| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Trzepie kierą i ściąga na bok przy hamowaniu - wieloryb
stachu - |26 Gru 2008|, 2008 12:37 Temat postu: Trzepie kierą i ściąga na bok przy hamowaniu - wieloryb Przy małej prędkości i hamowaniu ściąga na lewo, przy bardzo delikatnym hamowaniu i V>100km/h zatrzepuje kierownicą.
Ktoś na SF zasugerował łożysko grodziowe, ale chyba to nie to, bo kierą nie rwie na boki czy góra-dół, a jedynie chwilowo kręci wokół osi i ustaje.
gufer-posepny - |26 Gru 2008|, 2008 12:42
To obadaj te łożysko .
Jak dla mnie to primo : zdejmij koła z przodu i zobacz czy są jeszcze klocki hamulcowe , a trzepanie kierownicą to krzywa lub krzywe tarcze . Wstarczy że wparzysz w kałużę głęboką i taki efekt będzie .
Struna - |26 Gru 2008|, 2008 13:44
łożysko grodziowe nie ma z tym nic wspólnego. Obadać jak chodzą zaciski, w jakim stanie tarcze.
ford2fast - |26 Gru 2008|, 2008 13:49
| gufer-posepny napisał/a: | | Wstarczy że wparzysz w kałużę głęboką i taki efekt będzie . |
Dopiero wtedy , gdy wjedziesz w taką kałuże po mocnym hamowaniu
I to nie zawsze
Z niezbyt ciepłymi tarczami można jeździć nawet przez rzekę
Powyższe nie dotyczy oczatego
Z rzeki można już nim nie wyjechać
grand funk - |26 Gru 2008|, 2008 13:53
z tą kałużą to każdy mechas wyskakuje - stara śpiewka, jest w tym coś prawdy, ale gdy tarcze kiepskiej jakości to tak jest i już.
w8aMinuteMan - |26 Gru 2008|, 2008 21:14
jeżeli chodzi o hamule, to nie ma co oszczędzać. Lepiej dołożyć pare groszy i jeździć, niż przy każdym hamowaniu przypominać sobie o tym, że - "muszę uważać, bo mam kiepskie tarcze..." - ja mam wstawione brembo
YGH - |26 Gru 2008|, 2008 21:15
krzywe tarcze na 100% (niedawno to przerabiałem w swoim) a to że ściąga to warto też zbieżność ustawić
w8aMinuteMan - |26 Gru 2008|, 2008 21:22
mojego oczatego "ściąga" z kolei na prawo jak puszczę kierownicę, pomimo tego, że zbieżność, jest podobno ustawiona dobrze. Podpowiadano mi, że to dlatego, że wieloryb był bity z przodu i rama jest trochę skrzywiona, ale czy to może być wina ramy ? przegląd 2 tygodnie temu przeszedł śpiewająco...
YGH - |26 Gru 2008|, 2008 21:34
mój też był bity (zdjęcie w opisie pojazdu), był na płycie naciągany i wali prosto jak po sznurku ...ale tarcze miałem krzywe i trzepało kierownicą przy chamowaniu
ford2fast - |26 Gru 2008|, 2008 21:48
| w8aMinuteMan napisał/a: | | mojego oczatego "ściąga" z kolei na prawo jak puszczę kierownicę, pomimo tego, że zbieżność, jest podobno ustawiona dobrze |
Przyczyną ściągania mogą też być opony
Zysio - |26 Gru 2008|, 2008 21:54
| Cytat: | | Przyczyną ściągania mogą też być opony |
Tudzież ciśnienie, a raczej jego deficyt w którymś kole
Mysza - |26 Gru 2008|, 2008 22:11
Moj tez troche ściąga, ale jadąc ponad 100 km/h po polnej drodze zdjąłem kamień belką i się wygła Nie chce mi się zmienić, ale będe musial w końcu...
Gumy na wahaczach masz dobre? Zbieżność? Końcówki oraz drążki bez luzów? Pozatym to wszystko o czym koledzy wspominali. Nie wiem czy w oczatach już przyszedł na to czas, ale w starszych fordzinach rozwarstwiają się wężyki hamulcowe i to powoduje problemy z równomiernością pracy hebli.
|
|