| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - klimatronik wieloryb
rewa1 - |12 Lut 2009|, 2009 14:40 Temat postu: klimatronik wieloryb mam forda scorpio z 97r z klimatronikiem klima działała mi rok bez problemów potem zaczęły się dziać cuda na początek nie wyłączała się sprężarka cały czas chodziła bez względu na temperaturę zewnątrz i ustawioną wewnątrz żeby zapobiec uszkodzeniu sprężarki wyłączyłem wtyczkę od samej sprężarki człowiek od klimy sprawdził tylko stan czynnika chłodzącego szczelność i ciśnienia w układzie i powiedział że jest ok we wrocławiu nie mogę doszukać się dobrego człowieka od klimatronika za rozsądne pieniądze więc dałem narazie spokoju ale teraz bez sprężarki np na wyświetlaczu ustawiam 20 st a klima robi mi w aucie sałne a po dłuższym czasie kiedy leje się ze mnie pot ustawia żądaną temperaturę prosze o rade co jest grane i może ktoś zna dobrego gostka od tej automatyki bo bez oprogramowania się nie obejdzie i jeszcze jedno może ktoś ma instrukcję Polską od tej cudownie elektroniki ob nigdy nie wiedziałem jak to działa jak powinno i jak się to ustawia pozdrawiam leszek
Struna - |12 Lut 2009|, 2009 14:57
przede wszystkim zrób reset klimy.
bingo - |12 Lut 2009|, 2009 15:06
| rewa1 napisał/a: | | nie wyłączała się sprężarka cały czas chodziła bez względu na temperaturę zewnątrz i ustawioną wewnątrz |
wyłączałeś przycisk AC?
| rewa1 napisał/a: | | na wyświetlaczu ustawiam 20 st a klima robi mi w aucie sałne a po dłuższym czasie kiedy leje się ze mnie pot ustawia żądaną temperaturę |
dopóki czujniki nie załapią, że temp. jest OK, grzanie i chłodzenie idzie na całą parę. Jak ci za ciepło, i po resecie nic nie pomorze, radzę spojrzeć na czunkiki, czy nie sa zakurzone i łapią temp. po czasie.
Struna - |12 Lut 2009|, 2009 15:12
| bingo napisał/a: | | wyłączałeś przycisk AC? | i czy aby selektor nawiewu nie był ustawiony na szybę, wtedy też sprężara śmiga cały czas, nawet jak dioda AC nie świeci.
Reader - |20 Mar 2009|, 2009 10:28
| Struna napisał/a: | | i czy aby selektor nawiewu nie był ustawiony na szybę, wtedy też sprężara śmiga cały czas, nawet jak dioda AC nie świeci. |
Trochę to dziwne że, kierowca nie ma informacji czy aktualnie sprężarka chodzi czy nie.
Struna - |20 Mar 2009|, 2009 12:21
| Reader napisał/a: | | Trochę to dziwne że, kierowca nie ma informacji czy aktualnie sprężarka chodzi czy nie. | jak znasz auto to będziesz wiedział i bez kontrolki.
Struna - |20 Mar 2009|, 2009 13:12
jak nagle zacznie drastycznie zwalniać ( aż do zatrzymania ) to znaczy że klima chodzi
Reader - |20 Mar 2009|, 2009 13:16
| Speedo napisał/a: | szczegolnie 2.0 |
Na jałowych to się zgodzę, ale podczas jazdy to trzeba by być jasnowidzem jakimś.... a wystarczyło by zatrudnić do tego kontrolkę w przycisku AC.
Struna - |20 Mar 2009|, 2009 13:40
| Reader napisał/a: | | ale podczas jazdy to trzeba by być jasnowidzem jakimś | nie znasz auta, ja w kosie nawet wiem podczas jazdy kiedy mi odpali sprężara.
Struna - |20 Mar 2009|, 2009 13:47
na jałowych zawsze też ciut szarpnie obrotami.
Adam_2000 - |20 Mar 2009|, 2009 13:55
| Reader napisał/a: | | Trochę to dziwne że, kierowca nie ma informacji czy aktualnie sprężarka chodzi czy nie. |
A po co Ci ta wiedza ?
Jak depniesz do końca, to ECU wyłącza sprężarkę.
pepi - |20 Mar 2009|, 2009 14:03
| Adam_2000 napisał/a: | | Reader napisał/a: | | Trochę to dziwne że, kierowca nie ma informacji czy aktualnie sprężarka chodzi czy nie. |
A po co Ci ta wiedza ?
Jak depniesz do końca, to ECU wyłącza sprężarkę. | -tego nie wiedziałem
Struna - |20 Mar 2009|, 2009 14:04
| Adam_2000 napisał/a: | | Jak depniesz do końca | w sumie nawet wcześniej niż do końca. ECU to chyba w okolicy 75% wychylenia już uznaje jako WOT.
[ Dodano: 2009-03-20, 14:04 ]
| pepicosi napisał/a: | | -tego nie wiedziałem | a to to nawet w mk1 już było.
krzyhoo - |20 Mar 2009|, 2009 14:17
| Struna napisał/a: | | jak nagle zacznie drastycznie zwalniać ( aż do zatrzymania ) to znaczy że klima chodzi |
| Speedo napisał/a: | | szczegolnie 2.0 | [
Potwierdzam
Reader - |20 Mar 2009|, 2009 18:22
| Adam_2000 napisał/a: | | Reader napisał/a: | | Trochę to dziwne że, kierowca nie ma informacji czy aktualnie sprężarka chodzi czy nie. |
A po co Ci ta wiedza ?
Jak depniesz do końca, to ECU wyłącza sprężarkę. |
Wiedzy(informacji) nigdy za wiele.
Szczerze to troche dziwne(dla mnie) że, i tak istniejaca kontrolka na AC nie informuje generalnie o pracy sprężarki.
Zwiekszone obciążenia silnika może wywoływać nie tylko sprężarka.
Ale w tym miejscu to niema znaczenia bo skoro tak fabrycznie jest...... zawsze można zmodyfikować.
Struna - |20 Mar 2009|, 2009 21:03
| Reader napisał/a: | | istniejaca kontrolka na AC nie informuje generalnie o pracy sprężarki. | bo to nie jest kontrolka sprężarki tylko włączenia bądź wyłączenia funkcji klimatyzacji. Natomiast to że przy skierowaniu nadmuchu na szybę włącza się dodatkowo sprężarka to tylko mądre posunięcie ze strony konstruktora, gdyż nic tak nie pomaga w odparowaniu szyb jak włączenie klimy na chwilę. A że nie jest to włączenie układu klimatyzacji do normalnej pracy tylko wspomożenie podczas odparowywania szyby, to i się nie świeci kontrolka.
Waski - |21 Mar 2009|, 2009 01:46
a w jakim aucie kolego masz kontrolke pracy sprezarki ?
bo ja w wielu autach widzialem klimy ale nigdzie takiej nie widzialem
inna sprawa ze juz teraz wiem dlaczego mi nigdy nie chlodzi klima w aucie
| Struna napisał/a: | | sumie nawet wcześniej niż do końca. ECU to chyba w okolicy 75% wychylenia już uznaje jako WOT. |
Pozdrawiam
Wąski
ford2fast - |21 Mar 2009|, 2009 02:34
W Polonezie też nie ma takiej kontrolki
bingo - |21 Mar 2009|, 2009 12:01
dokładnie jak piszecie, kontrolki pracy sprężarki nie ma w autach, bo to wiadomość wsumie zbędna dla kierowcy - już prędzej by się przydał odczyt ładowania albo ciśnienia oleju, a i to nie zawsze jest. Dla ciebie ważne jest, czy klima jest włączona - i po to jest kontrolka.
Tomko - |21 Mar 2009|, 2009 14:56
Próbowałem kiedyś w pojedynkę zrozumieć zasady włączania sprężarki przy różnych położeniach pokręteł - nabiegałem się okrutnie z fotela pod maskę i tak w kółko. W końcu zamontowałem sobie kontrolkę od prądowego kabelka sprężarki przez diodę pod szybą wewnątrz auta do masy i teraz wszystko wiem i wszystkim polecam. Zakładam, że klimę mam sprawną bo chłodzi i grzeje jak chcę i kiedy chcę, a okoliczności włączenia sprężarki są różne. Twierdzenie, że zawsze w każdych okolicznościach wyczuje się moment włączenie sprężarki jest błędne. Mając kontrolkę dopiero wiem jak subtelnie bez żadnych szarpnięć oczywiście w czasie jazdy potrafi się włączyć
gufer-posepny - |21 Mar 2009|, 2009 15:35
No kompresor wyłączy się jak DE-ICE go odepnie . I tak cyklicznie w sumie się odbywa .
Struna - |22 Mar 2009|, 2009 19:08
w mk3 to jeszcze pomiary temperatury dochodzą, jak układ stwierdzi że za chłodno w stosunku do ustawionej temp. to sobie wyłączy sprężarkę. Jak się przechłodzi i zmrozi parownik to też wyłączy ale to już w celach ochronnych układu. Jak ciśnienie zmaleje poniżej progu zadziałania presostatu to też się wyłączy. Warunków jest sporo.
bingo - |22 Mar 2009|, 2009 19:40
de-ice i praesostat to funkcje zabezpieczające a nie sterujące. Generalnie gdy klima włączona, sprężarka powinna chodzić w trybie ciągłym (pomijam okres zimowy), niezależnie, czy mówimy o klimatroniku, czy o manualnej klimie. Pomijam tu też informacje zewnętrzne, o których nawet struna nie dawno pisał, jak np. nastawa przepustnicy.
masa300789 - |22 Mar 2009|, 2009 19:57
| Struna napisał/a: | | w mk3 to jeszcze pomiary temperatury dochodzą, jak układ stwierdzi że za chłodno w stosunku do ustawionej temp. to sobie wyłączy sprężarkę. Jak się przechłodzi i zmrozi parownik to też wyłączy ale to już w celach ochronnych układu. Jak ciśnienie zmaleje poniżej progu zadziałania presostatu to też się wyłączy. Warunków jest sporo. | czyli jesli dobrze zrozumialem to.. jezeli cisnienie w ukladzie jest za male to sprezarka nie wlaczy sie ??
Struna - |22 Mar 2009|, 2009 20:00
albo się włączy na moment i wyłączy za chwile ( jesli jest jakieś ciśnienie ale słabe ) a jesli jest totalnie małe to się wogóle nie odpali.
masa300789 - |22 Mar 2009|, 2009 20:06
pytam dla pewnosci.. ostatni serwis w 2005 ale klima smiga i chlodzi.. balem sie ze jak bedzie za malo czynnika sprezarke moze trafic .. Dzieki !
bingo - |22 Mar 2009|, 2009 20:26
| masa300789 napisał/a: | | za malo czynnika sprezarke moze trafic .. Dzieki |
jak zabezpieczenia nie są zmostkowane, nic jej nie grozi, wręcz przeciwnie - póki nie ma problemów, z daleka od serwisów (pomijam wymianę fitrów pyłkowych).
masa300789 - |23 Mar 2009|, 2009 17:31
Witam! filtry sam wymieniam a zabezpieczenia to nie wiem..jesli sa w jakims dostepnymi przejrzystym miejscu ..moge sprawdzic ..ale bez pomocy nie dam rady .. trzeba jak z dzieckiem .. za raczke i do ... Pozdrowienia !
Reader - |7 Kwi 2009|, 2009 16:12
| bingo napisał/a: | | dokładnie jak piszecie, kontrolki pracy sprężarki nie ma w autach, bo to wiadomość wsumie zbędna dla kierowcy - już prędzej by się przydał odczyt ładowania albo ciśnienia oleju, a i to nie zawsze jest. |
Polemizowałbym czy ta informacja jest zbędna kierowcy, lepiej wiedzieć co automat robi bez Twojej wiedzy i zgody....
| Cytat: | | Dla ciebie ważne jest, czy klima jest włączona - i po to jest kontrolka. |
No właśnie o to chodzi że, klima może chodzić a kontrolka nie informuje Cię o tym.
[ Dodano: |7 Kwi 2009|, o 16:18 ]
| Tomko napisał/a: | Twierdzenie, że zawsze w każdych okolicznościach wyczuje się moment włączenie sprężarki jest błędne. Mając kontrolkę dopiero wiem jak subtelnie bez żadnych szarpnięć oczywiście w czasie jazdy potrafi się włączyć |
O to mi właśnie chodzi.
Jednak postaram się to wykonać tak aby kontrolka na przycisku A/C dostała dodatkowe zadanie informowania kierowcy
Struna - |7 Kwi 2009|, 2009 16:40
| Reader napisał/a: | No właśnie o to chodzi że, klima może chodzić a kontrolka nie informuje Cię o tym.
| nie, klima nie chodzi. Chodzi tylko sprężarka. Ale sam moduł klimatyzacji nie działa i nie spełnia swojego nominalnego zadania. Zbyt uogólniasz słowo klima po prostu w swoim pojmowaniu tegoż układu w samochodzie.
bingo - |7 Kwi 2009|, 2009 23:14
no i , oprócz tego co napisał struna, to mozna by mówić o tym, że od alternatora też nalezy zrobić dodatkowe informacje - teraz mamy tylko to, czy siękręci i ma możliwość ładowania ...
Reader - |7 Kwi 2009|, 2009 23:16
Aby uściślic istotę sprawy:
| Struna napisał/a: | | ....bo to nie jest kontrolka sprężarki tylko włączenia bądź wyłączenia funkcji klimatyzacji. Natomiast to że przy skierowaniu nadmuchu na szybę włącza się dodatkowo sprężarka to tylko mądre posunięcie ze strony konstruktora, gdyż nic tak nie pomaga w odparowaniu szyb jak włączenie klimy na chwilę. A że nie jest to włączenie układu klimatyzacji do normalnej pracy tylko wspomożenie podczas odparowywania szyby, to i się nie świeci kontrolka. |
Włączenie sprężarki spowoduje jednak przepływ czynnika i co prawda nie będzie to właściwe (normalne) działanie układu tylko pomocnicze. Ale jednak będzie.
Co się dzieje w takim razie jeśli ustawiajac selektor nawiewu np. "na gębę" i w ciepły dzień zejdzie się nastawnikami temperatury na tyle nisko że, układ klimatyzacji zacznie schładzać powietrze dostarczane do kabiny a kontrolka A/C nie zaświeci się i o niczym nie informuje?
No chyba że, u mnie to nie działa poprawnie
bingo - |7 Kwi 2009|, 2009 23:28
| Reader napisał/a: | | zacznie schładzać powietrze dostarczane do kabiny a kontrolka A/C nie zaświeci się i o niczym nie informuje | w takim przypadku przepalona kontrolka
Reader - |7 Kwi 2009|, 2009 23:33
| bingo napisał/a: | | .... mozna by mówić o tym, że od alternatora też nalezy zrobić dodatkowe informacje - teraz mamy tylko to, czy siękręci i ma możliwość ładowania ... |
E
Słabe porównanie.
To tak jakby np. nie montowano fabrycznie kontrolki ładowania, mówiąc że, kierowcy ta informacja jest zbędna bo dobry kierowca napewno pozna że, niema ładowania po tym jak światła będą mu przygasać
[ Dodano: |7 Kwi 2009|, o 23:42 ]
| bingo napisał/a: | | w takim przypadku przepalona kontrolka |
Zaznaczam że, schodząc tylko nastawnikami temperatury na panelu ale nie naciskając przycisku A/C.
Naciskając przycisk kontrolka zapala się i słychać przekaźnik w okolicach prawej strony deski.
Struna - |8 Kwi 2009|, 2009 00:19
| Reader napisał/a: | | Zaznaczam że, schodząc tylko nastawnikami temperatury na panelu ale nie naciskając przycisku A/C. | sprężarka wtedy się nie włączy. Będzie tylko wiatrak przyśpieszać i tyle. Bez włączenia funkcji klimatyzacji ( dioda AC ) układ będzie próbował schłodzić wnętrze ale oczywiście mu się to nie uda bez umożliwienia mu użycia sprężarki. Dlatego jest tak, że jak zmienisz położenia wiatraka z jakiejkolwiek pozycji na AUTO to automatycznie włącza się funkcja klimatyzacji ( dioda AC zapala się ) ale to nie znaczy jeszcze że od razu pracuje sprężarka. Ona też może zostać wyłączona przez układ a dioda będzie nadal świecić.
Reader - |8 Kwi 2009|, 2009 00:57
Czyli:
1. Selektor nawiewu ustawiony tylko na kabinę (bez szyby) , A/C wyłączony (nie świeci) , i teraz ustawiajac przełącznik wentylatora na AUTO , przy niskich nastawach temperatur kontrolka A/C zapali się bez ręcznego wciskania przycisku?
2.Selektor nawiewu ustawiony na kabinę (bez szyby), A/C wyłączony (nie świeci) , i teraz ustawiając przełącznik wentylatora na dowolną prędkość "manualną" , niema takiej opcji żeby sprężarka się załączyła nawet przy niskich nastawach temperatur ?
Struna - |8 Kwi 2009|, 2009 10:35
| Reader napisał/a: | | 1. Selektor nawiewu ustawiony tylko na kabinę (bez szyby) , A/C wyłączony (nie świeci) , i teraz ustawiajac przełącznik wentylatora na AUTO , przy niskich nastawach temperatur kontrolka A/C zapali się bez ręcznego wciskania przycisku? | tak. Nawet ja będziesz mieć ustawione na HI to i tak się zapali. No chyba, że w starszej wersji sterownika tego nie było. Nowsze tak mają. | Reader napisał/a: | | 2.Selektor nawiewu ustawiony na kabinę (bez szyby), A/C wyłączony (nie świeci) , i teraz ustawiając przełącznik wentylatora na dowolną prędkość "manualną" , niema takiej opcji żeby sprężarka się załączyła nawet przy niskich nastawach temperatur ? | nie ma takiej możliwości.
bingo - |8 Kwi 2009|, 2009 18:30
kontrolka AC to tylko informacja, że masz tryb klimatyzacji załączony, podobnie jak kontrolka od alternatora - że jest ładowanie (jak zgaszona). nie zawsze AC się świeci, jak sprężarka pracuje i nie zawsze zprężarka pracuje jak AC świeci. Resztę już truna ci opisał.
[ Dodano: |8 Kwi 2009|, o 18:31 ]
jeszcze jedna uwaga - jak masz nawiew na szybe i załączoną sprężarkę - to nie musi wcale lecieć zimne powietrze.
Struna - |8 Kwi 2009|, 2009 18:32
| Cytat: | | podobnie jak kontrolka od alternatora - że jest ładowanie (jak zgaszona) | jak ładowanie jest powyżej normy ( zwalony regulator ) to też kontrolka ładowania pokazuje że ok, a przecież ok nie jest i akumulator się gotuje
Reader - |8 Kwi 2009|, 2009 19:45
| Struna napisał/a: | | Reader napisał/a: | | 1. Selektor nawiewu ustawiony tylko na kabinę (bez szyby) , A/C wyłączony (nie świeci) , i teraz ustawiajac przełącznik wentylatora na AUTO , przy niskich nastawach temperatur kontrolka A/C zapali się bez ręcznego wciskania przycisku? | tak. Nawet ja będziesz mieć ustawione na HI to i tak się zapali. No chyba, że w starszej wersji sterownika tego nie było. Nowsze tak mają. |
Ehh, im dalej w las tym więcej drzew..
Po ustawieniu pokrętła na AUTO, kontrolka w klawiszu A/C niezaświeca się automatycznie, klima sprawia wrażenie poprawnej pracy.
| Struna napisał/a: | | Reader napisał/a: | | 2.Selektor nawiewu ustawiony na kabinę (bez szyby), A/C wyłączony (nie świeci) , i teraz ustawiając przełącznik wentylatora na dowolną prędkość "manualną" , niema takiej opcji żeby sprężarka się załączyła nawet przy niskich nastawach temperatur ? | nie ma takiej możliwości. |
W zakresie ręcznej regulacji nawiewu zejscie nastawnikami na LO powoduje załącznie sprężarki, kontrolka A/C nie włącza się.
Kontrolka A/C zapala się tylko przy ręcznym naciśnięciu przycisku.
Układ klimatronika wydaje sie być mocno autonomicznym układem, tylko ustawienie pokrętła nawiewu na OFF daje pewność rozłączenia sprężarki , no ale wtedy to też i niema nawiewu.
gufer-posepny - |8 Kwi 2009|, 2009 20:03
A o so chodzi wogóle ? Ja mam zawsze na auto i tyle . Odpalasz auto co stało na słońcu i ci momentalnie wychłodzi tunele i kabinę . Potem wystarczy nacisnąć guziora i wystarczy nawiew w czasie jazdy . Chyba że wpakujesz się na pół godziny w korek .
krzyhoo - |8 Kwi 2009|, 2009 20:12
Chodzi o to, że ten się poczuje lepiej kto powie ostatnie słowo
Reader - |8 Kwi 2009|, 2009 20:46
| gufer-posepny napisał/a: | | A o so chodzi wogóle ? Ja mam zawsze na auto i tyle . Odpalasz auto co stało na słońcu i ci momentalnie wychłodzi tunele i kabinę . Potem wystarczy nacisnąć guziora i wystarczy nawiew w czasie jazdy . Chyba że wpakujesz się na pół godziny w korek . |
Wczytaj się ze zrozumieniem to będziesz wiedział.
Może Ty wiesz jak poprawnie działa układ klimatronika, jeśli natomiast jego działanie nie jest dla mnie do końca zrozumiałe czy jest poprawne to próbuję to wyjaśnić i zrozumieć , stąd też moje laickie(dla Ciebie) pytania i stwierdzenia.
gufer-posepny - |8 Kwi 2009|, 2009 22:30
Ten led w sumie daje info że przy pracy nawiewu może być użyty kompresor . co nie oznacza że jak się świeci to działa . Jak będzie za zimno na dworze to się wyłączy , jak spadnie temperatura parownika zbyt nisko też się wyłączy . Za niskie ciśnienie w układzie też . W gorące dni praca kompresora niezbędna wręcz . Ale i przy +5 na dworze będzie pracował i chłodził powietrze tylko po to żeby zaraz je ogrzewać na nagrzewnicy . Jedyne odstępstwo to przekręcenie pokrętła nawiewu na szybę przednią gdzie kompresor pracuje ale lampka się nie świeci .
Jankes - |8 Kwi 2009|, 2009 22:33
a jak czujniki dobre, ciśnienie jest, napięcie na wtyczce tez ok, to co jeśli nie trybi, albo trybi jak jej sie podoba??
fiebik - |9 Kwi 2009|, 2009 00:56
| Struna napisał/a: | Reader napisał/a:
1. Selektor nawiewu ustawiony tylko na kabinę (bez szyby) , A/C wyłączony (nie świeci) , i teraz ustawiajac przełącznik wentylatora na AUTO , przy niskich nastawach temperatur kontrolka A/C zapali się bez ręcznego wciskania przycisku?
tak. Nawet ja będziesz mieć ustawione na HI to i tak się zapali. No chyba, że w starszej wersji sterownika tego nie było. Nowsze tak mają. | hmmm z tymi nowszymi też różnie bywa, u mnie po przestawieniu na "auto" klima sama w życiu się nie włączy (przy kierunku nawiewu bez szyby) ani w 95' ani w 98'.
Struna - |9 Kwi 2009|, 2009 11:05
Reader, masz zwalony panel moim zdaniem.
[ Dodano: 2009-04-09, 11:05 ]
| fiebik napisał/a: | | u mnie po przestawieniu na "auto" klima sama w życiu się nie włączy (przy kierunku nawiewu bez szyby) ani w 95' ani w 98'. | zbadamy na zlocie psze pana. Pokażę że jest jak mówię.
krzyhoo - |9 Kwi 2009|, 2009 12:34
U mnie jest jak u Struny
Reader - |9 Kwi 2009|, 2009 16:27
| Struna napisał/a: | | Reader, masz zwalony panel moim zdaniem. |
Możliwe. Po wejściu w tryb diagnostyki niby pokazuje 00 czyli brak błędów. Tylko że to 00 nie świeci ciągle tylko mignie 3 razy i wraca do wskazania --
Przy próbie resetu i kalibracji niema możliwości wstawienia kodu 50 bo wskaznik nie reaguje na nastawnik temp. pasażera.
Podmiana panela rozwieje wątpliwości.
Struna - |9 Kwi 2009|, 2009 16:35
| Reader napisał/a: | Tylko że to 00 nie świeci ciągle tylko mignie 3 razy i wraca do wskazania --
Przy próbie resetu i kalibracji niema możliwości wstawienia kodu 50 bo wskaznik nie reaguje na nastawnik temp. pasażera. | no to już na 90% panel uwalony.
jalech - |16 Kwi 2009|, 2009 22:09
Witam szanowne towarzystwo..
Mam problem z resetem klimatronika w swojej skorupie '96. Przy próbie ustawienia kodu 50 wyskakuje 57, które mogę zmienić na 50. Następnie wciskam wewnętrzny obieg i zamiast 00 ustawia się znowu 57, no i można tak w kółko. Po lekturze forum wywnioskowałem że może też jestem nieszczęśliwym posiadaczem zepsutego panela...??? Czy może mi ktoś pomóc..??
Pozdrawiam Leszek
krzyhoo - |17 Kwi 2009|, 2009 01:37
do czego potrzebny Ci reset?
jalech - |17 Kwi 2009|, 2009 07:03
Wymieniałem silnik i po wymianie nie działa mi klima tak jak powinna, myślę ze klapy nie przestawiają się tak jak powinny albo nie startuje sprężara. Chciałbym wyeliminować najpierw źle ustawione klapy.
Pozdrawiam
Jankes - |17 Kwi 2009|, 2009 09:04
pierwsze co to podmień panel, jeśli na tym drugim bedzie to samo, wymień moduł, u mnie było to samo, przez uszkodzony moduł nie dało sie zrobić resetu i klima nie startowała
fiebik - |17 Kwi 2009|, 2009 12:08
| jalech napisał/a: | | Następnie wciskam wewnętrzny obieg i zamiast 00 ustawia się znowu 57 | spróbuj, w tym momencie zamiast wewnętrznego obiegu, naciśnij obydwa naraz i przytrzymaj tak długo aż pojawią się kreski, potem wygaś silnik i wyjmij kluczyk ze stacyjki. w ten sposób tak czy inaczej wykasujesz wszystkie błędy. potem pojeździj trochę z nawiewem ustawionym na auto i ponownie sprawdź błędy resetem czy ci się coś pojawiło.
jalech - |17 Kwi 2009|, 2009 12:43
Po wciśnięciu obu przycisków również pokazuje się 57 i programowanie się zapętla, nic więcej nie można zrobić. Ale spróbuję podmienić panel, jak tylko go w jakiś sposób uzyskam. Chyba nie ma znaczenia jeżeli będzie to panel od anglika??
Pozdrawiam
jalech - |17 Kwi 2009|, 2009 13:29
Właśnie taką podmiankę miałem na myśli, chodziło mi o to czy elektronika jest kompatybilna, bo przecież to nie maskownica jest uszkodzona..:))
Pozdrawiam
fiebik - |17 Kwi 2009|, 2009 14:49
| jalech napisał/a: | | chodziło mi o to czy elektronika jest kompatybilna, bo przecież to nie maskownica jest uszkodzona..:)) | dokładnie, ktoś już się chwalił na forum że zaszczepił bebechy panelu z anglika i śmiga.
jest tylko inny pytanio-problem, czy twoje objawy to wina panelu.
Struna - |17 Kwi 2009|, 2009 14:51
| fiebik napisał/a: | | jest tylko inny pytanio-problem, czy twoje objawy to wina panelu. | podmieni panel to się okaże
Jankes - |17 Kwi 2009|, 2009 16:18
| fiebik napisał/a: | | jalech napisał/a: | | chodziło mi o to czy elektronika jest kompatybilna, bo przecież to nie maskownica jest uszkodzona..:)) | dokładnie, ktoś już się chwalił na forum że zaszczepił bebechy panelu z anglika i śmiga. |
dokładnie, ja mam taki panel i jest jak najbardziej ok
jalech - |20 Kwi 2009|, 2009 18:06
witam po przerwie..:))
wyjęłem panel sterowania klimą ze swojego auta i zaniosłem do samochodu znajomego.
Najpierw zrobiłem pełen reset na jego klimie, elektronika zachowywała się ok. reset poszedł jak z płatka, punkt po punkcie.
Załozyłem swój panel i zrobiłem to samo bez żadnych kłopotów.
Wynika z tego że panel sterowania klimą jest ok.
Klimy jak nie było tak nie ma, a słoneczko coraz mocniej świeci....
Pozdrawiam
[ Dodano: |20 Kwi 2009|, o 19:25 ]
Usiadłem raz jeszcze do tej klimy...
Zgodnie z instrukcją Fiebika wykasowałem błędy. Teraz błędów nie pokazuje, ale w dalszym ciągu sprężarki nie załącza w żadnej pozycji (nawet w ustawieniu na szybę). Po ustawianiu w obu strefach LO wiatraki próbują schłodzic kabinę na max obrotach ale z nawiewów leci ciepłe powietrze z zewnątrz auta. Aby było jeszcze śmieszniej strefa pasażera jest "zasilana" cieplejszym nadmuchem niż strefa kierowcy.
Prosze o komentarze.
Pozdrawiam
bingo - |20 Kwi 2009|, 2009 19:41
fundamentalne pytanie - a czynnik masz????
jalech - |20 Kwi 2009|, 2009 19:50
przed wymianą silnika tzn trzy tygodnie temu był....
Czy można to samemu sprawdzić?
gufer-posepny - |20 Kwi 2009|, 2009 19:58
W sumie można ale ostrożnie ! . Koło czujnika ciśnienia na tym zbiorniczku będzie zakorkowany zaworek do nabijania . Długim śrubokrętem leciutko naciśnij na ułamek sekundy . jak zrobi psssik zdrowe to jest . Jak lekko to resztki albo nie ma .
fiebik - |20 Kwi 2009|, 2009 21:09
| jalech napisał/a: | | przed wymianą silnika tzn trzy tygodnie temu był.... | no to od tego momentu trzeba się doszukiwać przyczyny. albo przy wymianie silnika czynnik został usuniety specjalnie lub przypadkowo po rozszczelnieniu gdzieś układu, albo po wymianie czynnika cos jest nie podłączone, jakis czujnik, albo wnet cała sprężarka. oblukaj dokładnie, może gdzieś wisi niewtyknięta wtyka, albo coś jest słabo wtyknięte.
| gufer-posepny napisał/a: | | jak zrobi psssik zdrowe to jest . Jak lekko to resztki | no taki sposób to chyba raczej dla laika nie bardzo, ja bym się nie podjął określania ilości czynnika po intensywności "psssiknięcia", raczej zajechał bym do jakiegoś servisu lub fachmana co klimy w autach nabija.
bingo - |20 Kwi 2009|, 2009 21:16
i w żadnym wypadku nie patrz w tamtą stronę w czasie sprawdzania - możesz się poparzyć, a dla oka może to być ostatnie jego spojrzenie
[ Dodano: |20 Kwi 2009|, o 21:20 ]
| fiebik napisał/a: | | no taki sposób to chyba raczej dla laika nie bardzo, ja bym się nie podjął określania ilości czynnika po intensywności "psssiknięcia", raczej zajechał bym do jakiegoś servisu lub fachmana co klimy w autach nabija. |
jak jest wyciek, lub spuścili to nie będzie nic. Jak by było, to sprężarka by ruszyła, chociaż na chwilę. Więc jak zrobi psik, az się wystraszysz, to jest czynnik, a jak sobie tyko tak psiknie jak pusta puszka po aerozolu lub wogule się nie odezwie, to nie ma
jalech - |20 Kwi 2009|, 2009 22:02
Dzięki panowie za rady. Silnik wymieniałem sam w garazu więc nikt mi nie spuścił czynnika, chyba ze przypadkowo sam to zrobiłem, ale gdybym rozszczelnił układ to chyba usłyszałbym to psiknięcie (po opisie wnioskuję że to jest niezly hałas), jutro podejmę jeszcze się sprawdzenia szczelności układu i ewentualnie napełnienia, a po pracy pooglądam raz jeszcze wszystkie złączki i wtyczki.
pozdrawiam
Leszek
bingo - |21 Kwi 2009|, 2009 09:23
psik jest w przypadku nagłego rozszczelnienia układu. a ty, robiąc silnik mogłeś wąż za mocno przegiąć i powstała mikro szczelina (której defacto i tak nie powinno być) i czynnik sobie poszedł...
jalech - |21 Kwi 2009|, 2009 16:26
Fundamentalne pytanie miało sens... mam ciśnienie 0,5 atmosfery
jade napełnić układ czynnikiem.
Po napełnieniu dam znać czy hula, jak będzie ok to biore się za ASB(same przełączają się tryby pracy E,S,*)
Pozdrawiam
Struna - |21 Kwi 2009|, 2009 16:27
| jalech napisał/a: | | (same przełączają się tryby pracy E,S,*) | czyżby wiązka się kłaniała
jalech - |21 Kwi 2009|, 2009 18:35
Wiązka przy silniku do ASB wymieniona z silnikiem i jest ok, a tę drugą naprawiał Antek w lipcu i naprawił tylko wentylatory i przepływomierz. Nie wiem dlaczego ta usterka pozostała...??
Pozdrawiam
Struna - |21 Kwi 2009|, 2009 18:43
no chyba że ten mały pomarańczowy modulik od programów skrzyni.
jalech - |21 Kwi 2009|, 2009 19:11
gdzie go szukać...??
jak sprawdzić?/
Struna - |21 Kwi 2009|, 2009 19:13
zdaje sie w okolicy nóg pasażera bliżej słupka.
jalech - |22 Kwi 2009|, 2009 18:44
klime nabili mi azotem do 15 atmosfer i mam pojechać jutro to sprawdzą czy nie ma nieszczelności , osuszą i nabiją czynnikiem. A w międzyczasie znalazłem modulik od programów skrzyni o którym mówił Struna... No ale jak go sprawdzić???
Pozdrawiam
Struna - |22 Kwi 2009|, 2009 18:48
| jalech napisał/a: | | No ale jak go sprawdzić??? | podmienić na inny.
bingo - |22 Kwi 2009|, 2009 19:51
| jalech napisał/a: | Fundamentalne pytanie miało sens... mam ciśnienie 0,5 atmosfery
jade napełnić układ czynnikiem. | najpierw azot na 30 bar i pojeździj z tydzień - srzęgło i presostat na ten czas odłączone. Jak po tygodniu będzi e30 bar to napełniaj, jak nie, to szukaj dziurki ... (ale nie lizaka )
jalech - |22 Kwi 2009|, 2009 20:45
Dziurkę już znalazłem...23 lata temu i nie chce mi się szukać innej (oficjalna wersja;)).
Jak odłączyć urządzenia o których mówił Bingo?? "srzęgło i presostat na ten czas odłączone"...heh, (cza było chodzić do samochodówki a nie do hutnika), to jakaś wtyczka czy mechanicznie rozpiąć jakieś sprzęgło???
Moduł trybów pracy ASB jutro podmienię, umówiłem się z Wąskim, okazuje się że mieszka tuż obok i może pomoże ::))
Pozdrawiam.
Jankes - |22 Kwi 2009|, 2009 20:48
rozpiąć wtyczkę od czujnika na osuszaczu i po bólu, lub wyjąc przekaźnik.
jalech - |22 Kwi 2009|, 2009 21:41
| Jankes napisał/a: | | rozpiąć wtyczkę od czujnika na osuszaczu i po bólu, lub wyjąc przekaźnik. |
Dziękuję Jankes.
Osuszacz chyba znajdę..:))
Heh dopadło mnie jakieś ZOMO... jak tak dalej pójdzie to egzamin poprawkowy, albo co gorszego.
Pozdrawiam
[ Dodano: |23 Kwi 2009|, o 18:00 ]
Melduję, że klima hula jak dawniej a przy okazji została profesjonalnie napełniona, z wymianą oleju włącznie i chyba za nieduże pieniądze, bo całość kosztowała 110 pln. Mając na uwadze fakt ,ze proponowali mi za dobicie klimy nawet 150 złociszów, myślę że stówka to dobra cena.
Dziękuję wszystkim za pomoc, przy okazji wykasowałem sobie błędy klimy.
Jeszcze podczas zczytywania pojawiają mi się błędy ASB ale nie wiem jak je ugryźć.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim.
Przy okazji człowiek się trochę podszkolił, a na naukę nigdy nie jest za późno.
Pozdrawiam serdecznie..(zomowca również:))
Leszek
Reader - |24 Kwi 2009|, 2009 12:09
| jalech napisał/a: |
Melduję, że klima hula jak dawniej a przy okazji została profesjonalnie napełniona, z wymianą oleju włącznie..... |
Instalacja była szczelna??
jalech - |24 Kwi 2009|, 2009 14:27
instalacjka pomyślnie przeszła próbę 15 bar azotu, ponadto urządzenie które napełniało klime jeszcze raz sprawdzało szczelność instalacji..
Pozdrawiam
bingo - |24 Kwi 2009|, 2009 14:30
| jalech napisał/a: | | ponadto urządzenie które napełniało klime jeszcze raz sprawdzało szczelność instalacji.. | takie cuda to w erze ....
[ Dodano: |24 Kwi 2009|, o 14:32 ]
co do ceny - bardzo dobra, nie wiedziałem, że za tyle ktoś jeszcze robi .
Reader - |24 Kwi 2009|, 2009 21:31
| jalech napisał/a: | | instalacjka pomyślnie przeszła próbę 15 bar azotu... |
No to jakim cudem zwiał czynnik?
jalech - |24 Kwi 2009|, 2009 21:49
urządzenie ściągnęło 750 g czynnika więc klima nie była zupelnie pusta, pisałem ze mierzyłem ciśnienie i było 5 bar, a jak uciekło...??? hmmm nie wiem, nie wiem kiedy ostatnio klima była nabijana bo auto mam od roku. Mam nadzieję że czynnik nie zwieje szybko i trochę pośmigam z nią .
pozdrawiam
Jankes - |24 Kwi 2009|, 2009 22:11
a nabiłeś ile??
gufer-posepny - |24 Kwi 2009|, 2009 22:52
Według tabliczki na jednych ma być 750g czynnika a na innych 1000g . Więc sporo go zostało .
Reader - |25 Kwi 2009|, 2009 01:54
| jalech napisał/a: | | .... pisałem ze mierzyłem ciśnienie i było 5 bar, a jak uciekło...??? hmmm nie wiem.. |
Omyłkowo wcześniej napisałeś że, było 0,5 atmosfery czyli ~ 0,5 bar , stąd wnioskowałem że, prawie cały czynnik zwiał.
A'propos jakie ciśnienie jest w prawidłowo napełnionej instalacji ?
bingo - |25 Kwi 2009|, 2009 09:57
przy 750 g klima będzie w scorpio pracować, chyba że skład czynnika jest nie odpowiedni. co do ciśnienia - w czasie postoju ciśnienie jest uzależnione od temp. zewnętrznej i jej odpowiada. Po ciśnieniu tak zmierzonym nie wiemy, czy układ jest odpowiednio napełniony, możemy jedynie stwierdzić, jak nie jest napełniony. 5 bar to 22*C, co świadczy o tym, że na tej podstawie nie można stwierdzić, że układ nie jest napełniony. czynnik w układzie chłodniczym jest w dwóch stanach skupienia - ciekłym i gazowym. Póki w układzie jest ciecz, a nie tylko gaz, nie jesteśmy w stanie stwierdzić ubytku czynnika na podstawie zmierzonego ciśnienia w czasie postoju klimy. dlatego też nie robi się prób szczelności na czynniku, a na azocie, który w tych temperaturach nie jest gazem termodynamicznym (ciśnienie zależne od temperatury i odwrotnie).
jalech - |25 Kwi 2009|, 2009 10:02
Faktycznie, sprawdziłem (mea kulpa), napisałem 0,5 atmosfery. Autentycznie było 5 bar. Głowy nie dam ale w układzie ciśnienie jest ok 10 bar, a na 100 % czynnika jest 1000 g +- 0,01 kg, więc nie wiem czy klima przestała działać ze względu na mniejszą ilość czynnika?? Jeżeli tak to przy jakiej ilości przestaje włączać się sprężarka?? z mojego przykładu wynika że jest to 1/4 ilości czynnika tzn 0,250 kg, i brak tej ilości powoduje spadek ciśnienia do 5 bar, czyli o połowe.
Pozdrawiam serdecznie
Leszek
bingo - |25 Kwi 2009|, 2009 10:32
| jalech napisał/a: | | Głowy nie dam ale w układzie ciśnienie jest ok 10 bar, a na 100 % czynnika jest 1000 g +- 0,01 kg |
i całe szczęście, bo byś już jej nie miał. Jak byś trochę poczytał, choć by post wcześniej, to byś wiedział. 10 bar w układzie na postoju będzie, gdy temp. zewnętrzna wynosi 43*C. To jest gaz termodynamiczny i znacznie zmienia swoje ciśnienie w zależności od temp. Oczywiście, mówiąc temp. zewnętrzna należy brać pod uwagę również np. temp. silnika po trasie, który nagrzeje czynnik w skraplaczu.
co do napełnienia, też już o tym się pisało, napełnienie 750g jest wystarczające dla scorpio, i przy temp. powyżej 20*C nie odczujesz różnicy, niezależnie od napełniania 1000g czy 750g. przy 750g układ jest mniej elastyczny. | jalech napisał/a: | | z mojego przykładu wynika że jest to 1/4 ilości czynnika tzn 0,250 kg, i brak tej ilości powoduje spadek ciśnienia do 5 bar, czyli o połowe |
przy takim ubytku nie ma spadku ciśnienia na niepracującym układzie. Nie pisz bzdur, jak nie masz nawet zielonego, ani bladego pojęcia, o czym mówisz.
| jalech napisał/a: | | a na 100 % czynnika jest 1000 g +- 0,01 kg |
żeby być trochę złośliwy - klimiarz warząc 750g podał ci wagę czynnika + oleju w nim zawartego, i wpuścił ci również 750g mieszaniny czynnika z olejem oraz 250g czynnika (jęzeli użył o tego celu świerzego czynnika, a nie z odzysku). w czynniku może być nawet 25% oleju, a średnio jest go 10%, co daje 75g oleju w 750g spuszczonego gazu, a co za tym idzie w chwili obecnej masz w układzie 925g czynnika, co ni jak się ma do twojej tolerancji +- 10g ....
że się zapytam, to | jalech napisał/a: | | Głowy nie dam | dotyczyło tylko sekwencji | jalech napisał/a: | | ale w układzie ciśnienie jest ok 10 bar | ? czyli że | jalech napisał/a: | | a na 100 % czynnika jest 1000 g +- 0,01 kg, | dajesz głowę? kiedy ścięcie?
w układzie chłodniczym (m.in. klima w aucie) jest zbiornik, który służy do magazynowania niepotrzebnego w danym momencie czynnika. ilość potrzebnego czynnika do prawidłowej pracy jest uzależniona od temp. powietrza. Im układ pracuje w mniejszym zakresie temp. zewnętrznych, tym mniej potrzebuje rezerw czynnika. np. w lodówce nie ma zbiornika, bo zakres jej pracy to około 20*C. w scorpio optymalnym napełnieniem nowej klimy było 1000g, ale w przypadku pracy w manualu, wystarczało 750g. Było to związane z tym, ze nikt raczej nie włacza klimy przy temp. poniżej 15*C przy klimei manualnej. a nawet jak włacza żby osuszyć szyby, to tylko na chwile. Klimatronik chodzi w trybie automatycznym, co powoduje, że jest załaczany przy niższych temp. automatycznie, a to kierowca musi go wyłączyć (a nie włączyć), o czym nie zawsze pamięta. Dlatego zwiększyli napełnienie do 1000g z 750g. Układ klimy jest identyczny, niezależnie od tabliczki. Jeżeli macie na tabliczce 750g, to mozna bez żadnego ryzyka napełnić 1000g, i odwrotnie, układ z tabliczką 1000g bedzie prawidłowo pracował przy ilośi 750g, choć w mniejszym zakresie temp. "parodią" układów chłodniczych jest to, że im niższa temp. zewnętrzna, tym więcej czynnika jest potrzebnego do prawidłowego chłodzenia.
jalech - |25 Kwi 2009|, 2009 12:35
Bingo Twój wykład przeczytałem z zainteresowaniem, poprzedniego postu nie czytałem w momencie "tworzenia" swojej odpowiedzi (gdybym ją czytał nie odpowiadałbym na pytanie Readera)
Gdybym miał jeszcze jakieś pytania na temat zasad działania klimatyzacji na pewno skorzystam z Twojej bardzo dużej wiedzy.
Pozdrawiam
[ Dodano: |28 Kwi 2009|, o 22:15 ]
| Struna napisał/a: | | no chyba że ten mały pomarańczowy modulik od programów skrzyni. |
Podieniłem moduł programów ASB i na razie zrobiłem około 60 km i nic się nie dzieje. Tryby pracy skrzyni same się nie przełączają .
Oby to była dobra diagnoza...
Dzięki i pozdrawiam
[ Dodano: |30 Kwi 2009|, o 07:22 ]
[quote="Struna"]no chyba że ten mały pomarańczowy modulik od programów skrzyni.[/quote
Potwierdzam, to ten mały modulik był przyczyną samoczynnego przełączania się programów (dobrze że wyeliminowano wiązkę..:))
Wymieniłem moduł usterka ustąpiła. Dziękuiję za pomoc.
Pozdrawiam
|
|