| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Ogólne - Preparat do mycia części.
robkom - |12 Mar 2009|, 2009 20:04 Temat postu: Preparat do mycia części. Zna ktoś jakiś dobry środek do mycia części... chciałem wymyć kilka rzeczy a chodzi mi o taki specyfik żeby w nim część zanurzyć i wyjąć czystą...
pader - |12 Mar 2009|, 2009 20:28
Napisz może jaką część chcesz czyścic i z czego. Będzie łatwiej podpowiedzieć.
kat - |12 Mar 2009|, 2009 20:30
znam takie cos
karcher ma taka chemie o oznaczeniu RM + jakis numer do tego(nie pamietam)
spryskujesz tym i czekasz 5 minut,potem najlepiej myjka cisnieniowa i czyste jak nowe
robkom - |12 Mar 2009|, 2009 20:36
np części z silnika, czyli aluminium, żeliwo ale głównie alu.
pader - |12 Mar 2009|, 2009 20:56
Ja polecam czyściwo do silników z Lidla za 5zł. Stosować wg instrukcji na opakowaniu. (preparat w spreju)
Albo benzyna/ropa nanoszona pędzlem i spłukana wodą (szkodliwe dla gumy)
kat - |12 Mar 2009|, 2009 20:57
jak alu to nerta atc 100 ,jak zeliwo i inne to ten RM
ford2fast - |12 Mar 2009|, 2009 21:15
| pader napisał/a: | Ja polecam czyściwo do silników z Lidla za 5zł. Stosować wg instrukcji na opakowaniu. (preparat w spreju)
ropa nanoszona pędzlem i spłukana wodą (szkodliwe dla gumy) |
Nieszkodliwa
pader - |12 Mar 2009|, 2009 21:18
Szkodliwe dla środowiska.
kat - |12 Mar 2009|, 2009 21:21
| pader napisał/a: | | Szkodliwe dla środowiska. |
chcesz umyc czesci czy dbac o srodowisko?
pader - |12 Mar 2009|, 2009 21:27
Chce tego i tego
kat - |12 Mar 2009|, 2009 21:28
od dbania od srodowiska sa ekolodzy
pepi - |13 Mar 2009|, 2009 07:57
najlepiej pedzelek i bezin ekstrakcyjna ale fakt | robkom napisał/a: | | chciałem wymyć kilka rzeczy a chodzi mi o taki specyfik żeby w nim część zanurzyć i wyjąć czystą | -tak to się nieda
ford2fast - |13 Mar 2009|, 2009 08:11
| pepicosi napisał/a: | | najlepiej pedzelek i bezin ekstrakcyjna |
Tylko do elementów , które nie zawierają gumy
kat - |13 Mar 2009|, 2009 08:18
benzyna ekstrakcyjna nie niszczy gumy
robkom - |13 Mar 2009|, 2009 08:19
| pepicosi napisał/a: | | najlepiej pedzelek i bezin ekstrakcyjna ale fakt | no tak ale w ten sposób zmyje tylko brud z wierzchu, a ja chciałbym uzyskać taki efekt czystego alu jak są nowe części... czyli musiałby być to silny środek czyszczący.
np. czym oni go tak ładnie wyczyścili?? http://www.fordscorpio.co...headassyrev.jpg
kat - |13 Mar 2009|, 2009 08:23
to jest prawdopodobnie wyszkielkowane
jak chcesz uzyskac naprawde czyste alu to napisalem wyzej Nerta ATC 100
blaz - |13 Mar 2009|, 2009 08:27
http://loxpol.com.pl/inde...-zbiorcze-12szt
tego zawsze uzywam, niby to przedewszystkim do czysczenia gazników i przepustnic, ale doskonale myje wszelkie smary tłuszcze itp, a alu wyglada jak nowe, bez zadnych gompkuf, tylko psikanie, duze cisnienie i generalnie na dość długo to starcza, bardzo dobre
Vaux - |13 Mar 2009|, 2009 09:44
Polecam dokładnie to samo co Blaz - tylko trzeba uważać przy niektórych plastikach bo rozpuszcza
robkom - |13 Mar 2009|, 2009 09:58
no tak tylko to małej pojemności jest.... chyba pomysle nad szkiełkowaniem, kupie granulat i do dzieła
kondzio508 - |13 Mar 2009|, 2009 10:08
| robkom napisał/a: | | chyba pomysle nad szkiełkowaniem, |
te szkiełkowanie robi sie za pomocą kompresora ? ile musi miec Barów na wyjsciu zeby cos z tego wyszło ?
robkom - |13 Mar 2009|, 2009 10:10
z 7-8bar, ale wydajność powietrza jest ważniejsza..
kondzio508 - |13 Mar 2009|, 2009 10:12
a kompresor 196L. /min. wystarczy ?
Struna - |13 Mar 2009|, 2009 10:25
robkom, to jeszcze jakaś kabina chyba potrzebna do szkiełkowania, przecie nie będziesz tym orał w garażu i się tym inhalował
robkom - |13 Mar 2009|, 2009 10:33
| kondzio508 napisał/a: | | a kompresor 196L. /min. wystarczy ? | ja mam 220l i do piaskowania wystarcza.. ale kompresor cały czas pompuje. Nie wiem jak przy szkiełkowaniu, czy da rade. Się zobaczy.
| Struna napisał/a: | | robkom, to jeszcze jakaś kabina chyba potrzebna do szkiełkowania, przecie nie będziesz tym orał w garażu i się tym inhalował | to mam taką zrobioną do piaskowania więc looz.
Struna - |13 Mar 2009|, 2009 10:36
| robkom napisał/a: | | to mam taką zrobioną do piaskowania więc looz. | nieno stary, to widzę, że warsztacik sobie niezły urządzasz | robkom napisał/a: | | ja mam 220l i do piaskowania wystarcza.. ale kompresor cały czas pompuje | a możesz powiedzieć jaki masz ten kompresor ? próbowałeś go z narzędziami pneumatycznymi ?
robkom - |13 Mar 2009|, 2009 10:41
| Struna napisał/a: | | a możesz powiedzieć jaki masz ten kompresor ? próbowałeś go z narzędziami pneumatycznymi ? | nie apmiętam firmy... ale to taki mały 25l baniak. Z kluczami nie próbowałem bo nie mam takich (jeszcze ) ale jak daje rade w piaskowaniu to może klucz do kół np by uciągnął.
kondzio508 - |13 Mar 2009|, 2009 10:43
ja tez mam 24L. i tydz. temu konserwacje podwozia robiłem i jest oki .
Struna - |13 Mar 2009|, 2009 10:56
| Speedo napisał/a: | | do narzedzi pneumatycznych (klucz) to styka ten zbiedronki za 3 paczki, no chyba ze jakies powazniejsze misje - nitowanie np | no właśnie że ja se mam taki za 3 paczki ( w sumie miałem bo się zjarał silnik ) ale klucza ni cholere nie uciągnął, owszem pierwszy strzał miał troszkę energii ale już po chwili zatrzymywałem to ręką.
Nawet se koła tym odkręcić w aucie nie mogłem - więc porażka.
robkom - |13 Mar 2009|, 2009 10:58
| Struna napisał/a: | no właśnie że ja se mam taki za 3 paczki ( w sumie miałem bo się zjarał silnik ) ale klucza ni cholere nie uciągnął, owszem pierwszy strzał miał troszkę energii ale już po chwili zatrzymywałem to ręką.
Nawet se koła tym odkręcić w aucie nie mogłem - więc porażka. | a widzisz, dobrze wiedzieć... więc nie warto kupować mi takich kluczy. Ale kumpel ma taki klucz do kół, jak nie zapomne to pożyczę od niego i spróbuje.
Struna - |13 Mar 2009|, 2009 11:03
ja sobie między innymi po to kupiłem kompresor, żeby pneumaty używać. Zainwestowałem w klucz pneumat a tu zonk, w dupe se go moge wsadzić.
robkom - |13 Mar 2009|, 2009 11:05
| Struna napisał/a: | | Zainwestowałem w klucz pneumat a tu zonk, w dupe se go moge wsadzić. | ale wtedy by na pewno się kręcił
robkom - |13 Mar 2009|, 2009 11:09
| Speedo napisał/a: | | hm u mnie na warsztacie maja dwa zbiedronki tyle ze olejowe i klucze na tym chodza non-stop bez problemu | hm, mój też olejowy.. .to może da rade..
Struna - |13 Mar 2009|, 2009 11:28
| Speedo napisał/a: | | u mnie na warsztacie maja dwa zbiedronki tyle ze olejowe | to chyba wszystkie takie tanie to sa olejowe. No chyba, że ja mam jakiś wieśniacki klucz z topex-a co to wymaga 500 atm do pracy
Struna - |13 Mar 2009|, 2009 11:54
u mnie jest jakiś korek na olej i taki przeziernik co w nim widać oleum - więc chyba był olejowy.
robkom - |13 Mar 2009|, 2009 11:57
| Struna napisał/a: | | u mnie jest jakiś korek na olej i taki przeziernik co w nim widać oleum - więc chyba był olejowy. | no tak, u mnie też takie coś jest... niedawno olej zmieniałem..
Struna - |13 Mar 2009|, 2009 13:24
| Speedo napisał/a: | | był, zreszta piszesz ze upalil sie motor | chyba dobrze wiesz czemu, sam o tym wspominałeś kiedyś, że jak zimno to one maja problemy ze startem, a jak sie nie spuści powietrza to już wogóle rzeźnia. I ja to sobie o tym pamiętałem i zawsze dziada pilnowalem przy rozruchu. Ale raz se teściu polazł napompować koło w swoim paściu i zapomniał go wyłączyć. Został sobie i w nocy jak mu ciśnienie siadło to chciał się biedak intensywnie uruchomić, żeby dobić. No ale tylko próbował aż się przegrzały uzwojenia, zrobiło zwarcie i wywaliło bezpieczniki. Na tym się skończył żywot tego kompresora u mnie.
Waski - |13 Mar 2009|, 2009 13:46
ja ostatnio przerabialem troche temat sprezarek kluczy i pistoletów i niestety załamałem ręce bo zeby to jakos chodziło jak cza to minimum 3kpln cza wydac ;/ na spr. oczywiscie
robkom - |13 Mar 2009|, 2009 14:00
| Struna napisał/a: | | chyba dobrze wiesz czemu, sam o tym wspominałeś kiedyś, że jak zimno to one maja problemy ze startem, a jak sie nie spuści powietrza to już wogóle rzeźnia | dziwne, u mnie nie ma żadnycj problemów ze startem nawet jak jest -20st i ma nabite max. (8bar), rusza bez problemów.
Struna - |13 Mar 2009|, 2009 14:57
może masz 380 volt w sieci
co do klucza to gadałem z kilkoma osobami, żeby to kompresor udźwignął to ze 230 l musi umieć dmuchnąć, niestety to co podają na opakowaniach to jest ilość powietrza tłoczonego a nie wydajność wylotowa. Troszkę kombinuję coby sobie dać większa butle, wpakować do tego dodatkowy króciec o większym fi, bo te fabryczne cieniutkie rureczki to moim zdaniem nie wydalają właśnie do zasilenia klucza. Tylko jeszcze się motam z tym czy naprawiać ten kompresor czy kołować nowy.
[ Dodano: 2009-03-13, 14:58 ]
| robkom napisał/a: | | nawet jak jest -20st i ma nabite max. | nie mów że masz -20 w garażu
kat - |13 Mar 2009|, 2009 15:27
Wlasnie przerabiam pneumata.Zanabylem jakiegos na alledrogo,mam kompresor 50l,tloczy 8 bar,ale kluczem nawet kola nie odkrecilem tak jak Struna.I poszedl sobie do zwrotu.
Przypuszczam ,ze wina lezy jednak po stronie klucza ,a nie kompresora,ale moge sie mylic.U kolesia w warsztacie na kompresorze 50 l lata spokojnie klucz.Moze moc klucza za slaba jest i dlatego?
Co do samego komresora biedronkowego, to od roku dziala spokojnie,wprawdzie raz zapomnialem spuscic powietrze i go przytkalo,ale na drugi dzien juz ok.
blaz - |13 Mar 2009|, 2009 15:50
mi znajomek pozyczył ostatnio zestawik za 150zł z bazaru, tez na olej, wskaznik siakis nawet jest, i pod kompresorem ok 270l, i ok 450l/min to taki tani klucz to wrecz potfur smiga toto, niestety nie wiem jak z moca bo tylko koła odkrecałem i zakrecałem, ale z kołami to moment sobie radził
Struna - |13 Mar 2009|, 2009 15:54
| kat napisał/a: | | U kolesia w warsztacie na kompresorze 50 l lata spokojnie klucz | tu nie az tak bardzo chodzi o pojemność butli tylko ile litrów na minutę potrafi z niej wylecieć.
kat - |13 Mar 2009|, 2009 19:27
zwykly biedronkowy kompresor
pepi - |13 Mar 2009|, 2009 20:13
| Struna napisał/a: | | tu nie az tak bardzo chodzi o pojemność butli tylko ile litrów na minutę potrafi z niej wylecieć. | -chodzi własnie o pojemność i jakim przewodem się to powietrze dostarcza to podstawa ja tam mam 220 litrów ale tak tak jest do bańi bo mam w układzie odwadniacze albo malujemy albo krecimy czyli wyjście bezposrednio z butli a nie bez zawory
Michu - |13 Mar 2009|, 2009 20:16
ja mam na warsztacie olejaka z butlą 80L, do pompowania kół i przedmuchiwania idealny... maluje z trudem, konserwuje z jeszcze większym... klucza pneumatycznego nie uciągnie. Przy malowaniu lub konserwacji nie wyłącza się wcale, to mu dodatkowy wentylator ustawiamy. Wszystko rozbija się o pojemność tłoka sprężającego powietrze... Jak chcecie inwestować w narzędzia pneumatyczne i chcecie żeby chodziło, to by trza sprężarkę sekcyjną z dużym zbiornikiem, 150-200L i do tego duża wydajność, ale nie sprężania, tylko tego, co może wylecieć ze zbiornika. Jak się dużo korzysta,to czasem się oszroni butla
a żeby nie odbiegać od tematu, to ja polecam chemię z K2... popryskać, poczekać, karcher i czyściutkie... ostatnio myłem motór w Isuzu Trooper 2,8TDi, po dziurawej turbinie... cała komora w oleju... popryskałem, poczekałem, potem mycie mikroproszkiem na gorąco i spłukiwanie silniczek jak nowy...
chyba się nie da tak, żeby zamoczyć albo popryskać i czyste wyjąć... a jeśli się da, to pewnie chemia strasznie gryząca....
kondzio508 - |13 Mar 2009|, 2009 20:49
moja jest firmy Bico 24L . na wyjsciu 6 bar a niby ma 8 pompuje 196L./min. i malowałem scorpio nim cały zapodkladowałem na 2 x i tylko chodzil cały czas nic sie nie stało dałem za neigo cos kolo 450 zł. i ma jeszcze rok gwarancji jak by co teraz wszystko nim robie kola pompuje ,podwozia konserwuje , przedmuhuje co trzeba , ogólnie daje rade
http://www.bico.com.pl/ tu kupiona
trabik78 - |13 Mar 2009|, 2009 20:57
| robkom napisał/a: | | np części z silnika, czyli aluminium, żeliwo ale głównie alu. |
żeliwo to na pewno nie... bo ruda zeżre
ale do aluminium to bezapelacyjnie.... elektrolit z akumulatora (można rozrzedzić wodą) - zanurzasz na noc, rano wyjmujesz płuczesz wodą (żadna tam myjka) i już czyściutkie
potem szkiełkowanie i się błyszczy jak psu jajca na wielkanoc
zamiast szkiełkowania można też ręcznie przy użyciu miękkiej szczotki drucianej, ale to pracochłonne a i szczotka i element z alu muszą być czyściutkie bo inaczej to się brud po alu marze...
szczotka musi być odpowiednio miękka i tylko głaskać a nie "czyścić" bo inaczej to się porysuje (zależy od stopu aluminium, bo np.kolektor dolotowy w 2,9 12v to się wręcz "ciągnie" a już dekiel 1,8 zetec to się do tego pięknie nadaje)
jak się kto elektrolitu boi (zapytajcie ojców jak się dawniej w wojsku menażki czyściło ) to można użyć roztworu z kwaskiem cytrynowym, ale to dużo słabsze jest i tylko do szarego aluminium bo z "warsztatowym" brudem to sobie nie poradzi
ps. a na kompresorach to się nie znam
ford2fast - |15 Mar 2009|, 2009 01:31
| Struna napisał/a: | | tu nie az tak bardzo chodzi o pojemność butli |
Pojemność butli jest najważniejsza
Mała pojemność butli nie zapewni ciągłości dostawy powietrza przy malowaniu
Klucze pneumatyczne również wymagają dużej ilości powietrza
Przy większej pojemności zbiornika powietrza nawet słabawy kompresorek nabierze wigoru
Oczywiście , jeżeli się nie przegrzeje od ciągłej pracy
Jak napisał mój przedmówca , ważny jest również przekrój przewodów dostarczających powietrze ze zbiornika
Swoją instalacje powietrzną robiłem z rurek do instalacji wodnych
[ Dodano: |15 Mar 2009|, o 01:37 ]
A wracając do tematu
Nie ma uniwersalnego środka , który perfekcyjnie oczyszcza wszystkie rodzaje materiałów
Trzeba odpowiednio dobierać środki i trudno znaleźć taki , który oczyszcza przez zanurzenie
Mysza - |15 Mar 2009|, 2009 10:27
Ja tam sobie właśnie robię sprężarkę Dostałem agregat chłodniczy, 4-cylindrowy z silknikiem 11kW, powinno nabijać butlę 200l do 6 barów w minutę. Prawie go nie słychać jak pracuje Do tego dowiadywałem się o klucz, nie pamiętam firmy teraz, ale ma 1300Nm ale kosztuje niestety 500 zł
bingo - |15 Mar 2009|, 2009 10:41
| Mysza napisał/a: | | Dostałem agregat chłodniczy, 4-cylindrowy z silknikiem 11kW |
olej ci wypluje i spalisz silnik, jak będziesz używał non stop - są to silniki chłodzone pwracającym czynnikiem, a i oleju plują w instalację. To się nadaje do pompowania opon w rowerach w garażu.
Kiedyś też używaliśmy powietrza, a w tej chwili jedziemy na azocie - taniej wychodzi kupno azotu niż praca kompresora, a i z ciśnieniem i czystością nie ma problemów.
Mysza - |15 Mar 2009|, 2009 11:01
Nie boj nic, nie wypluje. Bedzie się dolewać, a przy okazji narzędzia pneumatyczne będą miały smarowanie. Wiem jakie jest pierwotne przeznaczenie tego urządzenia, i wiem jak przerobić żeby działało dlugo i szczęsliwie. Już kilka takich działa i mają się dobrze.
bingo - |15 Mar 2009|, 2009 12:11
| Mysza napisał/a: | | wiem jak przerobić żeby działało dlugo i szczęsliwie |
co najwyżej możesz zmienić silnik, inaczej ci się spali, powietrze nie schłodzi ci silnika, a silniki sądobierane na duże przeciążenia i w normalnych warunkach się grzeją niesamowicie. jeżeli jeszcze masz sprężarkę niskotemperaturową (po symbolu można sprawdzić) to silnik jest jeszcze słabszy. co z tego, że dasz z niej 30 bar, jak ją przy okazji zagotujesz. No, chyba że używasz jako "pomki do roweru" (ciśnienie max 15~18 bar), ale wtedy to też bez sensu, bo to powietrze sporo ciebie kosztuje.
ford2fast - |15 Mar 2009|, 2009 13:43
| bingo napisał/a: | | w tej chwili jedziemy na azocie - taniej wychodzi kupno azotu niż praca kompresora, a i z ciśnieniem i czystością nie ma problemów |
Czy azotem można lakierować ?
Mysza - |15 Mar 2009|, 2009 13:44
Jak Ty rower pompujesz do 18 bar, to ja już chyba nic nie powiem. Tlumacze, ze góra 10 bede nabijał w butlę 200l, a tej sprężarce zajmie to taką chwilę, że nie zdąży się zagrzać. Silnika zmieniać nie zamierzam, bo nie jedną już tak testowałem i nic się nie dzieje. Co najwyżej można ją zatrzeć jak wydmucha cały olej. Tyle z praktyki. Ale to Ty w chłodnictwie robisz, więc wiesz lepiej.
bingo - |15 Mar 2009|, 2009 22:21
| Mysza napisał/a: | | Tlumacze, ze góra 10 bede nabijał |
ok, do 10 bar jej nie obciążasz na tyle, by przegrzać silnik, więc z tym nie masz problemów. 10 bar to jednak dla nas za mało do pracy.
| ford2fast napisał/a: | | Czy azotem można lakierować ? |
tak naprawdę to i tak to robisz, powirtrze to głównie azot, a tu masz jeszcze czysty zaot bez oleju i śmieci.
ford2fast - |15 Mar 2009|, 2009 23:14
| bingo napisał/a: | | tak naprawdę to i tak to robisz, powirtrze to głównie azot, a tu masz jeszcze czysty zaot bez oleju i śmieci. |
Tylko dwie trzecie
Inaczej zachowuje się czysty gaz , a inaczej mieszanina gazów , dlatego pytam
Znam takich co lakierują tlenem
[ Dodano: |15 Mar 2009|, o 23:44 ]
| bingo napisał/a: | | taniej wychodzi kupno azotu niż praca kompresora |
Metr sześcienny azotu kosztuje około 12 zł , tak więc ekonomiczne to nie jest
A do kosztu pracy kompresora trudno porównywać , przy używaniu klucza pneumatycznego i innych tego typu narzędzi , koszt azotu może doprowadzić do bankructwa
Waski - |16 Mar 2009|, 2009 00:15
bingo, oswiec mnie jak stosowac azotu zamiast sprezonego powietrza ze sprezarki i jakie to sa koszty .....
ford2fast - |16 Mar 2009|, 2009 00:25
Zastosować łatwo
Wystarczy butelkę z azotem podłączyć do zbiornika przez reduktor ( zamiast kompresora )
W sprawie kosztów to może jednak bingo się wypowie
Matematyka , której mnie uczono , nie ma chyba w tym przypadku zastosowania
Waski - |16 Mar 2009|, 2009 00:28
no tak to i ja sobie moge wymyslic jak Ty napisales ale mi chodzi o aspekt ekunomiczny i praktyczny autopsyjny najlepiej
ford2fast - |16 Mar 2009|, 2009 00:37
Praktyczny to taki , że najlepiej mieć zbiornik atestowany na przynajmniej 30 - 40 atmosfer
Jeżeli podepniesz klucz pneumatyczny bezpośrednio za reduktorem butli , to se można co najwyżej śrubki w zegarku poodkręcać
W ekonomii chyba nie jestem taki mocny , bo coś mi to drożyzną zajeżdża
[ Dodano: |16 Mar 2009|, o 00:38 ]
O połowę tańsze jest używanie tlenu , tylko BHP na tym cierpi
bingo - |16 Mar 2009|, 2009 09:00
przy naszych cenach zakupu azot jest bardzo tani. ciągniemy na tym całą pneumatykę bez problemów.
| ford2fast napisał/a: | | jest używanie tlenu , tylko BHP | no klucza na tlenie bym nie puścił. | ford2fast napisał/a: | | Jeżeli podepniesz klucz pneumatyczny bezpośrednio za reduktorem butli , to se można co najwyżej śrubki w zegarku poodkręcać | ?!
[ Dodano: |16 Mar 2009|, o 09:03 ]
tutaj może mała uwaga, że my głownie pracujemy w terenie, gdzie łatwiej jest zatargać butlę azotu niż pożądny kompresor, a do tego azot mamy zawsze na budowie, a kompresory to tylko takie małe przenośne. A prąd na budowach jest bardzo drogi ....
ford2fast - |16 Mar 2009|, 2009 09:09
| bingo napisał/a: | ford2fast napisał/a:
Jeżeli podepniesz klucz pneumatyczny bezpośrednio za reduktorem butli , to se można co najwyżej śrubki w zegarku poodkręcać
?! |
Jeżeli masz wątpliwości , spróbuj
Na początek może odkręć sobie w ten sposób nakrętkę dociągającą łożyska tylnego koła w Scorpio
bingo - |16 Mar 2009|, 2009 09:23
nie wiem co ty masz za klucze, ale jeżeli nie puści od pneumatyka, to już nie puści niczym - tam masz udar i albo puści, albo ukręci lub zaokrągli - nie ma innej opcji.
ford2fast - |16 Mar 2009|, 2009 09:53
| Cytat: | | nie wiem co ty masz za klucze, ale jeżeli nie puści od pneumatyka, to już nie puści niczym - tam masz udar i albo puści, albo ukręci |
Klucze takie sobie zwyczajne , tylko potrzebują duuuuuuuuuuuuuuuuużo powietrza
Mysza - |16 Mar 2009|, 2009 10:18
| ford2fast napisał/a: | | Klucze takie sobie zwyczajne , tylko potrzebują duuuuuuuuuuuuuuuuużo powietrza | widzisz, niektorzy myślą, że ciśnienie załatwi sprawę. A tu jeszcze przepływ konkretny ma być!
pepi - |16 Mar 2009|, 2009 12:52
| Mysza napisał/a: | | widzisz, niektorzy myślą, że ciśnienie załatwi sprawę. A tu jeszcze przepływ konkretny ma być! | =Kompresor Śrubowy ech to jest fajne
ford2fast - |16 Mar 2009|, 2009 17:48
| bingo napisał/a: | | ub zaokrągli |
Tylko w przypadku stosowania badziewnych nasadek
bingo - |16 Mar 2009|, 2009 17:52
| ford2fast napisał/a: | | Tylko w przypadku stosowania badziewnych nasadek | to ci nasadkę rozwali.
ford2fast - |16 Mar 2009|, 2009 18:38
| bingo napisał/a: | | ford2fast napisał/a: | | Tylko w przypadku stosowania badziewnych nasadek | to ci nasadkę rozwali. |
Porządnej nasadki nigdy w ten sposób nie zniszczysz
do cent - |16 Mar 2009|, 2009 22:58
jesli moge cos polecic z chemii to polecam truck clean firmy tenzi do mycia silnikow,
do felg alux tez tej firmy zmywa pyl z klockow i inne brudy,
te dwa trzeba uzywac zgodnie z instrukcja i nie zostawiac na dlugo
do umycia po zimie blach- neutro bardzo ladnie sole i inne takie rozpuszcza
rm806 z tego co pamietam ten karchera ale nie na pewno tez jest super ale moze uszkodzic silikony i gumy
a do mycia samochodu ze zwyklych zabrudzen polecam lakma wasker(jest to plyn generalnie do mycia powierchni drewnianych i laminowanych, nie samochodu ale sprawdzilem to wielokrotnie na swoim i ojca samochodzie i dziala, a dodatkowo blyszczy sie jak............i nie ma po wyschnieciu kropek)
nie uzywajcie natomiast wyrobow app przede wszystkim do tapicerek, chyba ze lubicie plamy
btw-nie jestem przedstawicielem handlowym
gdyby ktos mial jakis problem z doczyszczeniem czegokolwiek(po budowie tez) sluze rada
bingo - |17 Mar 2009|, 2009 10:21
F2F zdecyduj się. najpierw piszesz: | ford2fast napisał/a: | | Tylko w przypadku stosowania badziewnych nasadek |
po czym | ford2fast napisał/a: | | Porządnej nasadki nigdy w ten sposób nie zniszczysz |
albo mówimy o kiepskich nasadkach, albo o porządnych - szlag trafi najsłabszy element - albo nasadkę, albo klucz, albo łeb śruby, albo trzpień śruby, albo połączenie gwintowe. Najlpiej, jak to ostatnie, czyli puści połączenie gwintowe, czyli wykręcisz śrubę.
Mysza - |17 Mar 2009|, 2009 14:32
| bingo napisał/a: | | F2F zdecyduj się. najpierw piszesz: | przecież sobie nie zaprzeczył. Do pneumatów są czarne nasadki.
robkom - |25 Mar 2009|, 2009 20:01
czy benzyna ekstrakcyjna jest lepsza od rozcieńczalnika uniwersalnego?
Struna - |25 Mar 2009|, 2009 20:03
zależy do czego.
robkom - |25 Mar 2009|, 2009 20:25
| Struna napisał/a: | | zależy do czego. | do mycia części z brudu: smaru, oleju
Struna - |25 Mar 2009|, 2009 20:29
jest taki środek, nazywa się XYLEN, śmierdzi z deka ( jak muchozol ) ale ma wielką moc nie używać do plastików bo może nieco zmatowić powierzchnię.
Mysza - |25 Mar 2009|, 2009 20:29
to ropka chyba najlepiej, albo wymieszać z benzynką na pół. Namoczyć, potem wodą karcherem i jeszcze raz umyć zeby nie zardzewiało.
irek - |25 Mar 2009|, 2009 21:04
ja znam to:
http://www.chemsearch.com...LL+BACK+C%0D%0A
jednym słowem rewela, niedość że oczyści do czystego metalu to jeszcze wysusza i nie ma żadnego tłustego osadu no i ładnie pachnie
Własnie załatwiam butlę 5 litrów więc siem mogę podzielić
Struna - |25 Mar 2009|, 2009 21:06
ooooo, po ile takie cudo ?
robkom - |25 Mar 2009|, 2009 21:10
| irek napisał/a: | | Własnie załatwiam butlę 5 litrów więc siem mogę podzielić | zamawiałeś na tej stronie? wiela za 5l?
irek - |25 Mar 2009|, 2009 21:12
| Struna napisał/a: | | ooooo, po ile takie cudo ? |
nie wiem ale liczone w euro i do tanich nie nalazy, oczywiście nie do kupienia w sklepie.
mnie to kolega z zaopatrzenia w Mieszku załatwia, tak jak i srodki którymi zabezpieczyłem oczata też z tej firmy
Struna odleję Ci pół litra to bedziesz mieć na wieki bo to siem miesza 1:2 z wodą inaczej nie chce działać
[ Dodano: |25 Mar 2009|, o 21:17 ]
a tym mozna zalać skrzynki bezpiecznikowe i je odratuje
generalnie na nim nawet pisze że do skrzynek bezpiecznikowych i instalacji samochodowych
http://www.chemsearch.com...123+EXTRA%0D%0A
Struna - |25 Mar 2009|, 2009 21:21
rebaund też wydaje się być niekiepskim wynalazkiem.
[ Dodano: 2009-03-25, 21:22 ]
| irek napisał/a: | | Struna odleję Ci pół litra to bedziesz mieć na wieki bo to siem miesza 1:2 z wodą inaczej nie chce działać | z góry dziękuję
Waski - |25 Mar 2009|, 2009 21:26
pracowałem kiedys w konkurencji chemsearcha i musze powiedziec ze to dobre produkty z wysokiej półki ale 75% ceny to marketing
oczywiscie mówie o chemsearchu i tej konkurencji tez
irek - |25 Mar 2009|, 2009 21:31
| Struna napisał/a: | rebaund też wydaje się być niekiepskim wynalazkiem.
|
jakby CI tu powiedzieć Rebundem mam pociągniety cały spód auta włacznie z nadkolami aż do lini progów
ale zgrzewy i inne miejsca czyściłem i dawałem najpierw
Chelade z tej firmy
Rebund jest fajny bo siem nie brudzi i jest caly czas na wpół elastyczny, wygląda to bardzo profesjonalnie
za karton 12 sztuk płaciłem cos kolo 600 zł
[ Dodano: |25 Mar 2009|, o 21:32 ]
| Waski napisał/a: | | pracowałem kiedys w konkurencji chemsearcha |
niech zgadnę WURTH ??????????????
też mam kilka ich srodków rewelacja
Struna - |25 Mar 2009|, 2009 21:36
z wutrha to mam miedź w sprayu i coś do styków, miedź robi niesamowte wrażenie. Jak się tym popsiuka np. na piastę to widać jakby się toto chciało wgryźć w metal - robi dobrą robotę. Aaa, mam też alu w sprayu wurth-a też niekiepskie.
[ Dodano: 2009-03-25, 21:37 ]
| irek napisał/a: | jakby CI tu powiedzieć Rebundem mam pociągniety cały spód auta włacznie z nadkolami aż do lini progów
ale zgrzewy i inne miejsca czyściłem i dawałem najpierw
Chelade z tej firmy | taaa, właśnie coś mi świtało, że to właśnie tym kiedyś robiłeś gruntowną konserwację
irek - |25 Mar 2009|, 2009 21:38
jakby nie patrzeć to te firmy to zastosowanie profesjonalne, wiec i cenia się, ale swoja drogą środki od nich są faktycznie tym co napisane na etykiecie i robia to co mają za zadanie
Struna - |25 Mar 2009|, 2009 21:42
gdyby nie robiły to by moment renomę straciły i klientelę w przypadku tego typu firm to nie można sobie pozwolić na ściemę.
Waski - |25 Mar 2009|, 2009 23:44
a TEROSON wam cos mówi ?
Mysza - |25 Mar 2009|, 2009 23:52
Mówi. Korzystałem z ich baranka.
ford2fast - |25 Mar 2009|, 2009 23:53
| Waski napisał/a: | | a TEROSON wam cos mówi ? |
Taka firma z chemią ?
Jeszcze istnieje ?
[ Dodano: |25 Mar 2009|, o 23:58 ]
| irek napisał/a: | a tym mozna zalać skrzynki bezpiecznikowe i je odratuje | Tylko na takie , które są suche pomiędzy płytkami
Z wilgocią w środku , to możesz nawet w tym moczyć i nic nie pomoże
Znam takiego co testował
Waski - |26 Mar 2009|, 2009 00:02
| ford2fast napisał/a: | | Jeszcze istnieje ? |
grupa Henkel wiec z pewnoscią istnieje
irek - |26 Mar 2009|, 2009 09:36
| ford2fast napisał/a: | Tylko na takie , które są suche pomiędzy płytkami
Z wilgocią w środku , to możesz nawet w tym moczyć i nic nie pomoże
Znam takiego co testował |
właśnie chodzi o naprawę po całkowitym zalaniu także działa to jak najbardziej
ford2fast - |26 Mar 2009|, 2009 20:43
| irek napisał/a: |
właśnie chodzi o naprawę po całkowitym zalaniu także działa to jak najbardziej |
Sprawdzałeś osobiście ?
Znam człowieka , który zużył całe opakowanie , a skrzynkę i tak musiał rozebrać
Biedak uwierzył reklamie
irek - |26 Mar 2009|, 2009 20:53
a miał dokładnie to samo ? czy coś z allegro
ja na szczeście niegdy nie miałem problemów ze skrzynkami, ale w 2.9 cała instalacja w peszlach to dostała tak zapobiegawczo i jest na razie ok
naprawiłem tym środkiem wzmacniacz koledze technicsa działa do dziś a nie chciał chodzić
ford2fast - |26 Mar 2009|, 2009 22:01
Dokładnie ten
http://www.chemsearch.com...123+EXTRA%0D%0A
wynalazek
Dopiero później przepytał dystrybutora , i ten potwierdził , że owszem preparat wilgoć wypiera , ale tylko w miejscach gdzie jest jakakolwiek cyrkulacja powietrza
Wody natomiast nie wypiera
irek - |27 Mar 2009|, 2009 10:44
no moze i ze skrzynką wielorybową se nie poradzi ale z instalacją napewno, zresztą na nim pisze jak byk coby uzyć sprężonego powietrza aby przedmuchać i żeby odparował
Struna - |27 Mar 2009|, 2009 10:54
| irek napisał/a: | | zresztą na nim pisze jak byk coby uzyć sprężonego powietrza aby przedmuchać i żeby odparował | no ale t w wypadku 11 warstw w skrzynkach jest niemożliwe bez jej rozebrania na kawałki.
ford2fast - |27 Mar 2009|, 2009 13:07
| Struna napisał/a: | | irek napisał/a: | | zresztą na nim pisze jak byk coby uzyć sprężonego powietrza aby przedmuchać i żeby odparował | no ale t w wypadku 11 warstw w skrzynkach jest niemożliwe bez jej rozebrania na kawałki. | I w tym jest sedno sprawy
|
|