| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - Dziwny zapach po zatrzymaniu samochodu.
KorczAndSehr - |1 Sty 2009|, 2009 23:34 Temat postu: Dziwny zapach po zatrzymaniu samochodu. Od jakiegoś czasu zauważyłem że po zatrzymaniu samochodu śmierdzi spalenizną. Czy to może być związane ze sprzęgłem zbliżającym się do wymiany ? Chyba mam już objawy zużytego (co jakiś czas puszczą przy samej końcówce). Jak wyłączę silnik to czuje spaleniznę ale nie mogę wyczuć z której strony (nie trwa to długo).
sucre79 - |1 Sty 2009|, 2009 23:36
KorczAndSehr, spalenizna czego-plastiku,oleju, klocków, określ to jakoś? Jesteś pewien że to sprzęgło śmierdzi?
KorczAndSehr - |1 Sty 2009|, 2009 23:39
No właśnie nie wiem, a jak śmierdzą poszczególne elementy ? Jak na razie to wiem że stary płyn od wspomagania śmierdzi olejem od smażenia ryb. Kiedyś jak na stacji kupiłem dolewkę oleju to gość coś poczuł i wspomniał o sprzęgle. W sumie fakt że niedługo wymienię klocki bo co jakiś czas zaświeca się dioda (instalowałem w zeszłym roku z przodu). Klocki też mogą śmierdzieć ?
sucre79 - |1 Sty 2009|, 2009 23:47
KorczAndSehr, sprzęgło,klocki,olej i ogólnie wiele rzeczy może śmierdzieć określoną spalenizną. Musisz określić co śmierdzi. Olej śmierdzi specyficznie jak to olej, Klocki podobnie do sprzęgła też maja swój specyficzny zapach ale ciężko jest to określić-przynajmniej dla mnie-jaki to rodzaj smrodu. Oznaki kończącego się sprzęgła są specyficzne. Na pewno mechanicy z tego forum ci podpowiedzą.
YGH - |2 Sty 2009|, 2009 12:37
klocki śmierdzą podobnie do sprzęgła. Jak chcesz zobaczyć czy to klocki to po zatrzymaniu auta obiegnij auto i powąchaj koła (ale nie przy ludziach bo sobie mogą coś złego pomyśleć ), możesz też mieć po prostu przedmuchaną rure wydechową i wali do środka.
KorczAndSehr - |2 Sty 2009|, 2009 13:21
Już właśnie biegałem obok koła od strony kierowcy i nie śmierdziało z tego miejsca, sprawdzę jeszcze drugą stronę. Co do wydechu to w zeszłym roku był spawany i robiony.
sobolaqe - |2 Sty 2009|, 2009 13:24
| YGH napisał/a: | klocki śmierdzą podobnie do sprzęgła. Jak chcesz zobaczyć czy to klocki to po zatrzymaniu auta obiegnij auto i powąchaj koła (ale nie przy ludziach bo sobie mogą coś złego pomyśleć |
ew pomacac kolo czy nie cieple, ale tu uwaga w zaleznosci od stopnia zapieczenia tloczka i dlugosci jaka pokonalismy samochodem kolo moze byc lekko cieple>gorace
ew przy takiej pogodzie jak teraz(mokro) i stalowych felgach bez kolpakow moze byc tak ze po zatrzymaniu mamy 3 felgi mokre jedna sucha
gufer-posepny - |2 Sty 2009|, 2009 13:35
a może ci olej z silnika wali na kolektor gdzieś ? co prawda to nie 2,9 12 V gdzie to zjawisko jest częste ale może jednak . A jakby sprzęgło się tak paliło to już dawno by go nie było .
Pershing - |2 Sty 2009|, 2009 20:10
Zapach sprzegla jest zupelnie inny niz klockow (klocki ostry i gryzący, sprzeglo slodki)
kat - |2 Sty 2009|, 2009 20:27
Wyczuwanie zapachu przez ekran.Podjedz do jakiegos rozsadnego mechanika i niech sie wypowie jak sam nie mozesz zlokalizowac lub nie wiesz co moze miec jaki smród
Grzesio_87 - |3 Sty 2009|, 2009 01:37
ostatnio mialem podobny problem... i po jakims czasie ogrzewanie tylniej szyby przestalo dzialac... luknij do bagaznika pod tylna polke i i zobacz czy nie fajczy sie te urzadzenie ktore podgrzewa szybe i dziala jakoo wzmacniacz do radia, u mnie spalil sie jeden styk od podgrzewania szyby
KorczAndSehr - |11 Lut 2009|, 2009 20:55
Chciałem odświeżyć temat. Ostatniego czasu myślałem że ten zapach to klocki, kupiłem nowe (przy okazji zaczęła świecić się dioda na desce), ale po zajechaniu na warsztat okazało się że klocki są jeszcze dobre (połowa). Dioda co jakiś czas się zaświeca (czemu?), może coś zwiera, czy to sygnał z kompa ?
Dziwny zapach spalenizny nadal pozostaje, czyli może to być już sprzęgło do wymiany ?
Struna - |11 Lut 2009|, 2009 21:09
sprzęgło wali tak specyficznie że każdy mechanik Ci powie że to sprzęgło lub nie.
co do kontrolki to pewnie kable gdzies pękły i zwierają - częsty przypadek.
gufer-posepny - |11 Lut 2009|, 2009 22:21
Albo zwierają sie kabelki albo już popękały druciki w izolacji . Ja sobie mierzyłem przód i gdzieś w wiązce już popękały ze starosci . Jak wkurza cię ta lampka to ją wykręć .
Błachą przyczyną może być niekontakt na wtyczkach czujników .
|
|