| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektro-Gadżet-Lab - "HD ready"
Kuzyn - |23 Lis 2008|, 2008 12:43 Temat postu: "HD ready" Mam telewizorek TH-2PV5EH
Posiadam też cyfrowy Polsat z jakimś dekoderem ehostar, który zawiesza się co chwilę.
Coraz więcej programów nadawanych jest w formacie wysokiej rozdzielczości.
Czy kupując odpowiedni dekoder będę mógł oglądać te programy na swoim telewizorze z lepszą rozdzielczością niż dotychczas wszystkie inne programy?
Druga sprawa to ciekawostka
Umowę z Polsatem podpisałem (jak chyba wszyscy) na 2 lata. Korzystam z tego już nieco dłużej. Żadnych profitów z uwagi na to że jestem "długoletnim" klientem nie mam. Ale wszyscy którzy podpisują nową umowę, mają w promocji conajmniej 6 miesięcy abonamentu gratis!!!
Okres wypowiedzenia umowy trwa 3 miesiące. Dzisiaj piszę wypowiedzenie. Za 3 miesiące podpiszę nową umowę... i łapię się na promocję tą lub inną i oszczędzam jakieś 300zł.
Adam_2000 - |23 Lis 2008|, 2008 13:04
HD-Ready - to taki chłyt markietyngowy, oznaczający ze odbiornik jest w stanie przyjąć sygnał HD wysłany np. przez terminal SAT (C+, n, POLSAT).
| Kuzyn napisał/a: | | Czy kupując odpowiedni dekoder będę mógł oglądać te programy na swoim telewizorze z lepszą rozdzielczością niż dotychczas wszystkie inne programy? |
Tak, na pewno będziesz mógł się cieszyć lepszą jakością, niż ze zwykłego dekodera SD.
Jest tylko jeden warunek - TV musi mieć wejście HDMI, albo chociaż component.
| Kuzyn napisał/a: | | Okres wypowiedzenia umowy trwa 3 miesiące. Dzisiaj piszę wypowiedzenie. Za 3 miesiące podpiszę nową umowę... i łapię się na promocję tą lub inną i oszczędzam jakieś 300zł. |
To nie przejdzie niestety.
Jak już raz podpisałeś umowę, to nawet za kilka lat ciągle będziesz ich "starym" klientem, a promocje dotyczą tylko NOWYCH.
Kuzyn - |23 Lis 2008|, 2008 16:58
Żona podpisze w takim razie, ona będzie nową klientką. Zresztą zorientuję się jeszcze raz dokładnie.
Pani w infolinie, chociaż niechętnie i nie bezpośrednio ale potwierdziła moją teorię
A warto pokombinować. Abonament 57zł miesięcznie.... 6 miesięcy za darmo.... Na dwie tanie opony do Scorpio starczy.
W telewizorku mam 2 wejścia HDMI.
VIK - |23 Lis 2008|, 2008 18:47
A jest co oglądać chociaż w tej płatnej TV, bo 57zł x 12 mcy to już spokojnie z górką na OC się uzbiera.
Mysza - |23 Lis 2008|, 2008 20:13
HD-ready moze oznaczac, ze telewizor coprawda nie pokaze nic w wysokiej jakosci, ale chętnie zrobi miejsce na stoliku dla nowego tv z opcją HD-onboard
Adam518 - |24 Lis 2008|, 2008 21:00 Temat postu: Re: "HD ready"
| Kuzyn napisał/a: | Mam telewizorek TH-2PV5EH
Posiadam też cyfrowy Polsat z jakimś dekoderem ehostar, który zawiesza się co chwilę.
Coraz więcej programów nadawanych jest w formacie wysokiej rozdzielczości.
Czy kupując odpowiedni dekoder będę mógł oglądać te programy na swoim telewizorze z lepszą rozdzielczością niż dotychczas wszystkie inne programy?
Druga sprawa to ciekawostka
Umowę z Polsatem podpisałem (jak chyba wszyscy) na 2 lata. Korzystam z tego już nieco dłużej. Żadnych profitów z uwagi na to że jestem "długoletnim" klientem nie mam. Ale wszyscy którzy podpisują nową umowę, mają w promocji conajmniej 6 miesięcy abonamentu gratis!!!
Okres wypowiedzenia umowy trwa 3 miesiące. Dzisiaj piszę wypowiedzenie. Za 3 miesiące podpiszę nową umowę... i łapię się na promocję tą lub inną i oszczędzam jakieś 300zł.
|
Podaj pełną nazwe swojego tv,to coś Ci podpowiem na temat HD
blaz - |24 Lis 2008|, 2008 21:34
| Adam_2000 napisał/a: | | Jak już raz podpisałeś umowę, to nawet za kilka lat ciągle będziesz ich "starym" klientem, a promocje dotyczą tylko NOWYCH |
| Kuzyn napisał/a: | | Żona podpisze w takim razie, ona będzie nową klientką |
| Kuzyn napisał/a: | | Pani w infolinie, chociaż niechętnie i nie bezpośrednio ale potwierdziła moją teorię |
paranoja jakaś normalnie ja mam u nich pakiet mini za 9,90zł, wszystko co w familijnym za 35zł oprócz tvn turbo (o zgroza) i tych przyrodniczych.. i tak nie ma kiedy ogladac
co to HDMI to pamietaj tez o dobrym grubym kablu, a takowe ponad 100kosztują
Dymitr88 - |24 Lis 2008|, 2008 22:20
A ja mam w polsacie ten za niecałe 60zł a jeszcze przed mistrzostwami w piłce w tym roku miałem familijny ale jak ojciec usłyszał że tylko na polsat sport będzie można wszystkie mecze obejrzeć to podpisał umowę na ten droższy abonament a na drugi dzień po tym (nawet jeszcze nam kanałów nie zdążyli włączyć tych dodatkowych) okazało się że nie tylko w polsat sport będzie można obejrzeć mecze hehe... To chyba ustawione było bo z tego co wiem dużo ludzi na to się dało wciągnąć...
Blaz chcesz powiedzieć że różnica między pakietem za 9.9 i za 37 to jest tvn turbo i przyrodnicze???
Mysza - |24 Lis 2008|, 2008 22:47
| Dymitr88 napisał/a: | | pakietem za 9.9 i za 37 to jest tvn turbo i przyrodnicze | Tak, tez mam ten za 9.99 i tlumaczylem pani ze TVN turbo za 27 zł na miesiac mnie nie interere. Przyrodnicze mozna w domowych warunkach nagrywac
Jason - |24 Lis 2008|, 2008 22:56
Jak chcecie ogladac TVN i inne fajne programy na N-ce to uciekajcie z POLSATU
Jest jeszcze jeden aspekt sprawy przyszłego powodzenia telewizji n, a mianowicie nieoficjalnie redakcja SAT Kuriera dowiedziała się, że kończy się umowa na kanały TVN w Cyfrowym Polsacie i dotyczy to początku roku 2009, a nie 2011, jak podawano jeszcze rok temu.
Renegocjacja kontraktu jest więc trudna, bo ITI stawia sprawę honorowo - nie chodzi o pieniądze, ale o biznes, czyli wymianę kanałów TVN za Polsat (jeden za jeden) i wolnorynkowe rywalizowanie ofertą, promocjami. Telewizja n najbardziej zainteresowana jest kanałem Polsat i ew. Polsat HD, jeśli taki ruszy. Pozostałymi kanałami tematycznymi Polsatu telewizja n nie jest już tak bardzo zainteresowana. Za to największa platforma Cyfrowy Polsat potrzebuje, jak wody do picia, wszystkich kanałów produkcji TVN, które obecnie są w ofercie CP. Utrata przez Cyfrowy Polsat choćby 1-2 kanałów tematycznych TVN może spowodować gwałtowny odpływ abonentów do innych platform cyfrowych i sieci kablowych.
A tutaj link do artykulu.
http://satkurier.pl/news/...-abonentow.html
blaz - |25 Lis 2008|, 2008 09:21
| Cytat: | | Blaz chcesz powiedzieć że różnica między pakietem za 9.9 i za 37 to jest tvn turbo i przyrodnicze??? |
tyle co zauwazyłem, z tych dziwnych mam tylko muzyczne a nie mam turbo, naszjonal dzobrafik, diskołery itp, no i te polsaty sport, polsat info mam juz np. wiem co mam czego nie bo karte wymieniałem 2tyg temu i jak sie wymieni to przez miesiac jest full zawsze. tylko ze juz tych mini chyba nie ma, było 2 lata temu jak podpisywałem to se wziałem zapłaciłem na rok z góry 120zł a teraz przedłuzałem umowe to miałem do wyboru pozostac w nimi lub wziac familijny
| Mysza napisał/a: | Przyrodnicze mozna w domowych warunkach nagrywac | a to masz duzy plus a turbo tez da rade zastapic w domowych warunkach w zimie
Kuzyn - |25 Lis 2008|, 2008 13:06
| Adam518 napisał/a: | | Podaj pełną nazwe swojego tv,to coś Ci podpowiem na temat HD |
No rzeczywiście błąd zrobiłem w nazwie. Czwórka mi nie weszła w numerze.
Telewizorek o nazwie: TH-42PV45EH
(jak nie walnę czwórki z piąchy, to nie wchodzi )
Z jaką rozdzielczością są nadawane standardowe programy a ile to FULL HD?
Wg tego co internet pisze to mój telewizorek ma
"Liczba pikseli 786 432 (1024 x 768) pikseli"
Czy skoro mój TV jest READY na przyjęcie sygnału HD to będzie się wyświetlał z maksymalną rozdzielczością telewizora? W dekoderach ustawia się rozdzielczość? Przecież jeśli dekoder będzie nadawał większą rozdzielczość niż ekran może przyjąć to wg mnie nic z teg onie powinno wyjść. Chyba że telewizor sobie to jakoś kompresuje.... ? Niemożliwe.......
Ciekawi mnie z jaką rozdzielczością oglądam np film na programie pierwszym czy np wiadomości teraz.
Powiem szczerze że chodząc po sklepie nie dla idiotów, nie mogę się nadziwić jak te reklamowe filmiki pięknie wyglądają na telewizorkach.
Nigdy takiego czegoś nie doświadczyłem oglądając np wyporzyczony czy kupiony film na DVD. A sprzęcik DVD jest dość wysokiej klasy z 2cm nalepką HD na przedzie.
Struna - |25 Lis 2008|, 2008 13:10
| Kuzyn napisał/a: | | 2cm nalepką HD na przedzie. | taka nalepka to napewno z 20 koni daje
Kuzyn - |25 Lis 2008|, 2008 13:12
no ba! I jaki prestiż jak przychodzą znajomi i widzą!!
[ Dodano: 2008-11-25, 13:51 ]
Właśnie se byłem na nalepkę popatrzeć. Tam HDMI napisane a nie HD
Też nie wiem co o tym myśleć... - DVD 37 Harman/Kardon.
Tu też tylko szpanersko brzmiąca nalepka?
marcys - |25 Lis 2008|, 2008 14:05
| Kuzyn napisał/a: | | Liczba pikseli 786 432 (1024 x 768) pikseli |
HD... to to nie jest a serio HD ready to cos dla luda ktorzy w najblizszej przyszlosci nie przymierzaja sie do kupna dekoderów HD cyfrowej.
Adam_2000 - |25 Lis 2008|, 2008 14:18
Kuzyn, a podłączyłeś chociaż tego samograja kablem HDMI do tej plazmy ?
Kuzyn - |25 Lis 2008|, 2008 15:38
Tak HDMI do plazmy a coś o nazwie coloxial (nie wiem czy dobrze nazwę pamiętam) do amplitunera.
| marcys napisał/a: | | Kuzyn napisał/a: | | Liczba pikseli 786 432 (1024 x 768) pikseli |
HD... to to nie jest a serio HD ready to cos dla luda ktorzy w najblizszej przyszlosci nie przymierzaja sie do kupna dekoderów HD cyfrowej. |
Ja to ze 2 lata temu kupowałem więc najbliższa przyszłość to już przeszłość....
Teraz mam zagwozdkę, ale sprzętu co 2 lata zmieniał nie będę. Aż tak mi nie zależy.
Chciałbym tylko wiedzieć czy jest sens wydawać 200zł na dekoder HD + 5zł za kilka kanałów HD, czy 1zł na zwykły...
Adam_2000 - |25 Lis 2008|, 2008 15:39
Jest sens, uwierz
olcha20 - |26 Lis 2008|, 2008 11:10
Adam_2000, Podepnę się pod temat, a z tego co pamiętam siedzisz trochu w tym temacie
Przymierzam się do kupna jakiegoś LCD - mieszkam w bloku, wiec nie napalam się na jakieś rozmiary po 52 cale - wybór padł na 37.
Wybrałem Samsung LE37A656
Ponieważ jest FullHD, 24p, 100hz
Teraz pytanie - warto wogóle dopłacać do wersji 100hz? - z reguły sprzedawcy w sklepie mówię ze nie, - dla odmiany - widziałem pokazówkę - że pół ekranu było 100hz, a drugie bez - i różnice widać było kolosalną - no ale wiadomo ze tak to miało wyglądać - chwyt reklamowy.
Jakby sie okazało ze nie warto 100hz, - to może kupić 37 cali z serii 5 Samsunga? - zmian niewiele.
Co o tym myślicie? - a może jakiś inny model?
P.s- podepnę to tego N-kę, albo UPC - z kabla z dekoderem HD
Adam_2000 - |26 Lis 2008|, 2008 11:30
A z jakiej odległości oglądasz TV ?
Jeżeli więcej niż 3-3.5m, to osobiście raczej rozważałbym zakup min, 42" Full HD.
Co do tych 100Hz, to zdania są różne. Osobiście wybrałbym ekran kosztem technologii 100Hz.
Struna - |26 Lis 2008|, 2008 12:59
| olcha20 napisał/a: | | widziałem pokazówkę - że pół ekranu było 100hz, a drugie bez | mnie to tylko ciekawi jak to niby zrobili
olcha20 - |26 Lis 2008|, 2008 15:49
| Struna napisał/a: | mnie to tylko ciekawi jak to niby zrobili |
Pewno nagrane wczesniej na obu modelach , zmontowane, sklejone nagranie i puszczone z płytki
| Adam_2000 napisał/a: | | Jeżeli więcej niż 3-3.5m | - z odległości równo 3m
| Adam_2000 napisał/a: | | Osobiście wybrałbym ekran kosztem technologii 100Hz. | hmm mógłbyś rozwinąć troszku, bo nie skumałem
Struna - |26 Lis 2008|, 2008 16:03
| olcha20 napisał/a: | hmm mógłbyś rozwinąć troszku, bo nie skumałem | większy tieliewizor a mniejsze Hz
Kuzyn - |26 Lis 2008|, 2008 18:40
Ja oglądam z odległości 4-5m.
42" na początku wydawało się ogromne po przesiadce z 21 calowego telewizorka Teraz niestety czuję niedosyt.
mariusz_technik - |27 Lis 2008|, 2008 14:19
Ja jak będę kupywał Tv, to wezmę raczej plazme, na LCD źle się ogląda szybkie sceny, są rozmazane, inne rzeczy (mniej mnie interesują) to np lepsza czerń i odzwierciedlenie kolorów na plaźmie
Acha, i z tym fuulhd bym się tak nie rozczulał, chyba że będzie dostarczony porządny sygnał do telewizora, bo z szerokopasmówki albo z videa będzie masakra.
Zresztą ma być megahd, i jeszcze ultrahd
Struna - |27 Lis 2008|, 2008 14:30
| mariusz_technik napisał/a: | | na LCD źle się ogląda szybkie sceny | to akurat zalezy od parametrów matrycy, jak jest szybka ( szybkość wygaszania ) to będzie ok. Do tego musi być jasna żeby w dzień toto szlo oglądać. | mariusz_technik napisał/a: | | lepsza czerń i odzwierciedlenie kolorów na plaźmie | moim zdaniem plazma to umierający gatunek. Jak dla mnie to obraz na niej gorszy niż na LCD i to sporo.
mariusz_technik - |27 Lis 2008|, 2008 15:04
Pobór prądu w plazmie jest zmienny, jak są ciemne sceny to pobiera mniej wat, a lcd cały czas tyle samo ciągnie.
Czas reakcji matrycy w najlepszych LCD (3 ms)jest i tak o wieele gorszy niż w Plaźmie, jeśli w wypadku plazmy można o czymś takim wogóle mówić, LCD kaszaniarsko odzwierciedla szybkie sceny, obejrzyjcie sobie jakikolwiek mecz gdzie lata piłka.
Natomiast nieruchomy obraz LCD wyświetla ostro to fakt (chociaż gorzej z naturalnością, sztuczne gęby i takie tam).
Natomiast powoli wchodza i tanieją juz nowsze technologie, które biją na głowę te dzisiejsze, np telewizory laserowe, albo OLED
Struna - |27 Lis 2008|, 2008 15:09
| mariusz_technik napisał/a: | | LCD kaszaniarsko odzwierciedla szybkie sceny, obejrzyjcie sobie jakikolwiek mecz gdzie lata piłka. | o ile wiem to się zajmujesz tym, dlatego nieco mnie dziwi taka ocena, może nie spotkałeś dobrej jakości matryc jeszcze. Większość marketowych promocyjnych TV to raczej mizerna jest pod tym kątem.
mariusz_technik - |27 Lis 2008|, 2008 15:16
Struna, to są fakty, pogadaj z ludżmi którzy się tym zajmują, nie wiem z jakimś kumatym gościem ze sklepu z RTV, albo z kims kto naprawia sprzęt RTV to sie sam przekonasz, a właściwie to dlaczego tak bronisz LCD, masz uraz do plazmy?
Struna - |27 Lis 2008|, 2008 15:24
| mariusz_technik napisał/a: | | a właściwie to dlaczego tak bronisz LCD, masz uraz do plazmy? | używam LCD od lat na laptopie ( to przecież to samo ) i o ile dawniej matryce były faktycznie z deka wolne i "smużyły" na dynamicznym obrazie o tyle obecne to już w zasadzie mają pomijalną zwłokę.
A do plazmy mam uraz, po prostu kilka razy to porównywałem z LCD i jak dla mnie plazma to wielka kupa.
Adam518 - |27 Lis 2008|, 2008 15:33
http://www.benchmark.pl/t..._HDTV-1172.html
Tu jest link poczytajcie sobie,stronka fachowego portalu .jak by co to mogę dać ich więcej.
Adam_2000 - |27 Lis 2008|, 2008 15:47
Hehe, "fachowy portal"
| Cytat: | | Telewizję HD ogląda się z bliska, aby cieszyć oko znakomitą jakością obrazu i liczbą szczegółów. Dlatego, dla przykładu, filmy prezentowane na 42-calowym HDTV powinniśmy oglądać z odległości 1,6 m, co naszym starszym członkom rodziny mogłoby wydać się co najmniej dziwne. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by nie rezygnować z dotychczasowych upodobań i wciąż oglądać telewizję z większej odległości. Tylko że wtedy pozbawiamy się efektowych wrażeń związanych z oglądaniem kanałów HD |
Śmieszą mnie tego typu opinie i stwierdzenia "fachowców". Nie po to się kupuje duży TV Full HD, żeby siedzieć z nosem w ekranie i liczyć piksele.
Obraz HD nawet z dużej odległości jest wyraźnie lepszy od SD i nie ma co się podniecać "liczbą szczegółów".
Normalny człowiek kupuje sprzęt, żeby przyjemnie spędzić czas oglądając dobrej jakości obraz i dźwięk, a nie co i rusz porównywać co gorsze, a co lepsze.
Adam518 - |27 Lis 2008|, 2008 15:59
| Adam_2000 napisał/a: | Hehe, "fachowy portal"
| Cytat: | | Telewizję HD ogląda się z bliska, aby cieszyć oko znakomitą jakością obrazu i liczbą szczegółów. Dlatego, dla przykładu, filmy prezentowane na 42-calowym HDTV powinniśmy oglądać z odległości 1,6 m, co naszym starszym członkom rodziny mogłoby wydać się co najmniej dziwne. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by nie rezygnować z dotychczasowych upodobań i wciąż oglądać telewizję z większej odległości. Tylko że wtedy pozbawiamy się efektowych wrażeń związanych z oglądaniem kanałów HD |
Śmieszą mnie tego typu opinie i stwierdzenia "fachowców". Nie po to się kupuje duży TV Full HD, żeby siedzieć z nosem w ekranie i liczyć piksele.
Obraz HD nawet z dużej odległości jest wyraźnie lepszy od SD i nie ma co się podniecać "liczbą szczegółów".
Normalny człowiek kupuje sprzęt, żeby przyjemnie spędzić czas oglądając dobrej jakości obraz i dźwięk, a nie co i rusz porównywać co gorsze, a co lepsze. |
Właśnie lepszy obraz nie bierze się z kosmosu tylko z większej rozdzielczości.więcej pikseli =lepszy obraz=więcej detali których w niższej rozdziałce nie zauważysz
Adam_2000 - |27 Lis 2008|, 2008 16:02
Ale ja przecież dokładnie o tym mówię.
Struna - |27 Lis 2008|, 2008 16:08
kolo z artykułu ewidentny widać zwolennik plazmy o LCD napisał naprawdę niewiele.
[ Dodano: 2008-11-27, 16:13 ]
z drugiej jednak strony mariusz_technik, pewnie też masz sporo racji, plazmy porównywałem kilka lat temu a na pewno i w nich zaszły spore zmiany.
Wtedy to to wyglądało jak plamki na starym kineskopie z elektrona czy rubina - porażka.
Adam518 - |27 Lis 2008|, 2008 16:18
[quote="Struna"]kolo z artykułu ewidentny widać zwolennik plazmy o LCD napisał naprawdę niewiele.[/quote
W przeciwieństwie do 90% sprzedawców którzy zawsze wciskają LCD
.Ja nie jestem ślepym zwolennikiem plasm,tylko w niektórych przedziałach cenowych lepiej kupić to drugie.Na przykład za kwote 2000pln nie kupie dobrej matrycy lcd 42'' A plasma będzie,i to panasonika,(druga firma po pioneerze),
olcha20 - |27 Lis 2008|, 2008 16:20
mariusz_technik, kurde- dziwne to co piszesz.
Zanim zdecydowałem się (chyba) na konkretny model LCD, to oczywiście w każdym RTVEUROAGD, AVANSIE, SATURNIE, MEDIA itd w którym byłem przy okazji - zadawałem zasadnicze pytanie czy Plazma czy LCD, - każdy - dosłownie KAŻDY - wykpił Plazmę, - ze owszem było co porównywać, ale 2-3 lata temu, - teraz skok technologiczny LCD, szybkość reakcji matryc, odzwierciedlenie kolorów, itd itp zużycie prądu i wogóle wszystko - bije na głowę PLAZMY.
Jeden koleś tylko gadał, ze jakbym do baru chciał niedrogi duży ekran do oglądania meczy, albo na jakies pokazy - prezentacje - to można by Plazme kupić,
(czyli używana sporadycznie, ale najważniejszym walorem miałabybyć wielkość ekranu)
Struna - |27 Lis 2008|, 2008 16:23
| Adam518 napisał/a: | | W przeciwieństwie do 90% sprzedawców którzy zawsze wciskają LCD | to Ty popełniłeś ten artykuł ?
Adam518 - |27 Lis 2008|, 2008 16:27
| Struna napisał/a: | | Adam518 napisał/a: | | W przeciwieństwie do 90% sprzedawców którzy zawsze wciskają LCD | to Ty popełniłeś ten artykuł ? |
sorry ale nie rozumiem twojego zwrotu
Adam_2000 - |27 Lis 2008|, 2008 16:30
Oczywiście plazma ma swoje niezaprzeczalne zalety, jakimi są kontrast, jasność, poziom czerni, itd. Niestety, ma tez swoje wady, które dla mnie osobiście dyskwalifikują ją jako ekran do codziennego oglądania.
Jedną z nich jest migotanie (piksela nie da się zaświecić tylko częściowo, ale tylko ON/OFF, aby więc uzyskać efekt półcieni, są zapalane/wyłączane z pewną częstotliwością), przez co nawet obraz statyczny jakby "żyje".
Z żywotnością paneli już sobie poradzili i nie stanowi to problemu, tak samo jak z problemem "duszków".
Owszem, są już plazmy, w których wyeliminowano ich największe bolączki, jednak ceny takich TV są poza zasięgiem przeciętnego zjadacza chleba.
Natomiast LCD-ki, tez od wielu lat doskonalone, osiągnęły już niezły poziom jakości za rozsądną cenę. A to dla bardzo wielu ludzi sprawa decydująca.
Adam518 - |27 Lis 2008|, 2008 16:42
po prostu jedne i drugie telewizory mają swoje wady i zalety. co kto lubi.Z resztą niedługo obie technologie będą historią.
Srebrny - |27 Lis 2008|, 2008 16:49
Ze względu na szklana powłokę plazma generalnie nadaje sie tylko do dedykowanych pomieszczeń, bez okien (lub zasłonięte) ze satrannie zaprojektowanym oświetleniem. Jak chce sie przeglądać to kupuje sobie lustro. Do oglądania TV matowy LCD nie wymaga spuszania rolet i grubych kotar okiennych.
Struna - |27 Lis 2008|, 2008 16:51
| Srebrny napisał/a: | | Do oglądania TV matowy LCD nie wymaga spuszania rolet i grubych kotar okiennych. | o ile ma on odpowiednią jasność | Adam518 napisał/a: | sorry ale nie rozumiem twojego zwrotu | tłumaczę na język "normalny" zatem
Czy Ty jesteś autorem tego artykułu, do którego podałeś link ?
Jason - |27 Lis 2008|, 2008 17:08
http://plazma-lcd-fakty.pl/mity/mity.php
Poczytajcie sobie
Adam_2000 - |27 Lis 2008|, 2008 17:21
Dobre... jak to czytałem, to tak jakbym słuchał Radia Erewań
P. - czy to prawda, że telewizory plazmowe mają znacznie krótszą trwałość od LCD
RE. - nieprawda, telewizory plazmowe MOGĄ być nawet trwalsze od LCD. W skrajnych przypadkach nawet do 154 razy trwalsze !
P. - w jakich to przypadkach ?
RE - jeżeli nie będziemy takiego TV włączać do sieci...
mariusz_technik - |28 Lis 2008|, 2008 16:49
Każdy ma tam swoje preferencje, może jeszcze coś dodam na temat rozdzielczości
Wg mnie, nie ma potrzeby zwiększania rozdzielczości ponad nawet obecne fullHD, jeśli obraz będzie oglądany z odległości powyżej 3 metry powiedzmy.
Chyba że ktoś chce z lupą siedzieć przed tv.
To jest tak samo jak ze zdjęciami, 3 megapixele, 50 mpx, co za różnica gdy oglądamy zdjęcie na ekranie telefonu?
Dopiero przy powiększeniach, daje się widzieć różnicę
Rozdzielczość jest podwyższana, bo ekrany są coraz większe, to co dobrze wygląda w PAL'u na ekranie 14" telewizorka, nie będzie ładnie wyglądać na 50 calach, za mała szczegółowość, nawet z 3 metrów.
Popatrzcie na ścianę w pokoju, czy z odległości kilku metrów zobaczycie na niej delikatne skazy, nierówności itd? Nie, dopiero z bliska, a z daleka widać to tylko białą plamę, czy tam inną jaki macie kolor ścian
Natomiast raczej nie będzie telewizorów w domach 200 cali, więc ten wyścig zbrojeń jest nieco przesadzony, ale cóż takie czasy
Kuzyn - |29 Lis 2008|, 2008 07:30
200" to będą projektory, niemal tak modne jak dzisiaj duże płaskie TV.
Więc niech wymyślają wysokie rozdzielczości bo za niedługo przyda się w projektorach.
KaZet - |28 Lip 2009|, 2009 14:33
| Kuzyn napisał/a: | 200" to będą projektory, niemal tak modne jak dzisiaj duże płaskie TV.
Więc niech wymyślają wysokie rozdzielczości bo za niedługo przyda się w projektorach. |
a ktoś z Was użytkuje taki projektor?
Planuje jakiś TV 50" nabyc ale może lepiej projektor?
Zdaje się, że to taniej może wyjść a ciekawsze doznania serwuje.
pandy - |14 Sie 2009|, 2009 18:34
porzadny projektor to jakies 20 - 30 tys zl
WieSiu - |14 Sie 2009|, 2009 23:32
| pandy napisał/a: | | porzadny projektor to jakies 20 - 30 tys zl |
moze i masz racje, ale po co w domu taki wyjacy projektor ? Bo nie sadze zeby byl cichy. Musi sie jakos schlodzic.
Srebrny - |16 Sie 2009|, 2009 08:51
| KaZet napisał/a: | | ciekawsze doznania | równaja sie ciekawszej satysfakcji.
Chyba rosną twoje wymagania w tej kwesti.
KaZet - |16 Sie 2009|, 2009 23:03
kolega nabył sobie najnowszego LCD Samsunga, 52" w jakiejś wypasionej wersji i cieszył sie tym sprzetem z miesiąc.
Tak do czasu zaś gdy jego znajomy nabył projektor Epsona i zaprosił go na projekcję.
Teraz składa na projektor.
Więc skoro tak jest to może i ja sobie takie cosik nabedę ale nie musi to od razu być szczyt mozliwości technicznych za 20.000zł. Mi wystarczy taki za 2.500-3.000zł. by ze 30 filmów rocznie obejrzeć.
Stąd pytanie, czy są jacyś projektorów użytkownicy co podzielą sie wrażeniami
|
|