| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - Wymiana mieszka od skrzyni
Gorbaczov - |4 Lut 2009|, 2009 00:22 Temat postu: Wymiana mieszka od skrzyni tak jak w temacie, robil ktos? od czego zaczac?
ford2fast - |4 Lut 2009|, 2009 00:24
W zasadzie proste
Musisz wydłubać drewnopodobną ramkę razem z mieszkiem
Zdjąć gałkę lewarka zmiany biegów (nie takie proste )
Gorbaczov - |4 Lut 2009|, 2009 00:26
od czego zaczac, nie chce pourywac...
ford2fast - |4 Lut 2009|, 2009 00:27
| Gorbaczov napisał/a: | | od czego zaczac, nie chce pourywac... |
Piszę cały czas
Gałkę zmiany biegów w czasie ciągnięcia do góry najlepiej odsuwać płaskim śrubokrętem , od podciąganej części do włączania wstecznego
Zdjęcie gałki to najtrudniejsza część operacji
Mieszek powinien być przy lewarku ściśnięty opaską , którą należy przeciąć
Gdy uda Ci się zdemontować mieszek z ramką , zobaczysz od spodu ramki dodatkową ramkę , która jest przeszyta łącznie z mieszkiem i ramką właściwą zszywaczami tapicerskimi
Zszywacze te trzeba wydłubać i mieszek będzie uwolniony
Gorbaczov - |4 Lut 2009|, 2009 08:14
super bylbym wdzieczny zamierzam w sobote zrobic sobie dzien warsztatowy
kat - |4 Lut 2009|, 2009 08:22
Tylko po co zdejmowac galke sie pytam?
Stary mieszek leci i tak do smieci,w nowym otwor jest na tyle duzy ,ze przelezie przez galke spokojnie.Przypuszczam ,ze kupiles mieszek na allegro ,wiec to cale 15 minut roboty.
Nowy mieszek zakladasz i sciagasz pod galka trututka.I po sprawie.Poza tym nowe mieszki,przynajmniej te skorzane z allegro maja gumke na obwodzie i nic nie trzeba z zszywkami tapicerskimi cudowac .Zdejmujesz stary i zakladasz nowy.Wszystko
pasuje
Nie robmy z prostej czynnosci problemu
Taki sam temat jest na FCP
trabik78 - |4 Lut 2009|, 2009 08:41
| kat napisał/a: | | Przypuszczam ,ze kupiles mieszek na allegro |
no właśnie się nad tym zastanawiam...
jaka jest jakość tych miechów z allegro? bardzo odbiegają od oryginału?
kat - |4 Lut 2009|, 2009 08:51
Mam taki skorzany z allegro,te mieszki sa robione pod dany model auta.Ja jestem zadowolony.Nic sie nie przeciera,nic nie odstaje,wszystko pasuje.
ford2fast - |4 Lut 2009|, 2009 09:10
| kat napisał/a: | | Nowy mieszek zakladasz i sciagasz pod galka trututka.I po sprawie.Poza tym nowe mieszki,przynajmniej te skorzane z allegro maja gumke na obwodzie i nic nie trzeba z zszywkami tapicerskimi cudowac |
Pomyłka Panie kolego
Jeżeli nie będziesz dotykał zszywek , to ciekaw jestem , jak zamocujesz mieszek na dole ?
Na Poxipol ?
Opisałem sposób demontażu i montażu mieszka oryginalnego , więc Twoje rady , w tym przypadku są chybione
Gorbaczov - |4 Lut 2009|, 2009 09:11
aukcja allegro
ja mam z tej dostalem dla nowej fiesty i do scorpio
ford2fast - |4 Lut 2009|, 2009 09:12
| kat napisał/a: | | Stary mieszek leci i tak do smieci,w nowym otwor jest na tyle duzy ,ze przelezie przez galke spokojnie |
Oryginalny nie przelezie
kat - |4 Lut 2009|, 2009 09:40
| ford2fast napisał/a: | | kat napisał/a: | | Nowy mieszek zakladasz i sciagasz pod galka trututka.I po sprawie.Poza tym nowe mieszki,przynajmniej te skorzane z allegro maja gumke na obwodzie i nic nie trzeba z zszywkami tapicerskimi cudowac |
Pomyłka Panie kolego
Jeżeli nie będziesz dotykał zszywek , to ciekaw jestem , jak zamocujesz mieszek na dole ?
Na Poxipol ?
Opisałem sposób demontażu i montażu mieszka oryginalnego , więc Twoje rady , w tym przypadku są chybione |
Zszywki dotykam po to zeby je wyjac
nawet mieszek oryginalny jestem w stanie zalozyc bez zdejmowania galki i uzyje wtedy w tym celu tych nieszczesnych zszywek,ale kolega ma mieszek skorzany z allegro i ja go zakladalem bez zszywek w cale 15 minut.
A nawet jezeli mieszek nie chce przelezc to wole popuscic kilka szwow niz zdejmowac galke.Co jest latwiejsze w tym wypadku???zszycie czy naprawa lub kupno rozerwanej galki jak sie nie uda???
Niedlugo zrobia sie 2-3 strony z max prostego tematu.
Zysio - |4 Lut 2009|, 2009 12:07
Kat - a masz jakieś zdjęcie jak ten allegrowy mieszek sobie wygląda już po założeniu?
kat - |4 Lut 2009|, 2009 12:12
Zrobie pod wieczor i zapodam,ale wyglada identycznie jak ten z allegro i mam go juz 2 latka u siebie.
karollo82x - |4 Lut 2009|, 2009 12:47
Witam
Mam allegrowy mieszek ze skóry
a coś 20 zeta z przesyłką wyszedł
jest wykonany solidnie i materiał po roku jazdy niczym nie odbiega od zakupionego
a co do demontażu i montażu w wielorybie
trzeba wyjąć plastik koło lewarka razem z mieszkiem i położyć na stół.
Zszywki powyciągać (łączą dodatkową damkę z plastikiem i przy okazji oczywiście mieszek) - najlepiej podważyć śrubokrętem i wyciągać kombinerkami
montaż
ułożyć mieszek na dodatkowej ramce tak żeby nie wychodził poza ramk i połapać do niej w rogach zszywkami (najlepiej mieć mocny taker - bo takim za parę złotych to jakoś mi nie szło)
następnie
wsadzić meiszek w plastikową ramkę (drewienko) i tak samo pospinać zszywkami
tylko tu uwaga podczas spinania zszywkami może pęknąć drewienko. Tak że trzeba to robić ostrożnie i dobrze dociskać taker w miejscu zszywania
Montaż na lewarek to już różnie - niektóre mieszki są podcięte że przechodzą przez gałkę
natomiast mój ostatni zakup miał wszytą gumkę i nie było szans żeby sam przelazł
gałkę udało mi się odkręcić bez większych problemów , a potem już poszło łatwo - ramka w swoje miejsce a koniec mieszka przymocowany pod gałką na taśmę zaciskową
może komuś się przyda ta wypocina z mojej strony - czynność prosta i poprawia estetykę wnętrza
pozdrawiam
pablo19 - |4 Lut 2009|, 2009 13:35
Ja ze starym mieszkiem się nie cyrtoliłem chociaż chciałem, ale jak poddałem się z niemożności zciągnięcia dźwigni zmiany biegów, to użyłem nożyka, chlastnąłem i zdjąłem starego przez gałkę, nowemu musiałem kilka szwów naciąć (cały czas czeka mnie zszycie małej dziurki). Co do zszywek to też ze starymi powalczyłem i je usunąłem, a nową skórkę przyszyłem grubą nicią, bo odpowiedniego sprzętu zszywającego nie mam. Ogólnie jestem b.zadowolony z allegrowego mieszka.
trabik78 - |4 Lut 2009|, 2009 23:20
no to się chyba jednak skusze...
ford2fast - |5 Lut 2009|, 2009 01:10
Zdjęcia są już dołożone
Gorbaczov - |7 Lut 2009|, 2009 23:14
gotowe dzieki za pomoc, ale jest ciut zabawy, w nowej fiescie poszlo mi lepiej
ford2fast - |7 Lut 2009|, 2009 23:43
Cieszę się , że pomogłem
pepi - |8 Lut 2009|, 2009 10:06
| Gorbaczov napisał/a: | | gotowe dzieki za pomoc, ale jest ciut zabawy, w nowej fiescie poszlo mi lepiej | - jakiś taki nabuzowany ten mieszek
karollo82x - |8 Lut 2009|, 2009 10:14
elegancki
Gwelezemba - |8 Lut 2009|, 2009 11:20
Ja na przykład gałki nie musiałem zdejmować ponieważ mieszek był również spięty opaską którą wystarczyło odpiąć.
Ale widzę że tutaj mieszek nie jest aż tak rozległy jak w mk1.
A tak przy okazji mieszka to za nic nie mogłem kupić tak wielkiego jakie są w mk1
objeździłem całe miasto i są tylko same malutkie.
grand funk - |8 Lut 2009|, 2009 13:56
btw to już nie stosujemy miniatur?
ford2fast - |8 Lut 2009|, 2009 14:30
| grand funk napisał/a: | btw to już nie stosujemy miniatur? |
Moje fotki nie obciążają serwera
Są magiczne
[ Dodano: |8 Lut 2009|, o 14:34 ]
| Speedo napisał/a: | szkoda klawiszy, fordtufastowi i tak nie przemowisz, zaraz napisze ze przyjedzie do Ciebie osobiscie Ci zademonstrowac jak to sie robi i bedziesz musial go potem przepraszac w tematach przyklejonych |
Każdy kto ma rację , przemówi , oczywiście jeżeli potrafi to udowodnić
Tylko pewna wybitna osobowość została uhonorowana propozycją mojego przyjazdu i prezentacji przy publiczności
Ja nie boję się śmieszności
kat - |10 Lut 2009|, 2009 22:02
kupiony na allegro
zamontowany 2 lata temu
Zysio - |12 Lut 2009|, 2009 23:02
ehhh
Przekonaliście mnie tymi nowymi, nie zmolestowanymi przez życie mieszkami.
Jutro montaż nówki
-----
No i w piątek słowo ciałem się stało:
|
|