| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Nadwozie - Skrzypiąca tylna klapa w kombi - wieloryb
karollo82x - |18 Lis 2008|, 2008 19:48 Temat postu: Skrzypiąca tylna klapa w kombi - wieloryb Witam serdecznie może ktoś ma jakąś rade w sprawie trzeszczącej tylnej klapy w kombi.
Sprawa się ma tak:
Po zakupie mojego pięknego forda z czasem zaczęło mnie denerwować trzeszczenie tylnej klapy. Z początku myślałem ze to wina poluzowanej tapicerki na klapie i plastiku po szybą. Po wymianie wszystkich zatrzasków i gniazd na śruby problem się nie zmienił. Jednak dałem się przewieść w bagażniku ) i okazało się że to cała klapa chodzi na boki. Po oględzinach stwierdziłem że sworzeń z plastikową czarną otuliną co jest przykręcony do budy jest mocno przetarty. Wymieniłem go (tak owa część kosztuje w każdym sklepie z częściami forda 25zł). Pomogło na chwile, jednak po 1000km sworzeń zaczął się przecierać w tym samym miejscu. Kolejnym zabiegiem, już wymagającym większych zabiegów było przespawanie skobla zamka który ewidętnie nosił ślady zużycia. Po podspawaniu i wyszlifowaniu skobel wygląda jak z fabryki jednak to też pomogło na chwile, z czasem tylną klapę słychać coraz bardziej.
Jakieś dobre rady nie wliczając wymiany zamka na nowy który kosztuje w fordzie 350zł
Czekam na jakieś dobre rady i cekawą dyskusje na temat który myślę nie tylko u mnie się powtarza.
Pozdrawiam
Mysza - |18 Lis 2008|, 2008 19:51
Przesuwac sie zawsze bedzie. Na poczatek wysmaruj elementy styku wazeliną.
karollo82x - |18 Lis 2008|, 2008 19:57
Nie nazwał bym to przesuwaniem ale sporym drganiem, a trzeszczenie brzmi jak metal o metal a nie o gumę
Uszczelki smaruje silikonem takim smiesznym co pomaga w zimie klapę otwierać
[ Dodano: 2008-11-18, 20:06 ]
A takie małe zapytanie dla fachowców:
w skorupkach kombi pomiędzy 92-94 montowano odbojniki boczne - taki system gumy ze sprężyną na klapie i kawał plastiku na boku budy
A w wielorybach tego nie ma.
To co w wielorybach tłumi ruch klapy na boki oprócz grzybka sworznia który jest osadzony w gnieździe zamka???
notabene ten grzybek ma jakiś niecały milimetr luz w gnieździe zamka!!!
Może dopasowanie grzybka pomogło by wyciszyć klape (lub zamontowanie systemu odbojników z modelu przejściowego)
adamf - |18 Lis 2008|, 2008 20:31
przyczyn możesz mieć kilka;pokrzywione tylne felgi -niewyważone koła,balans tylnej części karoserii spowodowany skorodowaną podlóżnicą w okolicy amortyzatora sprawdż dokładnie karoserie od spodu powodzenia..........................adamf.................,,,,,,,,,,,,,,/////////////////////
karollo82x - |18 Lis 2008|, 2008 20:37
Karoseria wporzo , jeszcze nie gnije, a co do kuł, dzieje mi się to na zimowych jak i na letnich, a problem skrzypiącej klapy występuje kiedy samochód napotyka tak zwane nierówności jezdni (potocznie zwane dziurami, wybojami wybulwieniami asfaltu, ogromne koleiny) czego na naszych pięknych polskich drogach nie brakuje. A jak się znajdzie jakaś gładka droga to klapa cicha jest
Pozdro
Struna - |18 Lis 2008|, 2008 20:38
kombiaki niestety mają to do siebie że się tłuką.
karollo82x - |18 Lis 2008|, 2008 20:40
| Struna napisał/a: | | kombiaki niestety mają to do siebie że się tłuką. |
Na wszystko jest jakaś rada trzeba tylko ją tylko poznać
Miałem kombi przejściówke i się nie tukła a była 2 lata starsza i chyba miała zrobine z 400tyś
Jankes - |18 Lis 2008|, 2008 20:41
| Struna napisał/a: | | kombiaki niestety mają to do siebie że się tłuką. |
eee tam w moim nic nie tłucze, jedyne co hałasuje na nierównościach to roleta, a te odboje wkręcane w klapę, masz dobrze wyregulowane??
karollo82x - |18 Lis 2008|, 2008 20:45
Czy mam dobrze wyregulowane:
Klapa nie porusza się nawet jak ją dobrze chce poruszać lub popchać więc chyba dobrze
A czy u Jankes, masz duży luz pomiędzy grzybkiem sworznia a gniazdem zamka i czy plastik na sworzniu jest wytarty od strony kabiny?
Jankes - |18 Lis 2008|, 2008 20:49
| karollo82x napisał/a: | | A czy u Jankes, masz duży luz pomiędzy grzybkiem sworznia a gniazdem zamka i czy plastik na sworzniu jest wytarty od strony kabiny? |
Ten sworzeń do zamka często się wyciera i mogą się przez to dziać różne rzeczy, u mnie jak był wytarty to klapa sie otwierała ale wystarczy go odkręcić i owinąć kilkanaście razy taśmą izolacyjna i będzie jak nowe.
karollo82x - |18 Lis 2008|, 2008 20:52
patent z owijaniem taśmą wystarczał na 20km wymiana sworznia na 1000km przespawanie skobla zeby był gładki i prosty jak w nowym też na troche zostało tylko pewnie zmniejszenie luzu między grzybkiem sworznia a gniazdem zamka bo chyba nic innego nie trzyma klapy na boki
Jankes - |18 Lis 2008|, 2008 20:55
| karollo82x napisał/a: | | patent z owijaniem taśmą wystarczał na 20km | no bez przesady, ja owinąłem swój w wakacje i jak narazie przez dobre 15tys km jest ok, może my o czymś innym mówimy. może masz coś zwalone z zawiasami klapy.
karollo82x - |18 Lis 2008|, 2008 20:58
no nie wiem pisze jak było w każdym razie problem był i jest dalej. sworzeń się wyciera mimo wyprostowania skobla zamka, klapa trzeszczy na dziurach
Jankes - |18 Lis 2008|, 2008 21:01
to jak dla mnie albo źle wyregulowane odboje, albo coś z zawiasami, albo nie trzeszczy klapa, tylko roleta bo to normalne w kombi
karollo82x - |18 Lis 2008|, 2008 21:05
klapa ewidetnie dałem się przewieśćw bagażniku bo już taki byłem sflustrowany jutro zerkne na zawiasy, mimo wszystko dziekuje za dobre rady napisze kolejne spostrzeżenia pozdrawiam
karollo82x - |18 Lis 2008|, 2008 21:26
termokurczliwa też była i lipa, nawet nowy sworzeń kupiłem za 25zł i się wytarł po 1000km. W wielorybie tylko sworzeń i zamek trzyma klapę żeby na boki nie latała a to chyba za mało?
Struna - |18 Lis 2008|, 2008 21:27
| karollo82x napisał/a: | | i się wytarł po 1000km. | to coś musisz mieć nie halo, to się wyciera po xxx kkm ale nie po 1 kkm
karollo82x - |18 Lis 2008|, 2008 21:30
chodzą mi po głowie dwa pomysły:
1. dopasować grzybek sworznia do gniazda zamka (napawać się nie da bo całkiem się plastik ztopi)
2. zamontować system z przejściówki - odbojniki na bokach klapy
ford2fast - |18 Lis 2008|, 2008 21:34
| karollo82x napisał/a: | chodzą mi po głowie dwa pomysły:
1. dopasować grzybek sworznia do gniazda zamka (napawać się nie da bo całkiem się plastik ztopi)
2. zamontować system z przejściówki - odbojniki na bokach klapy |
Ten drugi sposób wydaje się sensowniejszy
Coraz nowsze modele Scorpio były niestety wykonywane coraz gorzej
karollo82x - |18 Lis 2008|, 2008 22:14
cóż sprawa jest w toku postępowania:)
trzeba ją jakoś rozwiązać - jeśli ktoś ma do zaoferowania system odbojników z kombi przejściówki chętnie zakupie w rozsądnej cenie (odbojniki na klape, plastik na bude i oczywiście boczki tapicerki jeśli można bo mają ładnie wyprofilowane wcięcia na plastiki )
i zostaje rzeźba ze sworzniem zamkiem
[ Dodano: 2008-12-03, 21:42 ]
no i problem załatwiony
dorobiony nowy sworzeń z większym grzybkiem dopasowanym do gniazda zamka
sprawa prosta tylko tokarkę trzeba mieć.
I cisza nastała w bagażniku
pozdrawiam
[ Dodano: |25 Lut 2009|, o 20:05 ]
Sprawę definitywnie załatwił montaż odbojników z przejściówki kombi plastiki w bagażniku (dziury są przygotowane przez fabrykę wystarczy tylko przyrzeźbić tapicerke) i gumowe przesówne odboje na klapie .
|
|