Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - Przewody WN do cossa BOB

robkom - |12 Lut 2009|, 2009 12:39
Temat postu: Przewody WN do cossa BOB
Witam!
Jak wiadomo kable do cossa są bardzo drogie (u mnie po 98zł za szt.)... padły mi 4,5,6... miały przebicia. Bardzo dobry pomysł podsunął mi Struna, otóż do cossa pasują kable od mondeo 2,5 V6... ja potrzebowałem te dłuższe i od mondeo one idealnie pasują, mają takie same mocowania na cewkę i podobne na świecę tylko są trochę dłuższe, w komplecie są takie plastikowe 3 gniazda w których można spiąć po 3 przewody. Kable można kupić na allegro i w ASO są łatwo dostępne a co najważniejsze w rozsądnej cenie... ja za swoje w ASO dałem 170zł. Pakowane są po 3 szt... czyli stronami, lewa - prawa. Nie wiem jak przedstawiają się długości 1,2,3 więc nie wiem czy podejdą. Mam nadzieję że komuś też się przyda ta rada. Później zamieszczę fotkę tak to u siebie mam założone.

[ Dodano: |12 Lut 2009|, o 12:50 ]
Fotki:

Struna - |12 Lut 2009|, 2009 14:54

robkom napisał/a:
Bardzo dobry pomysł podsunął mi Struna
zrbiliśmy z Toymanem testy na używanych kablach od mondeo, zarówno jako jak i mój kos przeszedł testy pomyślnie, dlatego też ja zdecydowałem się na zakup nówek, podczas gdy Toyman nadal katuje te używki z pozytywnym skutkiem.

robkom napisał/a:
Nie wiem jak przedstawiają się długości 1,2,3 więc nie wiem czy podejdą.
nie podejdą, to też zbadaliśmy. Jeden kabel będzie za krótki ( o czym zresztą przecież Ci powiedziałem przez telefon ) Dlatego też należy zakupić dwa lewe ( długie ) komplety od mondeo 2.5 V6, Oczywiście wtedy numeracja kabli na prawej sekcji będzie nieadekwatna ;) ale to jakby nie o numerki na kablach chodzi tylko o skuteczność działania :)

Ja już ponad miesiąc jeżdżę na mondeowych i jestem bardzo zadowolony.

W wolnej chwili też walnę fotki jak to u mnie jest - u mnie jest wszystkie 6 sztuk od MDO, jakoś nie lubię mieszać kabli.

Struna - |13 Lut 2009|, 2009 11:20

Speedo napisał/a:
zostane betatesterem takiego zestawu 6szt...
ja już betatestowałem używki teraz używam nowe, jest git.

BTW, na przykładzie niedopatrzenia kolegi robkom, podczas montażu wtyczek na świeczki - dobrze się trzeba przyjrzeć i przysłuchać czy aby na pewno siadło poprawnie (terminal ma kliknąć po wskoczeniu na świecę ). U niego nie siadło i już jęczał że to kiła i że po co to kupił i że będzie reklamował - poprawił jak trzeba i śmiga :)

robkom - |13 Lut 2009|, 2009 11:35

Struna napisał/a:
BTW, na przykładzie niedopatrzenia kolegi robkom, podczas montażu wtyczek na świeczki - dobrze się trzeba przyjrzeć i przysłuchać czy aby na pewno siadło poprawnie (terminal ma kliknąć po wskoczeniu na świecę ). U niego nie siadło i już jęczał że to kiła i że po co to kupił i że będzie reklamował - poprawił jak trzeba i śmiga
święta racja... już łzy w oczach miałem i żona na mnie z kijem że znów kasę wydałem a tu jeszcze gorzej niż było ... :-d .. a to dlatego że oryginalne kable mają takie poszerzenie na końcu fajki, dzieki któremu kabel nie wejdzie obok świecy, od mondka mają wąską końcówkę i jeden mi się wśliznął obok świecy.. silnik głupiał, iskry skakały po przewodach.
KubusWariat - |14 Lut 2009|, 2009 14:20

ciekawe cyz podejda pod BOA???
pepi - |14 Lut 2009|, 2009 15:00

KubusWariat napisał/a:
ciekawe cyz podejda pod BOA???
jak z boa do boba pasi to czemu nie ale i tak byłem pierszy z tymi kablami od mondeo ;)
jaroz - |14 Lut 2009|, 2009 16:27

Panowie, a dlaczego wy się męczycie w testy - pasują, nie pasują, zestaw lewy, zestaw prawy? Przecież NGK wypuszcza idealne kable w cenie ok. 260 zł za komplet. Idealnie pasują, jak oryginalne Motocrafty. Mają takie same długości, takie same mocowania na cewkę, świecę i...numeracja jest adekwatna :) Ja takie kupiłem z dobry rok temu i nie mam żadnych problemów jeśli chodzi o zapłon. No i chyba wychodzi taniej (170 płacicie za 3 szt. od Mondeo, to za 6szt. 340, dobrze myślę?)
Jankes - |14 Lut 2009|, 2009 16:47

no dobra, ale tu masz kable oryginalne motorkrafta, a nie jakieś NGK
maross442 - |14 Lut 2009|, 2009 17:08

Jankes napisał/a:
ale tu masz kable oryginalne motorkrafta, a nie jakieś NGK

Powiem tak - choć rzecz się tyczy Deohaca w moim przypadku - wcześniej w Scorpio były własnie NGK , zostały zamienione na motorcrafty od razu ze świeczkami - też motorcraft i różnica jest , NGK są takie szmelcowate moim zdaniem . Zapytacie jaka różnica ? jak były NGK i duży deszcz a pokrywy silnika brak to była tragedia , zalało przewody i się wogóle nie dało jechać - a pech pechem wtedy była to podróż w nieznane mazurskie wsie - teraz są motorcrafty , deszcz nie deszcz , śnieg nie śnieg , jedzie równo bez zająknięcia ale to może tylko moje takie spostrzeżenie :)
Co oryginał to oryginał moim zdaniem , a w przypadku takiego silnika jak Cossworth w szczególnośći , bo w deohacu to jeszcze można "podziadować" i na NGK jeżdzić ;)
Oczywiście bez obrazy dla tych co jeżdzą bezproblemowo na NGK

Jankes - |14 Lut 2009|, 2009 17:10

Myślę ze pierwsze dwa posty z tego tematu można by przenieść do Warsztatu, niech zostanie dla potomnych.
pepi - |14 Lut 2009|, 2009 18:51

Jankes napisał/a:
- bardzo dobra firma :) ale do boba to tak pasi ;) jak ,,, ech ,jakoś to daje się zamontować ale pasi byle jak
KubusWariat - |15 Lut 2009|, 2009 15:12

niestety ale jednak PWN NGK a Motorcraft pod silnik BOA roznia sie... Prosze spojrzec pod nasadki na cewke kazdego z tych przewodow. Blaszane 'konektory' (- element dochodzacy do stykow cewki) Motorcrafta sa niestety dluzsze niz te w przewodach NGK :(

Osobiscie nabylem przed rokiem NGK, jednak w najblizszym czasie bede sie musial pokusic o przewody z Mondeo...

jaroz - |15 Lut 2009|, 2009 16:28

Speedo napisał/a:
po co tak wciskasz te ngk jak do bob akurat srednio sie nadaja
A co to bob jest tak wspaniały, że tylko na motocraftach chodzi? Przecież to akurat pod kątem układu zapłonowego bliźniaczy silnik boa. Więc nie rozumiem.
maross442 napisał/a:
NGK są takie szmelcowate moim zdaniem
nooo jak Ty bez maski jeździsz, to czemu się dziwisz :) każde będą źle chodzic. A poza tym pewnie na jazdę bez maski założyłeś specjalnie nowe NGK, hm? ;) :695:
KubusWariat napisał/a:
Blaszane 'konektory' (- element dochodzacy do stykow cewki) Motorcrafta sa niestety dluzsze niz te w przewodach NGK
ale kolosalna różnica.wpływa to na pracę silnika?bo ja nie widzę różnicy, a skoro nie wida różnicy to po co przepłacac????
Ludzie co wy macie takie nastawienie? BOB to cudo??? I musi miec oryginalne, tak? :)
Może wasze problemy z przewodami biorą się stąd, że stosujecie zwykłe, a nie platynowe świece do waszych cudnych bobów? :) No nieeee, nie wierzę, do takiego auta oszczędzacie? :P hehehe...

[ Dodano: |15 Lut 2009|, o 16:31 ]
Jankes napisał/a:
a co to znaczy jakieś? :shock: NGK to bardzo dobra firma, zawsze w każdym aucie stosuję jej produkty i nie widzę róźnicy. Tylko ostatnio założyłem świece Motocraft i tak samo jeździ - wcale nie lepiej.

[ Dodano: |15 Lut 2009|, o 16:35 ]
maross442 napisał/a:
Co oryginał to oryginał moim zdaniem , a w przypadku takiego silnika jak Cossworth w szczególnośći , bo w deohacu to jeszcze można "podziadować" i na NGK jeżdzić ;)
Ale akurat w tym przypadku zbędny wydatek - NGK w zupełności spełniają te same wymogi jakościowe. Co innego np. wahacz, czy też element blacharki - tu nie warto oszczędzac.
sobolaqe - |15 Lut 2009|, 2009 16:42

Jankes napisał/a:

akurat do BOBa NGK nie pasuja, kiedys komus z forum chcialem dopasowac i byla masakra.

a co do Motorcrtaft<>NGK to coz.... wole NGK bo jest to poprostu firma produkujaca naprawde wysokiej klasy czesci(czesto rowniez robila dla Motorcrafta) a sa czasami tansze niz MC(chociaz bywaja wyjatki jak do mojego starego 2,4 gdzie NKG bylo drozsze niz MC :)

wiec jesli mam wybierac lepsza i tansza czesc to wezme NGK a nie przeplace za MC tylko dlatego ze ma znaczek :-d
przeplacic za MC tylko po to zeby pozniej zobaczyc gdzies maly znaczek NGK, czy Lucas(na jakis klockach :) to jest przegiecie.

jaroz - |15 Lut 2009|, 2009 19:28

No i to mi się podoba Piotrek :)
gucio - |15 Lut 2009|, 2009 21:52

też mi się obiło o uszy że NGK był podwykonawcą motocfata :-d
Struna - |16 Lut 2009|, 2009 00:38

miałem/mam NGK, daje się toto założyć z bólem do BOB-a, ale jednak nie chodzi toto jak na MC. Dlatego jeśli można mieć miodzio kabelki MC, które o niebo lepiej pasują niż NGK, a na dodatek są w połowie ceny kabli MC do bob-a to jakby chyba jest sens. Dziś zerknąłem do swojego kajeciku i wychodzi że na tych mondeowych trzasnąłem już około 5 kkm, nadal jest git, a woda po nich nieraz płynęła już ( do jaroza, coby zaraz głupim teksem nie wypalił - jeżdżę z maską, ale cewka w bob-ie jest z przodu silnika a nie z tyłu jak w boa, więc jakby woda dostająca się z frontu auta przez lamele chodnicy jest w stanie kabelków sięgnąć )

PS. Przedytowałem ciut temat, coby mądralińscy od BOA nie plumkali ( choć te mondeowe też do BOA siądą, ale by trzeba zrezygnować z ozdobnych dekielków na kable )

pepi - |16 Lut 2009|, 2009 08:01

Struna napisał/a:
miałem/mam NGK, daje się toto założyć z bólem do BOB-a, ale jednak nie chodzi toto jak na MC. Dlatego jeśli można mieć miodzio kabelki MC, które o niebo lepiej pasują niż NGK, a na dodatek są w połowie ceny kabli MC do bob-a to jakby chyba jest sens. Dziś zerknąłem do swojego kajeciku i wychodzi że na tych mondeowych trzasnąłem już około 5 kkm, nadal jest git, a woda po nich nieraz płynęła już ( do jaroza, coby zaraz głupim teksem nie wypalił - jeżdżę z maską, ale cewka w bob-ie jest z przodu silnika a nie z tyłu jak w boa, więc jakby woda dostająca się z frontu auta przez lamele chodnicy jest w stanie kabelków sięgnąć )
- ja tam mam NGK i chodzi mi ok ,jak i świece ngk a od modziaka niepchałem tylko dlatego że jest ok , fakt jeden kabelek można zapodać pod baranem i jest ok :) a na fajki też jest rada

[ Dodano: |16 Lut 2009|, o 08:03 ]
więc to da się zamontować :P tylko ngk napewno robi do mondeo więc po co to adaptować :)

Niesiu - |16 Lut 2009|, 2009 08:29

ja założyłem do swojego cossa właśnie NGK. zapłaciłem jakieś 240zł. jak narazie odpukać wszystko chodzi dobrze i nawet żaden nie był za krótki. mam nadzieję że nie wyjdzie w praniu że są kiepskie.zobaczymy
jaroz - |16 Lut 2009|, 2009 08:35

Struna, Speedo, ależ ja nie mam nic przeciwko:) Zakładajcie co chcecie :) Wasza sprawa. Dziwi mnie tylko temat z blaszkami - przecież cewka jest chyba ta sama w BOBie co w BOA więc w czym problem z blaszkami? Cewka z przodu nie robi aż tak dużej różnicy, jak co niektórzy jej przypisują :027: Poza tym niektórzy napisali że NGK chodzą bez problemu to raz, a i do BOBa z pewnością są dedykowane z NGK. I z pewnością sa właściwe. A co do plumkania, to nie bedę komentował... :P
Jankes - |16 Lut 2009|, 2009 08:59

Ale wy macie problemy, dla jednego dobrze jest wtedy kiedy odpala i jeździ a reszta jest nie wazna, a dla drugiego jest dobrze kiedy odpala i jeździ na wszystkich cylindrach, bez wypadania zapłonu.
sobolaqe - |16 Lut 2009|, 2009 09:19

Jankes napisał/a:
Ale wy macie problemy, dla jednego dobrze jest wtedy kiedy odpala i jeździ a reszta jest nie wazna, a dla drugiego jest dobrze kiedy odpala i jeździ na wszystkich cylindrach, bez wypadania zapłonu.

jankes bez obrazy ale mam wrazenie ze uwazasz kazda czesc ktora nie ma znaczka MC za szmelc ?
troszke mi to jakas paranoja pachnie bo poza pewnymi przypadkami kiedy rzeczywiscie jest problem z czesciami innych producentow to w wiekszosci przypadkow problemow z tymi czesciami nie ma. dzialaja tak samo dobrze jak nie lepiej(i nie mowie tutaj o najtanszych zamiennikach jak kable Janmora czy inne tanie wynalazli).
jesli pasek wielorowkowy MC kosztuje 140 zl w ASO a ja mam Contitecha(ktory tez produkuje czesci dla Forda) za za jakies 50 zl to nie widze powodu dlaczego mam przeplacac za czesc tej samej jakosci.

a juz wogole brak mi slow na marze jakie sa naliczane w ASO na oryginalne czesci, mialem okazje kupowac pare rzeczy bezposrednio od dostawcy czesci do ASO i widzialem roznice w cenie po 50-80% a czasami kilkukrotnie taniej. dlatego uwazam ze cena ta nie odzwierciedla jakosci, bo czesci te sa drozsze tylko dlatego ze producent samochodow z czegos musi zyc a nie dlatego ze maja jakas super hiper jakosc :)

oczywiscie jak ktos uprawia druciarstwo kupujac jakies najtansze zamienniki klepane u prywaciarza w stodole to nie mozna sie spodziewac super jakosci :)
podobnie jak i z przypadkami jak kable zaplonowe do BOB ktore niestety ale pasowac nie chca :)
ale to wyjatki, bo jak juz bys chcial sobie troche poprawic uklad hamulcowy zakladajac lepsze tarcze i klocki to juz musisz poprawiac fabryke i siegac po innego producenta niz MC gdzie w podobnej cenie bedziesz miec o wiele lepsza jakosc :)

nie mam nic przeciwko oryginalnym czescia jesli ich cena jest adekwatna do jakosci i porownywalna z czesciami innych producentow :) ale jak mam do wyboru sonde lambda MC za okolo 700 zl a Boscha za 200 zl to wybacz ale za przeproszeniem az takim jeleniem nie jestem zeby biec po MC :-d

Jankes - |16 Lut 2009|, 2009 09:30

sobolaqe napisał/a:
jankes bez obrazy ale mam wrazenie ze uwazasz kazda czesc ktora nie ma znaczka MC za szmelc ?

nie, wcale tak nie jest, w jednym Motrokraft jest dobry w drugim nie, np. kupiłem świece MC do Cossa, nie mały wydatek, miało być ok, a padly po paru tys.
Moim zdaniem, skoro można mieć oryginalne kable MC w podobnej cenie jak NGK, to moim zdaniem nawet niema sie co zastanawiać.

sobolaqe - |16 Lut 2009|, 2009 09:42

Jankes napisał/a:

nie, wcale tak nie jest, w jednym Motrokraft jest dobry w drugim nie, np. kupiłem świece MC do Cossa, nie mały wydatek, miało być ok, a padly po paru tys.
Moim zdaniem, skoro można mieć oryginalne kable MC w podobnej cenie jak NGK, to moim zdaniem nawet niema sie co zastanawiać.

a no to w takim razie zla interpretacja, przepraszam :-d

no i tez sie zgadzam ze jesli w podobnej cenie jest MC a czesc innego producenta to lepiej kupic MC bo sie uniknie niespodzianek typu "czesc prawie pasujaca"(jak kable do BOBa :)

Struna - |16 Lut 2009|, 2009 10:13

jaroz napisał/a:
a i do BOBa z pewnością są dedykowane z NGK
tak samo jak uszczelki pod dekiel ajusa sa niby do BOA i BOB-a, to se kup takie i sie sam przekonaj a nie gadaj po próżnicy skoro nie masz w temacie doświadczenia.

[ Dodano: 2009-02-16, 10:15 ]
pepicosi napisał/a:
jak i świece ngk
a świeczki to ja od lat NGK używam.
pablo19 - |16 Lut 2009|, 2009 10:50

Jankes napisał/a:
...Motrokraft ............. MC .............. MC ..........

Się zdecyduj czy piszesz przez "k" czy przez "C".

Jankes - |16 Lut 2009|, 2009 10:58

pablo19 napisał/a:
Jankes napisał/a:
...Motrokraft ............. MC .............. MC ..........

Się zdecyduj czy piszesz przez "k" czy przez "C".

Pablo, uczyć to nie mnie, masz tylu szaraków, którzy pisza przez" K" przez "C" i jeszcze inaczej, a są tacy co nawet nie wiedząc ze Motorcraft robi oryginalne części do ich scorpiaków, to może ich uświadamiaj...

pablo19 - |16 Lut 2009|, 2009 10:59

Jankes napisał/a:
...
Pablo, uczyć to nie mnie, masz tylu szaraków, którzy pisza przez" K" przez "C" i jeszcze inaczej, a są tacy co nawet nie wiedząc ze Motorcraft robi oryginalne części do ich scorpiaków, to może ich uświadamiaj...

OK, ale dopiero jak Ty zaczniesz dawać dobry przykład.

Jankes - |16 Lut 2009|, 2009 11:02

Ja zaczne pisac nie skrótowo, a Ty zaczniesz uświadamiac szaraków, ok??

Ps. Zeby nie odbiegac od tematu, Jurek kupiłem dziś te swiece co mówiłeś, zobaczymy wieczorem jak to jezdzi.

jaroz - |16 Lut 2009|, 2009 11:54

Jankes napisał/a:
To pokaż mi w podobnej...cenie :) Różnica 100% a nawet i większa !!!
Struna - |16 Lut 2009|, 2009 11:55

jaroz napisał/a:
To pokaż mi w podobnej...cenie :) Różnica 100% !!!
170 za sekcję, daje 340 zeta za komplet. Kable NGK bez zniżek również koło 300 zeta. To gdzie to 100% ? Chyba ktoś powinien wrócić do szkoły :)
Jankes napisał/a:
Jurek kupiłem dziś te swiece co mówiłeś, zobaczymy wieczorem jak to jezdzi.
normalnie :)
Jankes - |16 Lut 2009|, 2009 12:13

Struna napisał/a:
jaroz napisał/a:
To pokaż mi w podobnej...cenie :) Różnica 100% !!!
170 za sekcję, daje 340 zeta za komplet. Kable NGK bez zniżek również koło 300 zeta. To gdzie to 100% ? Chyba ktoś powinien wrócić do szkoły :)

te NGK co niby pasuja do BOA i BOB kosztuja 264 zł, więc 340-264 to wychodzi 76zł róznicy to gdzie te 100%??

Struna - |16 Lut 2009|, 2009 12:16

same kable NGK jako takie są całkiem ok, tylko że są poprostu źle zwymiarowane. Gdyby były dobrze zrobione to by toto śmigało. Ja wolę jednak te od mondeo, wizualnie może to wygląda mniej estetycznie bo na prawą stronę silnika dajemy długie kable, ale da się to ułożyć dość sensownie, a co najważniejsze, działa to BARDZO DOBRZE. Co już potwierdzić może trzeci użytkownik kosa MK3.
robkom - |16 Lut 2009|, 2009 12:19

jeszcze tylko właśnie prawą stronę zmienię i będzie miodzio... ale i tak znaczna poprawa jest.
Struna - |16 Lut 2009|, 2009 12:39

robkom napisał/a:
jeszcze tylko właśnie prawą stronę zmienię i będzie miodzio
no u mnie komplecik smiga. Ponad 5000 km już zrobione - póki co mogę śmiało polecić.
pepi - |16 Lut 2009|, 2009 13:27

Speedo napisał/a:
niedawno pisales ze byle jak, tera ze wypas wiec ???
-bo do boba to pasi byle jak ale jak ktoś umie to można to zapodać :)
Struna - |16 Lut 2009|, 2009 13:28

wydłużyłeś jakoś terminale do cewek ?
Struna - |16 Lut 2009|, 2009 13:34

Speedo napisał/a:
moze zjechal szlifiera ten ebonit na cewce :P
:rofl: no może :)
pepi - |16 Lut 2009|, 2009 13:35

e nie jeden kabelek poszedł pod baranem ;) i na te fajki zapodałem weża bo tak to pasi byle jak :P a kabelki sentech to syf 250 zł wywalone nadaremnie
Struna - |16 Lut 2009|, 2009 13:37

no ale co z za krótkimi terminalami do cewki zrobiłeś ? sa około 1 cm krótsze niż oryginały. To przy kiepskich warunkach na drodze daje niestety popalić.
pepi - |16 Lut 2009|, 2009 13:49

pasi dałem pod baranem go i w peszla :) tam jeden jest tylko zakrótki
Struna - |16 Lut 2009|, 2009 13:51

pepicosi, widzę, że wogóle nie kumasz co do Ciebie mówię. Nie chodzi o długość kabla, o to akurat się da zapiąć, tylko o długość końcówek ( to takie metalowe, co to do cewki wchodzi ) - to jest krótsze niż w oryginale i ledwo co dotyka terminali w cewce. I to jest największy problem tych kabli - długość na 5 gar to rzecz wtórna.
jaroz - |16 Lut 2009|, 2009 15:37

Struna napisał/a:
170 za sekcję, daje 340 zeta za komplet. Kable NGK bez zniżek również koło 300 zeta. To gdzie to 100% ? Chyba ktoś powinien wrócić do szkoły
A ktoś tu czytać nie umie - przecież chodzi o dedykowane do kosa, a nie dorabiane od Mondea, a jak łatwo policzyć 6 x100PLN (minimum) = 600 PLN, a NGK 260 PLN (a nie 300 jak piszesz). Czyli jest różnica 100% :)

[ Dodano: |16 Lut 2009|, o 15:42 ]
Struna napisał/a:
tak samo jak uszczelki pod dekiel ajusa sa niby do BOA i BOB-a
Nie mówimy tu o uszczelkach. Twego nie wiem, bo nie używam. Mówię o kablach i świecach, których używam, więc mogę się wypowiedzieć. Jasne?
Struna - |16 Lut 2009|, 2009 15:44

jaroz napisał/a:
więc mogę się wypowiedzieć. Jasne?
nie jasne, nie masz styczności z BOB-em a temat jest właśnie o tym. A o tym masz blade pojęcie, co udowadniasz swoimi wypisami. ( jak i zresztą o innych sprawach :) )

Nie kumam co masz na celu próbując wcisnąć komus kable NGK, które do BOB-a NIE PASUJĄ !!!

Temat jest o zastosowaniu alternatywnych kabli do kosa mk3 a ty tu jakieś brednie starasz się forsować.

pepi - |16 Lut 2009|, 2009 18:21

Struna napisał/a:
pepicosi, widzę, że wogóle nie kumasz co do Ciebie mówię. Nie chodzi o długość kabla, o to akurat się da zapiąć, tylko o długość końcówek ( to takie metalowe, co to do cewki wchodzi ) - to jest krótsze niż w oryginale i ledwo co dotyka terminali w cewce. I to jest największy problem tych kabli - długość na 5 gar to rzecz wtórna
- nie wiem jakie ja te NGK mam ale tak na 99% długośc jest taka sama jak w tych co miałem MC ,,, sprawdze to będzie wiadomo mam gdzieś 2 komplety tych starych :)
Struna - |16 Lut 2009|, 2009 18:27

pepicosi napisał/a:
ale tak na 99% długośc jest taka sama jak w tych co miałem MC
ano niestety nie jest. Owszem to się wpina i niby działa, dopóki sa dobre warunki. Wystarczyłoby to ciut dłuższe i by było spoko.
pepi - |17 Lut 2009|, 2009 07:57

Struna napisał/a:
ano niestety nie jest. Owszem to się wpina i niby działa, dopóki sa dobre warunki. Wystarczyłoby to ciut dłuższe i by było spoko.
-ano jest to samo ;) sprawdzałem przynajmniej w tych co ja mam :)

[ Dodano: |17 Lut 2009|, o 07:58 ]
i dlatego niezałapałem o co biega :) no chyba że te MC mam jakieś dziwne ale te sentechy są takie same też

jaroz - |17 Lut 2009|, 2009 08:10

Chyba znów cenzura była, bo nie widzę swojej wypowiedzi z dnia wczorajszego z 23:17.
Cóż, Big Brother... :-D

sobolaqe - |17 Lut 2009|, 2009 09:04

ale ja mam wrazenie ze kazdy gada sam do siebie :)
jedny o BOA inniy o BOB :)

ci od BOA moze maja racje i kable NGK sa takie same jak MC
ale Struna ma racje i do BOBa kable NGK roznia sie niestety od MC, sam to widzialem na wlasne oczy i te metalowe styki co wchodza do cewki sa jednak sporo krotsze i moze byc z tym problem.

pepi - |17 Lut 2009|, 2009 13:12

sobolaqe napisał/a:
do BOBa kable NGK roznia sie niestety od MC, sam to widzialem na wlasne oczy i te metalowe styki co wchodza do cewki sa jednak sporo krotsze i moze byc z tym problem.
-nie wiem może miałem od boa w bobie bo te ngk są takie same jak MC , może ktoś by podał wymiary tych do bob to bym sprawdził ;)
Struna - |17 Lut 2009|, 2009 13:15

jak nie zapomnę to zrobię poglądowe zdjęcie porównawcze kabli oryginalnych od BOB-a oraz kabli NGK. Różnica jak wspomniałem jest o jakiś 1 cm, może nawet ciut więcej.

Speedo to chyba pierwszy zauważył, ja potem u siebie sprawdziłem i też mam różnicę.

Niesiu - |17 Lut 2009|, 2009 13:17

znalazłem aukcje na allegro z takimi kablami. tam są jakieś długości ale nie długości na cewkę. ciekaw jestem czy są ok.

http://www.allegro.pl/ite..._tesla_8mm.html

Struna - |17 Lut 2009|, 2009 13:19

ta, juz widać że będa do bani, bo piszą że od 1991 roku do - ( czyli mniemają że BOA i BOB mają to samo, a tak nie jest ) A opis "niezawodności" taki jak w janmorach - tylko czemu to nie chce działać :)

No ale może kupisz i przetestujesz :)

Jak ktoś chce SuperAudioHiperTurbo kabelki to polecam wyczynowe kable MAGNECOR, ale cena jak za oryginały MC ;)

Niesiu - |17 Lut 2009|, 2009 13:22

pewnie Struna masz rację. tak myślałem że nie biora pod uwagę czy to BOB czy BOA. mogły by te specjalisty z NGK wziąc pod uwage problemy klientów i zrobić w końcu takie kable jak trzeba :)
Struna - |17 Lut 2009|, 2009 13:23

Niesiu napisał/a:
mogły by te specjalisty z NGK wziąc pod uwage problemy klientów i zrobić w końcu takie kable jak trzeba :)
wystarczyłaby drobna korekta w konstrukcji i pewnie by śmigały dobrze.
pepi - |17 Lut 2009|, 2009 17:47

niby te tesla ok są :) na jakimś forum vectry było coś o tej firmie :)
Struna - |17 Lut 2009|, 2009 18:24

ciekawe czy vectra śmiga na świeczkach z przerwą 1,1 mm :)
Mysza - |17 Lut 2009|, 2009 18:44

jaroz napisał/a:
Cewka z przodu nie robi aż tak dużej różnicy, jak co niektórzy jej przypisują
Jakoś mi się nie wydaje, żeby w BOA były podobne kable. BOB i cewka z przodu = kabel 1 cylindra jakieś 15 cm, a 6 cylindra chyba z metr...
sobolaqe napisał/a:
nie mam nic przeciwko oryginalnym czescia
przeciw CZEMU?
Struna napisał/a:
ciekawe czy vectra śmiga na świeczkach z przerwą 1,1 mm
a nawet 2.2mm, bo to waste spark... czyli 2 iskry palą na raz, co daje straszne obciążenie dla kabli. Dlatego fordy nie wybaczają podróbek.
Ciekawe, czy któreś z tych nie podeszłyby do kosa:
http://sklep.istore.pl/sk...n,529465,0.html
http://www.allegro.pl/ite...onowe_sohc.html

Struna - |17 Lut 2009|, 2009 18:48

Mysza napisał/a:
a nawet 2.2mm, bo to waste spark... czyli 2 iskry palą na raz
a nie trzy w wypadku V6 ?

[ Dodano: 2009-02-17, 18:49 ]
Mysza napisał/a:
Ciekawe, czy któreś z tych nie podeszłyby do kosa:
te z pierwszego linka bardzo podobne do tych mondeowych - bardzo możliwe, że by to siadło.
Mysza - |17 Lut 2009|, 2009 18:51

Struna napisał/a:
a nie trzy w wypadku V6 ?
no jak :) masz 3 cewki podwójne, których zakończenia to świece zapłonowe, a blok spina masę.
Struna - |17 Lut 2009|, 2009 18:59

Mysza napisał/a:
no jak :) masz 3 cewki podwójne
nie neguję, ja tam widze jedną cewę z 6 dziurami :D nie rozcinałem tego ;)
pepi - |17 Lut 2009|, 2009 19:40

Struna napisał/a:
ciekawe czy vectra śmiga na świeczkach z przerwą 1,1 mm
- ta gsi ;)
Struna - |17 Lut 2009|, 2009 19:42

nie ma co ukrywać, układ WN w kosie jest z deka wymagający, dlatego kabelki typu janmor, które działają w układzie z rozdzielaczem to jakoś w kosie nie wyrabiają. Kos musi mieć naprawdę konkretne kable.
pepi - |17 Lut 2009|, 2009 19:46

Struna napisał/a:
nie neguję, ja tam widze jedną cewę z 6 dziurami nie rozcinałem tego
- a ile masz kabelków do niej ;) jedna iskra jest tracona na wydechu :)

[ Dodano: |17 Lut 2009|, o 19:48 ]
Struna napisał/a:
nie ma co ukrywać, układ WN w kosie jest z deka wymagający, dlatego kabelki typu janmor
- dają rade ale na beni a na lpg już kicha ostatnio widziałem w boa i nawet to chodzio ok aż dziwne
Struna - |17 Lut 2009|, 2009 19:48

pepicosi napisał/a:
a ile mas kabelków do niej
no tez pytanie, a po co to miałbym kiedykolwiek analizować skoro to działa :D a jak nie swędzi to nie ma co drapać ;)

[ Dodano: 2009-02-17, 19:49 ]
pepicosi napisał/a:
dają rade ale na beni
u mnei ani w BOA ani w BOB-ie janmory nawet na benie nie chciały gadac.

No a że na LPG trudniej to tym bardziej kabel hiper są wynagane. Można też nieco przerwę zmniejszyć - pomaga.

pepi - |17 Lut 2009|, 2009 19:50

no bo nierobiłeś wiązki :/to niewiesz
Struna - |17 Lut 2009|, 2009 19:52

pepicosi napisał/a:
no bo nierobiłeś wiązki :/to niewiesz
no skoro ona działa to też nie drapię :D
robkom - |17 Lut 2009|, 2009 21:25

a dlaczego kos ma taką dużą przerwę? czemu to ma służyć?
Mysza - |17 Lut 2009|, 2009 21:28

Nie tylko BOB, każdy zetec ma taką. Jak dla mnie to służy psuciu kabli i przeciążeniu cewek... Fakt, że energia iskry jest większa, ale zużycie elementów exremalne.
Struna - |17 Lut 2009|, 2009 22:05

w ścigaczach też taka wielka jest - może to po to żeby na wysokich obrotach było bardziej precyzyjnie.
pepi - |18 Lut 2009|, 2009 08:11

Struna napisał/a:
w ścigaczach też taka wielka jest - może to po to żeby na wysokich obrotach było bardziej precyzyjnie
-e raczej nie :) w cbr mam 0,8 , poprostu przy platynach wymyślili taką wielką przerwe a jak się wypali platyna to wychodzi nawet 2mm :) i też jezdzi , ale można zwykłe dać i wtedy jest 0,8
Mysza - |18 Lut 2009|, 2009 08:38

pepicosi napisał/a:
jak się wypali platyna to wychodzi nawet 2mm i też jezdzi
no wlasnie nie bardzo jezdzi, bo się dławi przy depnięciu w pedał. Przy łagodnym wciskaniu pedału będzie jako tako. A jak jest gaz to już będzie tak delikatnie strzelać.
WaldekU61 - |18 Lut 2009|, 2009 08:43

Zobaczcie te http://moto.allegro.pl/it..._tesla_8mm.html
Mysza - |18 Lut 2009|, 2009 08:48

BOA
Struna - |18 Lut 2009|, 2009 10:18

WaldekU61 napisał/a:
Zobaczcie te
link już był z jedną stronę tematu wcześniej.
jaroz - |18 Lut 2009|, 2009 10:30

A dobre są te z Tesli? Ktoś już je ma (miał). Zwłaszcza na gazie...
Struna - |18 Lut 2009|, 2009 10:44

jaroz, kup i przetestuj, będziesz pionierem
jaroz - |18 Lut 2009|, 2009 14:25

Nie nooo, a potem powiecie, że zachwalam ;) :P
A poza tym moje są jeszcze w b. dobrej formie. Może ktoś już musi zmienić? :027:

Struna - |18 Lut 2009|, 2009 14:31

jaroz napisał/a:
Nie nooo, a potem powiecie, że zachwalam ;) :P
jeśli coś przetestowane i warte zachwalania ( jak np. kabelki od MDO ) to czemu nie zachwalać.
pepi - |18 Lut 2009|, 2009 21:28

http://aukcja.interia.pl/...?item=541845356 cena do modziaka 2,5 ngk jest fajna :lol:
Struna - |18 Lut 2009|, 2009 21:51

jak maja tak samo krótkie tutki do cewek to znowu muka :) no i nie ma po 3 sprzedawane, a od mondka do kosa trzeba kupić dwa lewe komplety ( te dłuższe )
robkom - |16 Lut 2010|, 2010 20:22

odgrzeje schaboszczaka... kable od mondeo sprawują się bdb. Zrobiłem na nich ponad 10 tyś. dziś z ciekawości porównałem kable od mojego Oriona 1.4i i się okazuje że mają takie samo wejście na cewkę a ten konektor jest krótszy o 3-4mm od kabli cosa. Kable w orionie mam Janmora i świece NGK (taki zestaw nowy założył poprzednik) i chodzi to bez zarzutu. Na próbe założyłem Janmory 1,2,3 do cosa i chodzi bez problemu. Chyba się pokuszę na kupienie jakiś lepszych kabli do tego silnika (1.4i) i założę 3 szt. do cosa.
gufer-posepny - |16 Lut 2010|, 2010 20:40

ano działają dobrze .
Struna - |17 Lut 2010|, 2010 13:46

u nie już grubo ponad 20 kkm, bez zarzutu.
pepi - |17 Lut 2010|, 2010 15:08

no ja mam te nie pasujące ngk do kosa i już 50 tys jest ok :P czyli te katalogowe
kat - |17 Lut 2010|, 2010 17:52

a znalazlem na alledrogo cos takiego
http://www.allegro.pl/ite..._9i_91_98r.html
niech znawcy sie wypowiedza czy to pasi do Boba ,bo cena jest wiecej niz przyzwoita

pepi - |17 Lut 2010|, 2010 18:00

:): :): :):
kat - |17 Lut 2010|, 2010 18:16

pepicosi napisał/a:
:): :): :):

tzn?

robkom - |18 Lut 2010|, 2010 12:43

no ciekawe ile te trzpienie wystają z fajki ... bo jeśli ok. 0,5 cm to powinny pasować.
Struna - |18 Lut 2010|, 2010 12:47

pytanie ile i jak to pojeździ.
robkom - |18 Lut 2010|, 2010 13:08

miałem Sentechy w MK1 i chodziły bez zarzutu ale nie wiem jak długo wytrzymują bo auto sprzedałem.
Struna - |18 Lut 2010|, 2010 13:16

ja kupiłem sierkę na sentechach, jak nie było fest wilgoci to ok, jak była plucha to wypadały zapłony zanim się nie zagrzała.
pepi - |18 Lut 2010|, 2010 17:44

ja miałem w cosie -robione na zamówienie -wtedy miałem blosa oj to była jazda -buchał jak smok wawelski :-d fajki takie same mi zrobili jak w ngk czyli małe .
Akupiłem je bo niby miały pasować do kosa a dostałem do zwykłego to pan stwierdził że mi na zamówienie zrobią najlepsze było jak fajką nie trafiłem na swiece tylko zboku i auto pracowało normalnie :P tak izoluje fajka :690: