| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Coś się dzieje w lewym tylnim kole
marcinb7 - |6 Lis 2008|, 2008 18:59 Temat postu: Coś się dzieje w lewym tylnim kole Witam. Panowie z prawego tylniego koła na wertepach dochodzą dziwne dzwięki. Raz jest to dzwięk metaliczny, jakby metal o metal uderzał, a raz takie przytłumione trzeszczenie, jakby metal zgniatał gumę. Byłem z tym już u pięciu mechaników, każdy oglądał, bujał budą, kołem i wyprawiał inne dziwne rzeczy i każdy stwierdził, że wszystko jest dobrze i nic niepokojącego nie widać. Również w warsztacie na szarpakach nic nie zdiagnozowano i stwierdzono, że tylne zawieszenie jest ok. Podpowiedzcie mi, co może się dziać i czemu się przypatrywać, bo dzwięki te już doprowadzają mnie do szału.
Może to jakaś poduszka amortyzatora której nie widać?
remi - |6 Lis 2008|, 2008 20:03
stawiam na łożysko i do tego pewnie juz piasta poleciała miałem podobnie niestety taki urok
ford2fast - |6 Lis 2008|, 2008 20:08
Sprawdź , czy osłona gumowa przegubu jest cała i jaki luzy ma przegub
marcinb7 - |6 Lis 2008|, 2008 20:44
Mechanik sprawdzał łożysko i piaste - są dobre.
Półosie z przegubami wymieniane były dwa razy z powodu luzów, i cały czas tak samo było z tym kołem, więc raczej to coś innego.
Gruber - |6 Lis 2008|, 2008 21:08
Popsikaj WD wszystkie lłaczenia metalowo gumowe. Może coś sie zastało, spruchniało, rozleciało i hałasuje.
marcinb7 - |6 Lis 2008|, 2008 21:19
| Gruber napisał/a: | | Popsikaj WD wszystkie lłaczenia metalowo gumowe. Może coś sie zastało, spruchniało, rozleciało i hałasuje | Ooooo.......wreszcie jakaś dobra rada, wypróbuję to i dam znać o efektach. A może jeszcze jakieś opatentowane pomysły?
Jankes - |6 Lis 2008|, 2008 21:25
| marcinb7 napisał/a: | | Gruber napisał/a: | | Popsikaj WD wszystkie lłaczenia metalowo gumowe. Może coś sie zastało, spruchniało, rozleciało i hałasuje | Ooooo.......wreszcie jakaś dobra rada, wypróbuję to i dam znać o efektach. A może jeszcze jakieś opatentowane pomysły? |
to nie wiedziałeś ze jak guma trzeszczy to ja czymś nasmarować.
Sprawdź czy masz z tyłu oba odboje, bo ja nie pamiętam
remi - |8 Lis 2008|, 2008 17:42
to znaczy sprawdzał w jaki sposób rozebrał cała piaste i ocenil czy tylko luzy
marcinb7 - |8 Lis 2008|, 2008 19:57
Piasty nie robierali, oceniane było na podstawie wizualnej i na szarpakach, podobno to wystarczy.
remi - |11 Lis 2008|, 2008 19:15
to jak jej nie rozebrał nie masz pewnosci u mnie było podobnie żadnych luzów wszystko wygladało spoko po rozebraniu okazało sie ze piasta do wymiany juz była tak wiedz mowie tylko na wlasnym przykładzie
Luke - |11 Lis 2008|, 2008 19:28
mówisz, że to z lewej strony więc pewnie to nie to, ale miałem podobnie w poprzednim scorpiaku tylko, że z prawej strony, mianowicie podgniła mi trochę podłużnica zaraz wokół mocowania tylnej belki tam gdzie jest ta duża guma i na nierównościach wydawał właśnie takie dźwięki, możesz zerknać w jakim stanie jest podłużnica u Ciebie...
marcinb7 - |25 Lis 2008|, 2008 16:18
No i sprawa się wyjaśniła, winne jest łożysko
remi - |26 Lis 2008|, 2008 14:43
a nie mowiłem
|
|