| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - VSS Cosi - jaka róznica pomiedzy plastkowym a metalowym
kamil-wawa - |26 Sty 2009|, 2009 15:31 Temat postu: VSS Cosi - jaka róznica pomiedzy plastkowym a metalowym Witam z racji tego ze samochod dziwnie sie zachowywał przy przełaczaniu biegów tz czasami szarpał itd a czasami bylo ok stwierdzilem ze pewnie uwalona jest wiazka przy silniku. Podczas ostatniej trasy zobczylem ze licznik wskazuje np 80km a za chwilę 85km bez widocznej zmiany predkosci i odglosu silnika. Stwierdzilem wiec ze moze zobacze VSS albo impulsator - nie wiem jak to sie nazywa ale chodzi mi o to cos z zebatka w tyłku ASB. Posiadałem stary czujnik z poprzedniej skrzyni i był on Plastikowy i mial taka tulekje na srubke a ten ktory był w obecnej aluminiowy i teraz pytanie jaki powinien byc - ten aluminiowy idealnie wchodzi a ten plastikowy tez wchodzi tylko tak jakby nie do konca - najlepsze jest to ze samochod zrobil sie nie do porownania - zmienia biegi plynnie kick down dziala idealnie - pytanie czy moge zostawic ten czujnik ??
Ten stary jest bardzo podobny do tego
http://www.aphenos.net/sc.../gauges/vss.htm
Oli - |27 Sty 2009|, 2009 10:05
Ja u siebie też wymieniałem... stary siedział metalowy, nowy w serwisie nabyłem juz platikowy....
Widocznie oszczedzają na materiałach - to wszystko
Struna - |27 Sty 2009|, 2009 10:14
| Oli napisał/a: | nowy w serwisie nabyłem juz platikowy....
| bo taki jest w kosie mk3.
Oli - |27 Sty 2009|, 2009 10:18
| Struna napisał/a: | | bo taki jest w kosie mk3. |
więc w MKII też
kamil-wawa - |27 Sty 2009|, 2009 12:46
hmm ale ten nowy nie whodzi do konca tz znaczy wchodzi do tej gumowej uszczelki ale nie do momentu oparcia sie ten metalowej tuleki o skrzynie brakuje okolo 4-5mm
zbyszek - |27 Sty 2009|, 2009 18:55
Sprawdź ilość zębów, są chyba dwa rodzaje 12 i 13
ford2fast - |27 Sty 2009|, 2009 22:25
| zbyszek napisał/a: | Sprawdź ilość zębów, są chyba dwa rodzaje 12 i 13 |
Zębatka nie jest integralną częścią impulsatora
Kupując nowy impulsator , dostajesz bez zębatki
Nie ma żadnej różnicy czy obudowa impulsatora jest metalowa , czy plastikowa , są one zamienne
[ Dodano: |27 Sty 2009|, o 22:27 ]
| kamil-wawa napisał/a: | | hmm ale ten nowy nie whodzi do konca tz znaczy wchodzi do tej gumowej uszczelki ale nie do momentu oparcia sie ten metalowej tuleki o skrzynie brakuje okolo 4-5mm |
Jeżeli tulejka oprze się o obudowę skrzyni , to znaczy , że jest już na miejscu
kamil-wawa - |28 Sty 2009|, 2009 00:19
wiem ze nie jest integralna czescia - w weekend wyjme i policze zęby
[ Dodano: |30 Sty 2009|, o 18:30 ]
po tym jak dowiedzialem sie ze taki VSS powinien byc standardowo w Skorkach użyłem "sily" perswazji i weszlo do konca z charakterystycznym kliknieciem skorek smiga jak szalony w zamian wymienilem mu swieczki, kable, olej i filtr należy mu sie
|
|