Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - Wymiana mieszka od skrzyni

Gorbaczov - |4 Lut 2009|, 2009 00:22
Temat postu: Wymiana mieszka od skrzyni
tak jak w temacie, robil ktos? od czego zaczac?
ford2fast - |4 Lut 2009|, 2009 00:24

W zasadzie proste :)
Musisz wydłubać drewnopodobną ramkę :-D razem z mieszkiem :)

Zdjąć gałkę lewarka zmiany biegów (nie takie proste :( )

Gorbaczov - |4 Lut 2009|, 2009 00:26

od czego zaczac, nie chce pourywac...
ford2fast - |4 Lut 2009|, 2009 00:27

Gorbaczov napisał/a:
od czego zaczac, nie chce pourywac...

Piszę cały czas :)

Gałkę zmiany biegów w czasie ciągnięcia do góry najlepiej odsuwać płaskim śrubokrętem , od podciąganej części do włączania wstecznego

Zdjęcie gałki to najtrudniejsza część operacji :shock:
Mieszek powinien być przy lewarku ściśnięty opaską , którą należy przeciąć :roll:

Gdy uda Ci się zdemontować mieszek z ramką , zobaczysz od spodu ramki dodatkową ramkę , która jest przeszyta łącznie z mieszkiem i ramką właściwą zszywaczami tapicerskimi :)
Zszywacze te trzeba wydłubać i mieszek będzie uwolniony :):

Gorbaczov - |4 Lut 2009|, 2009 08:14

super bylbym wdzieczny :) zamierzam w sobote zrobic sobie dzien warsztatowy
kat - |4 Lut 2009|, 2009 08:22

Tylko po co zdejmowac galke sie pytam?
Stary mieszek leci i tak do smieci,w nowym otwor jest na tyle duzy ,ze przelezie przez galke spokojnie.Przypuszczam ,ze kupiles mieszek na allegro ,wiec to cale 15 minut roboty.
Nowy mieszek zakladasz i sciagasz pod galka trututka.I po sprawie.Poza tym nowe mieszki,przynajmniej te skorzane z allegro maja gumke na obwodzie i nic nie trzeba z zszywkami tapicerskimi cudowac .Zdejmujesz stary i zakladasz nowy.Wszystko
pasuje
Nie robmy z prostej czynnosci problemu

Taki sam temat jest na FCP

trabik78 - |4 Lut 2009|, 2009 08:41

kat napisał/a:
Przypuszczam ,ze kupiles mieszek na allegro

no właśnie się nad tym zastanawiam...
jaka jest jakość tych miechów z allegro? bardzo odbiegają od oryginału?

kat - |4 Lut 2009|, 2009 08:51

Mam taki skorzany z allegro,te mieszki sa robione pod dany model auta.Ja jestem zadowolony.Nic sie nie przeciera,nic nie odstaje,wszystko pasuje.
ford2fast - |4 Lut 2009|, 2009 09:10

kat napisał/a:
Nowy mieszek zakladasz i sciagasz pod galka trututka.I po sprawie.Poza tym nowe mieszki,przynajmniej te skorzane z allegro maja gumke na obwodzie i nic nie trzeba z zszywkami tapicerskimi cudowac

Pomyłka Panie kolego :)
Jeżeli nie będziesz dotykał zszywek , to ciekaw jestem , jak zamocujesz mieszek na dole ? :-D
Na Poxipol ? :-d
Opisałem sposób demontażu i montażu mieszka oryginalnego , więc Twoje rady , w tym przypadku są chybione :):

Gorbaczov - |4 Lut 2009|, 2009 09:11

aukcja allegro

ja mam z tej :) dostalem dla nowej fiesty i do scorpio

ford2fast - |4 Lut 2009|, 2009 09:12

kat napisał/a:
Stary mieszek leci i tak do smieci,w nowym otwor jest na tyle duzy ,ze przelezie przez galke spokojnie

Oryginalny nie przelezie :)

kat - |4 Lut 2009|, 2009 09:40

ford2fast napisał/a:
kat napisał/a:
Nowy mieszek zakladasz i sciagasz pod galka trututka.I po sprawie.Poza tym nowe mieszki,przynajmniej te skorzane z allegro maja gumke na obwodzie i nic nie trzeba z zszywkami tapicerskimi cudowac

Pomyłka Panie kolego :)
Jeżeli nie będziesz dotykał zszywek , to ciekaw jestem , jak zamocujesz mieszek na dole ? :-D
Na Poxipol ? :-d
Opisałem sposób demontażu i montażu mieszka oryginalnego , więc Twoje rady , w tym przypadku są chybione :):

Zszywki dotykam po to zeby je wyjac
nawet mieszek oryginalny jestem w stanie zalozyc bez zdejmowania galki i uzyje wtedy w tym celu tych nieszczesnych zszywek,ale kolega ma mieszek skorzany z allegro i ja go zakladalem bez zszywek w cale 15 minut.

A nawet jezeli mieszek nie chce przelezc to wole popuscic kilka szwow niz zdejmowac galke.Co jest latwiejsze w tym wypadku???zszycie czy naprawa lub kupno rozerwanej galki jak sie nie uda???
Niedlugo zrobia sie 2-3 strony z max prostego tematu.

Zysio - |4 Lut 2009|, 2009 12:07

Kat - a masz jakieś zdjęcie jak ten allegrowy mieszek sobie wygląda już po założeniu?
kat - |4 Lut 2009|, 2009 12:12

Zrobie pod wieczor i zapodam,ale wyglada identycznie jak ten z allegro i mam go juz 2 latka u siebie.
karollo82x - |4 Lut 2009|, 2009 12:47

Witam
Mam allegrowy mieszek ze skóry
a coś 20 zeta z przesyłką wyszedł
jest wykonany solidnie i materiał po roku jazdy niczym nie odbiega od zakupionego

a co do demontażu i montażu w wielorybie

trzeba wyjąć plastik koło lewarka razem z mieszkiem i położyć na stół.
Zszywki powyciągać (łączą dodatkową damkę z plastikiem i przy okazji oczywiście mieszek) - najlepiej podważyć śrubokrętem i wyciągać kombinerkami

montaż
ułożyć mieszek na dodatkowej ramce tak żeby nie wychodził poza ramk i połapać do niej w rogach zszywkami (najlepiej mieć mocny taker - bo takim za parę złotych to jakoś mi nie szło)
następnie
wsadzić meiszek w plastikową ramkę (drewienko) i tak samo pospinać zszywkami
tylko tu uwaga podczas spinania zszywkami może pęknąć drewienko. Tak że trzeba to robić ostrożnie i dobrze dociskać taker w miejscu zszywania
Montaż na lewarek to już różnie - niektóre mieszki są podcięte że przechodzą przez gałkę
natomiast mój ostatni zakup miał wszytą gumkę i nie było szans żeby sam przelazł
gałkę udało mi się odkręcić bez większych problemów , a potem już poszło łatwo - ramka w swoje miejsce a koniec mieszka przymocowany pod gałką na taśmę zaciskową

może komuś się przyda ta wypocina z mojej strony - czynność prosta i poprawia estetykę wnętrza
pozdrawiam

pablo19 - |4 Lut 2009|, 2009 13:35

Ja ze starym mieszkiem się nie cyrtoliłem chociaż chciałem, ale jak poddałem się z niemożności zciągnięcia dźwigni zmiany biegów, to użyłem nożyka, chlastnąłem i zdjąłem starego przez gałkę, nowemu musiałem kilka szwów naciąć (cały czas czeka mnie zszycie małej dziurki). Co do zszywek to też ze starymi powalczyłem i je usunąłem, a nową skórkę przyszyłem grubą nicią, bo odpowiedniego sprzętu zszywającego nie mam. Ogólnie jestem b.zadowolony z allegrowego mieszka.
trabik78 - |4 Lut 2009|, 2009 23:20

no to się chyba jednak skusze...
ford2fast - |5 Lut 2009|, 2009 01:10

Zdjęcia są już dołożone :)
Gorbaczov - |7 Lut 2009|, 2009 23:14

gotowe :) dzieki za pomoc, ale jest ciut zabawy, w nowej fiescie poszlo mi lepiej

ford2fast - |7 Lut 2009|, 2009 23:43

Cieszę się , że pomogłem :)
pepi - |8 Lut 2009|, 2009 10:06

Gorbaczov napisał/a:
gotowe dzieki za pomoc, ale jest ciut zabawy, w nowej fiescie poszlo mi lepiej
- jakiś taki nabuzowany ten mieszek ;)
karollo82x - |8 Lut 2009|, 2009 10:14

elegancki :)
Gwelezemba - |8 Lut 2009|, 2009 11:20

Ja na przykład gałki nie musiałem zdejmować ponieważ mieszek był również spięty opaską którą wystarczyło odpiąć.
Ale widzę że tutaj mieszek nie jest aż tak rozległy jak w mk1.

A tak przy okazji mieszka to za nic nie mogłem kupić tak wielkiego jakie są w mk1
objeździłem całe miasto i są tylko same malutkie.

grand funk - |8 Lut 2009|, 2009 13:56

btw :027: to już nie stosujemy miniatur? :shock:
ford2fast - |8 Lut 2009|, 2009 14:30

grand funk napisał/a:
btw :027: to już nie stosujemy miniatur? :shock:

Moje fotki nie obciążają serwera :)
Są magiczne :roll:

[ Dodano: |8 Lut 2009|, o 14:34 ]
Speedo napisał/a:
szkoda klawiszy, fordtufastowi i tak nie przemowisz, zaraz napisze ze przyjedzie do Ciebie osobiscie Ci zademonstrowac jak to sie robi i bedziesz musial go potem przepraszac w tematach przyklejonych :P

Każdy kto ma rację , przemówi , oczywiście jeżeli potrafi to udowodnić :)
Tylko pewna wybitna osobowość została uhonorowana propozycją mojego przyjazdu i prezentacji przy publiczności :)
Ja nie boję się śmieszności 8)

kat - |10 Lut 2009|, 2009 22:02

kupiony na allegro
zamontowany 2 lata temu

Zysio - |12 Lut 2009|, 2009 23:02

ehhh

Przekonaliście mnie tymi nowymi, nie zmolestowanymi przez życie mieszkami.

Jutro montaż nówki :)

-----

No i w piątek słowo ciałem się stało: