Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - ASB wariuje

Cewnix - |27 Maj 2009|, 2009 20:32
Temat postu: ASB wariuje
Witam wszystkich...ostatnio mialem przyjemnosc (bardziej nie przyjemnosc) wymienic asb na uzywzke poniewaz moja stara sie rozsypala. wsadzilem sprawna skrzynie na 100% i od tej pory nie mam 4 biegu oraz po rozgrzaniu nie zmienia z 2 na 3 :-/ tzn zmieni jak puszcze pedal gazu. ostatnio przy delikatnej jezdzcie potrafi sama zredukowac na chwile i wrocic na wlasciwy bieg. na zimno skrzynia chodzi bardzo delikatnie, ogolnie bez zarzutow. Co mozecie mi poradzic??
Struna - |27 Maj 2009|, 2009 20:33

poziom oleju ok ? modulator sprawny ?
Cewnix - |27 Maj 2009|, 2009 20:36

modulator zamontowalem z poprzedniej skrzyni, a tam byl sprawny. stan sprawdzam codziennie wedlug wskazowek fst bo obawiam sie kolejnej wymiany:-/

[ Dodano: |27 Maj 2009|, o 20:37 ]
ale zamowie dla pewnosci nowy z midparts i sie zobaczy co wyjdzie. mam druga wiazke wiec moze jeszcze z tym pokombinuje bo czasami kickdown nie zaskakuje

Struna - |27 Maj 2009|, 2009 20:43

moim zdaniem to ta skrzynia to taka sprawna to chyba nie była.
Cewnix - |27 Maj 2009|, 2009 20:46

kurcze ale jezdzilem samochodem z ktorego ja wyciagnalem:-/ moze to wina wiazki oraz silnika. bo slyszalem ze jak motor ma jakies jazdy to moze tez wariowac. u mnie jest problem z dolotem. mam za duze mikresy jak to nasi gazownicy montuja... i przez to musi byc duszony dolot, i to pewnie tez wplywa na podcisnienie, tak mysle
Struna - |27 Maj 2009|, 2009 20:48

problemy to moga być ale w mk3 gdzie komp silnika w pełni steruje skrzynią. Tu masz do 3 biegu sterowanie podciśnieniem z dolotu poprzez modulator. Więc jeśli imasz lewiznę w dolocie to mogą być jaja.
Cewnix - |27 Maj 2009|, 2009 20:51

kurcze to moj juz trzeci scorpionik... ale ten czasami doprowadza mnie do szalu. mialem 2XmkI i nie bylo problemow. tylko ze wszystkie msb. a ten od poczatku szaleje. jak nie skrzynka bezpiecznikow to rozrusznik. teraz ten automat:D ale to juz jest milosc wiec nie da rady sie wyleczyc;)

[ Dodano: |27 Maj 2009|, o 20:54 ]
no to w sobote rozkrecam doloty oraz wywalam skrzynie... dojdzie ten modulator oraz moze uda mi sie kupic mniejsze miksery... no i trzeba kupic dodatkowo skrzynke piwka:D jak zalatwie dolot oraz zmienie wiazke skrzyni bo mam jeszcze inna to zobaczymy. mam nadzieje ze nawet pojawi sie 4:D

Struna - |27 Maj 2009|, 2009 20:54

4 jest zależne od prądniczki, tam bym szukał przede wszystkim na początek.
Cewnix - |27 Maj 2009|, 2009 20:58

najgorsze ze na tym moim zadupiu...czyli na mazurach jest klopot z czesciami do tej skrzyni. tutaj jezdza tylko golfami i astrami wiec im asb nie potrzebne:-/ z ta prądniczka to pewnie wymiana bo nic nie da sie z tym zrobic?
Boni - |27 Maj 2009|, 2009 21:13

Kable do prądniczki przy motaniu skrzyni mogły się uszkodzić, wtyczki wysunąć i takie tam. Albo prądniczka.
Ale gorzej z tym przycinaniem 2-3. Nie zgubiłeś przypadkiem trzpienia modulatora przy przekładkach?

Cewnix - |27 Maj 2009|, 2009 21:39

jakbym zgubil to nie bylo by chyba roznicy miedzy jazda na zimno a a po rozgrzaniu co mnie?? no chyba ze sie myle :-/

[ Dodano: |27 Maj 2009|, o 21:43 ]
ok czyli lista sie powiekszyla, stawiam narazie scorpiaczka do gazrazu a wsiadam w mondziaka bo szkoda mi katowac tej skrzyni... musi do soboty poczekac. chyba wezma kumpla, nastepnego maniaka scorpionow oraz elektromechanika i niech bada mi kablutki a ja zajme sie dolotem oraz modulatorem. mam nadzieje ze tylko starczy czasu oraz browarkow:D

Adam_2000 - |27 Maj 2009|, 2009 22:16

Cewnix napisał/a:
modulator zamontowalem z poprzedniej skrzyni

A popychacz (ten trzpień, co wchodzi w skrzynię) zostawiłeś w skrzyni, czy też zmieniłeś ?

Aro - |27 Maj 2009|, 2009 22:50

Koledzy, podepnę się pod temat, jesli można.
W sobotę zamierzam ruszyć z wymianą skrzyni i dyfra, które kupiłem od kol. Vegeta. Problem w tym, że nie wiem jakiego oleju dolać do asb. Vegeta na początku mówił, że w zeszłym roku przy wymianie wlał Elfa klasy D II. Popatrzyłem po www i nie znalazłem u Elfa takiego produktu. Rozmawiałem z Vegetą i on jest bardziej pewny tego, że to był Elf niż tego, że to był D II. Nie wiem, co począć :(
A może zlać wszystko ze skrzyni przez dupkę, wylać z konwertora i zalać coś nowego?

A tak na marginesie, czy problemy Cewnixa nie mogą być spowodowane zalaniem niewłaściwego oleuma?

Struna - |27 Maj 2009|, 2009 23:06

Speedo napisał/a:
ja bym nie zmienial, zakladaj jak jest
podobnie bym radził.
pablo19 - |27 Maj 2009|, 2009 23:28

Cewnix jak ASB działało na innym aucie to niepotrzebnie się za modulator brałeś, czy na zimno 4 działa?
Boni - |28 Maj 2009|, 2009 08:49

Cewnix napisał/a:
jakbym zgubil to nie bylo by chyba roznicy miedzy jazda na zimno a a po rozgrzaniu co mnie?? no chyba ze sie myle :-/

[ Dodano: |27 Maj 2009|, o 21:43 ]
ok czyli lista sie powiekszyla, stawiam narazie scorpiaczka do gazrazu a wsiadam w mondziaka bo szkoda mi katowac tej skrzyni... musi do soboty poczekac. chyba wezma kumpla, nastepnego maniaka scorpionow oraz elektromechanika i niech bada mi kablutki a ja zajme sie dolotem oraz modulatorem. mam nadzieje ze tylko starczy czasu oraz browarkow:D

Kabelki i uwalenie VSS to byś pewnie widział też na prędkościomierzu, że świruje, o ile w ogóle działa ;)
Jak jest kaszana z modulatorem (zacięty, trzpień zgubiony, albo inny niż powinien być, to co Adam podnosi) to mogą być najróżniejsze cuda, widywałem najdziksze zachowania skrzyń po takich akcjach, pablo ma dużo racji, że nie trzeba było moda ruszać. Dolot czy lewizna podciśnienia to akurat najmniej prawdopodobnie, bo sprawna skrzynia nawet jak zwalisz podciśnienie to przeciąga biegi, i trochę łomocze, ale nie zacina się.

Aro - |28 Maj 2009|, 2009 09:58

Speedo napisał/a:
jak wlal elfa g3 to tez na tym pojedzie

A czy mogę bez szkody dla skrzyni poziom oleju wyrównać tym G3 nie mając pewności co tam jest wlane?

Struna - |28 Maj 2009|, 2009 10:15

Boni napisał/a:
Kabelki i uwalenie VSS to byś pewnie widział też na prędkościomierzu, że świruje, o ile w ogóle działa ;)
w mk2 ? no chyba coś nie bardzo.
Aro - |28 Maj 2009|, 2009 10:25

Struna napisał/a:
w mk2 ? no chyba coś nie bardzo

Pewnie przeze mnie Boni sie zamotał, przez moją wcinkę w temat. Sorki.

Cewnix - |28 Maj 2009|, 2009 11:15

4 nie ma wogole.
Struna - |28 Maj 2009|, 2009 11:18

no to szukaj panie w obwodzie prądniczki i w samej prądniczce problemu.
Boni - |28 Maj 2009|, 2009 11:51

Struna napisał/a:
Boni napisał/a:
w mk2 ? no chyba coś nie bardzo.

No chyba trzeba zmodyfikować skrypt forum, żeby metkę z avatara z opisem fury dawało 26pkt czcionką, bo co i rusz ktoś się myli, np. ja, o jakim typku Scorpio mowa ;)