| |
Ford Scorpio Team Forum miło¶ników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Nadwozie - Szyber chyba cieknie.
palmi_lodz - |8 Gru 2008|, 2008 14:21 Temat postu: Szyber chyba cieknie. Witam
Od jakiegos czasu obserwuje, ze w trakcie ulewnych dni oraz intensywnego mycia autka cieknie woda do srodka.
Dokladnie leci przez lampke oswietlienia.
Postanowilem ja zdjac aby poszukac miejsca wycieku.
Bylem pewien, ze moze przez mechanizm leci. Nietety ku zdziwieniu woda skrapla sie przy metalowych blaszko-uchwytach w ktore wchodzi plastikowa obudowa szybera i lampki.
Szyber jest manual. Dodatkowo pojawil sie problem jego otwarcia. nie mozna przkrecic korba w zadna strone. Czy ktos moze otwieral zaklinowany szyber??
grand funk - |8 Gru 2008|, 2008 14:24
1. do otwierania to weĽ drug± osobę, która pomoże szyberowi od góry.
2. co do cieknięcia to przeczy¶ć kanały odpływowe jakim¶ drutem np
3. generalnie opisywane już na forum użyj szukajki
palmi_lodz - |8 Gru 2008|, 2008 14:45
Witam
Kanaly byly czyszczone (przedne i tylne).
Kiedys tylne byly zapchane i jak dobre popadalo to mialem cala podsufitke mokra a i raz zdazylo sie ze woda chlupnela mi na glowe.
W innych postach jest, ze glownie czeknie przez uszczelke mechanizmu a tu ewidentnie przez miesce mocowania tej plastikowej obudowy.
Struna - |8 Gru 2008|, 2008 14:49
to sobie zdejmij obudowę i zobacz, w czym problem.
palmi_lodz - |8 Gru 2008|, 2008 15:06
| Struna napisał/a: | | to sobie zdejmij obudowę i zobacz, w czym problem. |
Obudowa zdjeta i woda dostaje sie przez miejsce w dachu w ktore wsuwa sie wslasnie ta obudowe.
Przyzalozonej obudowie woda do srodka cieknie przez lampke.
Otwory sa drozne.
Czy mechanizm ostwierania ma jakas uszczelke??
Struna - |8 Gru 2008|, 2008 15:25
otwórz sobie szyber i dokładnie obejrzyj to co zobaczysz po otwarciu. po to jest felc z blachy i odpływy żeby wła¶nie to co pójdzie bokiem obok uszczelnienia ( a zawsze co¶ pocieknie ) poleciało odpływami pod auto a nie do ¶rodka. Jak Ci sieknie do ¶rodka to może skorodowało co¶ i się leje albo odpływy znowu się zatkały ( zwłaszcza przednie )
Luke - |8 Gru 2008|, 2008 16:11
| palmi_lodz napisał/a: | | Kanaly byly czyszczone (przedne i tylne). |
ja od wakacji czy¶ciłem je już dwa razy, zatkać się mog± czymkolwiek i kiedykolwiek
ford2fast - |8 Gru 2008|, 2008 16:41
A sprawdzałe¶ , czy spływa nimi woda ?
Zdarza się też , że w progach zatykaj± się otwory odpływowe i woda stoi sobie w rurkach
Jeżeli woda nie będzie spływała rurkami to zawsze będzie ciekn±ć po lampce
Struna - |8 Gru 2008|, 2008 16:42
| ford2fast napisał/a: | Zdarza się też , że w progach zatykaj± się otwory odpływowe i woda stoi sobie w rurkach | albo w progach
Zysio - |8 Gru 2008|, 2008 16:44
W progach się lubi± zatkać, jak jaki¶ magik przeoczy otworki przy robieniu konserwacji.
bingo - |9 Gru 2008|, 2008 09:50
czasem trzeba walc dodatkowo uszczelnic sylikonem (odkręcasz szyber od góry, podnosisz, uszczelniacsz sylikonem, skręcasz).
|
|