| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Nadwozie - centralny w klapie oszalał
sucre79 - |4 Kwi 2009|, 2009 22:19 Temat postu: centralny w klapie oszalał dzisiaj rano jak gdyby nigdy nic otworzyłem centralny w drzwiach kluczykiem i wciskam przycisk w klapie bagażnika aż tu nagle słychać trrrrrrrrrrrrrrrrr..... i po 3-4 sek. ustaje. Otworzyłem klapę, wciskam przycisk ponownie i okazuje się że zamek który powinien po naciśnięciu przycisku raz zwolnić zamek, robi to chyba ze 20 razy po jednym naciśnięciu. Czy może ktoś wie o co biega? Na początku w ogóle nie chciał zamek zablokować klapy ale po użyciu WD-40 już się zamyka tylko ciągle to trrrrrrrrrrrrrrrrrrr..... po jednokrotnym naciśnięciu zamiast pojedynczego "tr.."
Dzięki za pomoc.
VIK - |5 Kwi 2009|, 2009 07:19
Rozbierz i zobacz.
gufer-posepny - |5 Kwi 2009|, 2009 09:08
primo zobacz czy do końca odbija guzior . jak nie odbije to będzie mechanizm w kółko latał . i na to stawiam . a potem obejrzyj kabelkownię w klapie . może się taki masowy kabelek urwał w co wątpię . cały cykl mechanizmu zamkna ustala specjlane kółko ze ścieżkami wewnątrz siłownika . musiałbyś zdrowo eskploatować klapę żeby się zużyło . prędzej wode złapało .
sucre79 - |5 Kwi 2009|, 2009 10:12
Dzięki. Dzisiaj obadam i zdam relację.
[ Dodano: |6 Kwi 2009|, o 07:02 ]
no i wygląda to tak-rozebrałem cały ten włącznik i przeczyściłem styki. Po sprawdzeniu podawanego napięcia na siłownik okazuje się że podaje on chwilowe 12V i nie powtarza tego więc problem chyba tkwi w siłowniku. Co myślicie?
Struna - |6 Kwi 2009|, 2009 15:02
sucre79, podstawowa sprawa - odbija Ci guzik do końca ? weź wsadź kluczyk, lekko przekręć i pociągnij guzior do siebie - pewnie się "naprawi"
sucre79 - |6 Kwi 2009|, 2009 22:40
| Struna napisał/a: | lekko przekręć i pociągnij guzior do siebie - pewnie się "naprawi" |
próbowałem-nie pomaga.
tam w tym całym wyłączniku są dwa styki. jeden załącza siłownik ale po co jest ten drugi bo z obserwacji zauważyłem że ten drugi biały nic nie robi. Może coś się urwało i czegoś tam brakuje. Zamek niby działa ale przeskakuje tak z 5 razy zamiast raz.
gufer-posepny - |6 Kwi 2009|, 2009 23:08
Gdzie ? ten mały switch co jest pod takim plastikiem ? do niego idą dwa kableki i zwiera je bodajże . może się zakleszcza .
Struna - |6 Kwi 2009|, 2009 23:10
| sucre79 napisał/a: | | ale po co jest ten drugi bo z obserwacji zauważyłem że ten drugi biały nic nie rob | czujnik zamknięcia klapy bodajże, do wskaźnika na "choince"
sucre79 - |7 Kwi 2009|, 2009 07:19
przed awarią nawet jak wcisnąłem przycisk i trzymałem to otwierało tylko raz a teraz przycisk wyczyszczony, styki w tym włączniku pod plastikiem też wyczyszczone i jak sprawdzam multimetrem to mi pokazyje tak na 2-3 sek napięcie 12V z hakiem w momencie wciśnięcia przycisku i i znika. Wydaje mi się że to wina siłownika ale nie jestem pewien. Podepnę dzisiaj pod kable jakiś inny siłownik i sprawdzę jego reakcję ale mam jakiś uniwersalny i nie wiem czy zadziała.
gufer-posepny - |7 Kwi 2009|, 2009 07:38
Drugi switch do choinki jest .
No to wygląda na padniety siłownik a w zasadzie w środku takie kółko z metalowymi ścieżkami . Albo się diody w zaciskach poluzowały . Tam jest jescze taki brązowy kabelek masowy obadaj czy nie urwał się bo sam kiedyś wymontowałem siłownik i tego kabla nie podłączyłem i siłownik w kółko latał .
sucre79 - |7 Kwi 2009|, 2009 09:26
Sprawa wyjaśniona. W siłowniku w środku jest takie metalowe kółko z ząbkami i kilka z nich się odłamało i siłownik nie wyskakuje do końca co powoduje że zamek się nie otwiera i czujnik w zamku dalej wysyła sygnał do otwarcia.
Dziękuję za pomoc. Zmykam do działu Market kupić siłownik.
Miszcz - |7 Kwi 2009|, 2009 09:38
| Struna napisał/a: | | sucre79 napisał/a: | | ale po co jest ten drugi bo z obserwacji zauważyłem że ten drugi biały nic nie rob | czujnik zamknięcia klapy bodajże, do wskaźnika na "choince" |
I do załączania oświetlenia przestrzeni bagażowej jednocześnie
|
|