Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - Wymiana de-ice

Tomko - |25 Lut 2009|, 2009 21:53
Temat postu: Wymiana de-ice
Pytanie do doświadczonych, czy wyciągając kabelek (chyba kabelek) z obudowy parownika nic się nie urwie ? jak to w środku wygląda , bo patrząc do wnętrza obudowy po wyjęciu filtrów nic nie widać, na co jeszcze zwrócić uwagę :??
gufer-posepny - |25 Lut 2009|, 2009 22:11

No to tak :

kabelek możesz wyjać . Zakończony czujnikiem jest i wchodzi w głąb żeberek . Nie zobaczysz od strony filtrów .

Jak dobrze pamiętam to kabelek z tą gumową uszczelką wyjdzie .Po drodze nie ma zgrubień itp .

Tomko - |25 Lut 2009|, 2009 22:18

A jak zamontować ponownie, żeby dobrze dotykał żeberek i dobrze czół (jak to czujnik) :roll:

[ Dodano: |26 Lut 2009|, o 10:07 ]
Już wymontowałem - wszystko jasne. Czy jest sposób aby go sprawdzić na sucho (bez prądu) ?

gufer-posepny - |2 Mar 2009|, 2009 22:13

Tomko napisał/a:
A jak zamontować ponownie, żeby dobrze dotykał żeberek i dobrze czół (jak to czujnik) :roll:

[ Dodano: |26 Lut 2009|, o 10:07 ]
Już wymontowałem - wszystko jasne. Czy jest sposób aby go sprawdzić na sucho (bez prądu) ?

Idzie ... hmm żebym to ja pamiętał kabelkolownię . Jakoś na krzyż wtyczki szło zasilanie . Pozostałe 2 piny na krzyż to styki przekaźnika . Bez prądu są otwarte . Jak podasz zasilanie to powinno cyknąć . Wsadzasz sondę do zamrażalnika i po 20 sek powinien się przełączyć przekaźnik . Na angielskiej stronie było .
http://www.fordscorpio.co.uk/deicetest.htm

niby kableki z zółtymi paskami to styki przekaźnika . Żeby było weselej brązowy to plus a czarny minus . A w całej skorupie brązowy to masa .