| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - Wymiana pompy wody w Cossim BOB
Grześ - |20 Lis 2008|, 2008 07:41 Temat postu: Wymiana pompy wody w Cossim BOB Witam,
Jako że warsztat jest zablokowany (czyżby tylko dla mnie ???), to piszę tu.
Właśnie moja pompa zaczęła cieknąć - po 243 tys km. Normalne ... ale dostanie oryginalnej czy zamiennika pasującego 1:1 okazało się na szybko nierealne.
Jak wiadomo, pompy z wcześniejszych V6 mają inne położenie króćca wlotowego oraz otwór do krótkiego obiegu. Z tego powodu wielu podaje, że pompa ta nie pasuje do BOBa.
Można jednak pokombinować i włożyć - od wczoraj mam. Trzeba wykonać następujące przeróbki :
1. W pompie trzeba dorobić pokrywkę otworu na tylnej ściance wlotu. Wykorzystujemy otwór 6 mm na zbędną śrubę, jeden dodatkowy trzeba samemu wywiercić. Miejsca jest dość, ale niektóre pompy mają dwuczęściowy odlew - te odradzam. Tak ma HEFU, ale już nieco droższa 2Max (ok. 340 zł) już ma ładny jednoczęściowy odlew. Odcinamy kawałek uszczelki i zamykamy płytką najlepiej alu ok. 4 mm grubości. Jedynie śruba w otworze 6 mm musi być wpuszczona (wkręt), bo zawadza o obudowę łańcuchów.
2. Termostat wyjmujemy z oryginalnego miejsca, wstawiamy 120 mm rurkę średnica ok. 34 mm. Np. wodociągowa calowa !
3. Trzeba dokupić kawałek węża ok. 36 mm śr. wewn. od pompy do termostatu. Jakieś 30 cm długości, na końcu kolanko 90^. W sklepie samochodowym po 2 minutach szukania kupiłem za 13,50.
4. Termostat montujemy na wężu z chłodnicy do (oryginalnie) termostatu. Wycinamy po prostu jego kawałek, montujemy na środkowym odcinku. Albo też dobieramy inne nowe węże, koszt bardzo mały w porównaniu z oryginałem.
5. Łączymy pompę z termostatem.
Odpowiednie umieszczenie termostatu wymaga trochę prób, ale miejsca jest dość.
To tyle. Pozdrowienia dla wszystkich Kosiarek !
fiebik - |20 Lis 2008|, 2008 10:31
| Grześ napisał/a: | | Jako że warsztat jest zablokowany (czyżby tylko dla mnie ???), | warsztat jest zablokowany dla wszystkich, tematy są tam przenoszone przez adminów po weryfikacji przydatności i prawdziwości gotowych sposobów na leczenie naszych autek
Grześ - |20 Lis 2008|, 2008 11:15
| fiebik napisał/a: | | Grześ napisał/a: | | Jako że warsztat jest zablokowany (czyżby tylko dla mnie ???), | warsztat jest zablokowany dla wszystkich, tematy są tam przenoszone przez adminów po weryfikacji przydatności i prawdziwości gotowych sposobów na leczenie naszych autek |
Może i dobrze, że zablokowany, ale nie do końca wiadomo, gdzie wpychać propozycje.....
Jak nie zapomnę, to cyknę dziś kilka fotek jak to wygląda w realu.
pzdrw.
Struna - |21 Lis 2008|, 2008 11:02
| Grześ napisał/a: | | Jak nie zapomnę, to cyknę dziś kilka fotek jak to wygląda w realu. | to cyknij, bo czytam i nie kumam o co biega, zwłaszcza z tym kawałkiem aluminium i wierceniem czegoś.
Grześ - |21 Lis 2008|, 2008 11:07
| Struna napisał/a: | | Grześ napisał/a: | | Jak nie zapomnę, to cyknę dziś kilka fotek jak to wygląda w realu. | to cyknij, bo czytam i nie kumam o co biega, zwłaszcza z tym kawałkiem aluminium i wierceniem czegoś. |
No to będę musiał chyba rentgen skombinować, bo nie mam jak przyfocić zamontowanej już pompy. Może ktoś ma zdjęcie pompy do starej V6-tki, w widoku od strony wirnika ? Ja mam tylko od drugiej, tam nie widać tego dodatkowegop otworu, który trzeba zaślepić ...
Pzdrw.
Struna - |21 Lis 2008|, 2008 11:11
ja jeszcze inny sposób spotkałem ( zresztą Toyman go wydumał i zastosował z powodzeniem ) Otóż przekłada się flaki z nowej lub dobrej pompy z 12V6 do obudowy z kosa. Coś tam trzeba podfrezować i wtedy wszystko siada no i nie trzeba robić kombinacji z wężami, zaślepianiem itd.
Grześ - |21 Lis 2008|, 2008 11:19
| Struna napisał/a: | | ja jeszcze inny sposób spotkałem ( zresztą Toyman go wydumał i zastosował z powodzeniem ) Otóż przekłada się flaki z nowej lub dobrej pompy z 12V6 do obudowy z kosa. Coś tam trzeba podfrezować i wtedy wszystko siada no i nie trzeba robić kombinacji z wężami, zaślepianiem itd. |
Pytanie, co jest szybsze. Wyjęcie zespołu wałka z pompy wymaga najpierw ściągnięcia wirnika, no i potem trzeba toto z powrotem wprasować.
W moim wypadku trzeba dorobić płytkę z blachy aluminiowej dość grubej (ja mam 4 mm), przewiercić słownie jedną dziurkę na śrubę M5, a poza tym to tylko kawałek rurki "calowej", i dodatkowy wąż - u znajomego fachowca od chłodnic dostałem dwa fikuśne węże za 30 zł + rurka Alu. No i trochę masy uszczelniającej, elastycznej (demontowalnej), na wszelki wypadek.
Pewnie przeróbka z przekładaniem bebechów jest zdecydowanie bardziej elegancka, ale ja nie mam w garażu frezarki . A całość bez zbytniego pośpiechu zajęła mi ok. 5 godzin. Przy okazji wymieniłem też i górnego węża do chłodnicy, deczko był rozdęty po 1/4 mln km. No i czyszczenie króćców z tego białego syfu.
Można by jeszcze zaryzykować wymianę tylko uszczelniacza, o ile łożysko jest OK. Są warsztaty, które regenerują. Ale ja nie miałem czasu na zabawy, musiałem mieć autko sprawne na drugi dzień.
pzdrw.
Struna - |21 Lis 2008|, 2008 11:23
| Grześ napisał/a: | | Pytanie, co jest szybsze. | podaję jako alternatywę a nie że lepsze czy gorsze - ot po prostu można tak i tak
Rafał A.(antek) - |24 Lis 2008|, 2008 01:10
taa zastanawiam sie nad sensem ekonomicznym, nie mowiac o rzeźbie. Pompa za 340 + inne czesci siegnie ok 400zł O ile mnie pamiec nie myli w okolicy 450zł jest oryginał...
Grześ - |24 Lis 2008|, 2008 21:05
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | taa zastanawiam sie nad sensem ekonomicznym, nie mowiac o rzeźbie. Pompa za 340 + inne czesci siegnie ok 400zł O ile mnie pamiec nie myli w okolicy 450zł jest oryginał... |
Mnie podano cenę z dodatkowo jedynką z przodu., I czas dostawy rzędu 2 tygodnie albo lepiej.
Chłopaki z fordscorpio.co.uk też szukali .... bezskutecznie. Jak masz namiar na taką za 450, to podaj - na pewno komuś się przyda. Cena w MC z I 2007 była 202 Euro. Ale może potaniało :-.D !
pzdrw.
michopawel - |24 Lis 2008|, 2008 23:01
jak chcesz oryginał za 470 to napisz do jacka na http://forum.fordclubpolska.org ja kupowałem rok temu za taką właśnie cene może byc ciut droszsza lub tańsza kawałek czasu upłynoł a pompe do 12v mozna nową kupic juz za 120 zł.
Grześ - |25 Lis 2008|, 2008 08:03
| michopawel napisał/a: | | jak chcesz oryginał za 470 to napisz do jacka na http://forum.fordclubpolska.org ja kupowałem rok temu za taką właśnie cene może byc ciut droszsza lub tańsza kawałek czasu upłynoł a pompe do 12v mozna nową kupic juz za 120 zł. |
Dzięki za informacje. Nigdy nie wiadomo, co się jeszcze przydać może !
A co to tej za 120 zł ... jeśli chcesz zatkać dziurę to odlew musi być jednoczęściowy. Dlatego ja wziąłem tą za 320, a nie za 280. Poza tym jak dla mnie czas spędzony przy naprawie ew. jakieś problemy w trasie są warte nieco więcej ....
Dodaję link do opisu po angielsku - zrobiłem dla chłopaków z angielskiego forum, jest parę fotek :
Link : www.complex.org.pl/BOBwaterpump.doc
Pzdrw.
|
|