Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Obwód MAF, czujnika ilości przepływającego powietrza.

Divinity - |20 Lut 2009|, 2009 10:51
Temat postu: Obwód MAF, czujnika ilości przepływającego powietrza.
Witam wszystkich

Nadszedł czas na pierwsze pytanie dotyczące mojego Scorpio

Opis problemu:
Silnik gaśnie na biegu jałowym, szarpie w czasie jazdy, przy okazji występują wachania obrotów na biegu jałowym. Po diagnozie komputerem wyszło że z MAFA wychodzi zbyt duże napięcie, przez co ECU zwiększa dawkę paliwa i zalewa silnik. Wskazania ilości przepływającego powietrza to nawet 133g/s, także po odłączeniu MAFa i gdy silnik nie pracuje... Często problem zanika sam, wtedy ilośc przepływającego powietrza na b. jałowym jest w normie, przy wyłączonym silniku w okolicach 0, możliwe że raz udało mi się zlikwidowac problem ruszając wiązką przy dużej skrzynce, równie dobrze mógł to być przypadek.

Co sprawdziłem i czyściłem lub wymieniłem:
Praktycznie wszystko, włącznie z lambdą, włożeniem MAFa do innego auta (działa), cewkami, świecami, wiązką podłużnicy (stan idealny), wiązka silnika zrobiona itp.

Pytanie :)
Jak przebiega obwód MAFa? Bezpośrednio do ECU, czy jest coś po drodze?

Na pewno zabiorę się za przegląd i ewentualna regenerację obu skrzynek, jak tylko szwagier zwolni garaż :)

Pozdrowienia dla użytkowników najlepszego forum motoryzacyjnego!

dajmispokoj - |20 Lut 2009|, 2009 11:15

z tego co ja sie orientuje bo ostatnich bataliach z tym zwiazanych , bezposrednio do ECU , przez zadna skrzynke bezpieczenikow nie przebiega itp, od razu do kompjutera ;)
gufer-posepny - |20 Lut 2009|, 2009 17:49

raczej poruszyłeś kablami i jakieś zwarcie zniknęło .
Rafał A.(antek) - |21 Lut 2009|, 2009 00:25

Divinity napisał/a:
wiązką podłużnicy (stan idealny)

a jak to robiles? odwinoles cala izolacje?

Divinity - |21 Lut 2009|, 2009 10:48

Rafał A.(antek) napisał/a:
Divinity napisał/a:
wiązką podłużnicy (stan idealny)

a jak to robiles? odwinoles cala izolacje?

Rozciąłem i odwinąłem zewnętrzną izolację, przejrzałem kable, w przeciwieństwie do wiązki silnika która sypała się w rękach, ta wiązka jest w stanie idealnym :(

[ Dodano: |21 Lut 2009|, o 11:15 ]
gufer-posepny napisał/a:
raczej poruszyłeś kablami i jakieś zwarcie zniknęło .

Całkiem możliwe, w niedzielę spróbuję przejrzeć gdzie biegną 3 kable od MAFa i zacznę poszukiwania.
Możliwe że wyciągnę skrzynki i zajrzę do kompa.
W sumie jestem pewny że problemem jest zwarcie.
Po niedzielnych zabawach dam znać o postępach.

04,03,2009: Auto w garażu a ja nie mam wolnej chwili na naprawę... :(
Ale za to znalazłem schematy elektryczne do Scorpio MK3 - Schematy MK3
Może komuś się przydadzą :)

[ Dodano: |25 Mar 2009|, o 22:23 ]
Zrobione!! Było zwarcie w wiązce na podłużnicy, jeden przewód sygnałowy przepływomierza miał kontakt z innym przewodem. Ponieważ nie chciałem rozbierać wiązki, poprowadziłem dwa nowe przewody z komputera do MAFa. Zniknęły wszystkie problemy wymienione na początku. Przejechałem 250km bez żadnych problemów. Dodatkowo zaczęło działać otwieranie klapy z przycisku.

Dla potrzebujących:
Schematy elektryczne i opisy MK2 i innych: http://ftp.capri.pl/user/trojkat/elektronika/

Link prowadzi do ftp capri.pl

Temat uważam za zamknięty.
Pozdrawiam.