Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - dyfer - jak rozróżnić przełożenie dyfra

karollo82x - |28 Lis 2008|, 2008 19:04
Temat postu: dyfer - jak rozróżnić przełożenie dyfra
Witam.
Chcę kupić używkę dyfra do 2.3 kombi manual rok '96 i mam parę pytań do specjalistów :)

obudowa dyfrów w mkIII praktycznie się nie różni, ewentualnie deklem (uchwytem), ale i tak można je przekręcać.

Jak odróżnić dyfer, jakie ma przełożenie, czy jest jakiś emblemat, lub znaki wybite na obudowie?

Czy dyfry dla tych samych pojemnościach silników różną się przy manuali i ASB?

Jeżeli temat był poruszany na forum to proszę o wskazanie postu, bo jakoś nie mogę znaleźć?
Z góry dziękuje za dobre rady i pozdrawiam.

kondzio508 - |28 Lis 2008|, 2008 19:09

na tabliczce lub na dyfrze jest wybite przelozenie .
1Bodzio - |28 Lis 2008|, 2008 22:34

karollo82x napisał/a:
obudowa dyfrów w mkIII praktycznie się nie różni, ewentualnie deklem (uchwytem), ale i tak można je przekręcać.
Stosowane byly dwa rodzaje dyfrow, starszy - obudowa taka jak w krokodylach i skorupach, oraz nowszy o innej obudowie i mocowaniach. Nie da sie ich stosować zamiennie gdyż konstrukcja belki tylnej jest inna . Tak że lepiej sprawdź jaki masz. Zmiana konstrukcji byla zdaje się w 1996 roku.
Na dyfrze, pod jedną ze śrub jest przykręcona blaszka , na której jest wybite jego przełożenie.

karollo82x - |29 Lis 2008|, 2008 09:18

Cytat:
Nie da sie ich stosować zamiennie gdyż konstrukcja belki tylnej jest inna

Zamiennie się da wystarczy przekręcić dekiel z innym mocowaniem - sam tak jeżdżę już od roku - a to z tego powodu że zamówiłem dyfer na allegro, a że się nie znałem to jakiś kolo wepchnął mi od 2.0 z mocowaniem na gumę z tyłu. Przełożyłem dekiel od starego dyfra i wszystko spasowało.
Tylko przełożenie inne i wskazania na liczniku prędkości błędne i jeszcze pewnie parę rzeczy, a że dyfry tanie to można wymienić. Tylko już nie chce popełnić tego samego błędu i kupić tylko od 2.3.
pozdrawiam

Rafał A.(antek) - |29 Lis 2008|, 2008 10:53

karollo82x, ma racje tylko tylne mocowanie sie rozni. a dyfer chyba tylko po nr seryjnym mozna dojsc jaki jest.
karollo82x - |29 Lis 2008|, 2008 13:39

to jak to jest
są jakieś konkretne wiadomości na dyfrze typu przełożenie gdzieś wybite na blaszce typu 3.91 ,
blaszki mają to do siebie że lubią odpaść :) ale będę jej szukał wnikliwie
czy trzeba dekiel odkręcić i ząbki liczyć :)

Mysza - |29 Lis 2008|, 2008 15:29

http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=23928
karollo82x - |2 Gru 2008|, 2008 10:44

Witam
Obejrzałem mój stary dyfer i nie widzę tam żadnych oznaczeń, a już w ogóle żadnej tabliczki.
Jest parę numerów i oczywiście numer seryjny może po nim da się wywnioskować przełożenie, lub gdzieś sprawdzić?

pepi - |2 Gru 2008|, 2008 11:44

na takiej blaszcze jest numer , tylko może już niema ???
karollo82x - |2 Gru 2008|, 2008 11:50

no nie ma :) ani na starym ani na tym w samochodzie
a gdzie ta blaszka dokładnie powinna się znajdować ?

robkom - |2 Gru 2008|, 2008 11:56

karollo82x napisał/a:
a gdzie ta blaszka dokładnie powinna się znajdować ?
przykręcona jest jedną ze śrub mocujacych tylny dekiel...u mnie patrząc od tyłu auta na lewej dolnej narożnej śrubie.
Struna - |2 Gru 2008|, 2008 12:33

robkom napisał/a:
u mnie patrząc od tyłu auta na lewej dolnej narożnej śrubie.
zazwyczaj na lewej górnej bywa.