Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Jak podlacza sie podgrzewanie siedzen?

vinnier - |12 Maj 2009|, 2009 18:48
Temat postu: Jak podlacza sie podgrzewanie siedzen?
Witam ponownie!

Mam w swoim aucie przelozone dzieki pomocy Rafala (Antka) fotele w pelni elektryczne z pogrzewaniem siedzen.
Gdy Rafal podawal mi instrukcje pytal czy chce miec pogrzewanie a ja nie mialem ani podlekietnika z guzikami ani nic poza tym balem sie ze mnie to przerosnie, wiec powiedzialem, ze nie.

Dzis dalej nie mam takiego podlokietnika ze sterowaniem ale znajomy powiedzial, ze jesli chce to on ma dwa takie guziki go wlaczania podgrzewania ktore znalazl po swoim Scorpio, ktore mial i moge je sobie wziac jesli mi sie przydadza.

Dzieki Waszej nieocenionej pomocy w rozwiazywaniu kolejnych przypadlosci mojego auta, nabieram pewnosci w tym co robie i ucze sie co raz wiecej. Dlatego tez zaczalem sie zastanawiac czy nie podpiac podgrzewania tych foteli.

Jak bardzo jest to skomplikowane? Pamietam, ze pod fotelami byly po dwie male wtyczki odpowiedzialne za to pogrzewanie.

Guziki do sterowania tym podgrzewaniem bede mial czas odebrac w przyszlym tygodniu, jesli sie zdecyduje przeprowadzac cala ta operacje.

Dlatego chcialbym by ktos mi wytlumaczyl w wolnej chwili co trzeba zrobic zeby to wszystko podlaczyc.

Dziekuje i pozdrawiam!

PS. oduczam sie skutecznie "Panowania"

Rafał A.(antek) - |12 Maj 2009|, 2009 21:10

Pytanie czy masz przeciwwtyczki (czyli gniezdka) do tych wtyczek pod fotelami czy nic nie masz.
karollo82x - |12 Maj 2009|, 2009 21:11

Witam
Prawdopodobnie wszystkie potrzebne wtyczki będą już w samochodzie
Załatw sobie podłokieć i to powinno wystarczyć
Dla pewności zajrzyj pod to co jest teraz zamiast podłokcia i popatrz czy znajdują się tam wtyczki - powinny być dwie czarne sztuki na przyciski (porównasz sobie jak już zdobędziesz przyciski czy pasują) i jedna zielona na przekaźnik rozłączający grzanie
od poszukiwań radzę zacząć - jak znajdziesz to pisz - pomoże się
pozdrawiam

vinnier - |12 Maj 2009|, 2009 21:36

Dziekuje za odpowiedzi.

Podlokietnik mam, tylko bez guzikow od foteli. Jest tylko guzik od wylaczania szyb z tylu. Myslalem, ze te guziki, ktore moglbym miec udaloby sie w podlokietnik ktory mam wmontowac jakos.
Jak pamietam, gdy byl problem z montowaniem foteli kiedy to Rafał A.(antek) mnie uratowal bo warsztat po jednej prubie i to dosc mizernej powiedzial ze sie nie da, to nie bylo pod wykladzina zadnych kabli poza tymi od operowania starym fotelem gora-dol.
Zatem nie mam tych przeciwwtyczek ani kabelkow do przyciskow.

Mozna cos z tym w warunkach domowych zrobic?

Pozdrawiam.

karollo82x - |12 Maj 2009|, 2009 21:47

a odkręcał ktoś podłokieć - jestem przekonany że tam powinna być wiązka - właśnie ta co idzie do odcinania szyb tylnych i zapalniczki - gdzieś w tej okolicy powinny znajdować się też wtyczki od przełączników grzania
vinnier - |12 Maj 2009|, 2009 21:54

Ja osobiscie go nie odkrecalem, szczerze to sam go nie umialem zdjac jak przeciagnac trzeba bylo kable do sterowania fotelem pasazera. W efekcie przeciagalem kabel juz za calym podlokietnikiem, z tylu samochodu.
Opieram sie na tym co mi powiedzial warsztat, nie kompetenty jak sie potem okazalo. Wiem, za to z doswiadczenia, ze nie mam wtyczek ani kabli na podlodze pod siedzeniami.

Boni - |12 Maj 2009|, 2009 23:04

Jak nie masz w ogóle kabli, to po pierwsze, naucz się rozbierać podłokieć (śrubki z boków na linii wykładziny, w schowku i pod klapką, pod popielniczką, uwaga na ramkę wokół wajchy od biegów, jest na wcisk, ale lubi pękać). Dwa, skołuj oryginalne wiązki do tego, albo odpowiedni zapas zwykłych kabelków, konektorków i łączówek. Trzy skołuj "pulpit" podłokcia z dziurami na wyłączniki foteli, albo ładnie sobie wytnij w tym co masz. Jak opanujesz powyższe, to porozmawiamy, jak to połączyć ;)
vinnier - |14 Maj 2009|, 2009 16:20

Witam!

Otoz tak, zamowilem w takim razie sam panel tego podlokietnika, tez z guzikami, sa tam wszystkie guziki i od spodu widac tam zolty przekaznik. Powinien dojsc do mnie w ciagu kilku dni, wiec w przyszly weekend moglbym sie zabrac za jego wymiane.
Zapas kabli, tasmy izolacyjnej mam. Dziekuje za instrukcje demontarzu podlokietnika.
Mozna zalozyc, ze jestem gotowy by podlaczyc pogrzewanie tych siedzen.
Pytanie jak?

Dziekuje i pozdrawiam!

bingo - |14 Maj 2009|, 2009 17:20

Pytanie, czy musisz demontować cały podłokietnik, czy też starczy sam panel z przyciskami - dwie śruby od góry przy zamknięciu i delikatnie zdejmujesz i wszystki widzisz i masz dostęp. a i kable spokojnie przeciągniesz od przodu, po zdjęciu ewentualnie osłony lewarka biegów.
Boni - |14 Maj 2009|, 2009 18:57

Zakładając, że solidne kable od zapalniczki? Bez ściągnięcia podstawy podłokcia to jest dość trudne, powiedziałbym. A i wpychanie pod fotele kabli z wnętrza podłokcia, jest takie sobie. Oczywiście, można zaopatrzyć się w jakiś drut (niezastąpione cięgno ssania z Malucha ;) ) i próbować przeciągać w różne strony, ale jednak fachowo, to lepiej zdjąć podłokieć, i poukładać wszystko jak Bóg i fabryka przykazała.
vinnier - |14 Maj 2009|, 2009 21:35

Dziekuje za odpowiedzi.

Cytat:
Zakładając, że solidne kable od zapalniczki?

To znaczy? Kable sa wydaje sie solidne, takie do przewodzenia 220 Voltow.

Podlokietnik juz wiem jak, wiec zdejme go. A ten panel z przyciskami zamienie na ten co zamowilem.

Teraz tylko jakby ktos mogl wskazac mi jak to wszystko podpiac?

Pod kazdym z foteli mam 2 wolne wtyczki, ktore jak pamietam jak mowil Rafal sa od pogrzewania:

MALA CZARNA WTYCZKA:
[c] niebiesko-pomaranczowy
[c] bialo-niebieski
MALA BIALA WTYCZKA:
[c] czarny

[c] oznacza cienki kabel.

Panel z guzikami ktory dopiero do mnie przyjdzie wyglada od spodu tak:

http://img.org.pl/obrazek/cGwz54lGf4i.html

Jak to bedzie trzeba podpiac?

Dziekuje i pozdrawiam!

robkom - |14 Maj 2009|, 2009 21:42

vinnier napisał/a:
To znaczy? Kable sa wydaje sie solidne, takie do przewodzenia 220 Voltow.
tu nie chodzi o wolty a o ampery. Kable muszą być grube.
vinnier - |14 Maj 2009|, 2009 21:58

Dziekuje.

Mam dwie roli jedna co ma 1,2 milimetra przewod a druga z przewodem 2mm, wystarczy?

Albo czy wytrzymalosc 8 amper wystarczy?

Struna - |14 Maj 2009|, 2009 22:14

Cytat:
Albo czy wytrzymalosc 8 amper wystarczy?
hmmm, powinno starczyć.
vinnier - |14 Maj 2009|, 2009 22:20

"Powinno" czyli jednak poszukac grubszych kabli? Te byly oznaczone jako do elektryki samochodowej...

Dobrze, zaraz poszukam na Ebay a jak nie to jutro czy w sobote podjade do sklepu i kupie grubsze.
Zalozmy, ze to juz mam. Jak zatem dokonac podlaczenia?

Dziekuje i pozdrawiam!

Boni - |14 Maj 2009|, 2009 23:11

2mm wystarczą spoko, idzie raczej o to żeby ktoś nie dał 0.5mm ;) Układ to najlepiej jakby ci ktoś wytłumaczył albo narysował z wielorybników (bo ja z głowy to raczej tylko mk1, jak ci naopowiadam co i do czego nie mając wieloryba przed nosem, to się pogubisz)
Struna - |14 Maj 2009|, 2009 23:15

przekaźnik można olać.
Kevin Xy - |14 Maj 2009|, 2009 23:26

jesli kolega potrzebuje kompletnej wiazki do grzania dupy to mam taka od Julka
zabralem jedynie 4 wtyczki do samych mat, ale reszta jet
od duzej wtyczki zasilajacej, poprzez wtyczki do przyciskow, przekaznik i wyjscie na maty

vinnier - |14 Maj 2009|, 2009 23:32

Cytat:
2mm wystarczą spoko, idzie raczej o to żeby ktoś nie dał 0.5mm

Dziekuje. Znaczy ze moje kable beda zupelnie dobre.

Cytat:
przekaźnik można olać.

To znaczy? Moglbym takie instrukcjie podpiecia jak dla malpy prosic? :):

Cytat:
jesli kolega potrzebuje kompletnej wiazki do grzania dupy to mam taka od Julka

Dziekuje ale ja mieszkam za granica i zdaje sie, ze taniej i szybciej bedzie takie cos zrobic od podstaw, jak tylko zdobede wiedze jak to zrobic.

Boni - |14 Maj 2009|, 2009 23:57

Jakby ci powiedzieć - wiesz jak działa lampka stołowa? No to wyobraź sobie, że zapalniczka to wtyczka zasilania, wyłącznik to wyłacznik, a wtyczka fotela to żarówka, i łaczysz wszystko jak lampkę. Przekaźnik olewamy, na wyłacznikach duże piny to właściwy wyłącznik, małe piny to podświetlanie (łapiesz z podświetlania zapalniczki). Duże piny mają polaryzację (tzn istotny jest plus i minus) bo sygnalizują włączenie diodą LED, więc któryś trzeba podłączyć od strony zasilania, a któryś w stronę fotela, ale nigdy nie pamiętam który jest który, wypróbuj po prostu "w obie strony" tak żeby po włączeniu grzania LEDa się zapaliła.
Struna - |14 Maj 2009|, 2009 23:58

no i super ważna informacja. Maty grzewcze musza iść szeregowo.
Boni - |15 Maj 2009|, 2009 00:09

No tak, ale w wielorybach jest chyba jedna wspólna wtyczka, już połączona, nie dwie oddzielne jak w mk1? Czy coś mi się pomyliło?
vinnier - |15 Maj 2009|, 2009 00:09

Cytat:
Jakby ci powiedzieć - wiesz jak działa lampka stołowa? No to wyobraź sobie, że zapalniczka to wtyczka zasilania, wyłącznik to wyłacznik, a wtyczka fotela to żarówka, i łaczysz wszystko jak lampkę. Przekaźnik olewamy, na wyłacznikach duże piny to właściwy wyłącznik, małe piny to podświetlanie (łapiesz z podświetlania zapalniczki). Duże piny mają polaryzację (tzn istotny jest plus i minus) bo sygnalizują włączenie diodą LED, więc któryś trzeba podłączyć od strony zasilania, a któryś w stronę fotela, ale nigdy nie pamiętam który jest który, wypróbuj po prostu "w obie strony" tak żeby po włączeniu grzania LEDa się zapaliła

Moze troche az za bardzo jak dla malpy ale o taka instrukcje mi chodzilo. Dziekuje!

Teraz, dla potwierdzenia:
1) Podmieniam panel z guzikami na ten co ma sterowanie od grzania
2) Z zasilania zapalniczki pobieram plus i minus ktory idzie do wlacznika grzania
3) Z oswietlania zapalniczki pobieram plus i minus ktore ida do podswitlenia wlacznika
4) Z wlacznika wyprowadzam kable plus i minus pod siedzenia i podpinam kabelki z wtyczki pod siedzeniem

I tu sie poki co zatrzymalem bo:

Cytat:
no i super ważna informacja. Maty grzewcze musza iść szeregowo.

To znaczy? Jak spiac te kabelki z wtyczek pod siedzeniami z kabelkami ktore pojda od wlacznika?

[ Dodano: |15 Maj 2009|, o 00:11 ]
Cytat:
No tak, ale w wielorybach jest chyba jedna wspólna wtyczka, już połączona, nie dwie oddzielne jak w mk1? Czy coś mi się pomyliło?

Ja mam po dwie wtyczki na siedzenie:

MALA CZARNA WTYCZKA:
[c] bialo-niebieski
MALA BIALA WTYCZKA:
[c] czarny

[c] oznacza cienki kabel.

Struna - |15 Maj 2009|, 2009 00:11

Boni napisał/a:
ale w wielorybach jest chyba jedna wspólna wtyczka, już połączona, nie dwie oddzielne jak w mk1? Czy coś mi się pomyliło?
dwie tak samo :)

[ Dodano: 2009-05-15, 00:12 ]
vinnier napisał/a:

MALA CZARNA WTYCZKA:
[c] bialo-niebieski
MALA BIALA WTYCZKA:
[c] czarny

spinasz jeden pin z wtyczki czarnej do jednego z wtyczki białej a pozostałe podpinasz do zasilania poprzez włącznik.

Kevin Xy - |15 Maj 2009|, 2009 00:13

Boni napisał/a:
w wielorybach jest chyba jedna wspólna wtyczka, już połączona, nie dwie oddzielne jak w mk1?

w dwoch kompletach foteli z mk3 widze ze zostalo jak w mk1- oddzielne wtyczki
Struna napisał/a:
Maty grzewcze musza iść szeregowo.

vinnier napisał/a:
To znaczy? Jak spiac te kabelki z wtyczek pod siedzeniami z kabelkami ktore pojda od wlacznika?

nie bierz sie za to sam
ja rozumiem ze szybko sie uczysz ale zjarasz auto z takimi podstawami

Boni - |15 Maj 2009|, 2009 00:15

Ok.

Szeregowo, czyli podłączasz tak, jakby maty czy żarówki były na 6V, a ty masz zasilanie 12V, "jedna za drugą", a nie równolegle. No ja się chyba nie nadaję na nauczyciela... ;)

I Kevin ma sporo racji...

Struna - |15 Maj 2009|, 2009 00:17

Boni napisał/a:
Szeregowo, czyli podłączasz tak, jakby maty czy żarówki były na 6V, a ty masz zasilanie 12V, "jedna za drugą", a nie równolegle. No ja się chyba nie nadaję na nauczyciela... ;)
opisałem dokładnie dwa posty wyżej.
vinnier - |15 Maj 2009|, 2009 00:24

Cytat:
nie bierz sie za to sam

Dziekuje za rade. Poniewaz jestem swiadom swoich ulomnosci, nie zabieram sie za nic jesli nie mam 1000% pewnosci, ze mam wszystkie niezbedne informacje jak to zrobic. Dlatego tez jestem taki uciazliwy na forum :)

Poza tym nie mam wyjscia jak zrobic to sam. Pan Rafal wie jaka makabre przeszedlem z elektrykami, ktorzy skasowali pieniadze i powiedzieli ze nie da sie podpiac nawet elektrycznego regulowania tych siedzen jak oryginalne tego nie mialy. Co dopiero mowic jakbym chcial zeby to oni mi podlaczyli pogrzewanie siedzen.
Inny zaklad, jak tylko wjechalem to powiedzial, ze on nie ma czasu.

Przyjrzalem sie zdjeciom przelacznikow i przeczytalem odpowiedz Struny za ktora dziekuje:
Cytat:

MALA CZARNA WTYCZKA:
[c] bialo-niebieski
MALA BIALA WTYCZKA:
[c] czarny

spinasz jeden pin z wtyczki czarnej do jednego z wtyczki białej a pozostałe podpinasz do zasilania poprzez włącznik.

I teraz procedura krok po kroku jak ja to rozumiem wedlug tego co mi powiedzieliscie:

2) Z zasilania zapalniczki pobieram [b]plus[b] ktory idzie do wlacznika grzania na jeden duzy pin

3) Z oswietlania zapalniczki pobieram plus i minus ktore ida do podswitlenia wlacznika na dwa male piny
4) Z wlacznika wyprowadzamz drugiego duzego pinu kabel pod siedzenia
5) Pod siedzeniami spinam ze soba kabel niebiesko-pomaranczowy z bialej wtyczki z niebiesko-pomaranczowym z czaren wtyczki
6) Kabel czarnyz bialej wtyczki z kablem bialo-niebieskim z czarnej wtyczki spinal z kablem wyprowadzonym w pkt. 4

Dobrze czy nie dobrze?

Dziekuje i pozdrawiam!

Kevin Xy - |15 Maj 2009|, 2009 00:29

vinnier napisał/a:
Cytat:
nie bierz sie za to sam

Dziekuje za rade. Poniewaz jestem swiadom swoich ulomnosci, nie zabieram sie za nic jesli nie mam 1000% pewnosci, ze mam wszystkie niezbedne informacje jak to zrobic. Dlatego tez jestem taki uciazliwy na forum

wyznacznikiem sukcesu jet ilosc teorii w praktyce
ciekawy jetem czy potrafisz wyciagnac dwa fotele i podlokietnik
zycze powodzenia ale nie wroze sukcesow, powiedzial Struna

vinnier - |15 Maj 2009|, 2009 00:36

No fotele to juz sobie sam podpialem zeby sie elektrycznie regulowaly. Prawda nie bardzo umialem wyciagnac podlokietnik bo nie wiedzialem gdzie znajduja sie wszystkie srubki, ale teraz gdy juz mi podpowiedziano to umiem.
OK nie mam fachowej wiedzy ale wydaje mi sie i jak do tej pory sie to sprawdzilo, przy podlaczaniu regulacji foteli i naprzyklad zasilania na stale do nawigacji czy wpieciu sterowania pilotem do zamka centralnego, ze jak skompletuje niezbeda wiedze i instrukcje jak cos zrobic to mi to wychodzi.
Wszystko poki co dziala i nic sie nie spalilo.

Przepraszam, ze zawracam glowe i Pana irytuje.

Skoro to nie dla amatora to dam sobie spokoj w takim razie. Prosze zapomniec o temacie.

Dziekuje za dotychczasowa pomoc i pozdrawiam serdecznie!

Kevin Xy - |15 Maj 2009|, 2009 00:39

vinnier napisał/a:
ale teraz gdy juz mi podpowiedziano to umiem.

nie umiem tylko wiem
vinnier napisał/a:
Przepraszam, ze zawracam glowe i zmuszam Pana do takich reakcji

ja to robie z przyjemnosci
trzymam za Ciebie kciuki, abys zrobil jak rozlozysz

vinnier - |15 Maj 2009|, 2009 00:42

OK, wiem :) A ze wiem to znaczy tez ze umiem albo bede umial to zrobic :)

Cytat:

ja to robie z przyjemnosci
trzymam za Ciebie kciuki, abys zrobil jak rozlozysz

Przepraszam, zle odebralem intencje. Ja tez za siebie trzymam kciuki.

Procedure dobrze zalapalem? Czy jest gdzies jakis blad?

2) Z zasilania zapalniczki pobieram [b]plus[b] ktory idzie do wlacznika grzania na jeden duzy pin

3) Z oswietlania zapalniczki pobieram plus i minus ktore ida do podswitlenia wlacznika na dwa male piny
4) Z wlacznika wyprowadzamz drugiego duzego pinu kabel pod siedzenia
5) Pod siedzeniami spinam ze soba kabel niebiesko-pomaranczowy z bialej wtyczki z niebiesko-pomaranczowym z czaren wtyczki
6) Kabel czarnyz bialej wtyczki z kablem bialo-niebieskim z czarnej wtyczki spinal z kablem wyprowadzonym w pkt. 4

* wszystko ladnie lutuje i izoluje oczywiscie :)

Boni - |15 Maj 2009|, 2009 00:42

Bez przesady Kev. To że nam trudno takie rzeczy wytłumaczyć, bo to za łatwe (tak się zastanawiam czy dałbym radę połaczyć to co robi kolega, z zawiązanymi oczami w rozsądnym czasie, i chyba dałoby się ;) ), to nie znaczy że nie uczyliśmy się kiedyś jak kolega. Aż się nauczyliśmy Scorpio, mniej więcej ;)
Struna - |15 Maj 2009|, 2009 00:44

vinnier, oznaczmy piny we wtyczkach mat grzejnych foteli jako 1 i 2. masz dwie wtyczki. Każda ma pin 1 i 2.

i teraz tak:

z plusa zapalniczki na duży pin włącznika grzania ( który musisz ustalić doświadczalnie - żeby dioda świeciła po włączeniu )

dalej z drugiego pina dużego włącznika idziesz na pin nr. 1 białej wtyczki
z pinu nr.2 białej wtyczki idziesz na pin 1 czarnej wtyczki a z pina 2 czarnej wtyczki na masę ( lub jak piszesz na minus zapalniczki )

Podświetlenie opisałeś dobrze.

I teraz włączasz guzik i powinno grzać, nawet jeśli dioda się nie zapali.

Jeśli sie zpali to trafiłęś dobrze. Jesli nie to zamieniasz miejscami kable na dużych pinach włącznika i będzie działać oraz świecić diodą.

Przekaźnik w całym tym zestawie jest po to, żeby nie działało grzanie po wyłączeniu zapłonu.

Jak podepniesz wprost pod zapalniczkę i zapomnisz wyłączyć grzanie to Ci wyładuje akumulator.

vinnier - |15 Maj 2009|, 2009 00:53

No to teraz juz wszystko rozumiem :) Jednak jak cos jest punkt po punkcie rozpisane to w sposob punktowy sformatowane to latwiej to czlowiekowi przyswoic!

Jeszcze tylko o jedno male sprostowanie bym prosil, ktory pin jest pinem 1 a ktory 2 w bialej i czarnej wtyczce, po kablach oznaczajac?

CZARNA WTYCZKA:
niebiesko-pomaranczowy
bialo-niebieski
BIALA WTYCZKA:
niebiesko-pomaranczowy
czarny

Ktory kabel to pin 1 a ktory 2?

Rozumiem, ze jak nie wylacze to mi rozladuje akomulator, spodziewalem sie tego, skoro polaczenie ma isc od zapalniczki dlatego nie chcialem tak nawigacji na stale podlaczac gdy pytalem o to w innym temacie.

Pytanie skoro i tak przychodzi ten panel z przkaznikiem, to czy mozna go wykorzystac zeby nie dzialalo to bez kluczyka? Czy to duzo wiecej zabawy?

Obecnie podany sposob podlaczenia wydaje mi sie byc dosc prosty wiec jesli z tym przekaznikiem to duzo wiecej kombinacji to ja podziekuje i bede sie modlil by nie zapomniec wylaczyc podgrzewania foteli ;)

Pozdrawiam i dziekuje!

[ Dodano: |15 Maj 2009|, o 00:59 ]
Cytat:
Bez przesady Kev. To że nam trudno takie rzeczy wytłumaczyć, bo to za łatwe (tak się zastanawiam czy dałbym radę połaczyć to co robi kolega, z zawiązanymi oczami w rozsądnym czasie, i chyba dałoby się )

Do takiej wprawy to ja chyba i za sto lat nie dojde :)

Cytat:
to nie znaczy że nie uczyliśmy się kiedyś jak kolega. Aż się nauczyliśmy Scorpio, mniej więcej

Kwintesencja calej sprawy :)

Struna - |15 Maj 2009|, 2009 01:02

vinnier napisał/a:
eszcze tylko o jedno male sprostowanie bym prosil, ktory pin jest pinem 1 a ktory 2 w bialej i czarnej wtyczce, po kablach oznaczajac?

CZARNA WTYCZKA:
niebiesko-pomaranczowy
bialo-niebieski
BIALA WTYCZKA:
niebiesko-pomaranczowy
czarny

nie ma znaczenia który.

[ Dodano: 2009-05-15, 01:04 ]
vinnier napisał/a:
Pytanie skoro i tak przychodzi ten panel z przkaznikiem, to czy mozna go wykorzystac zeby nie dzialalo to bez kluczyka? Czy to duzo wiecej zabawy?
no więcej bo bys musiał sobie skądś pociągnąć zasilanie, które pojawia się dopiero po przekręcenie stacyjki w pozycję "zapłon"

Wtedy tym napięciem sterowałbyś cewką przekaźnika a dopiero przekaźnik powodowałby podanie prądu z zapalniczki poprzez styki czynne. Generalnie nie jakieś bardzo skomplikowane. Tylko więcej kabli i nieco modyfikacji do wcześniejszego opisu.

vinnier - |15 Maj 2009|, 2009 01:05

Cytat:
vinnier napisał/a:
eszcze tylko o jedno male sprostowanie bym prosil, ktory pin jest pinem 1 a ktory 2 w bialej i czarnej wtyczce, po kablach oznaczajac?

CZARNA WTYCZKA:
niebiesko-pomaranczowy
bialo-niebieski
BIALA WTYCZKA:
niebiesko-pomaranczowy
czarny

nie ma znaczenia który.

AAAA OK! To kolejnosc 1, 2 pinow sobie ustale sam :)

Bardzo slicznie dziekuje!

Cytat:
[ Dodano: 2009-05-15, 01:04 ]
vinnier napisał/a:
no więcej bo bys musiał sobie skądś pociągnąć zasilanie, które pojawia się dopiero po przekręcenie stacyjki w pozycję "zapłon"

Wtedy tym napięciem sterowałbyś cewką przekaźnika a dopiero przekaźnik powodowałby podanie prądu z zapalniczki poprzez styki czynne. Generalnie nie jakieś bardzo skomplikowane. Tylko więcej kabli i nieco modyfikacji do wcześniejszego opisu.

To jednak wole pamietac by wylaczyc! ;)

Dziekuje, slicznie i pozdrawiam!
Jak przyjdzie panel z guzikami i nastepny weekend to dam znac jak poszlo!

Struna - |15 Maj 2009|, 2009 01:07

no jak napisałem, musisz znaleźć prąd który się pojawia po zapłonie. Tym zasilasz cewkę przekaźnika. A styki czynne przekaźnika wstawiasz szeregowo w zasilania z zapalniczki do włączników grzania foteli.
vinnier - |15 Maj 2009|, 2009 01:10

Tak, juz wiem/widze. Odpisywalem na pierwotny post w momencie gdy Pan go wyedytowal odnosnie przekaznika.

Dziekuje, slicznie i pozdrawiam!
Jak przyjdzie panel z guzikami i nastepny weekend to dam znac jak poszlo!

Struna - |15 Maj 2009|, 2009 01:11

vinnier napisał/a:
Pan
a ten swoje :)
Kevin Xy - |15 Maj 2009|, 2009 01:12

i tak w kolko
vinnier - |15 Maj 2009|, 2009 01:13

Oj staram sie oduczyc jak moge! Juz dosc dobrze mi szlo w tym watku... Ale tak wprost powiedziec "TY" to mi jakos dziwnie....
Struna - |15 Maj 2009|, 2009 01:13

spoko, ja rozumiem. U angoli to norma.
bingo - |15 Maj 2009|, 2009 10:06

vinnier napisał/a:
Moglbym takie instrukcjie podpiecia jak dla malpy prosic?

schemat poszedł na E-maila

[ Dodano: |15 Maj 2009|, o 10:08 ]
vinnier napisał/a:
Z oswietlania zapalniczki pobieram plus i minus ktore ida do podswitlenia wlacznika na dwa male piny

tam masz tylko plus do żarówki, masa jest wspólna dla oświetlenia i gniazda.

[ Dodano: |15 Maj 2009|, o 10:12 ]
co do diody na włączniku - jezeli podłączysz zasilanie na włącznik odwrotnie, to dioda powinna się świecić non-stop, niezależnie od stanu włacznika.

[ Dodano: |15 Maj 2009|, o 10:17 ]
co do włącznika jeszcze, plus z zapalniczki (lub przekaźnika) podajesz na styk nr 2, a ze styku nr 1 podłaczasz kabel z matą we fotelu.

[ Dodano: |15 Maj 2009|, o 10:18 ]
tylnie szyby masz elektryczne? jezeli tak, to sterowanie przekaźnika mozesz zrobić z włącznika blokady tylnich szyb - masz wtedy wszystko pod ręką.

vinnier - |15 Maj 2009|, 2009 13:32

Cytat:
schemat poszedł na E-maila

Slicznie dziekuje! Troche odstrasza na pierwszy rzut oka ale juz powoli sobie go odcyfrowuje :)

Cytat:
co do włącznika jeszcze, plus z zapalniczki (lub przekaźnika) podajesz na styk nr 2, a ze styku nr 1 podłaczasz kabel z matą we fotelu.

Skad bede wiedzial ktory pin to pin 1 a ktory 2?

Cytat:
tylnie szyby masz elektryczne? jezeli tak, to sterowanie przekaźnika mozesz zrobić z włącznika blokady tylnich szyb - masz wtedy wszystko pod ręką.

Tak mam szyby elektryczne z tylu i mam taki okragly guzik z czerwonym wzorkiem do ich blokady.
Na jakiej zasadzie dzialaloby podlacznie pod ten wlacznik? Napiecie bylo by tylko po przekreceniu kluczyka, czy np. tylko na zablokowanych szybach???

bingo - |15 Maj 2009|, 2009 13:35

vinnier napisał/a:
Skad bede wiedzial ktory pin to pin 1 a ktory 2?

na właczniku masz wybite te numerki przy pinach. sa małe, ale są

vinnier - |15 Maj 2009|, 2009 13:36

A! To znacznie ulatwi sprawe! Dziekuje serdecznie!
bingo - |15 Maj 2009|, 2009 13:41

vinnier napisał/a:
Na jakiej zasadzie dzialaloby podlacznie pod ten wlacznik?

do włacznika od blokady szyb dochodzą trzy przewody
- stała masa (możesz sobie ją zabrać na oświetlenie włącznika)
- plus po załaczeniu stacyjki (nie wiem, czy też nie pojawia się po otwarciu drzwi kierowcy, tak jak w mk2, generalnie plus jest wtedy, gdy możesz otwierać i zamykać przednie szyby)
- wyjscie na zasilanie tylnich szyb (na tym kablu, po wyjęciu wtyczki z włacznika, nie będziesz miał żadnego plusa ani minusa, nic też nie będzie się działo, jak podasz na niego plusa lub minusa)
do cewki przekaźnika podłącz masę i plusa włąśnie z tego włącznika i masz spokój.

vinnier - |15 Maj 2009|, 2009 15:02

Cytat:
do włacznika od blokady szyb dochodzą trzy przewody
- stała masa (możesz sobie ją zabrać na oświetlenie włącznika)
- plus po załaczeniu stacyjki (nie wiem, czy też nie pojawia się po otwarciu drzwi kierowcy, tak jak w mk2, generalnie plus jest wtedy, gdy możesz otwierać i zamykać przednie szyby)

Do tego momentu wszystko jasne.

Cytat:
- wyjscie na zasilanie tylnich szyb (na tym kablu, po wyjęciu wtyczki z włacznika, nie będziesz miał żadnego plusa ani minusa, nic też nie będzie się działo, jak podasz na niego plusa lub minusa)
do cewki przekaźnika podłącz masę i plusa włąśnie z tego włącznika i masz spokój.

OK, po wypieciu wtyczki jeden przewod jest martwy.

Troche mnie gubi sprawa podlaczenia przekaznika... Rozrysowalem to sobie.

Wariant bez przekaznika, w pelni opanowany i jasny:

http://img.org.pl/obrazek/cGDoRgvwn47.html

I w koncu warinat z przekaznikiem, ktory mnie troche zgubil, co widac na rysunku:

http://img.org.pl/obrazek/cGDpwAsB457.html

Jak podam plus z tego przelacznika od szyb to w jakich warunkach pojawi sie tam zasilanie?

Struna - |15 Maj 2009|, 2009 15:08

z tym włącznikiem blokady to ja nie kumam co to ma robić ogólnie.

A co do przekaźnika to powinieneś go wstawic w przewód zasilania pomiędzy zapalniczką a guzikami włącznka grzania ( zauważ, że to defacto może być początkowo jeden kabel a po przejściu przez przekaźnik dopiero się rozdwoić ) Tym sposobem jednym przekaźnikiem odetniesz zasilanie na oba włączniki grzania foteli.

vinnier - |15 Maj 2009|, 2009 15:29

To, ze z przekaznika wyjda dwa kable do wlacznikow to wydedukowalem. Tylko teraz nie bardzo mam pomysl jak podlaczyc sie do niego. Dlatego na tym moim rysunku niektore przewody nie sa zlaczone z nogami przekaznika bo nie wiem do ktorych nozek maja isc.
Schemat ktory dostlem od Bingo na email wyglada tak:

http://img.org.pl/obrazek/cGDDViMKEw6.html

I z tego co rozumiem z jednej nozki ida kable do obydwoch wlacznikow. Ale co z pozostalymi dwiema nozkami?

Jakby ktos mogl uzupelnic moj rysunek i wiedze to bylbym wdzieczny. Pozdrawiam!

bingo - |15 Maj 2009|, 2009 15:38

Struna napisał/a:
tym włącznikiem blokady to ja nie kumam co to ma robić ogólnie.

sygnał na wysterowanie przekaźnika - po co szukać plusa po stacyjce gdzieś tam, jak go masz w tym właczniku właśnie ....

Struna - |15 Maj 2009|, 2009 15:39

bingo napisał/a:
sygnał na wysterowanie przekaźnika - po co szukać plusa po stacyjce gdzieś tam, jak go masz w tym właczniku właśnie ....
aaaaa, no to jak tak to bajka :)
bingo - |15 Maj 2009|, 2009 15:41

Cytat:
Jakby ktos mogl uzupelnic moj rysunek i wiedze to bylbym wdzieczny. Pozdrawiam!

Plus z włącznika szyb (czerwona linia) połączyć z 85 przekaźnika
plus z zaplaniczki pod 30 przekaźnika
z 87 przekaźnika dwoma kablami na 2 włącznika

[ Dodano: |15 Maj 2009|, o 15:42 ]
struna, przy MK3 szyby chodzą tylko ze stacyjką, czy otwarcie drzwi kierowcy też to umożliwia?

[ Dodano: |15 Maj 2009|, o 15:43 ]
co do reszty schematu, to jest ok, ale na włączniki grzania masę też możesz zabrać z włącznika szyb.

vinnier - |15 Maj 2009|, 2009 15:45

Dziekuje!
A co z dwoma kablami - wracajacymi z wtyczek pogrzewania? W - zapalniczki je wpiac?

Struna - |15 Maj 2009|, 2009 15:46

do masy.
bingo - |15 Maj 2009|, 2009 15:47

tak jeszcze spoglądam na schematy i sięzastanawiam, czy zasilanie grzania foteli nie zabrać z obwodu tylnich szyb - większe zabezpieczenie, a szansa na to, że równocześnie będą grzane fotele i otwierane tylnie szyby znikoma. a do szyb nieco lepsza instalka niż do zapalniczki. a wtedy dużo mniej roboty i prowadzenia kabli, i można bez przekaźnika, tylko bezpośrednio.
vinnier - |15 Maj 2009|, 2009 15:53

Ok, ryzsunek uzupelniony. Tak dobrze?

http://img.org.pl/obrazek/cGDSjLy8Wte.html

Cytat:
tak jeszcze spoglądam na schematy i sięzastanawiam, czy zasilanie grzania foteli nie zabrać z obwodu tylnich szyb - większe zabezpieczenie, a szansa na to, że równocześnie będą grzane fotele i otwierane tylnie szyby znikoma. a do szyb nieco lepsza instalka niż do zapalniczki. a wtedy dużo mniej roboty i prowadzenia kabli, i można bez przekaźnika, tylko bezpośrednio.

Jesli moj ryzsunek dotyczacy polaczenia przez przekaznik jest OK to ja chyba przy tym zostane. Chyba ze to to jakies duze uproszczenie bedzie. Jak tak to poprosze... Jeszcze i tak nie mam nic zeby to podpiac wiec do przyszlego weekendu, dopoki niczego nie potne, nie plutuje mozna koncepcje zmienic. ;)

Struna - |15 Maj 2009|, 2009 16:02

miodzio, schemacik jest ok.
vinnier - |15 Maj 2009|, 2009 16:02

Cytat:
ale na włączniki grzania masę też możesz zabrać z włącznika szyb.

http://img.org.pl/obrazek/cGDYubtFzhe.html

Tak jest dobrze?

[ Dodano: |15 Maj 2009|, o 16:03 ]
Cytat:
miodzio, schemacik jest ok.

Miod i orzeszeki w takim razie :) Dziekuje!

Ktory wariant lepszy, ten z masa do wlacznikow grzania idaca z zapalniczki czy z wlacznika szyb?

bingo - |15 Maj 2009|, 2009 16:20

od włączników szyb, masz bliżej. masę od grzałek możesz w sumie podłączyć pod jakąś śrubę wkręconą w tunel (tak jest oryginalnie). jezeli chodzi o zasilanie z plusa szyb, to po prostu z plusa włacznika szyb (czerwony kabel) podłaczasz pod wtyk 2 włączników grzania siedzenia. z zaplaniczki prowadzisz tylko wtedy plus do światła.

jeszcze dwie sprawy
- sprawdz, czy żarówki i diody w włącznikach działają, ze szczególnym naciskiem na żarówki od oświetlenia
- pod masę na właczniku podłącz tylko żarówki, a nie grzałki - zacienki kabel, chyba że podepniesz bezpośrednio pod śrube wkręconą w nadwozie, wtedy bez problemów

śruba od masy powinna być na środku tunelu, między osłoną lewarka a tą osłona z włącznikami.

vinnier - |17 Maj 2009|, 2009 01:39

Cytat:
od włączników szyb, masz bliżej. masę od grzałek możesz w sumie podłączyć pod jakąś śrubę wkręconą w tunel (tak jest oryginalnie). jezeli chodzi o zasilanie z plusa szyb, to po prostu z plusa włacznika szyb (czerwony kabel) podłaczasz pod wtyk 2 włączników grzania siedzenia. z zaplaniczki prowadzisz tylko wtedy plus do światła.

Jesli rysunek w powyzszej formie jest ok to nie bede chyba nic zmienial.

Cytat:
śruba od masy powinna być na środku tunelu, między osłoną lewarka a tą osłona z włącznikami.

Jak bedzie to wszystkie masowe kable tam podepne, bedzie mniej ciecia i lutowania w orginalnej instalacji.

Cytat:
- sprawdz, czy żarówki i diody w włącznikach działają, ze szczególnym naciskiem na żarówki od oświetlenia

Ze szczegolnym naciskiem bo jest duza szansa, ze nie beda swiecic? Czy ze szczegolnym naciskiem bo jak nie swieca przyciski to generalnie nie dzialaja?

Pozdrawiam!

bingo - |17 Maj 2009|, 2009 11:21

vinnier napisał/a:
Jesli rysunek w powyzszej formie jest ok to nie bede chyba nic zmienial.
jest ok, tak można to spokojnie wykonać
vinnier napisał/a:
Jak bedzie to wszystkie masowe kable tam podepne, bedzie mniej ciecia i lutowania w orginalnej instalacji.
- jak tak zrobisz, to będziesz miał, jak w oryginale - mozesz sprawdzić, gdzie się kończy kabel masowy od włacznika blokady szyb tylnich
vinnier napisał/a:
Ze szczegolnym naciskiem bo jest duza szansa, ze nie beda swiecic? Czy ze szczegolnym naciskiem bo jak nie swieca przyciski to generalnie nie dzialaja?
- bardzo często podświetlenie tych przycisków nie działa, oczywiście ma to tylko minus wizualny, bo działać będą. Wymiana żarówki jest bardzo prosta, można równiez zapodać w to miejsce diodę i też bardzo ładne to wygląda (ja mam żółte diody tutaj wstawione.
vinnier - |17 Maj 2009|, 2009 17:14

Dziekuje! W takim razie kierowac sie bede tym rysunkiem, a jesli odnajde te srube w tunelu to poprostu skoryguje sobie rysunek i wszystkie kable masowe doprowadze do sruby.
Dziekuje za wskazowke w sprawie tego podswietlenia, zwroce na to uwage i wlutuje tam diode jesli bedzie taka potrzeba bo zarowek mam niedostatek na chwile obecna :)

W Sobote przyszla rozpoczne (i mam nadzieje, ze zakoncze) operacje i zamelduje jak poszlo.
Po zamknieciu sprawy oczywiscie rozdam odpowiednie punkty za pomoc.

Pozdrawiam!

bingo - |18 Maj 2009|, 2009 08:46

trzymam kciuki za powodzenie. :-d

[ Dodano: |18 Maj 2009|, o 08:47 ]
vinnier napisał/a:
wlutuje tam diode jesli bedzie taka potrzeba
akurat w tym włączniku bardzo ładnie to wygląda
Boni - |18 Maj 2009|, 2009 10:36

bingo napisał/a:

vinnier napisał/a:
wlutuje tam diode jesli bedzie taka potrzeba
akurat w tym włączniku bardzo ładnie to wygląda

Rozbieraj ostrożnie, bo to dość delikatne jest. A jak już wymieniać, to ja zawsze jak rozbieram w jakimś to wymieniam podświetlenie na LED zielone, a sygnalizującą pracę na czerwone, jakoś grzanie kojarzy mi się z czerwonym, a nie z zielonym jak w oryginale ;)

vinnier - |18 Maj 2009|, 2009 14:14

Cytat:
trzymam kciuki za powodzenie

Dziekuje :) (ja tez)

Cytat:
Rozbieraj ostrożnie, bo to dość delikatne jest. A jak już wymieniać, to ja zawsze jak rozbieram w jakimś to wymieniam podświetlenie na LED zielone, a sygnalizującą pracę na czerwone, jakoś grzanie kojarzy mi się z czerwonym, a nie z zielonym jak w oryginale

Sam tez pomyslalem ze jak bedzie potrzeba to wstawie czerwona diode :) Ponad to dzieki za uwage, bede uwazal, zeby nic nie uszkodzic.

Pozdrawiam!

Zysio - |18 Maj 2009|, 2009 14:48

Instrukcję rozmontowania i naprawy włącznika grzania foteli masz w dziale Warsztat -> elektryka.

To tak w razie czego :)

vinnier - |18 Maj 2009|, 2009 15:01

Slicznie dziekuje. Bede mial to w pamieci :)
Zysio - |18 Maj 2009|, 2009 16:21

http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=9459
vinnier - |18 Maj 2009|, 2009 16:26

Dziekuje, juz wczesniej znalazlem :)

Pozdrawiam!

[ Dodano: |20 Maj 2009|, o 19:30 ]
Witam ponownie!
Dzis sobie rozpoczalem prace, wyjalem stary panel z guzikami, obejzalem sobie wszystko tam dokladnie jak to pod nim wyglada i pomyslalem sobie ze przynjamniej wszystko sobie polutuje na tym panelu tak by miec jak najwiecej roboty z glowy i potem jutro czy w Sobote poprostu podpiac sie juz tylko zlaczkami do siedzen i instalacji jako takiej.
Wszystko idzie mi jak z platka poza jedna mala rzecza... Mam zachowac kolejnosc kabli od grzania, znaczy ze na pin dwa we wlaczniku idzie plus a z pinu jeden kabel do fotela.
A jak z podlaczeniem podswietlenia przycisku? Jest roznica czy plus czy masa pojdzie na pin cztery czy trzy?

Z gory dziekuje za rozjasnienie sprawy!

Ps. Jak zdjalem panel to odkrylem dziwna wtyczke, do niczego nie podpieta, chyba na 12 pinow dosc drobnych, przyklejona byla ona izolacja do reszty kabli pod panelem... Ktos wie co to?

Pozdrawiam!

gufer-posepny - |20 Maj 2009|, 2009 19:36

Podświetlenie to żarówka . Popielaty z jakimś paskiem ( taki cienki ) to plus . Reszty na razie nie pamiętam .
vinnier - |20 Maj 2009|, 2009 19:51

Dziekuje, ale ja nie o tym, w sensie nie o kolorach kabli. Tylko chodzi mi o to, ze przy pinach przelacznika sa numerki 1 i 2 wiem jak podpiac.
Mam problem z pinami 3 i 4 do podswietlenia, na ktory idzie plus na ktory minus.

Struna - |20 Maj 2009|, 2009 20:34

vinnier napisał/a:
Mam problem z pinami 3 i 4 do podswietlenia, na ktory idzie plus na ktory minus.
z racji że to żarówka to raczej będzie to wszystko jedno. Jakbyś dał diodę to wtedy by to miało znaczenie.
bingo - |20 Maj 2009|, 2009 20:56

Struna napisał/a:
vinnier napisał/a:
z racji że to żarówka to raczej będzie to wszystko jedno. Jakbyś dał diodę to wtedy by to miało znaczenie.

obawiam się jednak, że ma znaczenie, bo masa jest wspólna dla żarówki oświetlenia (którą mozna zamienić na diodę) i dla diody załaczenia grzania. Masa będzie tam, gdzie jest podpieta dodatkowo dioda załączenia oświetlenia, a plus tam, gdzie jest podpięta sama żarówka.

[ Dodano: |20 Maj 2009|, o 20:58 ]
vinnier napisał/a:
Ps. Jak zdjalem panel to odkrylem dziwna wtyczke, do niczego nie podpieta, chyba na 12 pinow dosc drobnych, przyklejona byla ona izolacja do reszty kabli pod panelem... Ktos wie co to?

czyżby do podłączenia sterownika fotela kierowcy? chodzi mi o moduł pamięci ustawień.. to tylko lekkie przypuszczenie,

vinnier - |20 Maj 2009|, 2009 21:14

Cytat:
vinnier napisał/a:

Cytat:
czyżby do podłączenia sterownika fotela kierowcy? chodzi mi o moduł pamięci ustawień.. to tylko lekkie przypuszczenie,

Dokladnie to ona ma 8 dosc szeroko rozstawionych pinow w dwoch rzedach.

Cytat:

obawiam się jednak, że ma znaczenie, bo masa jest wspólna dla żarówki oświetlenia (którą mozna zamienić na diodę) i dla diody załaczenia grzania. Masa będzie tam, gdzie jest podpieta dodatkowo dioda załączenia oświetlenia, a plus tam, gdzie jest podpięta sama żarówka.

Czyli znaczenie ma, tylko teraz pod ktory pin co idzie?

Ps. Nowy panel juz zaczyna nabierac ksztaltu :)

Struna - |20 Maj 2009|, 2009 21:15

bingo napisał/a:
masa jest wspólna dla żarówki oświetlenia (którą mozna zamienić na diodę) i dla diody załaczenia grzania
nieco się obawiałem, że może tak być. Miałem nawet zaproponować pomiar miernikiem "pikawką" no ale skoro dali dwa piny to miałem usilne złudzenie, że jednak to odseparowali :)

Sorka za wprowadzenie w błąd.

vinnier - |20 Maj 2009|, 2009 21:17

Cytat:
Sorka za wprowadzenie w błąd.

Nie ma problemu pod warunkiem teraz mnie z niego wyprowadzenia :) :690:

[ Dodano: |20 Maj 2009|, o 21:46 ]
Jak to zatem ma wygladac? Co pod 3 a co pod 4 pin?

[ Dodano: |20 Maj 2009|, o 23:06 ]
Cytat:
Masa będzie tam, gdzie jest podpieta dodatkowo dioda załączenia oświetlenia, a plus tam, gdzie jest podpięta sama żarówka.

Po tym obrazku widac ze polaczenie diody idzie po skosie, dobrze mysle? Jesli tak to idzie do pinu nr 3...

To juz zdaje sie zagadka rozwiazana, 3 to masa, 4 to plus. :)
Chyba ze zle interpretuje to zdjecie...?

bingo - |21 Maj 2009|, 2009 09:13

ja teraz nie widzę nr pinów, ale masa jest tam, gdzie jest podpieta zarówno zarówka, jak i dioda (czyli lewa strona włącznika na zdjęciu powyżej).
vinnier - |21 Maj 2009|, 2009 11:31

Czyli dobrze myslalem, pin nr 3 to masa 4 to +.
Bardzo slicznie dziekuje!

Pozdrawiam!

[ Dodano: |21 Maj 2009|, o 19:19 ]
No coz, podpialem wlasnie wszystko wedlug rysunku ale cos chyba nie gra. Kiedy wlaczam podgrzewanie siedzenia, zapala sie dioda na guziki ale zeby siedzenia sie robily cieple to nie powiem... Czy one tak slabo grzeja czy moze cos jest nie tak w tym rysunku i poprostu nie grzeja...?

Dziekuje i pozdrawiam!

kondzio508 - |21 Maj 2009|, 2009 19:23

up
Struna - |21 Maj 2009|, 2009 19:28

to chwila czasu mija zanim poczujesz to grzanie, szczególnie w skórzanych fotelach.
vinnier - |21 Maj 2009|, 2009 19:36

A! No to mam nadzieje, ze wszystko gra. Jutro w drodze sprawdze.

Balem sie, ze cos pod siedzeniami jest nie tak podpiete.

A co do samego podpiecia to szczerze powiedziawszy to prosta sprawa sie okazala. Nawet nie musialem demontowac calego podlokietnika. Po zdjeciu samego panelu z guzikami wszystko bylo jak na dloni a po obu stronach byly tyneliki ktorymi przeszly bez problemu kable pod fotele.
Najciezej bylo zdjac panel z guzikami z tego wszystkiego :) bo ta guma wokol recznego strasznie ciezko schodzila.

Bardzo serdecznie Wszystkim dziekuje za pomoc!

gufer-posepny - |21 Maj 2009|, 2009 19:46

no to są fabryczne takie tunele gdzie lecą kable do foteli .
vinnier - |21 Maj 2009|, 2009 19:48

Wlasnie widzialem i wszystko poszlo bez wiekszego problemu :) Ale sciagniecie tej gumy z recznego to dramat... :)
Struna - |21 Maj 2009|, 2009 19:51

vinnier napisał/a:
Ale sciagniecie tej gumy z recznego to dramat... :)
a po co ją ściągałeś ?
vinnier - |21 Maj 2009|, 2009 19:54

Bo zmienialem caly panel na inny z otworami na guziki w ktorym zreszta musialem te gume wymienic bo byla nadszarpnieta. :)
Struna - |21 Maj 2009|, 2009 19:58

no ale to sie zdejmuje bez ruszania gumy recznego.
gufer-posepny - |21 Maj 2009|, 2009 19:59

Struna napisał/a:
ja 2-3 razy zdejmowałem toto i z tą gumą właśnie , w sumie szybciutko szło . Da się inaczej ?
vinnier - |21 Maj 2009|, 2009 20:03

potem dopiero widzialem ze ta prowadnica sie zwyczajnie wypina i mozna ja zostawic ale z drugiej strony przy niej sa prowadnice na kable wiec i tak sie przydalo, jak lutowalem wszystko to sobie ladnie poukladalem przewody w tych klipsikach i potem tylko zalozenie panelu i wpiecie paru kabli :)

[ Dodano: |22 Maj 2009|, o 19:21 ]
Dzis sprawdzone w trasie i grzeje! Nie wiem czy to tylko moje odczucie ale zdaje sie, ze jak auto jest w ruchu to nagrzewaja sie siedzenia szybciej niz jak auto stoi...

Slicznie jeszcze raz Wszystkim dziekuje!

bingo - |24 Maj 2009|, 2009 10:58

gufer-posepny napisał/a:
Struna napisał/a:
ja 2-3 razy zdejmowałem toto i z tą gumą właśnie , w sumie szybciutko szło . Da się inaczej ?

ja też kilka razy zdejmowałem i zawsze z gumą - nie wiedziałem, że można bez. Ale to żaden problem, kwestia odpowiedniego zaciągnięcia ręcznego i bez problemów schodzi.