| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Ogólne - Tylny zacisk hamulcowy
Adam - |31 Mar 2005|, 2005 15:39 Temat postu: Tylny zacisk hamulcowy Chce wymienic tylny zacisk hamulcowy. Moge kupic od modelu do 92 ja mam przejściówke. Nie jestem pewien czy bedzie pasować. Mam do kupienia od wersji z tarczą niewentylowaną tak jak moja ale czy poza tym mogą być jakies różnice???
Struna - |31 Mar 2005|, 2005 16:09
inne klocki, inne tarcze - nie podejdzie.
I to raczej nie do FAQ - więc od razu przeniosę.
Adam - |1 Kwi 2005|, 2005 13:27
Struna to co napisaleś tak mnie zaskoczyło, że postanowiłem dokładnie sprawdzić.
Pojechałem do serwisu Forda i oto co sie dowiedziałem.
Zacisk: Wg nr katalogowych to zacisk hamulcowy w modelu 85-92 i w wielorybie jest taki sam (zaskoczenie) natomiast przejściówka ma inny nr katalogowy. Jednak fizycznie tylne zaciski od samego początku do samego końca są takie same.
Tarcze: w modelu do 92 a przejściówka są dokładnie takie same i dopiero wieloryb sie różni ilością śrub[color=red] i tylko tym[/color]
[color=444444]Klocki: od samego początku do samego końca są takie same tylko w bodajże 10.92 zmieniła sie wtyczka czujnika zużycia z okrągłej na płaską.[/color]
Tarcze sprawdzaliśmy porównując i mierząc, klocki wg nr katalogowych i doświadczenia sprzedawcy
Struna - |1 Kwi 2005|, 2005 14:23
chciałem kiedyś sobie tarcze od przejściówki włożyć do MK1 - w dupe se można włożyć - większe i to sporo w średnicy - więc siłą rzeczy musi być inne jarzmo, inny klocek i nieco inne mocowanie zacisku - zresztą wizualnie nawet się rożnią - w MK1 nie ma takich żeberek na tyle zacisku a w przejściówce już są - znajomy raz kupił klocki na przód i sie okazały za krótkie bo były do MK1.
Adam - |1 Kwi 2005|, 2005 15:24
Tarcze z tyłu są inne przy Cosim i kombi (większe i wentylowane) ale pozatym bez roznic. Klocki i zaciski z przodu zmieniły sie w październiku 93 na klocki od mondeo i zacisk rzeczywiście jest z żeberkami ale to przód i zmiana nastapiła w 93 r
Struna - |1 Kwi 2005|, 2005 15:29
no ja o przodzie mówiłem właśnie - kurcze a może te tarcze co chciałem założyć były na tył - bo w sumie były od kombiaka więc też wentylowane - ale raczej to przednie były i nie pasiło - średnica większa o jakieś 2 cm
Rafał A.(antek) - |3 Kwi 2005|, 2005 04:51
ale żeście niamieszali
głownie speedo ma racie
tylne zaciski sa takie same do 94 roku, z wyjatkiem kombi, 4x4 i cossiego
przednie zaciski wystepuja w wielu odmianach... bo klocki były rozne i tarcze.
dat nie pamietam, ale w mk1 sa bodaj 2 roznie srednice tarczy, w mk2 rowniez ( poimijajac cossiego ) klocki w mk2 maja wtyczke płaska od poczatku produkcji, jednak wymiarami sa takie same jak od mk1, ale do 10.92. potem sa takie jak z mondeo i zaciski tez i tarcze tez chyba.
wieloryb to juz inna bajka. Jak by sie ktos uparl, to mozna by z
robic zestawienie, trza isc do sklepu klockowego i powypisywac z katalogu
Niemniej jednak generalnie mk1 i przejsciówka z poczatku produkcji ma zaciski, klocki i tarcze (wszytkie i przod i tył) jednakowe, wymienialem wiec wiem, ale jako ze ford to ford wiec jakieś wyjatki są napewno
Struna - |3 Kwi 2005|, 2005 13:33
to ciekawe co u mnie siedzi bo za cholerę tarcze z przejściówki nie wchodzą. a i klocki inne - co zresztą mi potwierdzili w katalogu, że były i takie i takie.
Rafał A.(antek) - |4 Kwi 2005|, 2005 05:37
a jak ze srednicą samej piasty? tu sie rozmiar zgadzał?
Struna - |4 Kwi 2005|, 2005 11:46
tak - tylko średnica tarczy była różna.
|
|