemu :)