| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
DIESEL: D, TD, TDI, - Wymiana wiązki
mass44 - |26 Sty 2009|, 2009 20:25 Temat postu: Wymiana wiązki Dzisiaj zabrałem się wreszcie za wymianę wiązki silnika, wyjęcie starej zajęło mi trochę czasu i obecnie scorek wygląda tak http://picasaweb.google.p...feat=directlink
http://picasaweb.google.p...feat=directlink
Sprawa nieco się skomplikowała jak porównałem nowa wiązkę z tą którą wyprułam z auta, okazało się że nie ma wtyczki do tego czegoś http://picasaweb.google.p...feat=directlink
a w zamian jest inna mniejsza i węższa. Wziąłem więc lutownice i zacząłem przerabiać wtyczkę na tą ze starej wiązki i tu kolejny problem w dwóch wielozłaczkach układ kabli różni się i w tej nowej nie ma złącza na mały przekażnik który jest ukryty pod klapką w schowku pasażera, do czego ten przekaźnik służy??. Ma ktoś może schemat wieloryba w dieslu??
Jankes - |26 Sty 2009|, 2009 20:42
Czyli robisz nie tylko wiązkę silnika, ale też podłużnicy??
mass44 - |26 Sty 2009|, 2009 20:49
dokładnie :] i przydały by się schematy ...
Jankes - |26 Sty 2009|, 2009 20:51
eee tam, wymieniaj kabelek po kabelku, a nie wszystkie na raz, to się nie pogubisz
Rafał A.(antek) - |27 Sty 2009|, 2009 01:18
to ostatnie to PATS czyli immo, masz 2 wiazke bez tego.
arturrrr - |25 Lut 2009|, 2009 11:48
Nie wiem czy Ci to cus pomoze, ale mam schematy:
- ukladu zasilania
- uklad ladowania aku i rozruchu
- oswietlenie zewnetrzne
- wskazniki sygnalizujace i ostrzegawcze
- oswietlenie tablicy przyzadow schowka i bagaznika
- wycieraczki i spryskiwacze
ktory Ci sie nada to daj znac to ci wysle..
mass44 - |27 Lut 2009|, 2009 18:17
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | to ostatnie to PATS czyli immo, masz 2 wiazke bez tego. |
w tej nowej wiązce też jest miejsce na immo ale wtyczka jest mniejsza, no i generalnie w innych wtyczkach jets kilka przewodów pozamienianych miejscami
[ Dodano: |27 Lut 2009|, o 18:19 ]
| arturrrr napisał/a: | Nie wiem czy Ci to cus pomoze, ale mam schematy:
- ukladu zasilania
- uklad ladowania aku i rozruchu
- oswietlenie zewnetrzne
- wskazniki sygnalizujace i ostrzegawcze
- oswietlenie tablicy przyzadow schowka i bagaznika
- wycieraczki i spryskiwacze
ktory Ci sie nada to daj znac to ci wysle.. |
to ja może wszystko poproszę
[email protected]
Dzięki i pozdrawiam
pavlo88 - |27 Lut 2009|, 2009 19:51
arturrrr jak byś już wysyłał to ja bym też poprosił cały zestaw
[email protected]
Z góry dzięki
arturrrr - |27 Lut 2009|, 2009 20:12
mam tez kilka planow do benzoli, ale watpie zeby sie ktorys ponizyl i odwiedzil dzial ''klekoty''
Rafał A.(antek) - |28 Lut 2009|, 2009 02:51
mass44, to moze masz wiazke od '98 tam jest inne immo i ma inna wtyczke.
mass44 - |1 Mar 2009|, 2009 22:29
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | mass44, to moze masz wiazke od '98 tam jest inne immo i ma inna wtyczke. |
nie nie wiązka napewno nie jest z 98r. bo nie ma wtyczek pod tą nowszą pompe wtryskową,
ale luz mam już schemaciki od arturrrr-a to rozpruje tą nową i zrobie jak ma być :]
[ Dodano: |19 Mar 2009|, o 21:27 ]
kurcze zapomniałem napisać że przeszczep wiązki się udał wszystko jest ok. Po nieudanym przeszczepie fabrycznie nowej wiązki postanowiłem zdobyć jeszcze inną dokładnie z mojego rocznika, założyłem odpaliłem i cały czas teraz jeżdżę, od wymiany zrobiłem już prawie 300km i jeszce mi wody nie zagotowało ani razu raz go trochę zgrzałem to się nawet wentyle załączyły i obrotomierz nawet chodzi
Niestety tak trzeba rozedrzeć wnętrze żeby dostać się do tej nieszczęsnej wiązałki
Przy okazji zauważyłem dość spory wyciek z nagrzewnicy
Aha jest jeszcze jedna rzecz delikatnie świeci mi sie kontrolka ciśnienia oleju a czasem bardziej co może być nie tak ?? olej jest ok
|
|