| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - WIBRACJE NA KIEROWNICY
Danko23 - |1 Kwi 2005|, 2005 22:54 Temat postu: WIBRACJE NA KIEROWNICY Witam
ma taki problemik podczas hamowania pojawiają sie wibracje na kierownicy , z planowałem tarcze gościu powiedział że jedna była troche krzywa i kupiłem nowe klocki .Troche to pomogło ale dalej odczuwam wibracje co to może być .
BC_Leszcz - |1 Kwi 2005|, 2005 23:16
Jeśli to występuje tylko przy hamowaniu to stawiam na to że tarcze dalej maja bicia.
sierars1 - |1 Kwi 2005|, 2005 23:29
U mnie było to samo kupiłem nowe tarcze i mam święty spokój.
Pozdrawiam
Jacek M.
SIERARS1 2.9 24V COSWORTH
Pershing - |1 Kwi 2005|, 2005 23:34
Temat walkowany na forum z tysiac razy. Przyczyn moze byc kilka. Jesli trzepie caly czas to moga byc krzywe felgi, luzy w zawieszeniu, jesli przy hamowaniu to tak jak pisza koledzy tarcze
monter - |2 Kwi 2005|, 2005 00:11
Nawet jesli masz juz proste tarcze to meches mogl niedokladnie wyczyscic piaste zanim je osadzil i efekt bedzie identyczny czyli bicie.
Poszukaj dobrze na forum - pare dni temu ja ten problem przerabialem.
VIK - |2 Kwi 2005|, 2005 12:11
wymień tarcze, sprawdzając wcześniej wszystkie inne możliwe miejsca luzów
P.S. Wentylowanych się nie przetacza
COSSY - |2 Kwi 2005|, 2005 12:42
Jeżeli połówki względem siebie przetoczę idealnie równo (ta sama szerokość połówek) i zachowam minimum grubości całej tarczy, to czemu mam nie przetoczyć?
VIK - |2 Kwi 2005|, 2005 15:32
nie komentuję tego
a czemu 2x2=4 ??
taka jest zasada i koniec, miejsza o szczegóły, chyba, że chcesz wywodów naukowych, ale nie o to tu chodzi
Pershing - |2 Kwi 2005|, 2005 16:15
VIK dawaj wyklad naukowy w koncu od tego jest forum Tez chetnie sie dowiem. Ja w swoim mam przetaczane bo tez je troche "pogieło" ole jezdze na nich juz od roku i wyglada ze jest wszystko OK
Pozdrawiam
Danko23 - |2 Kwi 2005|, 2005 17:15
a ile kosztują nowe tarcze
__Robert__ - |25 Cze 2005|, 2005 22:53
Panowie ja mam też taki problem jeśli chodzi o drganie kiery. Byłem na stacji diagnostycznej na szarpakach i wszystko mam w porządku jeśli chodzi o układ jezdny, natomiast tarcze i klocki mam nowe ( ok 3 miechy ), i wczoraj sprawdziłem na czujnik i odchyłka jest ok 0,1 mm, Panowie czy to może buć przyczyną drgań kiery w czasie jazdy? Koła mam raczej dobrze wyważone bo nie dawno zmieniałem oponki>
Pozdrawiam
monter - |25 Cze 2005|, 2005 23:03
Robert powiem Ci jedno. Ja tez mialem nowe tarcze ktore okazaly sie krzywe niestety. Pojechalem do nie raz juz wpominanego mechesa od zawiechy i powiedzial ze niedawno zmienial tarcze w innym Scorpio. Trafil na kolesia ktory w Skorku 3 razy wymienial nowe tarcze i kazde byly krzywe. W koncu kolo sie wkurwil i kupil uzywane i na nich do dzisiaj smiga. Dlatego wlasnie jest to dowod na to ze nowe rowniez moga byc krzywe - sam tego doswiadczylem.
mmmk - |26 Cze 2005|, 2005 02:29
VIK czemu sie nie przetacza?? bo to juz slyszalem kilka razy ale ciekawi mnie to. sam kupilem ostatnio nowe a stare leza i moze kiedys je dam do przetoczenia jezeli nowe skrzywia sie np po 3 miechach. no a jak sie dowiem dlaczego sie nie przetacza to dam je zlomiarzom . czy chodzi o to,ze jak bedzie zbyt cienka to moze sie polamac? ze wentylowane sa zbyt delikatne na takie zabiegi? a swoja droga to 60 zl za przetoczenie to duzo a tyle chcieli jak sie pytalem. nowe komplet byle jakie 220zl wiec nie wiem czy byloby warto. kupilem za 240 delphi.
pozdrawiam
maciek
p.s. po wymianie bicie niby ustalo ale mam luzy w zawieszeniu wiec jak zrobie wszysko to musi byc jeszcze lepiej
Tomasz L - |26 Cze 2005|, 2005 13:48
witam nowy jestem na forum to moge sie troche motac przerabialem krzywe tarcze i po wielu konsultacja w znajomym sklepie w Wrocławiu wybralem tarcze ryflowane,szybciej stygna i po hamowaniu wjazd w kałuże im nie przeszkadza.
monter - |26 Cze 2005|, 2005 22:38
Ja podkreslam jeszcze raz ze swoje przetoczylem i zrobilem juz 5 tysi km i jest ok.
bobi - |27 Cze 2005|, 2005 00:37
NIE ZNAM OPINII CZY SIĘ PRZETACZA CZY NIE, WG MNIE NAJWAŻNIEJSZE ABY NIE PRZEKROCZYĆ WYMIARU MINIMALNEGO PODAWANEGO PRZEZ PRODUCENTA, POZOSTAWIAJĄC OCZYWIŚCIE TROCHĘ NA ZUŻYCIE
Z DOŚWIADCZENIA WIEM (PRACOWAŁEM W SALONIE I SERWISIE SAM.), ŻE JAK TARCZE SĄ H-WE (ZŁY MATERIAŁ LUB OBRÓBKA) TO TAKIE PRZETACZANIE JEST LEKARSTWEM NA BARDZO KRÓTKO, PARĘ HAMOWAŃ I OBJAW POWRACA I TAK MOŻNA DO KOŃCA TARCZ. OD RAZU LEPIEJ KUPIĆ INNE. PRZETACZANIE MA SENS GDY TARCZE SĄ NIERÓWN ZUŻYTE, MAJĄ BRUZDY A I TAK MUSI BYĆ WYKONANE NA DOBRYM SPECJALISTYCZNYM SPRZĘCIE
__Robert__ - |27 Cze 2005|, 2005 18:48
Panowie u mnie przyczyna była bardzo banalna, otóż miałem bardzo żle wyważone koła, na prawym było 30 i 40 a na lewym 15 i 10. Także trzeba chyba zacząć zawsze od kół .
Pozdrawiam
monter - |27 Cze 2005|, 2005 22:17
Bobi prosze. Masz prob;em z caps lockiem ?? Czy nerwowo shifta wciskasz ?? Nie krzycz nan nas. Netykieta przede wszystkim.
mmmk - |27 Cze 2005|, 2005 22:33
a jak odczuwa sie niewywazenie kol tylnych?? drzy cala buda czy sie myle?? albo czy moze drgac buda jak np tylne tarcze sa krzywe?? cos mi czasami drzy i nie wiem czego sie czepiac
pozdrawiam
maciek
Struna - |28 Cze 2005|, 2005 16:57
Hm - no a dopiero co Robert pisałeś że koła masz napewno spoko bo niedawno opony zmieniałeś a tu jednak ta pewna rzecz się okazała
mmmk - |28 Cze 2005|, 2005 18:08
tylko jeszcze jest kwestia wywazarek i dokladnosci robiacego. mi jeden jak wywazal i widzial 5 z jednej strony to traktowal,ze kolo jest wywazone i nie robil. ja u niego juz tez nie robie. zawsze istnieje ryzyko,ze ciezarki odpadly albo w czasie szalonej jazdy opona ruszyla sie na feldze. albo tak jak ja zmien wulkanizacje. ojciec kiedys tez byl w jakies nowej i po zalozeniu opon pojechal od razu na reklamacje. potem dalej bylo zle pojechal do innej i juz mu dobrze zrobili.
pozdrawiam
maciek
p.s. kiedys tez widzialem jak pan z makro krzyczal na pana z carmana,ze po wymianie jezdzic nie moze bo drzy. ten mu powiedzial ok reklamacje uznamy i prosze na mnie nie krzyczec bo to jest brak kultury a pozatym jezeli pan ma jakies stanowisko w tym makro to tu jest carman a makro jest tam i pokazal mu palcem . typa z makro znalem to byl glownodowodzacy calego dzialu przemyslowego. fajna mial mial mine jak go carmaniarz zjebal
Boni - |29 Cze 2005|, 2005 09:40
| mmmk napisał/a: | a jak odczuwa sie niewywazenie kol tylnych?? drzy cala buda czy sie myle?? albo czy moze drgac buda jak np tylne tarcze sa krzywe?? cos mi czasami drzy i nie wiem czego sie czepiac
pozdrawiam
maciek |
Z praktyki problemy na tyle Scorpio to się czuje jak amorek się upier... albo opona ma pęknięte kordy i jest "rozjechana" na 1/4 obwodu, albo ma bąbla wielkości pięści. Cokolwiek mniejszego trudno wybadać, bo po prostu za duże i za ciężkie te Scorpio i zawieszenia przeważnie zbytnio luzowate mamy
Struna - |29 Cze 2005|, 2005 10:28
dokładnie - brachol na kapciu z kilometr przejechałi dopiero sie kapnął że coś nie tak
__Robert__ - |29 Cze 2005|, 2005 17:49
| Struna napisał/a: | Hm - no a dopiero co Robert pisałeś że koła masz napewno spoko bo niedawno opony zmieniałeś a tu jednak ta pewna rzecz się okazała |
Byłem pewny że właśnie koła mam spoko, bo ok półtora miecha temu zmieniałem oponki, a tu masz Ci los, była klapa.
Struna - |30 Cze 2005|, 2005 15:56
koła sie potrafią rozważyć w tydzień nawet
|
|