| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
MK 3 - Stachu Mk3 kombi - 2.0 16V -> 8V czyli trwa reanimacja
stachu - |15 Lut 2009|, 2009 23:06 Temat postu: Stachu Mk3 kombi - 2.0 16V -> 8V czyli trwa reanimacja Samochód został zakupiony 11. grudnia 2008.
Wielu z was już go kojarzy, w dużym skrócie silnik jest trupem.
Miałem go sprzedawać, ale dzięki Matixowi ze Sierrafanu póki co zostaje u mnie.
Prawdopodobnie zamiast umierającego 2.0 16V dostanie idealny 8V z mojej Sierry, podczas gdy 16V będzie remontowany.
Pytanie czy to się opłaca? W sumie średnio, blachy porysowane i potłuczone, zderzaki do wymiany, ogólnie samochód zaniedbany bo jeździła nim baba. Woziła po straganach chińskie ciuchy.
Z ciekawostek to pod kanapą znalazłem pare ojro i feningów jak w każdym aucie, no i złamanego grosza. Jeden żeton na myjnie Karcher, szwabski oczywiście. Najbardziej wkurzył mnie śmietnik, pełno piachu, cukierków, czekoladek, zabawek itd.
Z VINu wynika dyfer 4.27, faktycznie taki może być bo nawet z silnikiem jadącym tak naprawdę na 3 gary samochód potrafi jakotako odjechać, tyle że do deptania skutecznie zniechęcają szarpnięcia (mocne) przy 2 i 3kRPM, trzęsienie deski powyżej 4, ogólnopojęty ryk umierającego walenia, jęczące sprzęgło, umierająca przekładnia (synchronizator drugiego biegu i coś z drążkiem chyba nie tak, jakby wrzucenie 3 powodowało szarpnięcie blokady wstecznego), zardzewiały początek wydechu itd....
A, no i na wstęp zdjecie wnętrza... Z zewnątrz nie ma co focić, brud na drogach, nie ma kiedy oczata umyć i nie ma sensu tego robić jak tuż po wyjechaniu z myjni znowu utapla się w błocie...
Fota też szału nie robi bo oświetlenie nie było sprzyjające, no ale ku pokrzepieniu serc i oczu
stachu - |8 Maj 2011|, 2011 02:53
O, to jeszcze ten temat sobie wisi. Mysza, wiesz co z tym wielo dalej sie dzieje?
Dla ciekawskich dodam że N9C w nim wylądował
Mysza - |8 Maj 2011|, 2011 14:02
Smiga po trójmieście, blachy nadal CW Widzialem go tydzien temu, ma się świetnie!
stachu - |24 Sie 2012|, 2012 01:31
Ciekawe czy dalej auto żyje. Kurde, zaczynam żałować że go sprzedałem, ale mam nadzieję że zagości u mnie kosłort niedługo...
Mysza - |26 Sie 2012|, 2012 15:09
Żyje żyje.
MaTiX - |21 Wrz 2012|, 2012 19:57
To jednak nie pozostał u Ciebie Stachu
stachu - |21 Wrz 2012|, 2012 20:00
No jednak nie Swoją drogą jak kupowałem od pepiego to w tym czasie na allegro wisiał chyba właśnie ten, w każdym razie mający wiele cech charakterystycznych, sprzedawany w GD na tablicach C****** więc to dość prawdopodobne, ale sprzedający na pytanie o nr-y rejestracyjne odpowiedział tylko "skąd to pytanie?".
Mysza - |27 Wrz 2012|, 2012 10:01
Ma wysypaną uszczelkę pod głowicą, jest do sprzedania.
|
|