| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Wtyczki w ASB
Irciu - |7 Gru 2008|, 2008 16:54 Temat postu: Wtyczki w ASB Witam wszystkich od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Scorpiaka 2.4 12v z ASB niestety po pierwszym tygodniu okazało się ze sprzedawca nie poinformował mnie o Tym że skrzybia sie sypie a że jest to moje pierwsze auto z ASB wiec o skutkach mozna sie domyśleć jestem juz po wymianie skrzyni i po zamontowaniu skrzyni okazało sie ze nie wchodzi kostka od sterowania 4 biegiem i spięcia konwentera ta co wychodzi nad miską olejową w ASB i teraz pytanie czy w ASB A4LD były stosowane różne gniazda od sterowania 4 biegiem i spięcia konwentera ? i 2 pytanie czy można cos z tym zrobić np jakis sposób na przeróbke kostki czy jednak bede musiał zdemontować gniazdo z starej skrzyni i przełożyc do tej sprawnej ?
pablo19 - |7 Gru 2008|, 2008 17:14 Temat postu: Re: Wtyczki w ASB Zdobądź odpowiednie wtyczki i je przylutuj. Z jakiego rocznika masz "nową" ASB?
ford2fast - |7 Gru 2008|, 2008 18:43 Temat postu: Re: Wtyczki w ASB
| Irciu napisał/a: | | Witam wszystkich od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Scorpiaka 2.4 12v z ASB niestety po pierwszym tygodniu okazało się ze sprzedawca nie poinformował mnie o Tym że skrzybia sie sypie a że jest to moje pierwsze auto z ASB wiec o skutkach mozna sie domyśleć jestem juz po wymianie skrzyni i po zamontowaniu skrzyni okazało sie ze nie wchodzi kostka od sterowania 4 biegiem i spięcia konwentera ta co wychodzi nad miską olejową w ASB i teraz pytanie czy w ASB A4LD były stosowane różne gniazda od sterowania 4 biegiem i spięcia konwentera ? i 2 pytanie czy można cos z tym zrobić np jakis sposób na przeróbke kostki czy jednak bede musiał zdemontować gniazdo z starej skrzyni i przełożyc do tej sprawnej ? |
Wymiana tego gniazda na zabudowanej skrzyni jest raczej bardzo trudno wykonalna
W skrzyni oryginalnej było sterowanie jednego elektrozaworu dwoma przewodami i takie pewnie też było gniazdo i wtyczka
W tej , którą masz obecnie zamontowaną jest prawdopodobnie dwa elektrozawory sterowane trzema przewodami , pochodzi więc z nowszego modelu Scorpio
Powinieneś raczej rozejrzeć się za wtyczką do trzypinowego gniazda
Skąd wytrzasnąłeś monciora , który najpierw zamontował skrzynię , a dopiero potem później zauważył różnicę ?
Mysza - |7 Gru 2008|, 2008 18:53
Irciu, jak chcesz miec to podlaczone jak nalezy to podjedz do mojego kolegi w Pruszczu i Ci to zaadaptuje jak nalezy. Jesli chcesz namiar to wal na PW. Jest tak jak F2F pisał, prawdopodobnie roznica w skrzyniach. Nie wiem ile EZ miała skrzynia z 87 roku. W kazdym razie da sie pozenic jedno z drugim zeby działało. Najprosciej zdobywając odpowiednią wtyczkę, bo wymiana tej w skrzyni nie wchodzi w rachubę.
ford2fast - |7 Gru 2008|, 2008 20:46
Skrzynie automatyczne w Scorpio z lat 1985-1989 miały sterowanie z jednym elektrozaworem
Montowane w latach 1989-1994 sterowanie miało dwa elektrozawory , dotyczy to również MkIII 2,9 12V
Powyższe nie dotyczy Wielkiej Brytanii , samochody tam sprzedawane podlegały innym wymogom
W wersji brytyjskiej 2,9 12V ze stycznia 1992 była oryginalnie skrzynia z jednym elektrozaworem , brak katalizatora i sond oraz dwa przepływomierze
|
|