Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - Sprowadzanie a oplaty

Czen - |22 Lut 2009|, 2009 14:22
Temat postu: Sprowadzanie a oplaty
Witam mam zamiar sprowadzić scorupke z Niemiec 94-95 rok 2.0 lpg jakie opłaty sa związane ze sprowadzaniem proszę o odpowiedz głównie to chodzi mi o opłaty w polsce
Jankes - |22 Lut 2009|, 2009 14:36

przy dzisiejszym kursie euro i cenach aut za odra się nie opłaca.
trabik78 - |22 Lut 2009|, 2009 14:56

no niestety nie wiem , jakie są opłaty...
a co opłacania:
zasadniczo się opłaca - lepiej utrzymane, na ogół mniej skorodowane, zadbane...
pewnie, że jak kurs wysoki, to drogo
ale przecież kolega może zarabiać za odrą a wtedy to już się liczy troszeczkę inaczej :-)

Czen - |22 Lut 2009|, 2009 14:59

hm nie patrze na kurs euro gdyż euro zostało zakupione w czasie "dobrej ceny" interesują mnie opłaty w Polsce
pepi - |22 Lut 2009|, 2009 16:19

Czen napisał/a:
hm nie patrze na kurs euro gdyż euro zostało zakupione w czasie "dobrej ceny" interesują mnie opłaty w Polsce
-ale i tak dałeś w euro :/ policzą po kursie aktualnym euro
Czen - |22 Lut 2009|, 2009 16:40

nie skupiajmy sie na cenie euro tylko na opłatach związanych z rejestracja
Robert - |22 Lut 2009|, 2009 16:50

tłumaczenie papierów, opłata celna, skarbowy jak dobrze pamiętam,coś tam w urzędzie, przegląd zerowy, złomowanie przy rejestracji 500zł i oczywiście tablice
ja robiłem to jakieś 2,5 roku temu przy rejestracji volvo z belgi, parę złotych to kosztowało dokładnie nie pamiętam

__Robert__ - |22 Lut 2009|, 2009 16:51

Dokladnie nikt Ci nie powie, wez telefon w raczke i zadzwon do Urzedu Celnego.
Jankes - |22 Lut 2009|, 2009 16:56

przyjmij ze scorpio kosztuje wg ich 10 tys pln czyli 18,6% za silniki powyżej 2 litrów, to masz 2 tys potem przegląd tłumaczenia itd 1000zł, do tego auto 2 tys euro i transport 1000zł
zbyszek - |22 Lut 2009|, 2009 17:08
Temat postu: Re: Sprowadzanie a oplaty
Czen napisał/a:
Witam mam zamiar sprowadzić scorupke z Niemiec 94-95 rok 2.0 lpg
Jankes to chyba jest poniżej dwóch litrów :-d
Jankes - |22 Lut 2009|, 2009 17:12
Temat postu: Re: Sprowadzanie a oplaty
zbyszek napisał/a:
Czen napisał/a:
Witam mam zamiar sprowadzić scorupke z Niemiec 94-95 rok 2.0 lpg
Jankes to chyba jest poniżej dwóch litrów :-d

a no tak, ja przeliczam wszystko powyżej 2 litrów, ale poniżej jest chyba 13,6%

Waski - |22 Lut 2009|, 2009 22:08

Jankes napisał/a:
ale poniżej jest chyba 13,6%

bezedury :) ponizej 2000ccm to jest dokladnie 3,1 %
13,6 to stara stawka (wprowadzona 01.12.2006) dla aut o pojemnosci silnika powyżej 2000cm

trabik78 napisał/a:
ale przecież kolega może zarabiać za odrą a wtedy to już się liczy troszeczkę inaczej

a jakie to ma znaczenie ? ;> ze liczysz po cenie sprzedazy a nie zakupu ? marne to pocieszenie :)

do 2 literków to mozesz liczyc za scorpio oplaty do rejestracji jakies 1500 pln max

a sprowadzneie autka na kołach to paliwo do autka ktorym pojedziesz + do tego którym przyjedziesz oraz 100EUR na blachy

Pozdrawiam
Wąski

łukasz194 - |23 Lut 2009|, 2009 18:07

a orientuje się ktoś jak to jest np przy silniku 2.5 td :P
Julek - |23 Lut 2009|, 2009 18:33

Waski, Kinga mnie tam http://www.tropical-islands.de/ ciągnie, długo nie dam rady wysłuchiwać jej jęków, więc pewnie w końcu pojedziemy. Może przy okazji trafi się jakieś auto, możesz napisać jak pod względem praktycznym wygląda wiezienie tego auta. Wiem, że w internecie jest setka opisów, idź do takiego urzędu, załatw takie tablice itd. itd. Tylko napisane to jest z użyciem słów, których nie rozumiem;D Będziesz miał chwilę - weź skrobnij, jak to wygląda po polsku;). Znajduję auto w komisie pod berlinem, chce nim legalnie na kołach dojechać do Warszawy - co robić
maly771 - |23 Lut 2009|, 2009 19:29

w komisie maga ci zalatwic blachy z zoltym paskiem na 5 dni lub samemu trzeba jechac do urzedu w ktorym wydaje takie blachy kosztuje to bardzo ruznie tam tez wykupuje sie ubezpieczenie na 5 dni i mozna smialo walic do polski tylko zeby dostac blachy samochod musi miec wazny przeglad TUV
Pablo - |23 Lut 2009|, 2009 19:56

maly771 napisał/a:
w komisie maga ci zalatwic blachy z zoltym paskiem na 5 dni lub samemu trzeba jechac do urzedu w ktorym wydaje takie blachy kosztuje to bardzo ruznie tam tez wykupuje sie ubezpieczenie na 5 dni i mozna smialo walic do polski

zgadza się

maly771 napisał/a:
tylko zeby dostac blachy samochod musi miec wazny przeglad TUV

nie musi w przypadku żółtych tablic

Waski - |23 Lut 2009|, 2009 21:04

Julek, nie ustawiaj się, że ktos CI pomoże załatwic blachy bo to nie jest przypadek zbyt częsty ze tacy sa ochotni na załatwianie
szukasz nablizeszego Wydziału komunikacji (pomoge jesli trzeba) pod Wydzialem komunikacji szukasz wzrokiem budki z napisem "Kenzeichen" lub malunkiem blach z czerowonym i zoltym paskiem,
idziesz tam wykupujesz ubezpieczenie
- z wykupionym ubezp idziesz do Wydzialu komunikacji załatwic formalnosci - potzrebny Ci bedzie dowód lub paszport - tam Cie za raczke wszystko pokierują - zresztą u nich to wszystko jest intuicyjne
- jak zaplacisz w zullasung to idziesz z papierami po blachy do "ubezpieczyciela", który od razu na miejscu Ci je wyprodukuje
- z tymi blachami wracasz zurick do Zulassung i tam Ci od razu nakleją naklejki i dadza wszystkie papiury
w roznych miastach mogą sobie tak lekko roznie ustawiac ale ogolnie no stres i wsio idzie ladnie

w berlinie np jest inaczej bo tam idziesz do turasa i od reki dostajesz blachy bez lazenia po urzedach bo oni biora hurtowo w Bajrojcie :) tylko kseruja Twoj dowod boblachy sa na jakiegos słupa a w razie gdy zrobisz wykroczenie to maja TWoje dane ze kupiles te blachy

mam nadzieje ze nie zagmatwalem za bardzo

w razie czego numer telefonu masz do mnie i jestem Ci w stanie pomoc na telefon jak tam bedziesz

Pozdrawiam
Wąski
ps. pamietaj ze jak bedziesz kupowal to muszą Ci dac dwa papiury na auto Farzeugbrief i Farzeugschein po naszemu ksiazka pojazdu i dowod rejestracyjny

Boni - |23 Lut 2009|, 2009 21:53

Kilku znajomym i z pracy którzy w tamtym roku brali samochody z DE komisy pomogły z papierami i tablicami, no ale to były raczej niemieckie komisy, a nie beżowych.
Julek - |24 Lut 2009|, 2009 09:25

Waski, dzięki, właśnie taka instrukcja była mi potrzebna - a nie, że mam sobie "iść do urzędu". Twój telefon mam (nawet dwa :-d ) i wiem, że w razie czego mogę na Ciebie liczyć - dzięki. Pomyślałem, że przy okazji nie tylko mi taki bardziej ludzki opis się przyda.

Speedo, to ostatni z pretekstów:) też tam teraz nie pojadę. Ale jak będzie ten kurs wyglądać będzie za miesiąc - kto wie. Zresztą ja mam do granicy ponad 500km, więc jak mam tam gonić to chociaż przy okazji sobie coś załatwię;]

Rafał A.(antek) - |24 Lut 2009|, 2009 23:06

zasadniczo zeby zalatwic blachy to chyba trzeba wpierw mieć umowe- fakture i dokumenty od auta czy sie myle?
ford2fast - |24 Lut 2009|, 2009 23:27

Wystarczą dokumenty samochodu :)
Rafał A.(antek) - |24 Lut 2009|, 2009 23:31

nie musi byc kwitu ze ktos sprzedał? tz niewłasciciel moze je wymeldowac?
ford2fast - |25 Lut 2009|, 2009 00:14

Rafał A.(antek) napisał/a:
nie musi byc kwitu ze ktos sprzedał? tz niewłasciciel moze je wymeldowac?

Podobno każdy może wymeldować :)
Ja brałem tylko dokumenty samochodu i załatwiałem tablice :)
I to nie raz , raczej dziesiątki razy na przestrzeni dwudziestu lat :-D
W krzyżactwie ten kto posiada duży Brief jest prawnym właścicielem pojazdu , dlatego niektórzy krzyżacy trzymają go w sejfie bankowym :-d

Rafał A.(antek) - |25 Lut 2009|, 2009 01:06

nom jednam sklaniam sie do tego co spedo napisal, ze jednak glebels co stoi w dowodziemoze wymeldowac, albo nowy wlasciciel majacy umowe, chyba ze auto juz wymeldowane.
ford2fast - |25 Lut 2009|, 2009 01:13

Umowa w Niemczech to zwykły kawałek papieru :)
Niemcy tylko dlatego chcą czasami go spisywać , żeby móc się wybronić , w razie gdyby nowy nabywca coś nawywijał samochodem przed jego przerejestrowaniem :-d

Waski - |25 Lut 2009|, 2009 01:55

f2f ma tutaj racje - podstawa to miec oba dokumenty a wymeldowac mozna np podczas tej procedury którą opisywałem - dodatkowo wtedy to kosztuje 5 lub 10 euro
wymeldowac auto moze kazdy kto ma oba dokumenty przy sobie oraz blachy

ale jesli masz auto które nie jest wymeldowane to same plusy z tego wynikaja poniewaz w niemczech jest zasada ze auto wymeldowane ma prawo sie jeszcze poruszac do konca dnia w ktorym zostalo wymeldowane co oznacza ze za frajer mozna dojechac na tych blachach do domu :)

ogólnie ja nie kupuje aut niewymeldowanych zeby uniknac zbednych problemów - a noz widelec auto niewymeldowane bedzie jakies trefne bo zastaw albo spor o auto jest itp

auto równiez mozna wymeldowac w polsce w kazdej ambasadzie/konsulacie - koszt wymeldowania to wtedy 50EUR :)