| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - ASB brak 4 kick down
zanogp - |18 Gru 2008|, 2008 16:25 Temat postu: ASB brak 4 kick down Witam kolegów i z góry proszę o wyrozumiałość,jest to moja pierwsza ASB. nie mogę znaleźć w mojej skrzyni 4 biegu,(obroty ok3000 przy 100km/h), nie załącza się kick down. Nie wiem czy ma to znaczenie ale również nie działa tempomat.Czy ktoś z kolegów mógłby mnie naprowadzić od czego zacząć sprawdzanie co padło?
Struna - |18 Gru 2008|, 2008 16:26
prądniczka w skrzyni ( zwana również impulsatorem albo VSS-em ) ale ona akurat z kick-down'em ma niewiele wspólnego. Pytanie czy sam dobrze wiesz co to kick-down ?
Moim zdaniem to Ty nie masz 4 biegu a co za tym idzie i redukcji czasem brak bo jadąc 150 na 3 to raczej ciężko spodziewać sie redukcji nawet przy bucie w podłodze.
zanogp - |18 Gru 2008|, 2008 17:34
zeby sobie jechac 150 na 3 to trzeba byc właścicielem przynajmniej 1 tankowca na morzu poludniowochinskim:), a tak poważnie miałem na myśli brak redukcji przy prędkości ok 70-80km/h
Struna - |18 Gru 2008|, 2008 17:51
wdepnij pedał do podłogi a jak już sięgnie podłogi to wdepnij jeszcze bardziej jakbyś chciał go złamać - wtedy powinno zadziałać jak należy. Obadaj jeszcze czy masz podpiętą wtyczkę do czujnika na lince gazu.
gufer-posepny - |18 Gru 2008|, 2008 19:58
na 3 cim biegu pociśniesz i 180 .
Możesz obadać na sucho czy działa KD . Przekręć kluczyk ale nie odpalaj silnika i depnij pedał gazu do oporu . Powinno być słychać takie klepnięcie z rejonów skrzyni ( czasem widać po kontrolkach na zegarach że KD załączyło się ).
fiebik - |19 Gru 2008|, 2008 13:38
kick-down - na początek, zobaczyć, czy wtyczki podpięte przy przepustnicy i czy da się może podregulować.
http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=3431
jeśli to nic nie da, to niestety czeka sprawdzanie wiązki elektrycznej do skrzyni i samego elektro zaworu odpowiedzialnego za "kd" w skrzyni, jeśli to wszystko miało by się okazać sprawne to oznaczało by poważniejszy problem z asb praktycznie nie opłacalny w naprawianiu.
brak 4 biegu - temat rzeka, szeroko opisywane walki z tym problemem znajdziesz przekopując to forum, jednak zaczął bym od posłuchania sugestii | Struna napisał/a: | | prądniczka w skrzyni ( zwana również impulsatorem albo VSS-em ) | .
gawełek - |19 Gru 2008|, 2008 17:59
Mam takiego samego scorpio...rok,pojemność itp... U mnie jedynym problemem był brak 4. eszta była ok.Wymieniłem taki czujnik który znajduje się nad śrubą do regulacji taśmy hamującej i jest ok. ten czujnik ma w środku taki ruchomy bolec który się wciska na daną głębokość w zależności od ustawienia dźwigni. a jak ustawisz D to on się wciska tylko troszeczkę i u mnie to było wyrobione...
Struna - |19 Gru 2008|, 2008 18:12
| gawełek napisał/a: | | Mam takiego samego scorpio...rok,pojemność itp... U mnie jedynym problemem był brak 4. eszta była ok.Wymieniłem taki czujnik który znajduje się nad śrubą do regulacji taśmy hamującej i jest ok. ten czujnik ma w środku taki ruchomy bolec który się wciska na daną głębokość w zależności od ustawienia dźwigni. a jak ustawisz D to on się wciska tylko troszeczkę i u mnie to było wyrobione... |
hmmmm czyżby ta zmiana okazała się średnim pomysłem ?
http://ford-scorpio.pl/fo...p=379083#379083
zanogp - |19 Gru 2008|, 2008 18:19
dziekuję za sugestie, jutro wcześniej kończę pracę więc wejdę sobie poleżę pod autkiem:) w najgorszym wypadku na placu stoi 2,0 dohc w manualu, chociaż automat zaczął mi się podobać:))
Struna - |19 Gru 2008|, 2008 18:22
| zanogp napisał/a: | | w najgorszym wypadku na placu stoi 2,0 dohc w manualu | znaczy chciałbyś tego manuala zaszczepić do V6 - zapomnij, nie pasuje.
Mysza - |19 Gru 2008|, 2008 20:06
| gawełek napisał/a: | | Wymieniłem taki czujnik który znajduje się nad śrubą do regulacji taśmy hamującej i jest ok. ten czujnik ma w środku taki ruchomy bolec który się wciska na daną głębokość w zależności od ustawienia dźwigni. a jak ustawisz D to on się wciska tylko troszeczkę i u mnie to było wyrobione... | Bredzisz. Ten czujnik nie ma nic wspólnego z brakiem czwartego biegu. Jest od odcinania rozrusznika w pozycjach innych niż P i N oraz od załączania świateł cofania. Pewnie poruszyłeś wtyczkę elektrozaworów OD/CCO i zadziałało.
Kevin Xy - |19 Gru 2008|, 2008 20:22
najprawdopodobniej wiazka sie rozwarla
wypnij wtyczke z przepustnicy, zewrzyj wytki na wtyczce na zaplonie- winno slychac jak spina
zanogp - |20 Gru 2008|, 2008 15:30
Nie orientują się koledzy, czy na wiązce zasilającej VSS plus powinien być po włączeniu zapłonu, czy też po odpaleniu silnika? U mnie nie ma go przy włączonym zapłonie, a silnik samemu ciężko odpalić leżąc pod autem.
Mysza - |21 Gru 2008|, 2008 12:25
| zanogp napisał/a: | | silnik samemu ciężko odpalić leżąc pod autem | wystarczy śrubokręt w styki rozrusznika
| zanogp napisał/a: | | na wiązce zasilającej VSS plus powinien być po włączeniu zapłonu | nie
ford2fast - |21 Gru 2008|, 2008 13:16
| zanogp napisał/a: | | Nie orientują się koledzy, czy na wiązce zasilającej VSS plus powinien być po włączeniu zapłonu, czy też po odpaleniu silnika? U mnie nie ma go przy włączonym zapłonie, a silnik samemu ciężko odpalić leżąc pod autem. |
Jeżeli jest to MkII to w pobliżu odgrody komory silnika powinien być przewód , taki grubszy , czarno czerwony
Jest na nim złączka
Wystarczy połączyć go bezpośrednio do plusa akumulatora i rozrusznik zakręci
Jeżeli będziesz miał problemy ze znalezieniem go , prześledź jak biegnie od rozrusznika ten cieńszy , to właśnie UN
[ Dodano: 2008-12-21, 14:31 ]
Nie doczytałem poprzednich wpisów
Prościej w tym przypadku będzie zakręcić rozrusznikiem , tak jak napisał Mysza
Ja dołożyłbym tylko dwa kabelki przy przewodach przykręconych do rozrusznika
Można je położyć w dowolnym miejscu pod samochodem i zewrzeć w razie potrzeby uruchomienia rozrusznika
Trzeba tylko uważać aby nie dotknąć nimi masy pojazdu
Plus na rozruszniku jest podłączony prosto z akumulatora BEZ BEZPIECZNIKA !
zanogp - |24 Gru 2008|, 2008 22:29
Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Po wymianie VSS zniknął problem z biegami,redukcjami, za to pojawił się następny, mianowicie poprzedni właściciel połatał rurki doprowadzające olej ze skrzyni do chłodnicy jakąś masą która zadbała bym nie czuł pełnego komfortu. Pękło sobie. W związku z tym mam pytanie o wartość ciśnienia w tych przewodach i proszę o ewentualne sugestie na temat naprawiać czy wymieniać przewody?
ford2fast - |24 Gru 2008|, 2008 23:31
Wymienić
Naprawa na dłużej nie zda egzaminu
zanogp - |24 Gru 2008|, 2008 23:44
a drogie toto? czy można jakąś rzeźbę wstawić?
ford2fast - |24 Gru 2008|, 2008 23:46
Nowe tanie raczej nie są
Rzeźba raczej wykluczona
Muszą być przewody do skrzyni V6 12V
Inne nie pasują
ford2fast - |25 Gru 2008|, 2008 00:24
Jeżeli przewody przerdzewiały w jednym miejscu , to niedługo przerdzewieją w innym
W ten sposób można się bawić długo i często
|
|