Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Nadwozie - Kombi otwieranie klapy bagażnika

orion_3 - |15 Lut 2009|, 2009 13:04
Temat postu: Kombi otwieranie klapy bagażnika
Na wstępie chciałem powitać wszystkich forumowiczów. Jestem czytającym od roku forumowiczem i do tej pory znajdywałem bez problemu rozwiązania moich problemów ze skorupką więc nie generowałem postów lecz na dzień dzisiejszy potrzebuję rozwiązania problemu otwierania klapy bagażnika.
Mianowicie Uszkodzony został zamek i nijak nie mogę otworzyć z kluczyka ( brud, uszkodzenie mechaniczne - nie wiem). Przekręcenie kluczyka nie powoduje reakcji ( brak jakiegokolwiek kliku, czy czegokolwiek).

Korzystając z sugestii forum jestem na etapie rozebranej tapicerki i zidentyfikowania przycisku do otwierania alektrycznego. Naciskam ( oczywiście od środka ) działa, otwiera :) .

Chciałbym sobie oszczędzić jazdy z drugim kluczykiem ( po wymianie zamka więc stwierdziłem, niech będzie otwieranie na guzik ( pilota niestety brak). Najlepiej byłoby kupić pilota ( może ktoś zlokalizował zamiennik) wprogramować i po kłopocie. Drugi pomysł: w związku z faktem iż mam pełną elektrykę wystarczyłoby zlokalizować przewody które biegną pod maskę silnika do centralki sterowania i podpiąć sobie przycisk w środku samochodu.
I tu proszę o pomoc: czy ktoś może ma schematy lub pomógłby mi zlokalizować te dwa/trzy przewody od mikro przełącznika abym mógł porostu podłączyć guzik na desce/ w podłokietniku ? Oczywiście kombinuję gdzie mógłbym umieścić guziczek przy klapie ale bez wiercenia się nie obędzie a jak sobie pomyślę o ciągnięciu przewodów przez cały samochód to na tym sniegu/mrozie nie bardzo mam wene ;/

pozdrawia serdecznie i z góry dziękuję za sugestie

Mysza - |16 Lut 2009|, 2009 18:02

Dobry pomysł z tym dodatkowym pstryczkiem. Trzeba zdobyć opis pinów sterownika centralnego zamka.
bingo - |16 Lut 2009|, 2009 20:29

wyjście plusa na otwarcie zamka w MK2 kombi to na wtyczce białej od alarmu pin nr nr 9, kabel koloru biało czerwonego.
Sygnał masowy na uruchomienie otwarcia zamka, idący od przycisku na klapie, to kabel wchodzący w 26 pinową wtyczkę na 26 pin, koloru nie znam.

[ Dodano: |16 Lut 2009|, o 20:31 ]
ja u siebie mam włącznik na drzwiach, plus biore od szyb, czyli zawsze, jak mam sterowanie szybami, mogę również otworzyć klapę. Otwieranie z pilota mam przez centralkę masą, czyli sygnał na dużą wtyczkę.