Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Wymiana ASB.

Aro - |3 Cze 2009|, 2009 16:43
Temat postu: Wymiana ASB.
W poniedziałek zacząłem demontować skrzynię, ale pykam po malutku, bo z czasem krucho.
Mam pewne wątpliwości. W moim zestawie (12V6) konwerter był przykręcony bezpośrednio do koła:

a w skrzyni od Vegety z zestawu 24V6 jest pośrednia blacha:

Czy mam załozyć z blachą, czy ja wywalić? Tak na marginesie to sobie pomyślałem o pękajacych kołach zamachowych u Olego.
I tak przy okazji, choć to nie ten dział, podpowiedzcie koledzy, czy gumy stabilizator-wahacz (wzmocnione) są właściwie zamontowane, bo po obydwu stronach rozlazły sie tylne gumy:

Aaaa i wreszczie dowiedziałem sie co to jest "wiązka do regeneracji". Wiązka skrzyni po tym jak ja wymontowałem i pogiąłem zaczyła gubić izolację :) więc mam dodatkowa robotę.

ford2fast - |3 Cze 2009|, 2009 17:15

Aro napisał/a:
Czy mam załozyć z blachą, czy ja wywalić?

Tam było inne koło zamachowe :)
Blachę wywalić :-D

Aro napisał/a:
Tak na marginesie to sobie pomyślałem o pękajacych kołach zamachowych u Olego.
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Przecież ma chyba założoną skrzynię manualną , koło zamachowe do manualnej pęka ? :shock: :):

Vaux - |3 Cze 2009|, 2009 17:37

Aro napisał/a:
I tak przy okazji, choć to nie ten dział, podpowiedzcie koledzy, czy gumy stabilizator-wahacz (wzmocnione) są właściwie zamontowane, bo po obydwu stronach rozlazły sie tylne gumy:

Podkładki metalowe które są w zestawach "wzmocnionych" są źle wygięte i powodują właśnie takie rozłażenie się gumy dlatego lepiej jest założyć je odwrotnie. Oryginalne podkładki mają dodatkowe odwrotne przetłoczenie pośrodku które nie powoduje takiego efektu rozbijania "na zewnątrz" szczególnie na tych bardziej obciążonych przy hamowaniu tylnych gumach.

Aro - |4 Cze 2009|, 2009 08:52

Wielkie dzięki Panowie, dziś trochę popracuję i pojade do garażu dalej rzeźbic.
Rafał A.(antek) - |4 Cze 2009|, 2009 09:39

blacha tylko w 24V jest
--Marcin-- - |4 Cze 2009|, 2009 10:46

Aro napisał/a:
a w skrzyni od Vegety z zestawu 24V6 jest pośrednia blacha:

Taka sama blacha na konwerterze była przy skrzyni ASB którą kupiłem z MK3 95' z silnikiem 2,9 12v :shock: :roll: . Też się zastanawiałem czy jak będę tą skrzynię montował do swojego 2,9 z 89r to tą blachę z konwertera odkręcić czy zostawić, ewentualnie zamienić tarcze z pierścieniem zębatym rozrusznika (tzw. koło zamachowe w MSB) ponieważ razem ze skrzynią z 95r dostałem w komplecie tą tarcze z pierścieniem zębatym przykręcaną do wału korbowego.

KubusWariat - |4 Cze 2009|, 2009 13:42
Temat postu: Re: Wymiana ASB.
Aro napisał/a:
...czy gumy stabilizator-wahacz (wzmocnione) są właściwie zamontowane, bo po obydwu stronach rozlazły sie tylne gumy

Aro... pierwszy raz wymieniałeś 'wzmocnione' tuleje??? Przecież nie ściągnąłeś do końca nakrętek... Po właściwym dokręceniu z tego co pamiętam, za nakrętką u mnie pozostawało ok 5ciu zwojów gwintu...

Nic dziwnego, że szl.. trafił pierwsze gumki to raz, a dwa... dziwnie/niebezpiecznie nie jeździło Ci się po tym 'remoncie'???

gufer-posepny - |4 Cze 2009|, 2009 22:40

Akurat ile gwintu zostanie to mało ważne . Ma być skręcone i tyle .
Aro - |5 Cze 2009|, 2009 00:41

Nie, no chooopy :/
Skręcone było na 100% do oporu, czyli do zaciśnięcia tulei. Na początku tylne gumki siedziały na swoim miejscu było ok. Z m-c, dwa temu zacząłem odczuwać, że coś jest nie teges no i wyszło co widać na fotce wyżej. Dziś podkładki za radą Vauxa założylem odwrotnie, ale wcześniej je trochę oszlifowałem, by mieć pewność, że nie będą biły o wahacz.

[ Dodano: |5 Cze 2009|, o 00:50 ]
KubusWariat napisał/a:
za nakrętką u mnie pozostawało ok 5ciu zwojów gwintu

a to akurat prawda, mi też tak wychodzi.

pablo19 - |5 Cze 2009|, 2009 08:56

Z ciekawości poszedłem wczoraj pooglądać prawie nowe "wzmacniane" gumy Delphi w 2.8 i z lewej strony zobaczyłem coś podobnego jak u Aro :/ Trzeba będzie wygrzebać podkładki od "słoneczek", zastanawiające jest, że guma rozbił się tylko z jednej strony.
KubusWariat - |5 Cze 2009|, 2009 09:22

pablo19 napisał/a:
...zastanawiające jest, że guma rozbił się tylko z jednej strony.

ja wiem czy zastanawiające... przecież wiadomo, że większe tortury musi znosić guma zakładana na stabilizator w pierwszej kolejności :)

pablo19 - |5 Cze 2009|, 2009 09:24

KubusWariat napisał/a:
pablo19 napisał/a:
...zastanawiające jest, że guma rozbił się tylko z jednej strony.

ja wiem czy zastanawiające... przecież wiadomo, że większe tortury musi znosić guma zakładana na stabilizator w pierwszej kolejności :)

Chodzi o to, że tylko z lewej strony auta, na zbieżności niedawno byłem więc ot ni jest powodem.

KubusWariat - |5 Cze 2009|, 2009 09:27

aaaa spoko Pablo, pomyślałem o dwóch gumach na jednej ze stron ;)
Vaux - |5 Cze 2009|, 2009 09:29

pablo19 napisał/a:
zastanawiające jest, że guma rozbił się tylko z jednej strony.

No jak naciśniesz po hamulach to wahacz napiera na gumę do tylnej podkładki z wielką siłą, do przodu takie siły nie działają i jąrozpłaszcza na tej kulistej podkładce.

KubusWariat - |5 Cze 2009|, 2009 09:35

Vaux... przecież powyżej Pablo napisał, że nie chodzi mu o 1. czy 2. gumę na jednym wahaczu - jak sam wczesniej myślałem, tylko o różnice w stanie par gum pomiędzy R a L wahaczem
Vaux - |5 Cze 2009|, 2009 10:06

Ups- to się zamotałem :oops: